Συνέντευξη Χρήστος Θέος: «Ο κορονοϊός μπορεί να τερματίσει καριέρες!»
Ο Χρήστος Θέος, είναι ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του Ολυμπιακού. Κορυφαίος επιστήμονας, ο οποίος κλήθηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό ενός οργανισμού όπως είναι οι “ερυθρόλευκοι”. Δεν είναι μόνο η “βιτρίνα” των ποδοσφαιριστών, αλλά κάθε άνθρωπος που εργάζεται γύρω, αλλά πολύ περισσότερο μέσα στην ομάδα. Εκτός από τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα, καταθέτει στους αναγνώστες του sportday.gr και τις επιστημονικές γνώσεις του, σχετικά με τα οφέλη που έχει για τους αθλητές και όχι μόνο, ο εμβολιασμός, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υγεία ενός αθλητή που δεν έχει εμβολιαστεί και νοσήσει. Το παράδειγμα του Ελ Αραμπί είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
«Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο και το ασφαλέστερο όπλο που έχουμε ως άνθρωποι κατά του κορονοϊού. Και το συγκεκριμένο δεδομένο ισχύει και για τους νέους και για τους αθλητές!»
–Κύριε Θέο, είστε ένας από τους ανθρώπους που έχετε κληθεί σε αθλητικό επίπεδο να διαχειριστείτε την πανδημία για έναν οργανισμό όπως είναι ο Ολυμπιακός. Μπαίνω απευθείας στο θέμα και σας ερωτώ. Είστε υπέρ του εμβολιασμού των αθλητών;
-Στην εποχή που ζούμε και εν μέσω αυτής της πανδημίας, ο αθλητισμός υπήρξε και αυτός “θύμα” αυτής της καταστάσεως. Σαφώς και είμαστε υποστηρικτές του εμβολιασμού και ειδικά για τους αθλητές. Μπορώ να σας πως φυσικά πως αναφορικά με τους αθλητές του Ολυμπιακού, όλοι οι παίκτες της πρώτης ομάδας και φυσικά το προσωπικό, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως άλλωστε και οι νέοι αθλητές και ανάλογα με τις ηλικιακές πλατφόρμες που ανοίγουν, βρίσκονται σε διαδικασία πλήρους εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο και το ασφαλέστερο όπλο, που έχουμε ως άνθρωποι και φυσικά και ως αθλητές, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική πραγματικότητα. Να επανέλθουμε στις αθλητικές δραστηριότητες με ασφάλεια και να μπορέσουμε έτσι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε εκ νέου καταστάσεις τύπου καραντίνας και φυσικά διακοπής των σοβαρών αθλητικών γεγονότων. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Άρα είμαστε υπέρμαχοι του εμβολιασμού.
«Είναι μύθος ότι οι αθλητές, επειδή έχουν δυνατούς οργανισμούς δεν χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο. Το αντίθετο ισχύει!»
-Υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε ότι οι αθλητές, επειδή είναι νέοι άνθρωποι και με δυνατούς οργανισμούς, δεν έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν.
–Είναι μύθος ότι οι αθλητές δεν χρειάζονται το εμβόλιο. Ναι μεν είναι νεαροί σε ηλικία και φυσικά έχουν γερούς οργανισμούς και ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτοι και δεν νοσούν ή δεν μεταφέρουν τον ιό. Μπορεί να μην έχουν τις οξείες καταστάσεις που προκαλεί ο ιός, αλλά ειδικά στους αθλητές πρέπει να σκεφτούμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα που μπορούν να εμφανιστούν σε έναν αθλητή, μετά από νόσηση από κορονοϊό. Αποτελέσματα και συνέπειες που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία…
–Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκύψουν μακροχρόνια για την υγεία ενός αθλητή;
Μπορούν να δημιουργήσουν μυοκαρδίτιδες, κάτι που ήδη έχει παρατηρηθεί, μετά από μελέτες που έχουν γίνει σε νέους αθλητές. Άλλωστε και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό, το “JAMA” έχει δημοσιεύσει τέτοιες μελέτες, στις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεις του 15% που νόσησαν από κορονοϊό, παρουσίασαν επιπλοκές τύπου μυοκαρδίτιδας. Μια τέτοια επιπλοκή, σημαίνει ότι ο αθλητής θα πρέπει να μείνει εκτός κάθε δραστηριότητας από 3 έως 6 μήνες. Φυσικά θα χρειαστεί και σωστός έλεγχος, σε όλες τις βαθμίδες, για να μπορέσει να επανέλθει. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και στο αναπνευστικό, καθώς ο ιός καταστρέφει τις κυψελίδες των πνευμόνων και μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση που ονομάζεται “διάμεση πνευμονοπάθεια” και ποτέ να μην έχει πλέον ο αθλητής την αναπνευστική λειτουργία που είχε πριν.
«Πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος για τις παρενέργειες του εμβολιασμού για τον covid. Οι όποιες παρενέργειες υπάρχουν είναι απειροελάχιστες και ακόμη λιγότερες από άλλα εμβόλια»
–Σε αυτούς που λένε ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, τι απαντάτε;
Ένας δεύτερος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί, είναι οι παρενέργειες από τα εμβόλια. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, όχι μόνο αυτά που έχουμε τώρα για τον κορονοϊό. Τώρα μιλάμε για μια πανδημία. Για μια καταστροφή του κόσμου. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, όλοι οι επιστήμονες δεν συνεργάστηκαν για να καταπολεμήσουν μια τέτοια μάστιγα. Πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα συνεργάστηκε σύσσωμη για να παρασκευάσει ένα όπλο για την καταπολέμηση του ιού. Βρισκόμαστε δε στον 21ο αιώνα, που οι γνώσεις μας για την παρασκευή εμβολίων δεν είναι αυτές που είχαμε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Δοκιμάστηκαν κλινικά αυτά τα εμβόλια από εθελοντές.
