Αντώνης Καρπετόπουλος: Ένας θρίαμβος του Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα μεγάλο μάθημα στον Ολυμπιακό κερδίζοντάς τον με 4-2, αλλά το θέμα είναι αν κι ο ίδιος έχει καταλάβει το μάθημά του, αν δηλαδή έχει γνώση του πόσο καλό είναι το υλικό του. Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Όπως ακριβώς έγραφα προχθές, ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχοντας δει αυτά που έπαθε η ομάδα του απ’ την ΑΕΚ μια εβδομάδα πριν, προχώρησε σε πολλές αλλαγές παρουσιάζοντας στο Καραϊσκάκη μία πολύ διαφορετική ομάδα. Στην άμυνα χρησιμοποίησε αυτή τη φορά απ’ την αρχή τους Κουλιεράκη και Σάστρε και τοποθέτησε στο κέντρο της τον Κεντζιόρα. Στη μεσαία γραμμή πρόσθεσε στους Μεϊτέ και Οζντόεφ και τον τρεχαλατζή Μουργκ, που η περίσταση απαιτούσε: κάθε ντέρμπι απαιτεί πρώτα απ’ όλα τρέξιμο.

Κυρίως άλλαξε τη γραμμή της επίθεσης αφήνοντας στον πάγκο τους Κωνσταντέλια και Ντεσπόντοφ για να χρησιμοποιήσει ως βασικό τον Τάισον, που πήγε στα αριστερά για να περιορίσει τον Ροντινέι και τα κατάφερε καλά. Όμως η πιο σωστή (αν κι απολύτως προβλεπόμενη κίνησή του) ήταν να χρησιμοποιήσει τον Μπράντον Τόμας αντί του Σαμάτα: με τον βραχύσωμο Ισπανό η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν δεδομένο πως θα υπέφερε σε ένα ματς αντεπιθέσεων.

Με σχέδιο και στόχευση

Αλλαγές και σημαντικές έκανε κι ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Χρησιμοποίησε τον Αλεξανδρόπουλο αντί του Μασούρα, έβαλε στο αρχικό σχήμα των Ελ Καμπί αντί του Γιόβετιτς και για να ξαναστείλει στο γήπεδο τον Ροντινέι έστειλε τον Κίνι αριστερά. Στις επιλογές του Μαρτίνεθ έπαιξε μεγάλο ρόλο το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που προηγήθηκε κι ας διακόπηκε. Ο Μαρτίνεθ δεν ξέχασε τις δυσκολίες του Ολυμπιακού εκείνο το βράδυ.

Έχοντας από πριν καταλάβει ότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις παρέταξε τον Ολυμπιακό με ένα 4-3-3, όπως με τη Γουέστ Χαμ. Όμως άλλο πράγμα ήταν οι «αδιάβαστοι» Εγγλέζοι, που άλλη ομάδα περίμεναν κι άλλη είδαν, κι άλλο αποδείχτηκε ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν φοβόταν να πιέσει, αλλά κυρίως είχε ένα απλό σχέδιο: όλοι σημάδευαν τον Ζίβκοβιτς για να παίξει ένας εναντίον ενός με τον Κίνι, που απ’ τον Σέρβο υπέφερε. Κάπως έτσι ήρθε το 0-1 στο 38’ . Ο Ζίβκοβιτς βγήκε σε θέση φορ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα απ’ το γύρισμα του Μπάμπα.

Κι ενώ ο Μαρτίνεθ θυμόταν τι είχε γίνει με τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε να έχει ξεχάσει τι έγινε στο δεύτερο, όταν ο Ολυμπιακός πριν απ’ τη διακοπή είχε καταφέρει να ισοφαρίσει απλώς πιέζοντας χωρίς αλλαγές. Ο Ισπανός προπονητής πέρασε στο ματς τον Μασούρα αντί του Αλεξανδρόπουλου για να έχει ένα στήριγμα ο Φορτούνης μπροστά. Ο Φορτούνης σκόραρε στο 86’, πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ και στο 97’ έδωσε το δεύτερο του Ολυμπιακού στον Μασούρα με μία καταπληκτική σέντρα. Όλα θα ήταν υπέροχα αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε κάνει πάρτι στους ανοιχτούς χώρους φτάνοντας το σκορ στο 0-4.

