ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ο «βαρύς» χειμώνας και η ελπίδα του καλοκαιριού
Οι «μπλαουγκράνα» ούτως ή άλλως δεν λογαριάζονται ως φαβορί για κανέναν τίτλο σ’ αυτή τη μεταβατική σεζόν.
Η ποδοσφαιρική βιομηχανία δεν απόρησε όταν διέρρευσε πως η Μπαρτσελόνα συζητούσε με την Ατλέτικο Μαδρίτης τη μεταγραφή του Αντουάν Γκριεζμάν. Είτε ως ανταλλαγή, πώληση ή δανεισμό, όπως έγινε τελικά. Ήταν γνωστό πως αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία να τον δώσει θα το έκανε. Ναι, αποδυναμώθηκε και προκάλεσε έκπληξη που έδωσε έναν παίκτη που παρά την κακή απόδοσή του στις τρεις πρώτες αγωνιστικές της τρέχουσας σεζόν, παρέμενε ο πιο ποιοτικός επιθετικός των «μπλαουγκράνα». Την περασμένη αγωνιστική περίοδο έβαλε 20 γκολ κι έδωσε 13 ασίστ…
Ωστόσο, οποιαδήποτε ανάλυση μπορεί να γίνει μόνο από το πρίσμα των οικονομικών. Με το σύλλογο να έχει χρέη 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, η διοίκηση του Τζουάν Λαπόρτα λειτούργησε σύμφωνα με τα όσα έχει πει: «η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής». Χωρίς να μπορεί να υπολογίζει άμεσα σε άλλα σημαντικά έσοδα – συμφωνίες με σπόνσορες, πώληση εμπορικών δικαιωμάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου, εισιτήρια (όπου επιτρέπεται μόνο το 40% της πληρότητας στην Ισπανία) – ο μόνος τρόπος για να εξυγιανθεί το κλαμπ είναι τέτοιες δύσκολες αποφάσεις. Ακόμη κι αν δεν έχουν ποδοσφαιρική λογική. Στο μυαλό των παραγόντων, αυτή είναι μια χαμένη χρονιά. Η Μπάρτσα ακόμη και με τον Λιονέλ Μέσι στη σύνθεσή της δεν θα λογαριαζόταν ως φαβορί για κάποιον από τους τρεις μεγάλους τίτλους.
Η ελπίδα της Μπαρτσελόνα είναι να βάλει τις βάσεις από τώρα μήπως μπορέσει να βγει στην αγορά το 2022 για να κάνει κάποια μεγάλη μεταγραφή με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να την ενδιαφέρει. Ξέρει πως θα χρειαστεί όλη της οικονομική δύναμη για να τα καταφέρει με δεδομένο πως θα τον κυνηγήσουν κι άλλα μεγάλα κλαμπ. Στην λίστα της υπάρχουν κι άλλοι παίκτες: ο Ντάνι Όλμο, ο Μπερνάρδο Σίλβα και έχοντας μια ολόκληρη σεζόν να δουλέψει η αθλητική διεύθυνση σίγουρα θα βρεθούν κι άλλοι. Πιθανώς θα χρειαστεί και χρήματα για να πληρώσει προπονητή μια και ο Ρόναλντ Κούμαν δεν μοιάζει ικανός να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Ίσως έτσι να εξηγείται και η διάθεση της διοίκησης να του κάνει το… χατίρι με τον low cost Λουκ ντε Γιόνγκ. Αποφυγή περαιτέρω τριβών.
Τί άλλο έχει να περιμένει η Μπάρτσα αυτή τη σεζόν; Να γυρίσει ο Άνσου Φάτι υγιής και να μπορέσει να παίξει σε καλό επίπεδο. Αυτός όπως κι ο Πέδρι να κάνουν άλμα στην εξέλιξή τους, μαζί με τους άλλους νεαρούς της ομάδας: τον Νίκο, τον Γκάβι, τον Αραούχο, τον Έρικ Γκαρθία, και τον Γιουσούφ Ντεμίρ. Εδώ να σημειώσουμε πως η διοίκηση θα πιέσει τον προπονητή για να πάρουν όλοι αυτοί μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και να δώσει ευκαιρίες στον Ρίκι Πουτς και στον Κογιάδο. Κι όσο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία να κάνουν το βήμα μπροστά που απαιτείται απ’ αυτούς τώρα που δεν υπάρχει η «ομπρέλα» του Λιονέλ Μέσι να τους καλύπτει με τα γκολ του και τις εξαιρετικές εμφανίσεις του. Ρεαλιστικά, δεν μπορεί να υπολογίζει πως μπορεί να πετύχει κάτι παραπάνω από μια θέση στην πρώτη 4άδα της La Liga, ενώ στον όμιλο που βρίσκεται στο Champions League δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και η πρόκρισή της στους «16».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το μόνο διαθέσιμο «εργαλείο» που είχε ο Λαπόρτα και ο διευθυντής ποδοσφαίρου Ματέου Αλεμάνι, ήταν να «κουνήσουν» το ρόστερ. Με την Ατλέτικο Μαδρίτης να καλύπτει το μισθό του Γάλλου, η Μπάρτσα απαλλάσσεται από σχεδόν 36 εκατομμύρια ευρώ. Με την υποχρεωτική αγορά του για 40 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2022 θ’ ανακτήσει κάποιο μέρος της αρχικής επένδυσης. Κυρίως, όμως, αυτό που ενδιέφερε το κλαμπ ήταν να μην πληρώσει τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ των αποδοχών του για τα τρία χρόνια συμβολαίου που του απέμεναν.
