Θύρα 7: Η τραγωδία που στιγμάτισε το ελληνικό ποδόσφαιρο

«Αδέλφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Το σύνθημα που δονεί την κερκίδα των οπαδών του Ολυμπιακού, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, κρατά ζωντανή τη μνήμη των 21 φιλάθλων που έχασαν άδικα τις ζωές τους στην τραγωδία της Θύρας 7, στις 8 Φεβρουαρίου 1981.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1981, οι Έλληνες (φίλαθλοι και μη) συνειδητοποίησαν πόσο μικρή είναι η απόσταση της χαράς από τον ανείπωτο πόνο, πόσο ασήμαντο είναι το ποδόσφαιρο μπροστά στην ανθρώπινη ζωή…

Λίγα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να μετατρέψουν σε θρήνο τον ενθουσιασμό για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 6-0. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν συντρίψει τον μεγάλο αντίπαλό τους με χατ τρικ του Μάικ Γαλάκου, όμως τα χαμόγελα όλων θα «παγώσουν» μέσα σε λίγα λεπτά, όταν θα μαθευτούν τα δυσάρεστα μαντάτα που είχαν λάβει χώρα λίγα μέτρα πιο πέρα.

Οι φίλαθλοι των «ερυθρολεύκων» που παρακολουθούσαν το μεγάλο ντέρμπι από το χαρακτηριστικό «πέταλο» του παλιού σταδίου Καραϊσκάκη ήθελαν να υποδεχθούν πρώτοι τα ινδάλματά τους στην έξοδο των αποδυτηρίων. Γι’ αυτό έτρεξαν προς την έξοδο, λίγο πριν τη λήξη. Όμως, βρήκαν την πόρτα κλειστή…

Κάποιος δίστασε στη θέα της κλειστής (ή μισάνοιχτης, σύμφωνα με κάποιους άλλους) θύρας, κάποιος άλλος ίσως να γλίστρησε στα σκαλοπάτια… Οι μαρτυρίες είναι πολλές και συγκεχυμένες, αλλά η ουσία είναι ότι το κακό είχε γίνει κι ήταν δύσκολο να σταματήσει. Το «ποτάμι» του κόσμου ξεχύνεται ασυγκράτητο και οι πρώτοι άτυχοι που έχουν πέσει στο τσιμέντο, ποδοπατούνται από τους υπόλοιπους, οι οποία αδυνατούν να αντιδράσουν.

Η τραγωδία λαμβάνει χώρα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθός της, όμως, περνούν πολλά λεπτά. Κινητά τηλέφωνα δεν υπάρχουν, η ΕΡΤ δεν διαθέτει προηγμένα τεχνολογικά μέσα για να κάνει ζωντανές συνδέσεις και μοναδικό μέλημα όσων βρίσκονται εκεί είναι πώς θα παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Τις πρώτες ώρες, μάλιστα, οι φήμες που διαχέονται από το Φάληρο για κατάρρευση της κερκίδας και κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα στις υπόλοιπες συνοικίες της Αττικής, σπέρνουν ακόμα μεγαλύτερο πανικό. Μόνο κατά τις 8 το βράδυ, το έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ αποσαφηνίζει τι ακριβώς έχει συμβεί και απευθύνει εκκλήσεις για αίμα.

Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, μεταβαίνει στο Τζάνειο, όπου έχουν προσκομιστεί οι νεκροί και οι τραυματίες, για να λάβει γνώση της κατάστασης και να συντονίσει τις ενέργειες. Ζητά μεταξύ άλλων από επιτελείς του να δώσουν εντολή στα τηλεοπτικά κανάλια να διακόψουν το κανονικό τους πρόγραμμα, επειδή, όπως εξηγεί, «είναι πολλοί οι νεκροί».

Ο Βαγγέλης Κουσουλάκης (με τη λευκή ζακέτα) και ο Γκρέγκορι Σάββα, ακούν τη μαρτυρία ενός επιζώντα του δυστυχήματος στο Τζάνειο. Δίπλα τους, στην άκρη αριστερά, ο θρυλικός τρομπετίστας της Θύρας 7, Ατίλιο (κατά κόσμον Βασίλης Δουρίδας).

Ο πρώτος απολογισμός είναι τραγικός: 19 νεκροί και 54 τραυματίες. Μερικά 24ωρα αργότερα θα υποκύψουν στα βαριά τους τραύματα άλλοι δύο φίλαθλοι ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 21. Ο μεγαλύτερος είναι 40 ετών. Ο μικρότερος, μόλις 14…

Ουδείς, όποια ομάδα κι αν υποστήριζε, δεν ασχολούνταν πλέον με το ποδόσφαιρο. Για πολλές μέρες, οι παίκτες του Ολυμπιακού θα περάσουν περισσότερες ώρες στο νοσοκομείο, όπου προσπαθούν να δώσουν κουράγιο στους τραυματίες, παρά στις προπονήσεις. Άλλωστε, με απόφαση των αρχών το πρωτάθλημα διακόπτεται για μία εβδομάδα.

Όταν το σοκ και η θλίψη κόπασαν, ο κόσμος άρχισε να αναζητά τους υπαίτιους της τραγωδίας. Και πάλι, όμως, τα «γιατί;» έμελλε να μείνουν αναπάντητα.