Το τελευταίο πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν το σχήμα του: καταργώντας το για να πάει σε κάτι απολύτως επιθετικότερο ο Μαρτίνς απογύμνωσε τη μεσαία γραμμή. Λίγο μετά έβγαλε και τον Κίνι για να ρίξει στο ματς τον Σολμπάκεν κι αυτοί που στοιχειωδώς μαρκάρουν γίνανε ακόμα λιγότεροι. Κάπως έτσι, ελλείψει κάλυψης, εμφανίστηκαν όλες οι αδυναμίες των αμυντικών του γηπεδούχου. Ο Πορόσο έκανε ένα αψυχολόγητο πέναλτι, με το οποίο ο Τόμας έκανε το 0-2. Τον ίδιο παίκτη τον έχασαν οι πάντες στη φάση του 0-3. Ο Κωνσταντέλιας που μπήκε φρέσκος για να βάλει τη σφραγίδα του έδειξε στο τέταρτο γκολ πόση μπάλα ξέρει.

Τώρα, που ο Λουτσέσκου την ησυχία του την κέρδισε, είμαι περίεργος τι θα κάνει στη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός είναι πιο μπερδεμένη περίπτωση: η ήττα του ανέδειξε τα προβλήματά του κι ας ήταν απλώς η πρώτη του στο πρωτάθλημα. Θα γράψω αύριο πιο αναλυτικά.

Λάθος ανάγνωση χωρίς χρόνο διόρθωσης

Η ΑΕΚ στραβοπάτησε με την Κηφισιά κι έμεινε στο 1-1. Οι πολλές αλλαγές που έκανε αυτή τη φορά ο Ματίας Αλμέιδα αποδείχτηκαν κομμάτι λάθος: θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσαν ο Μάνταλος, ο Άμραμπατ, ο Βίντα κι ο Πινέδα, να καθάριζαν το ματς και μετά να έμπαιναν παίκτες όπως ο Πισάρο, ο Γαλανόπουλος κι ο Κάλενς για να γράψουν λεπτά συμμετοχής. Η ΑΕΚ είχε ανάλογες λάθος προσεγγίσεις και στα ματς με τον Βόλο, τον Πανσερραϊκό, τον ΟΦΗ, τον Ατρόμητο – το ότι δεν το πλήρωσε αυτό σε όλα τα ματς δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν λάθη.

Προχθές έκανε κι ένα ακόμα: νόμιζε ότι το ματς τελείωσε μετά το παράξενο αυτογκόλ του Σνιντερλέν, με το οποίο προηγήθηκε. Οι ομάδες του Αναστασίου δεν τα παρατάνε όμως κι ο Βαφέας ισοφάρισε. Και σίγουρα δεν φταίει ο καλός τερματοφύλακας της Κηφισιάς, Αναγνωστόπουλος, για το ότι δεν κέρδισε: φταίει η κακή προσέγγιση του παιχνιδιού από μεριάς της.

Κερδισμένος ο ΠΑΟ

Στην αγωνιστική δεν κέρδισε κανείς γηπεδούχος. Ο ΠΑΣ προηγήθηκε με τον Κιάκο, αλλά ο Βόλος ισοφάρισε με τον Κόμπα – έψαξε τη νίκη περισσότερο. Ο Αστέρας Τρίπολης πέρασε απ’ το Αγρίνιο κερδίζοντας με 0-1  διότι έχει φορ -τον Μιριτέλοκάτι- που δεν έχει ο Παναιτωλικός. Ο Άρης κατέρρευσε απέναντι στον ξεμπλοκαρισμένο Ατρόμητο: δεν είναι παράξενο το 1-3, ο Άρης παίκτες σαν τον Κούντε και τον Αγκιμπού Καμαρά δεν έχει – το πρόβλημα του Ατρομήτου είναι ότι αυτοί σπάνια θυμούνται πόσο καλοί παίκτες είναι.

Κερδισμένος της αγωνιστικής ποικιλοτρόπως ο Παναθηναϊκός. Κι αυτός μπήκε λάθος στη Λαμία, οι αμυντικοί του υπέφεραν απ’ τον Καρλίτος και μου φάνηκε πως κι αυτός πίστεψε πως το ματς τελείωσε όταν προηγήθηκε με το καταπληκτικό γκολ του Μλαντένοβιτς. Αλλά, αντίθετα απ’ την ΑΕΚ, όταν ισοφαρίστηκε κυνήγησε το δεύτερο γκολ με πάθος και συγκέντρωση: ο Σπόραρ όχι μόνο έδωσε το γκολ του καθοριστικού προβαδίσματος, αλλά έχασε και πέναλτι για να κάνει το 1-3. Ο Παναθηναϊκός, έφεσης επιτρέποντος, θα βρεθεί στο +4 απ’ την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και στο +5 απ’ τον ΠΑΟΚ. Φέτος αυτό θα το έχει κάνει χωρίς 12 νίκες στα 12 πρώτα ματς όπως πέρυσι. Αλλά με βηματισμό λογικό. Κερδίζοντας τα ματς που πρέπει. Όπως αυτό στη Λαμία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News