Τάσος Μητρόπουλος: Ηρωικό «αντίο», χωρίς να αγγίξει την μπάλα
Στις 10 Δεκεμβρίου 1997 ο Τάσος Μητρόπουλος έπαιξε τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του. Και παρότι δεν άγγιξε την μπάλα στον αγώνα Ολυμπιακός-Ρόζενμποργκ, επηρέασε την εξέλιξη του Champions League εκείνης της σεζόν!
Αν γινόταν ταινία, θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί «Ράμπο, το τελευταίο αίμα»! Ο Τάσος Μητρόπουλος, ο οποίος είχε ως παρατσούκλι το όνομα του «αθάνατου» κινηματογραφικού ήρωα που ενσάρκωσε ο Σιλβέστερ Σταλόνε, έκλεψε την παράσταση σαν σήμερα το 1997.
Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τη Ρόζενμποργκ στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του Champions League, χωρίς να έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε συμπεριλάβει στην αποστολή και τον Μητρόπουλο. Στα 40 του, «Ράμπο» είχε επιστρέψει στον αγαπημένο του σύλλογο απλώς για να κλείσει την καριέρα του.
Ο Μπάγεβιτς δεν τον είχε χρησιμοποιήσει σε κανέναν αγώνα πρωταθλήματος μέχρι τότε. Σκόπευε, προφανώς, να τον βάλει τιμής ένεκεν στον αγώνα με τους Νορβηγούς, όπου το γήπεδο θα είχε πολύ κόσμο για να τον αποχαιρετίσει. Δεν είχε φανταστεί ο πολύπειρος τεχνικός –ο οποίος έκλεινε εκείνη τη μέρα τα 49, αφού στις 10 Δεκεμβρίου είναι τα γενέθλιά του– ότι η τελευταία συμμετοχή του Μητρόπουλου δεν θα αποδεικνυόταν εθιμοτυπική.
Άλλωστε το ματς δεν ήταν εντελώς αδιάφορο για τον Ολυμπιακό. Μπορεί ο ίδιος να είχε αποκλειστεί, όμως η Ρόζενμποργκ κυνηγούσε την πρόκριση. Είτε ως πρώτη (αν γκέλαρε η Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Πόρτο) είτε ως μία από τις δύο καλύτερες δεύτερες των έξι ομίλων (εξηγήσαμε το σύστημα στη χθεσινή μας στήλη). Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν αποτέλεσμα για την αξιοπρέπειά τους.
Οι Νορβηγοί, βέβαια, είχαν ισχυρότερο κίνητρο. Κι όταν προηγήθηκαν 2-1 στο 69′, με το δεύτερο γκολ του Ρούσφελντ, κατείχαν τη δεύτερη θέση στην ειδική βαθμολογία των δεύτερων. Τρίτη ήταν η Γιουβέντους και παρέμενε σ’ αυτήν τη θέση ακόμα κι όταν προηγήθηκε 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 84′. Χρειαζόταν τουλάιστον ισοπαλία του Ολυμπιακού για να περάσει στους «8».
Η ώρα του «Ράμπο»
Στο 87′, λοιπόν, ο Μπάγεβιτς έριξε στον αγώνα τον Μητρόπουλο για να παίξει το τελευταίο του χαρτί για την ισοφάριση. Και, με έναν μαγικό τρόπο, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο άλλαξε. Ως άλλος… Ελ Σιντ, ο 40χρονος άσος φάνηκε να παίρνει στις πλάτες του τον Ολυμπιακό και να κάνει το γήπεδο να γέρνει προς την περιοχή των Νορβηγών!
Στην πρώτη διεκδίκηση της μπάλας με αντίπαλο, ο «Ράμπο» δεν ήρθε σε επαφή μαζί της, αλλά κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς το εκτέλεσε και αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα Γερν Γιάμτφαλ, διαμορφώνοντας το 2-2!
Το ΟΑΚΑ σείστηκε και οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγύρισαν την ισοπαλία (μια και το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος) σαν να τους χάριζε την πρόκριση. Η ευνοημένη ήταν στην πραγματικότητα η Γιουβέντους, οι οπαδοί της οποίας δεν δίστασαν να… ευχαριστήσουν τους Πειραιώτες και ειδικά τον Τζόρτζεβιτς για τη συνεισφορά τους.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι Γιουβεντίνοι έπρεπε να ευχαριστούν τον Μητρόπουλο. Αυτός ξύπνησε τον Ολυμπιακό με την είσοδό του στο γήπεδο, αυτός κέρδισε το φάουλ που απέτρεψε τη νίκη της Ρόζενμποργκ, αυτός άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Κι ας μην άγγιξε την μπάλα ούτε στα λίγα λεπτά που παίχτηκαν μετά το 2-2.
