Παναθηναϊκός: Έριξε στην αγορά 16,9 εκατομμύρια ευρώ!

ομαδική παναθηναϊκός
eurokinissi

Το συνολικό ποσό που διέθεσε ο Παναθηναϊκός το φετινό καλοκαίρι για τις επτά μεταγραφές του, σε ομάδες και συμβόλαια παικτών και τα χρήματα που δέσμευσε συνολικά σε βάθος τριετίας. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κώστα Γουλή στη SportDay.

Το φετινό μεταγραφικό παράθυρο κλείνει μεθαύριο τα μεσάνυχτα, με τον Παναθηναϊκό να έχει  ολοκληρώσει τις κινήσεις του απ’ τις 17 Αυγούστου και τη μεταγραφή του Γουίλιαν Αράο, φτάνοντας  συνολικά τα επτά αποκτήματα, συν την επιστροφή του Γερεμέγεφ, που είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο,  αλλά είχε πάει δανεικός στον Λεβαδειακό.

Ο απολογισμός των μεταγραφών δείχνει πως το «τριφύλλι» προχώρησε για τρίτο σερί καλοκαίρι σε μία  πολύ μεγάλη επένδυση, με τη διοίκηση να ρίχνει περισσότερα χρήματα στην αγορά, οδηγώντας σε εκ  νέου σημαντική αύξηση του μπάτζετ. Με προσεκτικές κινήσεις κάλυψης των κενών του δυναμικού,  έχοντας ως βασική στόχευση την ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη και ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ και τη δημιουργία μεγαλύτερου βάθους κι εύρους επιλογών στα χέρια του Γιοβάνοβιτς. Σε μία σεζόν, όπου οι  στόχοι που τέθηκαν εξαρχής ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος κι η είσοδος (μίνιμουμ) στους  ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτό που ξεκίνησε ουσιαστικά απ’ τους θερινούς μήνες του 2021, προχώρησε πολλά βήματα παραπέρα,  με τον Παναθηναϊκό να ανεβάζει κι άλλο τόσο τα χρήματα της επένδυσής του στην αγορά, όσο και το  μπάτζετ του, το οποίο θα αγγίξει στο τέλος της χρήσης 2023-24 νέο ποσό ρεκόρ επί ημερών Αλαφούζου.

Ο Παναθηναϊκός έριξε στην αγορά φέτος το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ. Πραγματοποίησε συνολικά 3+1  αγορές, ήτοι τους Βιλένα απ’ την Εσπανιόλ (3 εκατ. ευρώ με τις προμήθειες των ατζέντηδων), Αράο απ’  τη Φενερμπαχτσέ (3 εκατ. ευρώ με τις προμήθειες) και Πάλμερ-Μπράουν απ’ την Τρουά (1,6 εκατ. ευρώ),  ενώ δόθηκε ένα μικρό μπάι άουτ 200.000 ευρώ στο συμβόλαιο του Τζούριτσιτς με τη Σαμπντόρια κι  ενεργοποιήθηκε απ’ τη στιγμή που υποβιβάστηκε στη Σέριε B.

Από εκεί και πέρα αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι ο Μλαντένοβιτς απ’ τη Λέγκια κι ο Ζέκα απ’ την Κοπεγχάγη,  ενώ το «τριφύλλι» προχώρησε στον δανεισμό του Γεντβάι απ’ τη Λοκομοτίβ Μόσχας, με οψιόν αγοράς 1,5 εκατ. ευρώ, την οποία δύναται να ενεργοποιήσει ως τα μέσα Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τις καθαρές αποδοχές των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν (δίχως τα μπόνους που προβλέπει κάθε σύμβαση), ο  Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο μισθολόγιό του τέσσερα συμβόλαια από ένα εκατ. έως 1,8 εκατ. ευρώ σε  ετήσια βάση (1,8 εκατ. ο Αράο, 1,5 εκατ. ο Βιλένα, 1,4 εκατ. ο Τζούριτσιτς, 1 εκατ. ο Γεντβάι), έχοντας έως  τώρα στη συγκεκριμένη κατηγορία μόνο δύο επταψήφια συμβόλαια (Μπερνάρντ 2,5 εκατ. και Σπόραρ 1  εκατ.) και δύο «850άρια» (Αϊτόρ και Βέρμπιτς).

