Γιώργος Χελάκης: Ποιος έχει παράπονο από την Εθνική Ελλάδας;

Γιώργος Χελάκης: Ποιος έχει παράπονο από την Εθνική Ελλάδας;

Παιχνίδι μελετημένο στην αρχή με περιορισμένα ρίσκα από τον Γκουστάβο Πογέτ ενώ ρίσκαρε στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική Ελλάδας, ωστόσο η Ολλανδία ήταν ποιοτικά ανώτερη. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη Sportday της Τρίτης (17/10).

H Εθνική ομάδα έπεσε άδοξα. Ακριβώς τη στιγμή που πίεζε έστω κι ανορθόδοξα, ο Παυλίδης χρεώθηκε με αμφισβητούμενο πέναλτι κι η ιστορία γράφτηκε όπως την ήθελαν οι Ολλανδοί. Όποιος έχει παράπονο απ’ την εμφάνιση της Εθνικής και τη θέληση των διεθνών να τα καταφέρουν απέναντι σε μία ποιοτικά ανώτερη ομάδα, είναι παράλογος.

Eνας προς έναν οι διεθνείς, αλλά κι ο Πογέτ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φτάσουμε στη νίκη. Παιχνίδι μελετημένο στην αρχή με περιορισμένα ρίσκα και έμφαση στην άμυνα. Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική Ελλάδας ρίσκαρε διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπάθησε να βγάλει φάσεις μπροστά στο τέρμα των Ολλανδών.

Εξαιρετικός ο Ιωαννίδης

Ο Φώτης Ιωαννίδης έκανε ένα φανταστικό παιχνίδι, καταθέτοντας κάθε ικμάδα της δύναμής του στο χορτάρι της Νέας Φιλαδέλφειας και ταλαιπωρώντας αφάνταστα τον Φαν Ντάικ. Ο Πογέτ έφτασε να παίζει με τρεις σέντερ φορ και χωρίς οργανωτή παιχνιδιού σε μία επιλογή που δεν του βγήκε.

Δεν μπορείς όμως να τον κατηγορήσεις γι’ αυτό, διότι εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα περισσότερο κι απ’ την τεχνική η ομάδα έχει ανάγκη παίκτες με δυνάμεις.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έπιασε το πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν μπορούσε να πιάσει και το δεύτερο. Κρίμα για τον ίδιο που νικήθηκε μόνο απ’ την άσπρη βούλα, όπως είχε συμβεί και στο Παρίσι.

Αλλιώς πήγαινε το παιχνίδι στα πρώτα 15 λεπτά κι εντελώς διαφορετικά εξελίχθηκε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Οι Ολλανδοί άρχισαν να πιέζουν πολύ ψηλά και πήραν την κατοχή της μπάλας διότι βρήκαν τρόπο να απελευθερώσουν τον Ράιντερς, που έκανε το παιχνίδι απ’ τον άξονα. Έτσι ασκήθηκε αφόρητη πίεση στην αμυντική γραμμή της Εθνικής μας ομάδας.

Δεν κράτησαν μπάλα Μάνταλος, Μπακασέτας

Ένας επι πλέον λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν διότι δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε την μπάλα στη μεσαία γραμμή με τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα. Ο άλλος λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν ότι στην κορυφή της επίθεσης ήταν μόνος του να δί νει τις μάχες ο Φώτης Ιωαννίδης διότι ο Μασούρας δεν έπαιζε ως παρτενέρ του, αλλά πλάγια δεξιά για να βοηθάει τον Ρότα στο μαρκάρισμα του Χάρκμαν και του Μπεργκ βάιν.

Ήταν σαφές ότι γι’ άλλη μία φορά, με βασικό εκφραστή τον Τσάβι Σίμονς, ο Ρόναλντ Κούμαν επιχειρούσε να μας δημιουργήσει προβλήματα απ’ τον άξονα, ώστε να βγάλει κάποιον παίκτη σε θέση βολής. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική άμυνα σε γενικές γραμμές κρατούσε καλά κι ο Βλαχοδήμος ήταν σε θέση ετοιμότητας, όχι μόνο στο πέναλτι που κακώς παραχώρησε ο Κουλιεράκης, αλλά και σε κάθε άλλη φάση που χρειάστηκε στο παιχνίδι. Η εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο θα ήταν ιδανική αν η Εθνική μας ομάδα ενδιαφερόταν για το ισόπαλο αποτέλεσμα.

Η πρωτοβουλία της Εθνικής Ελλάδας

Όταν ο Κούμαν άλλαξε το σύστημα της Ολλανδίας, παίζοντας με 4-4-3, η Εθνική πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπάθησε -έστω και ανορθόδοξα- να φτάσει στο γκολ. Δεν τα κατάφερε, αλλά δεν μπορούμε να της ζητήσουμε και τον λόγο.

Ισα-ίσα απ’ την εμφάνισή της επιβεβαιώθηκε η καλή εικόνα που είδαμε στο Δουβλίνο κι η αισιοδοξία μας ότι απ’ τον δρόμο του Νations League μπορούμε να βρεθούμε στα τελικά του Εuro 2024. Ο κόσμος το αντιλήφθηκε αυτό και χάρη σε στους διεθνείς ένα ολόθερμο χειροκρότημα. Με ανάλογη απόδοση και πάθος, ο δρόμος για τα τελικά θα μείνει ανοιχτός.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News