Αντώνης Καρπετόπουλος: Υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς ή δεν υπάρχει;

Πλέον η διαιτησία έχει γίνει άποψη. Πρώην διαιτητές σε ίδιες φάσεις βλέπουν διαφορετικά πράγματα, οπαδοί ερμηνεύουν κανονισμούς όπως θέλουν, για τους δημοσιογράφους δεν μιλάω καν. Δεν έχει καμία σχέση το παιχνίδι της διαιτησίας με τις φάσεις. Το λέω χρόνια. Κι όποιος το καταλαβαίνει το καταλαβαίνει. Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

O Ολυμπιακός δεν το ξέρει αλλά έχει ένα σύμμαχο που φαίνεται να συμφωνεί με τις φωνές του: τον Σταύρο Μάνταλο, αυτόν τον έντιμο πρώην διαιτητή που λένε πως είναι ο πραγματικός αρχιδιαιτητής. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Μάνταλος απάντησε στην φημολογία πως η ΑΕΚ ελέγχει την διαιτησία ως εξής: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις καφενειακές συζητήσεις στην Ελλάδα, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Αν ίσχυε αυτό, μπορείτε να μου πείτε γιατί τότε η ΑΕΚ άφησε τέσσερις βαθμούς σε Αγρίνιο και Σέρρες;». Άψογο.

Επειδή ένα κι ένα κάνουν δυο αν το αποτέλεσμα ενός αγώνα πρέπει να χρησιμοποιείται ως απάντηση στην ερώτηση «ποιος ελέγχει την διαιτησία;», αφού η ΑΕΚ κέρδισε στο Φάληρο ελέγχει την διαιτησία! Αν αποτελεί απόδειξη ότι δεν την ελέγχει το ό,τι δεν κερδίζει στις Σέρρες, υποθέτω ότι η νίκη στο Καραϊσκάκη αποτελεί βεβαιότητα για την τεράστια δύναμή της – πάντα με το σκεπτικό του συγκεκριμένου αρχιδιαιτητή. Σε οποιαδήποτε βέβαια χώρα, αν αρχιδιαιτητής ξεστόμιζε τέτοια κοτσάνα θα είχε φύγει από την ΚΕΔ. Αλλά εδώ μπορείς να λες ό,τι θες. Άλλωστε η πρώτη που με μπούρδες προσπαθεί να καλύψει το ότι τα έχει κάνει θάλασσα είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Forum

Την 1η Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας στην Αθήνα στα πλαίσια της «Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας». Η «Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας» είναι ένα είδος forum προβληματισμού για την αντιμετώπιση της μάστιγας που λέγεται χειραγώγηση αγώνων. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), της UEFA, της INTERPOL, του Υπουργείου Αθλητισμού, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Στο τέλος της εκδήλωσης είχαμε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ).

Τι είναι αυτό; Ενας φορέας που δημιουργήθηκε τον καιρό που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό: η δημιουργία του ήταν υποχρεωτική από μία σειρά από ευρωπαϊκές συνθήκες που ο Αυγενάκης υπέγραψε. Όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία της ο Αυγενάκης που ήταν μέλος αυτής της κυβέρνησης (και είναι ακόμα αν και σε άλλη θέση), δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar τον ενημέρωσαν ότι για την τελευταία επταετία «το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέχει την πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι προς χειραγώγηση με τουλάχιστον 350 ματς, πράγμα για το οποίο, όπως είπαν έχουν ενημερώσει και τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Τάκη Μπαλτάκο». Η ΕΠΑΘΛΑ έγινε για να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα.

Σπυρόπουλος

Πάμε παρακάτω. Στην σχετική εκδήλωση, ο ΓΓΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ κ. Γιώργος Μαυρωτάς, προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της για το 2023 αποκαλύπτοντας πως εντός του η ΕΠΑΘΛΑ εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις και εννέα εξ αυτών θεωρούνται απολύτως τεκμηριωμένες ενώ οι υπόλοιπες χρήζουν διερεύνησης. Είπε επίσης πως υπάρχουν συνολικά 105 αναφορές από διάφορες πηγές που αφορούσαν ζητήματα διαφθοράς.

Μετά πήρε το λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Αθλητικός Εισαγγελέας τοποθετημένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΠΑΘΛΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων και αποκάλυψε ότι εντός του 2024 αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τούς είχαν ασκηθεί διώξεις: με αυτή την τελευταία δήλωση φωτογράφισε το χώρο του ποδοσφαίρου διότι διώξεις έχουν γίνει μόνο σε ποδοσφαιροπαράγοντες.