Η Γιουβέντους θα έφτανε στον τελικό εκείνου του Champions League, όπου έχασε στις λεπτομέρειες το τρόπαιο απ’ τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν ο Μπάγεβιτς δεν είχε χρησιμοποιήσει ως αλλαγή τον Μητρόπουλο, μάλλον δεν θα είχε φτάσει ούτε στα προημιτελικά!
Ο γηραιότερος του Champions League
Ο Μητρόπουλος δεν επηρέασε μόνο την εξέλιξη εκείνου του Champions League. Πέτυχε κι ένα σπουδαίο προσωπικό ρεκόρ, καθώς σε ηλικία 40 ετών και 109 έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που είχε αγωνιστεί μέχρι τότε στην κορυφαία διοργάνωση. Μόλις το 2007 του το πήρε ο 43χρονος τερματοφύλακας της Λάτσιο, Μάρκο Μπαλότα.
Ταυτόχρονα, όμως, γράφτηκε και το τέλος μιας μεγάλης καριέρας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν παιδάκι ακόμα άρχισε να κλοτσά το τόπι με τη φανέλα της Νέας Ζωής Περιστερίου, μέχρι εκείνο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 1997, ο Μητρόπουλος έζησε πράγματα που ελάχιστοι Έλληνες ποδοσφαιριστές είχαν ζήσει.
Με τον Ολυμπιακό, στον οποίο μεταγράφηκε από τον Εθνικό το καλοκαίρι του 1981, ο Μητρόπουλος αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής και δύο κυπελλούχος Ελλάδας. Δύο πρωταθλήματα κατέκτησε και με την ΑΕΚ, όπου αναγέννησε την καριέρα του με προπονητή τον Μπάγεβιτς τη διετία 1992-94.
Χάρη στις εμφανίσεις του με την Ένωση επέστρεψε στην Εθνική Ελλάδας και είχε καθοριστική συμβολή στην πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1994 (όπου αγωνίστηκε και στους τρεις αγώνες).
Μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Κάτι που αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ολυμπιακοί δεν του συγχώρησαν ποτέ κι ας έπαιξε μόνο για μερικά λεπτά με τη φανέλα του, σε δύο επίσημα παιχνίδια. Η συμμετοχή κόντρα στη Ρόζενμποργκ, που ήρθε ύστερα από διετή περιπλάνηση σε Απόλλωνα Σμύρνης, Ηρακλή και Βέροια, ήρθε σαν εξιλέωση και για εκείνη την απόφασή του, για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι έχει μετανιώσει.
Οι νεότεροι φίλαθλοι θυμάστε τον Μητρόπουλο ως γενικό αρχηγό στον Ολυμπιακό. Πόστο το οποίο υπηρέτησε με το ίδιο πάθος που έβγαζε και στο χορτάρι, όταν αγωνιζόταν με την ερυθρόλευκη φανέλα.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Δεκεμβρίου
2021: O καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Νεοκλής Αβδάλας κάνει ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα (1:47 συμμετοχή, 1/2 δίποντα) στη νίκη επί της της Άλμπα Βερολίνου με 82-67, σε ηλικία 15 ετών και 10 μηνών και 6 ημερών. Γίνεται έτσι ο νεότερος παίκτης στην ιστορία που σκοράρει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γεωργιανού, Μανούτσαρ Μαρκοϊσβίλι.
Ο Μαρκοϊσβίλι είχε κάνει ντεμπούτο με την Μπένετον Τρεβίζο στην Ευρωλίγκα σε μικρότερη ηλικία απ’ τον Αβδάλα. Ωστόσο χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν έναν χρόνο για να πετύχει τους πρώτους πόντους. Τα κατάφερε τελικά κι εκείνος σε ένα ματς με την Άλμπα, στις 24 Οκτωβρίου 2002, όταν ήταν πλέον 15 ετών, 11 μηνών και 7 ημερών.
2020: Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης σημειώνει 14 πόντους στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του Ερυθρού Αστέρα με 81-79 και φτάνει τους 4.323 πόντους στην Ευρωλίγκα. Ανεβαίνει έτσι στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της διοργάνωσης όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4.321).
2003: Ο Ολυμπιακός γνωρίζει τη συντριβή με 7-0 από τη Γιουβέντους στο Τορίνο, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Το τρίτο γκολ της Κυρίας που πέτυχε ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, είναι το υπ’ αριθμόν 3.000 στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (με τη μορφή που έχει από το 1992-93).