-Και τα πορίσματα πλέον είναι κατηγορηματικά;
Οι παρανέργειές του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού όχι μόνο είναι απειροελάχιστες, αλλά είναι ακόμα λιγότερες από άλλα εμβόλια. Άρα λοιπόν, το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας όπλο. Αλλωστε και οι μελέτες δείχνουν ότι οι επιπλοκές από τα εμβόλια, εάν υπάρχουν, εμφανίζονται στους δύο πρώτους μήνες. Έχουμε λοιπόν την εμπειρία. Κάποτε δεν έκαναν οι άνθρωποι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας και πλέον αυτοί οι άνθρωποι είναι σήμερα πάνω από 70 ετών. Ξέρετε τι κινητικά προβλήματα έχουν και πόσους έχω χειρουργήσει; Το ξαναλέω. Το εμβόλιο είναι το μόνο ασφαλές όπλο που έχουμε κατά του ιού.
–Και τώρα υπάρχει και αυτή η νέα μετάλλαξη η “δέλτα”.
-Τα στατιστικά που υπάρχουν αυτή την εποχή και αναφέρονται στην μετάλλαξη “δέλτα” δείχνουν ότι αυτή πλήττει κυρίως τους νέους. Μάλιστα οι νέοι, φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτοι στο τέλος των αγώνων, ή στο τέλος των προπονήσεων, εκεί όπου ο οργανισμός έχει καταπονηθεί και που και το ανοσοποιητικό έχει λίγο… κρασάρει και πάει ανάλογα με την σωματική κόπωση. Γι αυτό έχουν παρθεί και τα μέτρα και κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, αλλά και στην καθημερινότητα.
«Η ιδιαίτερη περίπτωση του Ελ Αραμπί απέδειξε ότι το εμβόλιο αποτρέπει, ακόμη κι αν νοσήσει κάποιος, να έχει σοβαρές επιπλοκές και πρόβλημα επιβίωσης»
–Στον Ολυμπιακό είχατε και την περίπτωση του Ελ Αραμπί, η οποία είναι μοναδική.
Ο Ελ Αραμπί, νόησε και στη συνέχεια εμβολιάστηκε. Εμφανίστηκε εκ νέου θετικός σε τεστ, όμως λόγω των αντισωμάτων που είχε από τη φυσική νόσηση, αλλά και από το εμβόλιο τη δεύτερη φορά δεν κατάλαβε απολύτως τίποτα. Να όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ σε αθλητές κολεγιακών ομάδων από 18 μέχρι 30 ετών, που νόσησαν, σε ποσοστό 21% μπήκαν στις ΜΕΘ. Το 12% αυτών θα περάσει σε μηχανικό αερισμό και υποστήριξη αναπνοής και θα διασωληνωθεί. Το 2,4% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει. Όπως στην περίπτωση του Ελ Αραμπί λοιπόν, το εμβόλιο αποτρέπει, ακόμα και αν νοσήσει κάποιος, να έχει σοβαρές επιπλοκές και πρόβλημα επιβίωσης.
–Μόνο και μόνο που αναφέρετε για έναν αθλητή ότι μπορεί να βρεθεί στη ΜΕΘ, εμένα που δεν είμαι ειδικός με κάνει να αναρωτιέμαι για την συνέχιση της καριέρας του.
-Φυσικά. Η είσοδος στην ΜΕΘ για έναν αθλητή, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και στο πρόωρο τέλος της καριέρας του. Βάσει των επιπλοκών που μπορεί να έχει από τον κορονοϊό και σας ανέφερα πριν. Ακόμα και οι αθλητές που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον ιό, δεν είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν. Σταδιακά επανέρχονται στο επίπεδο που πρέπει. Πόσο μάλλον κάποιος ο οποίος είναι εντελώς ανυπεράσπιστος και ανεμβολίαστος. Η επάνοδός του θα είναι αργή ή μπορεί και να μην γίνει και ποτέ.
–Γνωρίζω ότι οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, στην πλεοψηφία τους, έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο. Θεωρείτε ότι θα χρειαστεί να κάνουν κι άλλη δόση;
Οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, έχουν εμβολιαστεί κυρίως με το μονοδοσικό εμβόλιο και θεωρώ δεδομένο ότι θα χρειαστεί να κάνουν και δεύτερη δόση. Στον Ολυμπιακό συνεχίζουμε τα pcr τεστ, όπου το ένα την εβδομάδα το θεωρώ δεδομένο και φυσικά εάν κρίνουμε γίνονται κι άλλα κατά τη διάρκεια του επταημέρου. Επίσης στις εγκαταστάσεις μας είναι δεδομένο ότι κάνουμε απλά τεστ προκειμένου να μπει κάποιος σε αυτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Βασίλης Σπανούλης: Η επιστροφή του «ασώτου υιού» από διαφορετικό πόστο
- Ολυμπιακός: Βίντεο με τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Μπαρτζώκας μετά το τέλος του ματς με την Παρτιζάν
- Καρυπίδης Παρασκήνιο: Σοβαρές οι επιπτώσεις του αθλητικού νόμου εάν κάποιος θεωρηθεί πως υποκινεί τη βία
- Ολυμπιακός: Επιστροφή όλο νόημα από τον Γουίλιαν
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Η κίνηση του Ρουί Βιτόρια με τον Πελίστρι