Για να μην μας μείνει καμία αμφιβολία για το ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα σημαντικό ο παριστάμενος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να ασχοληθεί με την καταστροφή της ουσίας του αθλητισμού, γιατί όταν κυριαρχεί η νόθευση δεν απομένει τίποτα και η μεγάλη χαρά μετατρέπεται σε μεγάλη πίκρα.

Δηλώσεις

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η κυβέρνησή δεν μπορεί να παρέμβει διότι στο ντέρμπι δεν έγινε και τίποτα. Τόνισε μάλιστα ότι το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά, που ο Αυγενάκης έφτιαξε ειδικούς θεσμούς για να την κυνηγήσει, ούτε τα στημένα που ο Μαυρωτάς έχει εντοπίσει, ούτε οι παράγοντες στους οποίους ο Σπυρόπουλος θα ασκήσει διώξεις, ούτε η νόθευση που καταστρέφει τον αθλητισμό που λέει ο Φλωρίδης, αλλά το μόνο πρόβλημα είναι οι δηλώσεις. Και μου λέτε εσείς για το αν ήταν πέναλτι το μαρκάρισμα στο Ναβάρο ή αν έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Μασούρα…

Από καταγγελίες του

Λέγονται πολλά για τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια μετά το ματς Ολυμπιακός – ΑΕΚ (1-2). Εγώ θέλω να σημειώσω απλά δύο πράγματα. Το ένα ότι αυτά για την παράγκα του Θωμά, που τόσο εντύπωση έκαναν, ο Κούγιας τα λέει από το 1997 και δεν θα μπορούσε ποτέ να τα αρνηθεί ή να τα στρογγυλέψει σήμερα. Το δεύτερο ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει όλες κι όλες δύο σοβαρές έρευνες για την διαφορά του ποδοσφαίρου. Η μία ήταν του Φλωρίδη το 2001. Η δεύτερη της Πόπης Παπανδρέου το 2010. Και οι δύο ξεκίνησαν από καταγγελίες του Αλέξη Κούγια.

Όπως η Εφές

Οι περιπέτειες του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα συνεχίζονται απόψε στο ΟΑΚΑ όπου ο Αταμάν περιμένει την πρώην ομάδα του την Εφές, που αν και είναι εκτός πρώτης οκτάδας έχει αναστατώσει τη διοργάνωση και φέτος. Η ομάδα του Λάρκιν έρχεται από το καταπληκτικό παιχνίδι με την Ρεάλ στη Μαδρίτη, το οποίο έχασε στην τέταρτη παράταση με 130-126 και το οποίο ήδη χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα και όχι απλά ως το ωραιότερο εφετινό, πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή ένσταση.

Τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με την Εφές φαίνεται ότι φέτος κουβαλάνε κάποιου είδους κατάρα. Στο πρώτο ματς ο Παναθηναϊκός βρήκε τους Τούρκους αποδεκατισμένους καθώς εκείνη τη μέρα τους έλειπαν έξι παίκτες που παίζουν μάλιστα πάνω από 15 λεπτά ο ένας: Κλάιμπερν, Πλάις, Μπουμπουά, Ντάνστον, Μπράιαντ, Ζίζιτς είχαν δει το ματς από τον πάγκο. Στο δεύτερο μεταξύ τους ματς, το αποψινό, ο Αταμάν δεν θα έχει σίγουρα τον Βιλντόζα ενώ προσωπικά δεν έχω καταλάβει αν είναι διαθέσιμος ο Σλούκας από την παρουσία ή την απουσία του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά.

Προβλήματα και μένει να δούμε αν αυτά είναι μικρά ή μεγάλα έχει και ο Λε Σορ που είναι στην ομάδα αυτή αληθινά αναντικατάστατος. Προφανώς αν οι παίκτες αυτοί λείψουν, η δουλειά του ΠΑΟ είναι δύσκολη. Όμως υπάρχουν δεδομένα που καλό είναι να θυμόμαστε. Το πρώτο ότι η Εφές αποκλείεται να επαναλάβει, επιθετικά τουλάχιστον, το καταπληκτικό ματς που έκανε στη Μαδρίτη – πρώτα απ’ όλα γιατί της έχει αφήσει κούραση. Το δεύτερο ότι όταν ο Παναθηναϊκός τη βρήκε γεμάτη ελλείψεις στην Κωσταντινούπολη τελικά έχασε. Και αφού με ελλείψεις η Εφές κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό δεν αποκλείεται με ελλείψεις και ο Παναθηναϊκός να καταφέρει να την κερδίσει στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News