Πέραν αυτής της κίνησης, στη deadline day έγιναν κι άλλες. Έδωσε τον Ιλάις Μορίμπα στην Λειψία για 16 + 6 εκατομμύρια ευρώ. Ο παίκτης δεν υπολογιζόταν από το σύλλογο μια και δεν ήθελε ν’ ανανεώσει με τους όρους που του πρόσφεραν και η εταιρία εκπροσώπησής του πίεζε για να πάει στη Γερμανία καθώς θα έπαιρνε μεγαλύτερη προμήθεια. Ο Έμερσον Ρόγιαλ θα έπαιζε αυτή τη σεζόν. Ωστόσο, ο Αλεμάνι γνώριζε πως η Μπάρτσα θα είχε ουσιαστικό κέρδος και θα παρουσίαζε υπεραξία μόνο αν τον έδινε αυτό το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και του έδειξαν την πόρτα της Τότεναμ που έδωσε 25 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2022 το ποσοστό που αντιστοιχούσε στη Μπέτις σε περίπτωση μεταπώλησης ανέβαινε στο 50%. Τώρα, πήρε 20%. Έπειτα, έδωσε και τον Ρέι Μανάι στη Σπέτσια δανεικό για 300.000 ευρώ με οψιόν αγοράς 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου οδήγησαν σ’ αυτές τις αποφάσεις.
Προηγουμένως είχε δώσει τον Ζούνιορ Φίρπο στην Λιντς για 15 εκατομμύρια ευρώ, τον Ζαν-Κλερ Τοντιμπό στη Νις για 8,5 εκατομμύρια ευρώ, τον Κάρλες Αλενιά στη Χετάφε για πέντε εκατομμύρια ευρώ, τον Κόνραντ δε λα Φουέντε στη Μαρσέιγ για τρία εκατομμύρια ευρώ και δανεικό τον Τρινκάο στους Γουλβς. Μαζί με άλλες περιφερειακές κινήσεις απελευθέρωσε 50 εκατομμύρια ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό, από τη στιγμή που το Financial Fair Play της λίγκας την υποχρεώνει να μειώσει τα έξοδα σε μισθούς από τα 617 εκατομμύρια ευρώ στα 348 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να υπάρχει χαλαρότητα των κανονισμών αναγκάστηκε να αφήσει τον Λιονέλ Μέσι να φύγει. Ακόμη και μ’ αυτές τις μεταγραφές ο Αργεντινός δεν θα χωρούσε.
Τουλάχιστον όχι όσο παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα με τις μειώσεις των συμβολαίων των ακριβοπληρωμένων. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς κι ο Τζόρντι Άλμπα ουσιαστικά έχουν συμφωνήσει και θα ακολουθήσει ο Σέρτζι Ρομπέρτο. Ο πρώτος που μείωσε τις αποδοχές του ήταν ο Τζεράρ Πικέ. Χάρη σ’ όλα τα παραπάνω, η Μπαρτσελόνα απέκτησε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον Σέρχιο Αγουέρο (όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό του) και μπόρεσε να εγγράψει ως παίκτες της πρώτης ομάδας τον Όσκαρ Μινγκέθα και τον Γιουσούφ Ντεμίρ. Τα κατάφερε στο… φινάλε. Η δουλειά, όμως, δεν σταματά εκεί.
Από σήμερα ανοίγουν άλλα κεφάλαια. Οι ανανεώσεις των συμβολαίων του Άνσου Φάτι και του Πέδρι για πέντε χρόνια και του Ουσμάν Ντεμπελέ ως το 2025. Έπειτα, να ξεκαθαρίσει αν μπορεί να συνεννοηθεί με τους Μίραλεμ Πιάνιτς, Σαμουέλ Ουμτιτί και Φιλίπ Κοουτίνιο για μειώσεις των συμβολαίων τους ή να εργαστούν από κοινού για να φύγουν στην επόμενη μεταγραφική περίοδο. Τον Ιανουάριο θα επιδιώξει να δώσει κι άλλους παίκτες που δεν έφυγαν το καλοκαίρι, κυρίως αν όσοι είναι τώρα τραυματίες ή σε φάση επιστροφής (Άνσου, Αγουέρο, Ντεμπελέ και ο… Κοουτίνιο) αποδώσουν σε καλό επίπεδο.
Η Μπαρτσελόνα ξέρει πως πρέπει να περάσει ένα βαρύ… χειμώνα αυτή τη σεζόν μήπως και χαρεί το καλοκαίρι του 2022. Ωστόσο, είναι τόσο κρίσιμη η κατάστασή της που κινδυνεύει. Όταν δει το φως της δημοσιότητας η due dilligence και φανερωθεί το ακριβές μέγεθος του κακού που της προκάλεσε ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο Χάαλαντ και η επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα ίσως μετατραπούν σε… όνειρα θερινής νυκτός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Τα συστατικά της πολύτιμης περσινής συνταγής
- Ολυμπιακός - Ρεάλ 79-69: Με «ηφαίστειο» ΣΕΦ και σπουδαίο ΜακΚίσικ υπέταξε την «βασίλισσα»
- Βεζένκοφ: «Εχουμε σπουδαίους παίχτες , πρέπει να γίνουμε καλή ομάδα»
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την αναμέτρηση με την Καλλιθέα
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης