Αντώνης Καρπετόπουλος: Τιμωρία για τους καβγάδες τους...

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα… κακό φεγγάρι. Μετά τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα, που δεν πήγαν όπως τα ήθελε και μετά τον πικρό αποκλεισμό στο Κύπελλο απ’ τον Παναθηναϊκό, έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία επιβλήθηκε τιμωρία έδρας με βάση τον νέο αθλητικό νόμο και την ανάδειξη της ΔΕΑΒ σε κυρίαρχο όργανο ελέγχου. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Η πρώτη ομάδα, στην οποία επιβλήθηκε τιμωρία έδρας απ’ τη ΔΕΑΒ ήταν η ