Super League: Έξι προσθήκες που αλλάζουν τις ισορροπίες
Τα έξι μεταγραφικά αποκτήματα του Σεπτεμβρίου, στα οποία οι ομάδες τους ποντάρουν πολλά και μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.
H αρχή είναι πράγματι το ήμισυ του παντός. Στη Super League 1, όμως, που το μεταγραφικό παράθυρο για την απόκτηση ελεύθερων ποδοσφαιριστών παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προλαβαίνεις να αλλάξεις πολλά. Πάρτε για παράδειγμα αυτό που συνέβη στη Λαμία και μας έδωσε αφορμή για το θέμα που ακολουθεί.
Αναζητούσε όλο το καλοκαίρι έναν έμπειρο αριστερό μπακ, αλλά τον βρήκε μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο γνωστός από το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ, Σίντκλεϊ Φερέιρα ανακοινώθηκε μετά το τέλος του αγώνα του Σαββάτου με τον ΟΦΗ, στη διάρκεια του οποίου υπέστη ρήξη χιαστού ο Γιώργος Σαραμαντάς, ο οποίος κάλυπτε μέχρι τότε το αριστερό άκρο της άμυνας. Ο 30χρονος Βραζιλιάνος, λοιπόν, καλείται άμεσα να αγωνιστεί, ενώ η Λαμία θα αναγκαστεί να ψάξει και για τον αναπληρωματικό του!
Οι υπόλοιποι πέντε νεοαποκτηθέντες του Σεπτεμβρίου που ξεχωρίσαμε δεν είχαν αγωνιστεί ξανά στη Super League 1, γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε αν θα δικαιώσουν τις προσδοκίες των ομάδων που τους απέκτησαν.
Λαντρ: Ο στόπερ που έλειπε
Η Κηφισιά έπασχε στο κέντρο της άμυνας κι αυτό έγινε αντιληπτό στις πρώτες αγωνιστικές. Ο Κροάτης Τσάπαν δεν τα πήγε καλά στα ματς με ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ, ο Μποτία παραμένει σπουδαίος αλλά κλείνει σύντομα τα 35, ενώ ο φιλότιμος Βαφέας δεν μπορεί να βγάλει όλη τη σεζόν ως βασικός. Ετσι, καιρό τώρα οι νεοφώτιστοι αναζητούσαν έναν έτοιμο στόπερ και τον βρήκαν την περασμένη Δευτέρα στο πρόσωπο του Λοΐκ Λαντρ. Ο 31χρονος Γάλλος αποκτήθηκε με την προοπτική να αποτελέσει «κολόνα» στην άμυνα της Κηφισιάς κι η πλούσια καριέρα του σε ομάδες όπως η Λανς, η Νιμ κι η Μανισασπόρ (δεν μετράμε την Παρί Σεν Ζερμέν, όπου έπαιξε μόνο ένα ματς στην πρώτη ομάδα) αποτελεί εχέγγυο για μία καλή παρουσία στο λιγότερο απαιτητικό ελληνικό πρωτάθλημα.
Ντιαρά: Θα «δέσει» το κέντρο
Η μεταγραφή του Γιούμπα Ντιαρά στον Αστέρα Τρίπολης πέρασε λιγάκι στα ψιλά, μια και συνέπεσε χρονικά με εκείνη του Ισπανού μεσοεπιθετικού, Φέδε Βίκο, ο οποίος παρουσιάστηκε ως το «μπαμ» του καλοκαιριού για τους Αρκάδες. Ωστόσο, ο αμυντικός χαφ απ’ το Μάλι αναμένεται να αποδειχτεί πιο πολύτιμος στη λειτουργία της ομάδας. Στη μισή και πλέον ώρα που αγωνίστηκε κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, έδειξε ότι είναι ένας ιδιαίτερα κινητικός και τεχνικά καταρτισμένος μέσος, ο οποίος έχει τις προδιαγραφές να προσφέρει όσα και ο Μουνάφο στα νιάτα του. Ισως κι ακόμα καλύτερα, αφού ο ρέκορντμαν συμμετοχών του Αστέρα δεν έπαιξε ποτέ στη Λα Λίγκα, όπως κατάφερε ο Ντιαρά με την Κάντιθ.
Έφορντ: Ο νεαρός… μεγάλωσε
Άλλη μία ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Τζο Εφορντ, ο οποίος υπέγραψε το περασμένο Σάββατο τριετές συμβόλαιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Άγνωστος δεν είναι ο 27χρονος Αμερικανός επιθετικός, μια κι αγωνίστηκε στον Εργοτέλη επί μία τριετία στη Super League 2, δηλαδή μακριά απ’ τα μεγάλα φώτα. Τότε (2017-20) ήταν και αρκετά άγουρος ακόμα, το γεγονός όμως ότι ενδιάμεσα είχε αξιόλογη παρουσία σε ομάδες των κορυφαίων κατηγοριών του Βελγίου (Μπέβερεν) και της Σκωτίας (Μάδεργουελ), πιστοποιεί ότι έχει προοδεύσει. Ο Θανάσης Στάικος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον Εφορντ ως εξτρέμ, αν κι αποδίδει καλύτερα ως σέντερ φορ.
Βαλένσια: Δυνατό βιογραφικό
Ο Ατρόμητος απέκτησε πριν από λίγες μέρες τον Γιώργο Τζαβέλλα και τον Πιερ Κούντε, δύο έμπειρους ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας. Ισως, όμως, τη μεγαλύτερη διαφορά να κάνει ο τρίτος νεοαποκτηθείς του Σεπτεμβρίου που δεν έχει ξαναπαίξει στην Ελλάδα, ο Χιλιανός επιθετικός Ντιέγκο Βαλένσια. Είναι μόλις 23 χρόνων, εν ενεργεία διεθνής και με καλά στατιστικά στην Κατόλικα, αν και στην Ιταλία (Σαλερνιτάνα) δεν έπιασε. Πάντως, ο Κρις Κόλμαν τον χρησιμοποίησε ως αριστερό εξτρέμ και στα 90 λεπτά του ματς με τον Βόλο.
Γκλάζερ: Ο διάδοχος του Ντιουσέ
Ο ΟΦΗ απέκτησε τον Νταν Γκλάζερ για τον άξονα της μεσαίας γραμμής, αφού παρουσίασε προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία. Ο 27χρονος Ισραηλινός έκανε ντεμπούτο στη Λαμία και θα διεκδικήσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής έναντι ενός εκ των Γκαγέγκος (κυρίως) και Μεγιάδο. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι είναι ένας ιδιαίτερα κινητικός μέσος, ο οποίος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Ντιουσέ.