Θωμάς Μαύρος: Όταν πήρε εκδίκηση απ' τον Αλέφαντο για την αποπομπή του από την ΑΕΚ
Στις 15 Φεβρουαρίου 1989 ο Θωμάς Μαύρος πήρε τη ρεβάνς που τόσο ήθελε από τον Νίκο Αλέφαντο, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην εκδίωξή του από την ΑΕΚ. Ως παίκτης του Πανιωνίου πια, ο κορυφαίος κυνηγός πρωταγωνίστησε σε μία επική πρόκριση επί του ΠΑΟΚ, τον οποίο προπονούσε τότε ο ιδιόρρυθμος τεχνικός.
Το 1987 ο Νίκος Αλέφαντος είχε διώξει από την ΑΕΚ τον Θωμά Μαύρο χαρακτηρίζοντας τον «ξοφλημένο». Ο διεθνής κυνηγός επέστρεψε στον Πανιώνιο και απέδειξε πολύ γρήγορα ότι μόνο τέτοιος δεν ήταν. Δεν του είχε δοθεί, ωστόσο, η ευκαιρία να «τιμωρήσει» με τα γκολ του τον ιδιόρρυθμο τεχνικό. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 1989.
Ο Πανιώνιος υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου κι έπρεπε να ανατρέψει το 2-0 με το οποίο είχε ηττηθεί στην Τούμπα. Δεν το πίστευαν πολλοί, όμως ο 34χρονος επιθετικός ήταν ένας από τους λίγους που είχαν διαφορετική άποψη. Με δύο εξαιρετικής εκτέλεσης τέρματα, οδήγησε τους «κυανέρυθρους» στην πρόκριση με 3-0 στην παράταση και πήρε τη ρεβάνς που τόσο ποθούσε απ’ τον Αλέφαντο!
Ο Μαύρος άνοιξε το σκορ στο 32′ με ένα ωραίο βολέ με το «κακό» δεξί του πόδι. Και αφού στο 47′ ο Στέλιος Αποσπόρης «έγραψε» το 2-0, η κλάση του κορυφαίου Ελληνα σκόρερ «μίλησε» στο προτελευταίο λεπτό της παράτασης. Τότε που βρέθηκε στην καρδιά της περιοχής του ΠΑΟΚ έπειτα από συρτή σέντρα του Βασίλη Βασιλάκου και ύψωσε με το κοντρόλ του την μπάλα όσο χρειαζόταν για να τη στρώσει καλύτερα… στον εαυτό του. Με ένα ωραίο γυριστό βολέ, πάλι με το δεξί πόδι, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του Πανιωνίου… στα ουράνια!
Το ματς ήταν… ροντέο σε όλη τη διάρκειά του, με αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες. Δεν έμελλε να τελειώσει, όμως, ούτε μετά το σφύριγμα της λήξης. Με τη διαφορά ότι αντί για ποδόσφαιρο, παίχτηκε… κατς! Ο τρίτος τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Δημήτρης Μπαρμπαλιάς, μπήκε με πολιτικά στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει με συμπαίκτες και οπαδούς, αλλά δεν παρέλειψε να προκαλέσει και τους αντιπάλους λέγοντας… «καλό ταξίδι» (σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής). Πρόκειται για τον «οπαδό» με το λευκό μπουφάν, στον οποίο αναφέρεται ο Γιάννης Μαμουζέλος που περιέγραφε τα στιγμιότυπα για την (τότε) ΕΤ1.
Ο Γιώργος Σκαρτάδος γρονθοκόπησε τον Μπαρμπαλιά και δεν άργησαν να τον μιμηθούν και οι υπόλοιποι παίκτες του ΠΑΟΚ. Η κατάσταση ξέφυγε κι ο Ροδίτης μέσος δέχθηκε τα… αντίποινα από οπαδούς των «κυανέρυθρων» που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και τον χτύπησαν. Στο τέλος, όμως, βγήκε εκείνος χαμένος μια κι ο αθλητικός δικαστής του επέβαλε ποινή 15 αγωνιστικών (που μειώθηκε με την έφεση) ! Βαριά «καμπάνα» έφαγε κι ο Μπαρμπαλιάς, ενώ και ο Πανιώνιος υποχρεώθηκε να παίξει έναν εντός έδρας αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο.
«Πήρα την εκδίκηση που ήθελα από τον Αλέφαντο», δήλωσε λίγο αργότερα ο Μαύρος, ο οποίος πανηγύρισε επιδεικτικά το 3-0 μπροστά στον ιδιόρρυθμο τεχνικό. Ούτε τα επεισόδια που μεσολάβησαν, επισκίαζαν το κατόρθωμά του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Φεβρουαρίου
2003: Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον κλωτσά ένα παπούτσι στα αποδυτήρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τον αποκλεισμό απ’ την Άρσεναλ στο Κύπελλο και πετυχαίνει, άθελά του, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στο αριστερό φρύδι, ο οποίος λίγες στιγμές νωρίτερα τον είχε βρίσει. Το επεισόδιο αποκαλύπτεται μερικές μέρες αργότερα και προκαλεί σάλο. Ο Φέργκιουσον παραδέχεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποχώρηση του Μπέκαμ απ’ τη Γιουνάιτεντ. «Εκείνες τις μέρες ήταν που είπα στα μέλη της διοίκησης ότι ο Ντέιβιντ έπρεπε να φύγει. Το ίδιο λεπτό που κάποιος παίκτης θα σκεφτόταν ότι βρίσκεται πιο πάνω απ’ τον προπονητή, έπρεπε να φύγει», έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του ο Σκωτσέζος τεχνικός. Πράγματι, στο τέλος της σεζόν ο Μπέκαμ παίρνει μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης.
1993: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 44 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του (1988-89) προώθησε πολλά προγράμματα μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες.
1987: Με γκολ που πετυχαίνει στο 70′ ο Βασίλης Παπαχρήστου, ο οποίος είχε μόλις περάσει στο γήπεδο ως αλλαγή, ο Ολυμπιακός νικά 2-1 τον Παναθηναϊκό ως τυπικά γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ και κάνει το πιο σημαντικό βήμα για την κατάκτηση εκείνου του πρωταθλήματος.
1978: Ο Λίον Σπινκς νικά τον Μοχάμεντ Αλί στο Λας Βέγκας με ομόφωνη απόφαση των κριτών και κατακτά τη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή στα υπερβαρέα. Είναι η πρώτη φορά που ο Αλί χάνει τον τίτλο του μέσα στο ρινγκ.
1970: Με σκόρερ τον Σπύρο Πομώνη (45′) η ΑΕΚ νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ξαναμπαίνει στο κυνήγι του πρωταθλήματος.
1936: Η Νορβηγίδα Σόνια Χένιε κατακτά το τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, ρεκόρ το οποίο δεν έχει επαναλάβει καμία άλλη αθλήτρια μέχρι σήμερα. Μόνο μία αθλήτρια έχει υπερασπιστεί έκτοτε με επιτυχία τον τίτλο της, η Ανατολικογερμανίδα Καταρίνα Βιτ (1984, 1988).
1932: Ο Αμερικανός Έντι Ίγκαν κερδίζει το χρυσό μετάλλιο ως μέλος της ομάδας μπόμπσλεϊ των ΗΠΑ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλασίντ. Γίνεται έτσι ο μοναδικός αθλητής που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στις δύο βερσιόν της κορυφαίας διοργάνωσης, σε διαφορετικά αθλήματα, αφού το 1920 στην Αμβέρσα είχε αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης στα ελαφρά βαρέα βάρη της πυγμαχίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα