Ολυμπιακός: Πρόκριση επί του ΠΑΟΚ στα πέναλτι με τον Κελεσίδη να σώζει και... να βάζει γκολ!

Το «άστρο» του κορυφαίου Έλληνα τερματοφύλακα της δεκαετίας του ’70, Παναγιώτη Κελεσίδη, έλαμψε για τελευταία φορά στις 21 Φεβρουαρίου 1979. Τότε που οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μια μεγάλη πρόκριση επί του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, ευστοχώντας στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι της σχετικής διαδικασίας.

Η καριέρα του Παναγιώτη Κελεσίδη στον Ολυμπιακό είχε περάσει διάφορα σκαμπανεβάσματα στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το 1979, όμως, είχε ξανακερδίσει τη θέση του βασικού τερματοφύλακα και στις 21 Φεβρουαρίου έζησε μία από τις τελευταίες μεγάλες βραδιές του στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ύστερα από έναν συγκλονιστικό νοκ άουτ αγώνα που έληξε 2-2 στα 90′ και στην παράταση, ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον ΠΑΟΚ με 6-5 στα πέναλτι και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Και, όπως σωστά υποψιαστήκατε, ήρωας ήταν ο Κελεσίδης, όχι μόνο επειδή απέκρουσε την εκτέλεση του Κώστα Ορφανού, αλλά κυρίως επειδή ευστόχησε ο ίδιος στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι της ομάδας του!

Στο αμέσως προηγούμενο πέναλτι είχε στείλει την μπάλα άουτ ο γκολκίπερ του «Δικεφάλου», Μλάντεν Φορτούλα, ο οποίος είχε κρατήσει «ζωντανή» την ομάδα του με τις αποκρούσεις του στα χτυπήματα των Τάκη Περσία και Γιάννη Κυράστα. Ο Κελεσίδης δεν το σκέφτηκε πολύ και ανέλαβε να εκτελέσει το όγδοο πέναλτι του Ολυμπιακού. Με ένα συρτό σουτ στο κέντρο της εστίας ξεγέλασε τον Γιουγκοσλάβο συνάδελφό του, ο οποίος έπεσε προς τα αριστερά, διαμορφώνοντας το 6-5 για τους «ερυθρόλευκους».

Αλλά και τα 120 λεπτά του παιχνιδιού είχαν επιφυλάξει πολλές συγκινήσεις. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δύο φορές, στο 7′ με τον Νέτο Γκουερίνο και στο 53′ με τον Παναγιώτη Κερμανίδη. Όμως ο Ολυμπιακός απάντησε γρήγορα και στις δύο περιπτώσεις, στο 17′ με τον Μιχάλη Κρητικόπουλο και στο 61′ με πέναλτι του Δυτικογερμανού Τόμας Ρόρμπαχ. Δεν έλειψε φυσικά και η γκρίνια εκατέρωθεν για τη διαιτησία του Λεωνίδα Παναγόπουλου. Οι Θεσσαλονικείς «φώναζαν» για το πέναλτι με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 2-2, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» για άλλα δύο που δεν καταλόγισε υπέρ τους ο Αθηναίος ρέφερι, ένα εκ των οποίων ήταν στην αρχή της παράτασης.

Στα πέναλτι κρίθηκε την ίδια μέρα και το άλλο μεγάλο ντέρμπι της φάσης των «16», με τον Άρη να αποκλείει 5-4 τον Παναθηναϊκό, ύστερα από ένα «στείρο» 0-0 στα 120 λεπτά του αγώνα. Ολοι πίστευαν πλέον ότι ο Ολυμπιακός, ο Άρης και η ΑΕΚ (που προκρίθηκε με ένα άνετο 4-0 επί του Αχαρναϊκού) θα διεκδικούσαν πέρα από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Και κανείς δεν έδινε ακόμα σημασία στον Πανιώνιο, ο οποίος νίκησε με τα χίλια ζόρια 1-0 τον Αλμωπό Αριδαίας στη Νέα Σμύρνη, χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γιάννη Παθιακάκη.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Φεβρουαρίου

2006: Ιστορία γράφει η Άρσεναλ καθώς γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που νικά τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (1-0). Το πολύτιμο γκολ πετυχαίνει με υπέροχη ατομική ενέργεια ο Τιερί Ανρί στο 47′. Στη ρεβάνς, οι «Κανονιέρηδες» θα κρατήσουν το 0-0 και θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Αντόνιο Ντίαθ Μιγκέλ, ο οποίος διατέλεσε προπονητής της Εθνικής Ισπανίας στο μπάσκετ από το 1965 έως και το 1992. Κορυφαίες επιτυχίες του ήταν τα ασημένια μετάλλια στα Ευρωμπάσκετ του 1973 και του 1983 και το χάλκινο σε εκείνο του 1991.

1997: Ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το «φράγμα» των 13 λεπτών στα 5.000 μέτρα του κλειστού στίβου (12:59.04).

1996: Ο Παναθηναϊκός νικά 85-72 τον Ολυμπιακό στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ. Κορυφαίος του αγώνα είναι ο Ντόμινικ Γουίλκινς, με 32 πόντους.

1973: Η Εθνική Ελλάδας ηττάται με 3-1 από την Ισπανία στη Μάλαγα και χάνει κάθε ελπίδα πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974.

1971: Ο Θωμάς Μαύρος σημειώνει σε ηλικία 16 ετών και 266 ημερών το παρθενικό του γκολ στην Α’ Εθνική. Χαρίζει μάλιστα στον Πανιώνιο τη νίκη με 1-0 επί του Πιερικού στη Νέα Σμύρνη. Θα κλείσει την καριέρα του είκοσι χρόνια αργότερα με 261 τέρματα και παραμένει έως και σήμερα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική μας κατηγορία.

1960: Ο Σουηδός Κλας Λεστάντερ γίνεται ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης στο δίαθλο, το άθλημα που συνδυάζει το βορεινό σκι με τη σκοποβολή και το οποίο κάνει ντεμπούτο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Σκουό Βάλεϊ.

1958: Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντάνκαν Έντουαρντς, ο οποίος είχε ανασυρθεί βαριά τραυματισμένος απ’ τα συντρίμμια του αεροπλάνου της αποστολής στις 6 Φεβρουαρίου, χάνει τη μάχη με το θάνατο. Ήταν μόλις 21 ετών και θεωρούταν ο πιο ταλαντούχος απ’ όλους τους «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι.

1945: Πεθαίνει σε ηλικία 43 ετών ως αιχμάλωτος σε ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ο Βρετανός ολυμπιονίκης των δρομικών αγωνισμάτων, Έρικ Λίντελ. Είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα το 1924 στο Παρίσι. Μεγαλύτερη αίσθηση, ωστόσο, είχε προκαλέσει η απόφασή του να μην κατέβει στα 100 μέτρα, επειδή ο προκριματικός του είχε οριστεί Κυριακή, ημέρα κατά την οποία δεν αγωνιζόταν ποτέ ως αφοσιωμένος χριστιανός. Ο ανταγωνισμός του Λίντελ με τον εβραϊκής καταγωγής συμπατριώτη του, Χάρολντ Έιμπραχαμς, αποτελεί αντικείμενο της ταινίας του 1981, «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ για το εμβληματικό soundtrack του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News