Δεν ήταν μια τραγωδία με σκοτεινά κίνητρα, σαν εκείνες που θα ζούσαμε τα χρόνια που ακολούθησαν. Ήταν μια τραγική αλληλουχία γεγονότων που προκάλεσε ένα φρικιαστικό δυστύχημα, που στιγμάτισε το ελληνικό ποδόσφαιρο… Ή μήπως ήταν ένα έγκλημα από αμέλεια, για το οποίο δεν καταλογίστηκαν ποτέ ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνος, παρά μόνο στους τελευταίους τροχούς της αμάξης (τους φύλακες της Θύρας 7);

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, αναφέρουμε τα ονόματα και των 21 νεκρών:

Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών
Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών
Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών
Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών
Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών
Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών
Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών
Νίκος Φίλος, 19 ετών
Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών
Βασίλης Μαχάς, 20 ετών
Ευστράτιος Πούπος, 20 ετών
Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών
Ζωγραφιά Χαϊρατίδου, 22 ετών
Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών
Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών
Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών
Κώστας Μπίλας, 28 ετών
Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών
Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών
Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών
Δημήτριος Αδαμόπουλος, 40 ετών

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Φεβρουαρίου

2018: Ο 45χρονος Ιάπωνας πρωταθλητής του άλματος σε σκι, Νοριάκι Κασάι, γίνεται ο πρώτος αθλητής που παίρνει μέρος σε οκτώ διοργανώσεις Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ρώσου  Άλμπερτ Ντεμτσένκο (επτά συμμετοχές, από το 1992 έως και το 2014, στο λουτζ). Ο Κασάι παίρνει μέρος στον προκριματικό του άλματος από κανονικό λόφο, μία ημέρα πριν την Τελετή Έναρξης των αγώνων της Πιεονγκτσάνγκ. Κατατάσσεται 20ός και κερδίζει το εισιτήριο για τον τελικό, που θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα και θα τον βρει να καταλαμβάνει την 21η θέση. Ο Κασάι είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό του άλματος από μεγάλο λόφο στη δεύτερη ολυμπιακή συμμετοχή του, το 1992 στην Αλμπερτβίλ, καθώς κι ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο το 2014 στο Σότσι.

2002: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Γιάννης Παθιακάκης, κατά τη διάρκεια προπόνησης του Ακράτητου, την τεχνική ηγεσία του οποίου είχε αναλάβει λίγες ημέρες νωρίτερα. Ήταν μόλις 48 ετών και είχε προλάβει να διαγράψει αξιόλογη πορεία στους πάγκους, με κορυφαίες στιγμές την έξοδο του Απόλλωνα Σμύρνης στην Ευρώπη το 1995 και την κατάκτηση του Κυπέλλου με την ΑΕΚ το 2000. Ως ποδοσφαιριστής πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα με τη φανέλα του Απόλλωνα (1971-77, 1981-83), ενώ πέρασε ακόμα από τον Πανιώνιο, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1979, τον ΠΑΟΚ, τον Εθνικό και την Κόρινθο.

2000: Εντοπίζεται νεκρός σε παράγκα στην Κηφισιά ο Γιώργος Καμάρας, ο θρυλικός επιθετικός της μεγάλης ομάδας του Απόλλωνα Σμύρνης κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Τέσσερις φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών, είχε εξαφανιστεί αρκετό καιρό προτού βρεθεί νεκρός, ενώ είχε πέσει σε μελαγχολία λόγω του θανάτου της κόρης του, από ανίατη ασθένεια. Ήταν 71 ετών. Ο μικρότερος αδελφός του, Αριστείδης Καμάρας, θα μεσολαβήσει ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Απόλλωνα ώστε το γήπεδο του συλλόγου στη Ριζούπολη να πάρει το όνομά του.

1998: Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο διεξάγεται για πρώτη φορά τουρνουά χόκεϊ επί πάγου γυναικών. Στον ιστορικό πρώτο αγώνα, η Φινλανδία νικά τη Σουηδία με 6-0.

1989: Η Ελλάδα ηττάται με 2-1 από την Αγγλία σε φιλικό αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το γκολ που πετυχαίνει μόλις στο 2′ ο Δημήτρης Σαραβάκος με πέναλτι είναι το πρώτο της Εθνικής μας επί των Άγγλων, ύστερα από τέσσερις αναμετρήσεις στις οποίες είχε μείνει στο μηδέν.

1987: Το ποσό-ρεκόρ των 66 εκατομμυρίων δραχμών κερδίζει κάθε ένα από τα τρία 13άρια στο ΠΡΟ-ΠΟ. Οι εκπλήξεις που περιόρισαν τους νικητές ήταν η εντός έδρας ήττα του πρωτοπόρου Ολυμπιακού από τον Άρη (1-2) και η νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα επί της παραπαίουσας ΑΕΚ (2-0).

1936: Η 21χρονη Γερμανίδα Κρίστι Κραντς κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο που απονέμεται ποτέ για το αλπικό σκι σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το άθλημα εισάγεται για πρώτη φορά σε εκείνη τη διοργάνωση του Γκάρμις-Παρτενκίρχεν και περιλαμβάνει μόνο δύο αγωνίσματα, το αλπικό σύνθετο (σλάλομ-ελεύθερη κατάβαση) ανδρών και γυναικών. Η Κραντς κατετάγη 6η στην ελεύθερη κατάβαση, αλλά με την πρωτιά της στο σλάλομ κερδίζει την 1η θέση στη βαθμολογία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News