Αντώνης Καρπετόπουλος: Ένα «αντίο» στον μεγάλο Κάιζερ

Η Γερμανία αποχαιρετά τον Κάιζερ του γερμανικού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Υπήρξε ηγέτης και αρχηγός της Μπάγερν και της εθνικής Γερμανίας, προπονητής και των δύο με τεράστια αποτελέσματα, ιστορικός παράγοντας του γερμανικού ποδοσφαίρου. Παγκόσμια προσωπικότητα. Γράφει στη SportDay ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Ο Μπεκενμπάουερ έκανε το ντεμπούτο του ως μέσος, αρχικά ως «δεκάρι» και στη συνέχεια ως all around χαφ (αυτό που σήμερα αποκαλούμε box to box player). Στη συνέχεια έπαιξε ως λίμπερο, δίνοντας μόνος του στη συγκεκριμένη θέση μία άλλη διάσταση. Μόνο για το γεγονός ότι άλλαξε με τον τρόπο του μία απ’ τις πιο παραδοσιακές θέσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα ’πρεπε να περάσει στο πάνθεον των αληθινά μεγάλων.

Οι επελάσεις του απ’ την άμυνα στην επίθεση, ο τρόπος που άφηνε την άμυνα για να γίνει ο επιπλέον παίκτης στη μεσαία γραμμή, το μοίρασμα της μπάλας αλλά κι η ευκολία του στο σκοράρισμα ήταν στοιχεία του παιχνιδιού του, που προηγήθηκαν της εποχής του.

Κηδεία

Η Γερμανία αντιμετώπισε την είδηση του θανάτου του με βαθύ πόνο και μέγιστο σεβασμό. Την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου του Κάιζερ, η Γερμανία, πιο συγκεκριμένα η Βαυαρία, σοκαρισμένη βυθίστηκε στο πένθος. Ο πρόεδρος της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ήθελε να οργανώσει την κηδεία στο «Αλιάντς Αρένα» δημιουργώντας ένα απ’ τα μεγαλύτερα λαϊκά προσκυνήματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ένα μοναδικό event για το «αντίο» του, όπως μοναδικός υπήρξε και ο «Φράνσι».

«Η Μπάγερν, ως ύστατο τρόπο απόδοσης τιμών και σεβασμού, θα έπρεπε να οργανώσει τη νεκρώσιμη ακολουθία στο γήπεδο, που -χωρίς αυτόν- δεν θα υπήρχε ποτέ. Ήταν αρχηγός μου στην Μπάγερν, μετά προπονητής μου στην εθνική ομάδα και πρόεδρος της νέας Μπάγερν. Σε όλους αυτούς τους ρόλους ήταν όχι μόνο επιτυχημένος, αλλά μοναδικός» είπε ο Ρουμενίγκε. Αποκάλυψε πως μαζί του συμφωνεί κι ο επίτιμος πρόεδρος Ούλι Χένες.

Οι δυο τους στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της Μπάγερν μετά το lockdown στον καιρό της πανδημίας Covid, τον πήγαν για τελευταία φορά στο γήπεδο: η στιγμή ήταν μοναδική και ο Μπεκενμπάουερ δεν θα μπορούσε να λείπει. Άλλωστε αυτός ήταν η Μπάγερν: τη βρήκε στα 16 του με ένα τίτλο κι αν έχει σήμερα 33 τούς χρωστάει σε αυτόν.

Ιδέα

Ο Μπέρτι Φογκτς, παλιός του βοηθός και συμπαίκτης του στην εθνική Γερμανίας έχει μία άλλη ιδέα: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι νέες γενιές να μην ξεχάσουν το όνομά του ποτέ» δήλωσε και πρότεινε να πάρει το όνομα του το Κύπελλο Γερμανίας. Γιατί όχι; Ως παίκτης έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1974 και ως προπονητής κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1990: ένα κατόρθωμα που πέτυχαν μόνο δύο άλλοι στην ιστορία, ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο, που έφυγε απ’ τη ζωή πριν από λίγες μέρες κι αυτός κι ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάν.

Ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών του θρυλικού ματς Ιταλία-Δυτική Γερμανία στο Μεξικό το ’70, όταν αγωνίστηκε με δεμένο τον ώμο στην παράταση. Ήταν το σύμβολο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για περισσότερο από μία δεκαετία: απ’ τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 το όνομα Μπεκενμπάουερ προκαλούσε απόλυτο σεβασμό. Του απονεμήθηκε η «χρυσή μπάλα» το 1972 και το 1976. Θεωρείτο και ήταν ως ο πιο εγκεφαλικός αμυντικός στην ιστορία του κόσμου. Το 1990 ο Αρίγκο Σάκι χρησιμοποιούσε τα βίντεο των παιχνιδιών του στη δεκαετία του ’70 για να μάθει στον Φράνκο Μπαρέζι να αγωνίζεται με τον ίδιο τρόπο. Η προσφώνηση «Κάιζερ» δηλαδή αυτοκράτορας, μαρτυρά το πώς τον έβλεπαν συμπαίκτες κι αντίπαλοι.

