Ολυμπιακός: Όταν μηδενίστηκε λόγω εισβολής... επιστημόνων

Η διακοπή του αγώνα με τον Αθηναϊκό, στις 10 Φεβρουαρίου 1991, θεωρείται το ναδίρ των πέτρινων χρόνων του Ολυμπιακού. Η ιστορική ατάκα του Αργύρη Σαλιαρέλη για τους… επιστήμονες εισβολείς και η βαριά «καμπάνα» που επιβλήθηκε στους Πειραιώτες.

Πιο πολύ κι απ’ τα θλιβερά επεισόδια που προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αθηναϊκό (2-2 μέχρι το 88’) στις 10 Φεβρουαρίου 1991 στο «Γ. Καραϊσκάκης», ιστορική έμεινε μια σπαρταριστή ατάκα του τότε προέδρου της πειραϊκής ΠΑΕ, Αργύρη Σαλιαρέλη.

«Ποιοι ήταν αυτοί που μπήκαν μέσα στο γήπεδο; Ήταν επιστήμονες, ήταν μορφωμένοι άνθρωποι, δεν ήταν τα παιδάκια της Θύρας 7», είχε πει ο Σαλιαρέλης την ώρα που ο κόσμος είχε παρακολουθήσει ήδη στιγμιότυπα με δεκάδες οπαδούς να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο και να παίρνουν στο κυνήγι τον διαιτητή Μιχάλη Ναούμ και τον επιθετικό του Αθηναϊκού, Χρήστο Δημόπουλο.

Κι αν η ατάκα του Σαλιαρέλη έχει κάνει πολλούς να αντιμετωπίζουν με γέλιο το σκηνικό, δεν ήταν καθόλου αστείο να βλέπεις τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων» να έχουν λάβει θέσεις μάχης, κρατώντας λοστούς και καρέκλες, μπροστά από τα στεφάνια που είχαν κατατεθεί για τη δέκατη επέτειο από την τραγωδία της Θύρας 7, με τους 21 νεκρούς.

Δεν είναι εύκολο να πεις αν ο Ολυμπιακός αδικήθηκε πράγματι από τον Ναούμ σε εκείνο το ματς τον Αθηναϊκό ή αν η αίσθηση αδικίας που προκάλεσε το ξέσπασμα των οπαδών του οφειλόταν στην ήττα από την ΑΕΚ, τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Πρόκειται για τον αγώνα που επαναλήφθηκε από την αρχή στο γήπεδο της Ρόδου, ενώ στις 13 Ιανουαρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε διακοπεί στο 84′ λόγω ρίψης καπνογόνων, ε τους Πειραιώτες να προηγούνται στο σκορ με 2-1.

Όπως και να ‘χει, τα επεισόδια της 10ης Φεβρουαρίου 1991  θεωρούνται από πολλούς το ναδίρ των πέτρινων χρόνων του Ολυμπιακού. Η βαριά ποινή που ακολούθησε (μηδενισμός στο ματς με τον Αθηναϊκό, -2 βαθμοί και αποκλεισμός της έδρας για πέντε αγώνες), έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες για τον τίτλο εκείνης της σεζόν και βύθισε τον σύλλογο στην εσωστρέφεια.

Το χρονικό του κακού

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να καθαρίζει το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό χάρη στα γκολ του Όλεγκ Προτάσοφ (53′, πέν.) και του Νίκου Αναστόπουλου (71′). Όμως, η πολύ καλή ομάδα που είχαν τότε οι Βυρωνιώτες έβγαλε αντίδραση. Ο Χρήστος Δημόπουλος μείωσε στο 73′ και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Βασίλης Τζαλακώστας ισοφάρισε με κοντινή κεφαλιά.

Η πρώτη… επιστημονική εισβολή σημειώθηκε όταν καταλογίστηκε το φάουλ που απέφερε το 2-2. Οι «ερυθρόλευκοι» αμφισβήτησαν την απόφαση του Ναούμ κι ένας οπαδός, αρκετά μεγάλος σε ηλικία, μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να χτυπήσει τον διαιτητή. Οι αστυνομικοί τον απέτρεψαν, αλλά μετά το γκολ της ισοφάρισης το γήπεδο έμοιαζε με καζάνι που βράζει. Πολλοί υποστήριξαν ότι είδαν τον Δημόπουλο να δείχνει τα γεννητικά του όργανα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού – κάτι που αρνήθηκε ο διεθνής επιθετικός – και η κατάσταση ξέφυγε.

Το ματς διακόπηκε κι άλλες φορές μέχρι που στο 88ο λεπτό, τουλάχιστον είκοσι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί πέρασαν από τα κιγκλιδώματα στον στίβο. Κι ένα φάουλ του Παχατουρίδη στον Χατζηράπτη έδωσε το έναυσμα για το «ντου». Το αποτέλεσμα; Ξύλο στον διαιτητή και τον έναν επόπτη γραμμών, κλωτσιές στον Δημόπουλο, συλλήψεις και τραυματισμοί. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν πολλά λεπτά μετά την οριστική διακοπή του ματς από τον Ναούμ, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να επιτίθενται σε αστυνομικούς.

Το ρεπορτάζ που έκανε εκείνη τη μέρα για το TeleCity ο Θοδωρής Ρακιντζής και είναι αναρτημένο στο κανάλι του tilesport.tv στο YouTube, είναι άκρως κατατοπιστικό.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός δεν επηρεάστηκε από την… περιοδεία του στα γήπεδα της επαρχίας. Κέρδισε με άνεση και τα πέντε παιχνίδια που έδωσε μακριά από το «Γ. Καραϊσκάκης» και σε συνδυασμό με το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου, μείωσε τη μεταξύ τους διαφορά στους δύο βαθμούς.

Το όνειρο έσβησε οκτώ «στροφές» πριν το τέλος με την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 3-2. Παρά την εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησαν οι παίκτες του Όλεγκ Μπλαχίν, απώλεσαν πολλές ευκαιρίες και μαζί τις τελευταίες ελπίδες τους για τον τίτλο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Φεβρουαρίου

2006: Με ήρωα τον τερματοφύλακα Εσάμ Ελ Χανταρί η Αίγυπτος κατακτά το Κύπελλο Αφρικής επικρατώντας στον τελικό της Ακτής Ελεφαντοστού με 4-2 στα πέναλτι. Ο τελικός λήγει ισόπαλος 0-0 στα 120’ και στην ψυχοφθόρο διαδικασία ο Ελ Χανταρί αποκρούει τα χτυπήματα των Ντιντιέ Ντρογκμπά και Μπακαρί Κονέ.

2002: Ο Πανιώνιος νικά με 3-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη και τον ρίχνει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, τέσσερις βαθμούς πίσω απ’ την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Δύο γκολ για τους «κυανέρυθρους» πετυχαίνει ο Πετρ Βλτσεκ και ένα ο Ερμίν Σίλιακ.

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, Πέτρος Παναγιωταράκος. Φόρεσε 54 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και σημείωσε 404 πόντους.

1996: Αρχίζει ο ιστορικός πρώτος αγώνας σκάκι μεταξύ ανθρώπου και μηχανής στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Αντιμέτωποι είναι ο επί χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής, Γκάρι Κασπάροφ, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή Deep Blue της ΙΒΜ. Ο υπολογιστής κερδίζει την πρώτη παρτίδα, όμως ο Κασπάροφ θα επικρατήσει με σκορ 4-2.

1991: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σνούκερ, Στίβεν Χέντρι, κατακτά το Masters νικώντας στον τελικό τον Μάικ Χάλετ με 9-8. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Χάλετ, Νο 7 της παγκόσμιας κατάταξης τότε, είχε προηγηθεί με 7-0 και 8-2 και είχε χάσει πολλές ευκαιρίες για να «κλείσει» το ματς.

1988: Ο Ολυμπιακός νικά με 3-1 την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίνεται στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως από την προηγούμενη μέρα κυκλοφορούν φήμες περί χρηματισμού συγκεκριμένων παικτών της Ένωσης από τον πρόεδρο των «ερυθρόλευκων», Γιώργο Κοσκωτά, με μεσολάβηση του ποδοσφαιριστή του Άρη, Ντίνου Μπαλλή! Ο πρόεδρος, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, θέτει εκτός ομάδας τον τερματοφύλακα, Θεολόγη Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως αθωώνεται στα δικαστήρια. Καταδικαστικές αποφάσεις θα βγουν για τον Μπαλλή, τον αντιπρόεδρο του «ερυθρόλευκων», Σταύρο Κοσκωτά και τον προπονητή, Γιάννη Γούναρη, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν θα τιμωρηθεί, αφού δεν προκύπτει ότι είχε ευθύνη για τη δωροδοκία.

1946: Η Αργεντινή κατακτά το Κόπα Αμέρικα για όγδοη φορά στην ιστορία της, νικώντας με 2-0 τη Βραζιλία στον τελευταία αγώνα που έχει χαρακτήρα τελικού. Και τα δύο γκολ της Αλμπισελέστε πετυχαίνει ο Νορμπέρτο Μέντες (14′, 20′).

1913: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 24 ετών ο ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, υποκύπτοντας στην καλπάζουσα μηνιγγίτιδα απ’ την οποία είχε προσβληθεί το διάστημα που υπηρετούσε ως έφεδρος λοχίας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Στη σύντομη ζωή του, ο Τσικλητήρας κατέκτησε τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια στα άλματα άνευ φοράς: δύο ασημένια στο ύψος και το μήκος το 1908 στο Λονδίνο κι ένα χρυσό (στο μήκος) κι ένα χάλκινο (στο ύψος) το 1912 στη Στοκχόλμη.

1891: Είκοσι επτά διακεκριμένα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ιδρύουν τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, υλοποιώντας μια ιδέα του Νικολάου Κοτσελόπουλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News