Ο Πάλμερ-Μπράουν έχει απολαβές περίπου 700.000, ο Μλαντένοβιτς 420.000 κι ο Ζέκα περίπου 300.000 ευρώ. Σε καθαρό ποσό οι αποδοχές των επτά νέων είναι 7,12 εκατ. ευρώ και με την εφορία (22%  επί των μεικτών) φτάνουν τα 9,13 εκατ. ευρώ. Προχωρώντας σε μία σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι (2022), όπου ο Παναθηναϊκός έκανε συνολικά εννέα μεταγραφικές κινήσεις (δηλαδή δύο παραπάνω),  επένδυσε στην αγορά για τα (τότε) νέα αποκτήματά του (σε αγορές και συμβόλαια/προμήθειες  ατζέντηδων) συνολικά 14,4 εκατ. ευρώ.

Φέτος -για 7 νέους παίκτες- έριξε στην αγορά 16,9 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας την επένδυσή του κατά 2,5  εκατ. ευρώ. Αλλά εδώ υπάρχει και μία σημαντική διαφορά: το περασμένο καλοκαίρι οι «πράσινοι»  πήραν… πίσω απ’ την αγορά ένα «μαξιλαράκι» εσόδων που άγγιξε τα 6 εκατ. απ’ τις πωλήσεις των  Αλεξανδρόπουλου στην Σπόρτινγκ Λ. (4,5 εκατ. ευρώ), Βέλεθ στην Αλ Φατέχ (800.000 ευρώ), Καρλίτος  σε Λέγκια (400.000 ευρώ) και Μακέντα στην Ανκαραγκιουτσού (300.000 ευρώ). Φέτος, αντίθετα, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε ούτε μία πώληση, έχοντας 7 αποχωρήσεις παικτών ως ελεύθεροι και δύο  δανεισμούς (Τρουιγέ, Τορό) συν αυτόν του Τσοκάι που επίκειται.

Με βάση τα παραπάνω ποσά, συν τις επεκτάσεις συμβολαίων που έγιναν πέρυσι (με αυξημένες  αποδοχές) κι εκείνες που θα ακολουθήσουν, είναι δεδομένο πως το μπάτζετ του Παναθηναϊκού για τη  χρήση της φετινής περιόδου, θα ξεπεράσει πλέον δεδομένα τα 30-31 εκατ. ευρώ…

ΤO ΚΟΣΤOΣ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 2023-24

Αράο 3 εκατ. ευρώ (Φενερμπαχτσέ) 1,8 εκατ. ευρώ
Βιλένα 3 εκατ. ευρώ (Εσπανιόλ) 1,5 εκατ. ευρώ
Πάλμερ-Μπράουν 1,6 εκατ. ευρώ (Τρουά) 700.000 ευρώ
Τζούριτσιτς 200.000 ευρώ (Σαμπντόρια) 1,4 εκατ. ευρώ
Γεντβάι Δανεισμός (Λοκομοτίβ Μ.)* 1,0 εκατ. ευρώ
Μλαντένοβιτς Ελεύθερος (Λέγκια Βαρσοβίας) 420.000 ευρώ
Ζέκα Ελεύθερος (Κοπεγχάγη) 300.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 7,8 εκατ. ευρώ 7,12 εκατ. ευρώ
ΜΕ ΕΦΟΡΙΑ: 7,8 εκατ. ευρώ 9,13 εκατ. ευρώ
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 16,93 εκατ. ευρώ

* Στη συμφωνία με τον Γεντβάι υπάρχει οψιόν αγοράς ύψους 1,5 εκατ. ευρώ,
που μπορεί να την ενεργοποιήσει ο Παναθηναϊκός ως τα μέσα Ιουνίου του 2024.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News