2000: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Ανδρέας Μουράτης, ο θρυλικός «Μιζούρι» του Ολυμπιακού κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αμυντικούς όλων των εποχών. Γεννήθηκε το 1926 στο Νέο Φάληρο και έκανε τα πρώτα του βήματα ως ποδοσφαιριστής στην Προοδευτική, προτού μεταπηδήσει στον Ολυμπιακό το 1945. Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα Ελλάδας με τους «ερυθρολευκους», ενώ ήταν βασικό στέλεχος και της Εθνικής Ελλάδας, μέχρι την τιμωρία του τον Νοέμβριο του 1953, λόγω της περιβόητης «ανταρσίας» την παραμονή του αγώνα με το Ισραήλ.
2000: Η Ισπανία κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Davis Cup, νικώντας στον τελικό που φιλοξενήθηκε στη Βαρκελώνη την Αυστραλία με 3-1.
1999: Διεξάγεται σε παμπ του Λονδίνου η πρώτη… σαλιγκαροδρομία. Η πολλή ώρα που χρειάστηκαν τα σαλιγκάρια για να τερματίσουν, ανάγκασε πολλούς από τους θαμώνες να μεθύσουν, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δουν τον νικητή.
1999: Ο Αυστραλός Μικ Ντούαν, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στις μοτοσυκλέτες 500cc, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τη δράση σε ηλικία 34 ετών, ως συνέπεια του τραυματισμού που είχε υποστεί επτά μήνες νωρίτερα στην Ισπανία.
1998: Ο Παναθηναϊκός επικρατεί της Μανρέσα με 63-58 στο ΟΑΚΑ και συμπληρώνει 9 στις 9 νίκες στην Eυρωλίγκα, σπάζοντας το ρεκόρ καλύτερης εκκίνησης της Μπαρτσελόνα (8 στις 8). Ο ΠΑΟ θα ανεβάσει κι άλλο τον πήχη, αφού το σερί θα φτάσει στο 14/14.
1996: Ο διεθνής Πορτογάλος μεσοεπιθετικός, Πάουλο Φούτρε, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 30 ετών, λόγω τραυματισμού στο γόνατο.
Πεθαίνει ο Στέλιος Κυριακίδης
1987: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στη Φιλοθέη ο δρομέας Στέλιος Κυριακίδης. Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του ελληνικού αθλητισμού, μια και τον Απρίλιο του 1946 κέρδισε τον Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης, προσφέροντας χαρά στους Έλληνες που ακόμα δεν είχαν συνέλθει από τις κακουχίες της κατοχής. Μάλιστα, παρέμεινε επί ένα μήνα στις ΗΠΑ για να συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια (η οποία έμεινε γνωστή ως το «Πακέτο Κυριακίδη»). Κι ο ίδιος ο σπουδαίος αθλητής είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος όταν πιστοποιήθηκε ότι είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936.
Ο Κυριακίδης γεννήθηκε το 1910 στην Πάφο και σε όλη του την καριέρα υπήρξε αθλητής του ΓΣ Ολύμπια. Κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες (στα 5.000μ., τα 10.000μ. και τον Μαραθώνιο) και αμέτρητες διακρίσεις στα Πανελλήνια και τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα. Πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1946 στο Λονδίνο, όπου αν και συγκαταλεγόταν στα φαβορί, λόγω της νίκης του στη Βοστώνη, εγκατέλειψε εξουθενωμένος στα μισά περίπου της κούρσας.
1979: Ο διεθνής Αργεντινός ποδοσφαιριστής, Χουάν Ραμόν Ρότσα, μεταγράφεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου στον Παναθηναϊκό ως «Γιάννης Μπουμπλής», κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών.
1977: Στην δεύτερη χρονιά του στις πίστες, ο Στιβ Κόθεν γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κερδίζει 6 εκατομμύρια δολάρια σε μια σεζόν όταν κερδίζει την 6η κούρσα του Adequate, ιππεύοντας την ”Little Hapiness”. Θα ανακηρυχθεί “Αθλητής της Χρονιάς” για το 1977 από το Sports Illustrated, το Associated Press και το Sporting News και θα κερδίσει τρία Eclipse Awards.
1973: Για πρώτη φορά μετά το 1885 ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών στο τένις δύο παίκτες, ο Σταν Σμιθ και ο Τζίμι Κόνορς.
1967: Ο 19χρονος αρσιβαρίστας του Παναθηναϊκού, Χρήστος Ιακώβου, σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο ντεβελοπέ στην κατηγορία των 75 κιλών, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
1926: Ο Γάλλος πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζιλ Ριμέ, προτείνει να μελετηθεί το ενδεχόμενο διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Το σχέδιο υποβάλλεται επίσημα στη Ζυρίχη, ολοκληρωμένο από την επιτροπή, στις 25 Φεβρουαρίου 1927.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης