Αντώνης Καρπετόπουλος: Οι προπονητές κάτι παραπάνω ξέρουν...

Την 1η αγωνιστική στη φάση των ομίλων ο Παναθηναϊκός περίμενε στο ΟΑΚΑ μία μπερδεμένη Βιγιαρεάλ, η ΑΕΚ είχε πάει στην Αγγλία να παίξει με την πολύ φορμαρισμένη Μπράιτον, ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη γνωστή του Φράιμπουργκ κι ο ΠΑΟΚ πήγαινε στο μακρινό Ελσίνκι. Απόψε, είναι όλα κομμάτι διαφορετικά. Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για τις ευρωπαϊκές μάχες, αλλά και για τον Γιάννη Ιωαννίδη…

Τη 2η αγωνιστική η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός κι ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσουν να διπλασιάσουν τις νίκες τους κι ο Ολυμπιακός να βρει την πρώτη απ’ αυτές. Η «Ένωση» έχει αντίπαλο τον προβληματικό, αλλά πάντα υπολογίσιμο Άγιαξ, το «τριφύλλι» τη γνωστή μας Μακάμπι Χάιφα, oι Πειραιώτες τη μυστηριώδη κι άγνωστη Μπάτσκα Τόπολα. Κι ο «Δικέφαλος του Βορρά» την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, που διεκδικεί όπως κι αυτός την πρώτη θέση στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ. Πάντα πριν τα ματς διαβάζω κι ακούω τι λένε οι προπονητές των ομάδων μας. Λένε πολλά ωραία κι ας μην τους δίνουμε την πρέπουσα προσοχή.

Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είπε χθες τα εξής ενδιαφέροντα: «Μέχρι τώρα, δώσαμε 13 επίσημα παιχνίδια, απ’ αυτά τα 8-9 είναι πιο υψηλού επιπέδου. Καθένα απ’ αυτά έγινε σε διαφορετικές συνθήκες. Προσπαθούμε να έχουμε μεγαλύτερες ισορροπίες και σε αυτές μπορούν να κριθούν πολλά σε ένα παιχνίδι. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο οργανωμένοι και να ανανεώνουμε πιο γρήγορα τις επιθέσεις. Σίγουρα, υπάρχουν θέματα που πρέπει να διορθώσουμε. Οι προπονήσεις είναι λίγες, δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν πράγματα που ο εκάστοτε προπονητής θέλει να διορθώσει είτε πρόκειται στο ανασταλτικό κομμάτι, είτε το επιθετικό, είτε το τρανζίσιον. Ως ομάδα πρέπει να έχουμε καλύτερες συνεργασίες κι ίσως λίγο πιο ποιοτικές επιθέσεις».

Μέτρησα τέσσερις αναφορές στην επίθεση σε μία μόνο απάντηση. Ο Ιβάν πιστεύει πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει αποτέλεσμα μόνο σκοράροντας.

Αλμέιδα

Ο Ματίας Αλμέιδα απ’ τη μεριά του τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάναμε αρκετό ροτέισον στην ομάδα. Σχετικά με τη νοοτροπία και τη σκέψη, είναι μία παντοτινή. Εξαρτάται πού θέλει να φτάσει κάποιος. Το μεγάλο λάθος που γίνεται πολλές φορές στο ποδόσφαιρο είναι να διαχωρίζεις τις διοργανώσεις. Αυτό κάνει τη διαφορά. Ο Τζόρνταν, ο Σουμάχερ έγραψαν ιστορία επειδή είχαν νοοτροπία νικητή. Μετά από 6,5 μήνες χάσαμε το πρώτο μας παιχνίδι στο πρωτάθλημα. Τελευταία με ρωτούσαν πολύ για νοοτροπία. Νομίζω τα έργα και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είμαστε δυνατοί. Γι’ αυτό το γκρουπ είναι ένα έξτρα κίνητρο ότι για να κερδίσεις χρειάζεται να παίζεις ποδόσφαιρο. Οι παίκτες διασκεδάζουν κάθε φορά που βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο».

Κι όλα αυτά σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα: ότι ο Αλμέιδα περιμένει να δει απ’ την ομάδα του να κάνει το παιχνίδι της. Ούτε κάποια προσαρμογή έχει στο μυαλό του, ούτε και περιμένει πως χρειάζονται τακτικές «διαβολιές» για να κερδίσει η ΑΕΚ τον Άγιαξ.

Λουτσέσκου

Απ’ τα πολλά που είπε ο Λουτσέσκου κρατάω τα εξής: «Δεν θα πω ότι θα κάνω ροτέισον, καταλαβαίνω πώς το λέτε. Δεν το εκφράζω έτσι. Έχω μία ομάδα παικτών που πρέπει να πάρω το καλύτερο απ’ τον καθένα σκεπτόμενος το κάθε παιχνίδι. Από ματς σε ματς είναι καλό να έχεις πνευματική φρεσκάδα, διότι όταν έχεις δύσκολα παιχνίδια και πιέζεις και δίνεις το 100%, στο επόμενο ματς υπάρχει ρίσκο να μην έχεις πνευματική φρεσκάδα κι αυτό σε κάνει να καθυστερείς σε όλες τις καταστάσεις, όπως να πασάρεις ή να πιέσεις την μπάλα. Είναι κάτι επιστημονικό, δεν το εφηύρα. Είναι σημαντικές οι αλλαγές από ένα παιχνίδι στο άλλο».

Για μένα σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι σκέφτεται και προβληματίζεται για το ποιοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για τη βραδιά και θα αποφασίσει ίσως και λίγο πριν την ώρα που θα αρχίσει το ματς.

