Ιβάν Σαββίδης: Μία περίεργη ιστορία από το παρελθόν με τον Ασγουορθ

Μια ιστορία που έχει αφήσει εποχή στο ρώσικο ποδόσφαιρο και σε όσους ψάχνονται και δεν μένουν στα προφανή…

Είναι οι μέρες της χειμερινής διακοπής σε ορισμένα πρωταθλήματα. Ας πάμε στη Ρωσία. Εκεί, η διοίκηση της Σπαρτάκ απασχολεί το ευρύ κοινό με τις προσπάθειές της να αναζητήσει νέο αθλητικό διευθυντή. Το τιμόνι κρατά ο Άγγλος Πωλ Ασγουορθ. Θα παραμείνει στο νευραλγικό πόστο; Αγνωστο.

Όπως σκοτάδι καλύπτει τη διαδρομή ενός Βρετανού αξιωματούχου του ποδοσφαίρου με ελάχιστη καριέρα στο υψηλό επίπεδο.

Ο Ασγουορθ, προς έκπληξη όλων, ανέλαβε τη θέση στη Σπαρτάκ Μόσχας το φθινόπωρο του 2022 και μετά την πώληση του συλλόγου από τον Λεονίντ Φεντούν. Η επιλογή υπέρ του μυστηριώδους Άγγλου φάνηκε αρχικά ως κίνηση-αίνιγμα, κυρίως γιατί το βιογραφικό του δεν ήταν αυτό που λέμε «λαμπερό».

Η καριέρα στο χορτάρι του Πωλ Ασγουορθ τελείωσε στα νιάτα του. Νωρίς. Πολύ νωρίς. Προτού καν εκκινήσει. Γρήγορα κατέστη σαφές ότι δεν θα γινόταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο νεαρός έφυγε από την ακαδημία της Νόριτς, αλλά ήταν ακόμα αποφασισμένος να συνδέσει τη ζωή του με το ποδόσφαιρο. Στην αρχή προσπάθησε να γίνει προπονητής: σε ηλικία 22 ετών επιχείρησε να ξεχωρίσει ως κόουτς της Βέντσπιλς της Λετονίας. Μετά πήγε στη Ρίγα. Και αργότερα η γνωριμία με τη Ρωσία. Ο (τότε) πρόεδρος της Ροστόφ, Ιβάν Σαββίδης, ήταν αυτός που διόρισε τον 36χρονο, το 2005, άγνωστο μεταξύ αγνώστων, σε θέση αθλητικού διευθυντή.

Τη σεζόν 2005, λοιπόν, ο Ασγουορθ κατάφερε ακόμη και να προπονήσει τη Ροστόφ, αλλά όχι για πολύ. Διετέλεσε χρέη προπονητή για μόλις δύο εβδομάδες.  O πρώτος Αγγλος στη ρωσική λίγκα. Εχασε την εμπιστοσύνη του Ιβάν Σαββίδη; Επαιξε ρόλο μια περίεργη ιστορία από το παρελθόν; Γιατί ναι μεν τώρα ο Άγγλος αρνείται κατηγορηματικά τις συνεντεύξεις, αλλά κάποτε μίλησε πρόθυμα στους δημοσιογράφους της Ρωσίας. Και μάλλον έμαθαν όλοι τη δική του εκδοχή για το διαζύγιο, το τόσο σύντομο φινάλε της σχέσης του με τη Ροστόφ.

«Για μένα η έκπληξη ήταν ο διορισμός στη θέση του προπονητή. Και τότε μου ζήτησαν να χάσω το ματς από τη Ρούμπιν. Είπα ότι δεν είχα σκοπό να το κάνω και πήραμε βαθμό με την ομάδα του Καζάν. Ηρθαμε ισόπαλοι 1-1. Ο πρόεδρος της Ροστόφ, Ιβάν Σαββίδης, γνώριζε την κατάσταση», είχε δημοσιεύσει τότε το sportbox. Ru.

Ποιος ακριβώς ζήτησε να ηττηθεί η ομάδα; Και για ποιόν λόγο; Μήπως σημαντικά άτομα από έναν σύλλογο που τότε είχε στην κεφαλή του έναν γνώριμο του ελληνικού ποδοσφαίρου του «σήμερα»;

Γνώριμο μεν, εξαφανισμένο δε; Οντως, μια ιστορία που έχει αφήσει τα σημάδια της στο ρώσικο ποδόσφαιρο και σε όσους ψάχνουν αρκετά κάτω από το χαλί και δεν μένουν στα προφανή.

Πηγή: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News