Γιώργος Χελάκης: Απ’ την μεταγραφική ενίσχυση θα κριθούν όλα στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστικά προβλήματα, δεν πήγε καλά όχι διότι ήταν άσχετος ο προπονητής, αλλά επειδή τα χτυπητά κενά δεν καλύφθηκαν με επάρκεια. Γράφει στη SportDay ο Γιώργος Χελάκης.

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Το ’χουμε ξαναδεί το έργο. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ κούνησε το μαντήλι, να η ευκαιρία να του σούρουμε τα χίλια μύρια όσα. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση οι μετά Χριστόν προφήτες καλύτερα είναι να αφήσουν τα… σπαθιά τους στα θηκάρια. Καλύτερα να μας πούνε για ποιον λόγο έγραφαν υμνολόγια τόσο καιρό για τη δουλειά του προπονητή, αλλά και για τις σοφές μεταγραφές που έκανε ο Αντόνιο Κορδόν. Τώρα, μετά την αποκαθήλωση, σημασία έχει όχι τι γράφτηκε, αλλά τι θα γίνει πρακτικά κι άμεσα.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής μίλησε καθαρά και ξάστερα για μεταγραφές. Η ομάδα του Πειραιά έχει αγωνιστικά προβλήματα, δεν πήγε καλά όχι διότι ήταν άσχετος ο προπονητής, αλλά επειδή τα χτυπητά κενά που είχε δεν καλύφθηκαν με επάρκεια. Στον βαθμό, λοιπόν, που θα καλυφθούν, τότε έχει νόημα να πιάσουμε τη συζήτηση απ’ την αρχή. Αφήνω κατά μέρος ότι ο νέος αθλητικός διευθυντής, ο Άλβες, θα συνεργαστεί -όπως είπε- με τον Κορδόν και με τον Ναβάρο. Αλίμονο αν γινόταν διαφορετικά.

Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος οργανισμός κι είναι λογικό να υπάρχει συνέχεια. Αν μάλιστα έχει γίνει προεργασία για μεταγραφές, ακόμα καλύτερα. Πάει να πει πως οι νέοι παίκτες θα έρθουν νωρίτερα κι όχι στο τέλος Ιανουαρίου που θα έχουν γίνει μία σειρά από κρίσιμα παιχνίδια για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Απ’ αυτή τη στήλη έχουμε γράψει πολλές φορές πως η «αχίλλειος πτέρνα» του Ολυμπιακού εξακολουθεί να είναι η άμυνα. Εκεί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και σε αυτή τη θέση είναι που επείγει η μεταγραφική ενίσχυση. Όλα τα άλλα, που είπε ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, είναι σεβαστά. Μαρτυρούν την πρόθεσή του να δουλέψει, μαρτυρούν τις φιλοδοξίες του, αλλά είναι πράγματα που τα ’χουμε ξανακούσει.

Να δεχτούμε ότι ο Ολυμπιακός δεν έτυχε να έχει στο ξεκίνημα της χρονιάς έναν προπονητή σπουδαίου διαμετρήματος. Το γεγονός όμως ξεπερνούσε όποιες επιλογές του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για τις οποίες δικαιολογημένα δέχτηκε κριτική. Το γεγονός εξακολουθεί να έχει απόλυτη σχέση με μεταγραφές που έγιναν και δεν πέτυχαν…

Ορθολογισμός

Περίπου είκοσι πέντε χρόνια στους πάγκους μετράει ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Έχει αλλάξει πολλές ομάδες και μάλιστα σε διαφορετικά πρωταθλήματα. Δεν ξέρει μόνο απ’ το ποδόσφαιρο της πατρίδας του. Έχει ξενιτευτεί σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Αγγλία και η Ισπανία. Την Ελλάδα την εξαιρώ διότι εδώ απλώς έκανε το… αγροτικό του. Επομένως είναι πλήρης εμπειριών και με ομάδες διαφορετικών καταστάσεων.

Άγνωστο είναι το κατά πόσο αντέχει σε συνθήκες υψηλής πίεσης που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός. Κάτι τέτοιο έκανε σε μικρότερα διαστήματα στην καριέρα του. Επειδή όμως έκανε το… αγροτικό του στην Ελλάδα κάτι θα γνωρίζει απ’ τη γενικότερη ψυχολογία που επικρατεί στη χώρα μας. Άλλωστε μόλις δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που έφτασε στην Τρίπολη. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε έναν προπονητή που το όνομά του προκαλεί δέος είτε διότι έχει πετύχει πολλά στην προπονητική του καριέρα, είτε επειδή έχει πετύχει πολλά ως ποδοσφαιριστής. Με την έννοια αυτή μπορεί να πει κανείς ότι η επιλογή του έχει ένα στοιχείο ρίσκου.

Στην παρούσα φάση, πάντως, ο Ολυμπιακός δεν έψαχνε κάποιον που να βγάζει… λαγούς απ’ το καπέλο του. Αυτό που κυρίως έχει ανάγκη είναι ο ποδοσφαιρικός ορθολογισμός. Τι μου λείπει και τι παίρνω. Από κει και πέρα μία σωστή διαχείριση ώστε να μπαίνουν τα κομμάτια του παζλ στη σωστή σειρά κι όλα μπορούν να γίνουν. Ο Καρβαλιάλ κι ο νέος αθλητικός διευθυντής δεν θα κριθούν βέβαια απ’ το τι θα κάνει η ομάδα τους σε αυτή την αγωνιστική στις Σέρρες. Θα κριθούν, όμως, πολύ σύντομα από τους παίκτες που θα φέρουν για να καλύψουν τα υπαρκτά κενά. Όταν γίνει αυτό θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε για τις επιλογές τους σε πρόσωπα και σε συστήματα…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News