Μαρτίνεθ

Τέλος, άκουσα κι αργά το βράδυ τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. «Ο Φρέιρε απουσιάζει επειδή έχει ενοχλήσεις. Δεν ήταν 100% έτοιμος. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τα πλάνα μας. Έχουμε έρθει εδώ για να κερδίσουμε και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν έχει σημασία ποιος παίζει, αλλά να παίζουμε με την ίδια ιδέα. Είναι μία ευκαιρία να αποδείξουν όλοι ότι αξίζουν να παίζουν στον Ολυμπιακό», είπε και πρόσθεσε πως «όλα τα παιχνίδια είναι απαιτητικά κι ισορροπημένα, ειδικά στην Ευρώπη».

Χαρακτήρισε επίσης την Μπάτσκα Τόπολα ως μία ομάδα σταθερή: «Μου αρέσει πολύ κι έκανε καλό παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ. Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ δύσκολο. Έχουμε έρθει εδώ να παρουσιάσουμε την καλύτερή μας εκδοχή. Ξέρουμε ότι κι ο αντίπαλος έχει κίνητρο κι αυτοπεποίθηση, επομένως πρέπει να παρουσιάσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Κι όλα αυτά με απλά λόγια σημαίνουν πως η μεγάλη προσπάθεια του προπονητή του Ολυμπιακού είναι να πείσει τους παίκτες του ότι θα έχουν απέναντί τους έναν αντίπαλο δύσκολο και μάλλον δεν το έχουν καταλάβει.

«Ξανθός» κι αθάνατος

«Έφυγε» σε ηλικία 78 χρονών ο Γιάννης Ιωαννίδης. Πολλοί που τον ήξεραν είπαν ότι γλίτωσε: η μάχη με το Αλτσχάιμερ τον είχε τα τελευταία χρόνια καταβάλει. Όμως, ακόμα κι αυτοί (ή αν προτιμάτε, κυρίως αυτοί) συγκινήθηκαν στο άκουσμα μίας είδησης που καιρό τώρα περίμεναν. Διότι αν όλοι οι άλλοι που ήξεραν τον θρύλο Ιωαννίδη στεναχωρήθηκαν, αυτοί που ήξεραν και τον άνθρωπο ισοπεδώθηκαν. Μαζί του έφυγε πολλή απ’ τη χαρά της ζωής που ο Ιωαννίδης αντιπροσώπευε. Ο Ιωαννίδης ήταν ένα «ηφαίστειο».

Θυμάμαι τις πρώτες ιστορίες που κυκλοφόρησαν γι’ αυτόν όπως τις πρώτες ταινίες που είδα και τα πρώτα βιβλία που διάβασα. Αγαπούσα κυρίως μία: σύμφωνα με αυτήν, ως παίκτης του μπάσκετ ακόμα είχε καυγαδίσει με τη διοίκηση του Άρη και δεν είχε κατεβεί σε ένα ματς, αλλά έχοντας πάει να το παρακολουθήσει στο γήπεδο και βλέποντας τον Άρη να χάνει κατέβηκε απ’ την εξέδρα, μπήκε στο γήπεδο και το γύρισε. Αρκούσε αυτή για να βλέπω στον Ιωαννίδη έναν θαυματοποιό που μπορούσε να κάνει τα πάντα αρκεί να τον πρόσταζε η καρδιά του.

Ο Ιωαννίδης ήταν όλες οι ιστορίες που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν: ό,τι έχετε ακούσει, καλό ή κακό, είναι αληθινό αρκεί να μην είναι συνηθισμένο. Προλήψεις, καυγάδες, λατρείες, θρίαμβοι, ήττες ανεξήγητες, δηλώσεις απίθανες, παρεμβάσεις μοναδικές, όλα ήταν ο «Ξανθός». Είναι ο πρώτος άνθρωπος που με τρόπους απερίγραπτους μας έμαθε τη δεκαετία του ’80 ότι ο προπονητής μίας ομάδας δεν ήταν απλά ένα είδος αναγκαίου κακού όπως νομίζαμε, αλλά ένας σταρ αληθινός, που συχνά είναι και το μυστικό της επιτυχίας.

Ο Ιωαννίδης ήταν ο πρώτος Έλληνας προπονητής σε όλα τα σπορ, ο πρώτος που έκανε κατανοητό το γιατί τον προπονητή πρέπει να τον σέβεσαι. Όταν έφυγε απ’ τον Άρη και πήγε στον Ολυμπιακό δικαίωσε την πίστη μας. Όταν πήγε στην ΑΕΚ έδειξε και στους μεγαλύτερους επικριτές του πως τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Θα σε αγαπάμε μια ζωή, Ιωαννίδη Γιάννη.

Ποιος;

Η ΦΙΦΑ αποφάσισε ότι χρειάζεται όλος ο πλανήτης για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι τρεις αγώνες θα γίνουν σε Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη, αφού το 2030 θα συμπληρωθεί ένας αιώνας απ’ τη διοργάνωση του πρώτου Μουντιάλ, το οποίο είχε γίνει στη Λατινική Αμερική, στην Ουρουγουάη συγκεκριμένα.

Μετά, η διοργάνωση θα μεταφερθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, τις τρεις χώρες που πήραν κι επισήμως το χρίσμα απ’ την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με τον τελικό, όπως ανακοινώθηκε, να είναι προγραμματισμένος για το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης. Η ερώτηση είναι ποιος τα σκέφτεται αυτά

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News