Νικητής

Φεύγει ενώ το βιογραφικό του γράφει πως υπήρξε πρώην αρχηγός της Δυτικογερμανικής εθνικής ομάδας τη δεκαετία του 1970, προπονητής της εθνικής Γερμανίας απ’ το 1984 έως το 1990 και πρώην προπονητής της Μπάγερν τη δεκαετία του 1990. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν τόσο μεγάλος νικητής ώστε ακόμα κι όταν πήγε στους Cosmos της Νέας Υόρκης, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1983, κέρδισε τρία πρωταθλήματα. Υπήρξε ακόμα ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία το 2006, απ’ το 1994 έως το 2009 ήταν πρόεδρος της Μπάγερν και στη συνέχεια ήταν επίτιμος πρόεδρος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τον είδαν

Τον βάφτισαν «Κάιζερ» διότι στη Βιέννη το 1968 φωτογραφήθηκε για ένα περιοδικό δίπλα στην προτομή του Φραντς Ιωσήφ, αυτοκράτορα της Αυστρίας. Στη λεζάντα της φωτογραφίας γράφτηκε πως απεικονίζονται «οι δύο Κάιζερ», οι δύο αυτοκράτορες δηλαδή. Η προσφώνηση αυτή δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον γιο του ταχυδρόμου απ’ το Γκίζινγκ, που είναι μία εργατική γειτονιά του Μονάχου, όχι πολύ μακριά απ’ τα σημερινά γραφεία της Μπάγερν. Τυχεροί όσοι τον είδαν, περήφανοι όσοι τον είχαν συμπαίκτη ή αντίπαλο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα.

Κύπελλο

Η χαώδης διοργάνωση που λέγεται Κύπελλο Ελλάδας συνεχίζεται σήμερα κι αύριο με τις μισές ομάδες να δίνουν τις ρεβάνς των πρώτων ματς και τις άλλες μισές να μπαίνουν στη διοργάνωση σήμερα. Ξεχωρίζει το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην άδεια Λεωφόρο, παιχνίδι που μοιάζει πολύ παράξενο. Το ματς των δύο στο Καραϊσκάκη κρίθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων, από τότε οι «αιώνιοι» άλλαξαν προπονητές. Πλέον ο Ολυμπιακός έχει αντί του Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον Κάρλος Καρβαλιάλ κι ο Παναθηναϊκός τον Φατίχ Τερίμ στη θέση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι δύο προπονητές έχουν λίγα να κερδίσουν και πολλά να χάσουν. Μοιάζουν μόνο στο ότι η παρουσία τους δεν έχει δημιουργήσει κάποιον ενθουσιασμό.

Ο Καρβαλιάλ στα παιχνίδια που είναι προπονητής στον Ολυμπιακό μετρά μία νίκη (αυτή με τον Πανσερραϊκό), μία ισοπαλία με τον Ατρόμητο κι έχει ήττες με τη Λαμία και την ΑΕΚ. Περιμένει ενισχύσεις καθώς βρισκόμαστε σε μεταγραφική περίοδο – ήδη ήρθαν ο Ζέλσον Μαρτίνς κι ο Ναβάρο που διανύουν περίοδο προσαρμογής. Σε περίοδο προσαρμογής βρίσκεται κι ο Τερίμ που χρησιμοποίησε τα δύο του πρώτα ματς στον πάγκο του Παναθηναϊκού (με τον ΠΑΣ και τον Παναιτωλικό) για να δει τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του. Σήμερα θα δούμε ποια συμπεράσματα έβγαλε. Να σημειωθεί πως όποιος περάσει απ’ το ζευγάρι αυτό θα βρει στον ημιτελικό τον ΠΑΟΚ πλην συγκλονιστικού απρόοπτου.

Το άλλο μεγάλο ματς των «16» είναι το ΑΕΚ-Αρης. Ο Αρης έχει χρόνια τώρα στόχο την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, συλλέγοντας παράξενους αποκλεισμούς. Αν ο Ματίας Αλμέιδα κάνει πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα της «Ενωσης» εν όψει του ματς με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή για το πρωτάθλημα, ο Αρης μπορεί να πάρει ένα αποτέλεσμα – αλλιώς η παρουσία του στο Κύπελλο θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα. Να σημειώσω πως τα ματς ΑΕΚ-Αρης έχουν χαρακτήρα ημιτελικού. Οποιος προκριθεί δεν θα βρει στον προημιτελικό και στον ημιτελικό ούτε τον ΠΑΟΚ, ούτε τον Ολυμπιακό, ούτε τον Παναθηναϊκό.

Για πρώτη φορά

«Δεν πιστεύω ότι δέκα μέρες είναι ένα αντιπροσωπευτικό διάστημα για να πούμε ότι μία ομάδα είναι σε καλή ή κακή κατάσταση. Απλώς είναι πολλά παιχνίδια που παίζεις και διαμορφώνεται μια άποψη.(…). Πιστεύω ότι κι εμείς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι στον α’ γύρο που χάσαμε. Εκτελούμε καλύτερα. Είμαστε καλύτεροι αμυντικά και επιθετικά. Εχουμε περισσότερους παίκτες και φυσικά περισσότερους υγιείς παίκτες» είπε ο αισιόδοξος Γιώργος Μπαρτζώκας πριν απ’ την αναχώρηση της αποστολής του Ολυμπιακού για τα δυο ματς στην Ισπανία. Δεν μίλησε ούτε για κούραση, ούτε για ελλείψεις, ούτε για προβλήματα παικτών. Μπορεί και για πρώτη φορά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News