ΚΕΔ/ΕΠΟ: Ποιος είναι ο Καπέλα που θα διαδεχθεί τον Μπένετ

Στη λύση του Ζοάο Καπέλα έχουν καταλήξει στην ΕΠΟ για τον αντικαταστάτη του Στιβ Μπένετ. Γράφει ο Παντελής Περιβολάρης στην κυριακάτικη (24/09) SportDay.

Στη λύση του Ζοάο Καπέλα έχουν καταλήξει στην ΕΠΟ για τον αντικαταστάτη του Στιβ Μπένετ. Ο Πορτογάλος πρώην διεθνής διαιτητής είναι ήδη μέλος της ΚΕΔ ως υπεύθυνος για το VAR κι ο Τάκης Μπαλτάκος σκοπεύει να τον αναβαθμίσει, αν δεν προκύψουν αντιδράσεις στη συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου την ερχόμενη Τετάρτη.

Βεβαίως, η παρουσία του Σταύρου Μάνταλου ως αναπληρωτή επικεφαλής της ΚΕΔ, είναι απόδειξη ότι αποτελεί τον «σκιώδη αρχιδιαιτητή». Η σύνθεση της ΚΕΔ, όπως είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο του 2022, ήταν ως εξής: Στιβ Μπένετ (Αγγλία): αρχιδιαιτητής, υπεύθυνος ορισμών αξιωματούχων διαιτησίας επαγγελματικών κατηγοριών (Super League 1 και Super League 2). Ζοάο Καπέλα (Πορτογαλία): VAR μάνατζερ. Φριτζ Στούχιλκ (Αυστρία): σύμβουλος παρατηρητών διαιτησίας.

Τα μέλη της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: Σταύρος Μάνταλος: υπεύθυνος εκπαίδευσης, εκγύμνασης κι ανάπτυξης αξιωματούχων διαιτησίας. Ιωάννης Σπυρόπουλος: υπεύθυνος ορισμού κι ανάπτυξης για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αντώνης Καρατζίκας: υπεύθυνος βοηθού διαιτητών. Ελένη Λαμπαδαρίου: υπεύθυνη διοργανώσεων ποδοσφαίρου Γυναικών.

Η παραίτηση Μπένετ

Ο Στιβ Μπένετ αποτελεί παρελθόν για την ελληνική διαιτησία. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής, που θα μας μείνει στη μνήμη περισσότερο για τη λατρεία του για τα πανηγύρια και την καλή ζωή κι όχι για το έργο του στην ελληνική διαιτησία, απέστειλε στους διαιτητές την επιστολή παραίτησης – την κοινοποίησε και στην ΕΠΟ και στο προεδρείο της, με την οποία καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, για παρέμβαση στο έργο του.

Ο Μπένετ αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, με μεγάλη μου λύπη σάς ενημερώνω για την απόφασή μου να παραιτηθώ από επικεφαλής της ΚΕΔ, με ισχύ από σήμερα (σ.σ. χθες), 23/9/2023. Δεν είχα άλλη επιλογή, μετά απ’ τη σκόπιμη παρέμβαση του προέδρου της ΕΠΟ για να αλλάξει τους Ελληνες διαιτητές που είχα ορίσει στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Ο πρόεδρος πήγε στην ΟΥΕΦΑ για να βρει μία ξένη ομάδα διαιτητών και μετά περίμενε να το ανακοινώσω εγώ ως απόφαση της ΚΕΔ. Σε όλη μου την καριέρα, λειτούργησα με ακεραιότητα, ειλικρίνεια, αλλά κυρίως μέσα απ’ το πλαίσιο των κανονισμών διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ.

Δυστυχώς, η ΕΠΟ δεν φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη στήριξη και τη φιλία σας, κατά τη θητεία μου εδώ. Θα μου λείψετε όλοι πολύ, αλλά ελπίζω να συνεχίσετε να πιέζετε τους εαυτούς σας ακόμα περισσότερο, για να γίνετε καλύτεροι. Πάντα πίστευα ότι παίρνεις αυτό που σου αξίζει στη ζωή και το ίδιο είναι αλήθεια και στη διαιτησία. Οσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχεις. Να προσέχετε και καλή τύχη. Ηταν ευχαρίστησή μου που δούλεψα μαζί σας».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ μετά απ’ αυτή την εξέλιξη με γραπτή του δήλωση γνωστοποίησε τα εξής: «Η άρνηση του κ. Μπένετ να αλλάξει τον ορισμό του Ελληνα διαιτητή στον αγώνα Παναθηναϊκού-ΑΕΚ και συνακόλουθα η παραίτησή του, αποτελούν δική του προσωπική επιλογή. Λυπάμαι που υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ την παραίτησή του και να ζητήσω απ’ την επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου την ερχόμενη Τετάρτη να ορίσει νέο αρχιδιαιτητή». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπένετ μεθόδευσε την αποχώρησή του με τον τρόπο που ενήργησε τις προηγούμενες ημέρες, έχοντας ήδη βρει την επόμενη εργασία του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News