Οπαδική βία: Η κυβέρνηση δεν βλέπει ούτε το δέντρο ούτε το δάσος

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της οπαδικής βίας; Ρητορικό το ερώτημα.

Ο φίλαθλος κόσμος περιμένει με αγωνία το πρωί της Δευτέρας τις επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τα περιβόητα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του Σαββάτου και αφορούν την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Βέβαια, η ενημέρωση της UEFA στους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων την προσεχή αγωνιστική των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μάς έδωσε ένα πρώτο δείγμα: όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα βάλει λουκέτο στα γήπεδα και τα παιχνίδια θα διεξάγονται -άγνωστο για πόσο- χωρίς φιλάθλους.

Είναι λύση αυτό; Θα βοηθήσει στην πάταξη της βίας; Τι έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια επί του θέματος;

Θα σας πούμε εμείς:

Δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τελειώνει με τη βία στα γήπεδα! Πιθανόν γιατί προτιμά όσους κάνουν επεισόδια κρυμμένοι στη μάζα στα γήπεδα της χώρας και όχι στις Πλατείες όπως προσφάτως (για να μη ξεχνιόμαστε) στη Νέα Σμύρνη. Δεν έχει γίνει το παραμικρό για να οργανωθεί η αρμόδια διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας  με ικανούς αξιωματικούς που θα μπορέσουν να φτάσουν σε αποτελέσματα με κανονικά μέτρα και όχι επιδερμικές αποφάσεις. Πώς να πάρει μέτρα όταν η Αστυνομία παραμένει ανεκπαίδευτη σε ζητήματα οπαδικής βιας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αστυνομικοί;

Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό που έγινε το καλοκαίρι με τους Κροάτες; Άφησαν ανεξέλεγκτη την… εκδρομή 1150 χιλιομέτρων εκατοντάδων Κροατών μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια που όλοι γνώριζαν εκτός από την κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ (!) και το φόνο που επακολούθησε!

Και υπάρχουν κι άλλα. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, οργανωμένοι φίλαθλοι ομάδας κατήγγειλαν πως η ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε οπαδούς άλλης ομάδας για συμπλοκές δίνοντας τους πληροφορίες για το που βρίσκονται οι καταγγέλλοντες! Και γι’ αυτό που μόλις διαβάσατε δεν έχει γίνει ούτε ΕΔΕ!

Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν μια συνάντηση επί Αυγενάκη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και με τους οργανωμένους οπαδούς Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟ να είναι οι μόνοι που έκαναν σοβαρές τοποθετήσεις. Το μόνο σοβαρό που πήγε να γίνει ήταν η εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης που συμφωνήθηκε από Μητσοτάκη και Τσέφεριν για να αλλάξει το ποδόσφαιρο όμως πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν  εφαρμόστηκε ποτέ.

Δείτε τι έγινε στο Ρέντη το βράδυ της Πέμπτης. Κράτησε όμηρους 425 ανθρώπους, τους ταλαιπώρησε για ώρες, ενώ υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες για ύβρεις και προπηλακισμούς. Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο να γινόταν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, τι θα έκαναν; Θα προχωρούσαν σε προσαγωγές χιλιάδων φιλάθλων;

Δυστυχώς το ποδόσφαιρο έχει αφεθεί στην τύχη του και η ανισονομία που προκύπτει από τη διαφθορά προφανώς και πυροδοτεί τη βία. Και η κυβέρνηση δεν βλέπει το πρόβλημα ή το βλέπει και δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει και πλέον οδηγείται σε μία ακόμα απόφαση που θα αποτελέσει μία τρύπα στο νερό, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός και το μόνο που θα καταφέρει είναι να εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους φιλάθλους.

ΥΓ: Τόσο, Άλκης και Μιχάλης. Έχουν χαθεί τρεις ανθρώπινες ζωές στο βωμό του οπαδισμού. Εκτός γηπέδου και οι τρεις δολοφονίες. Για την κυβέρνηση, όμως, το πρόβλημα είναι μέσα στα γήπεδα και η εύκολη λύση είναι το κλείσιμο αυτών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News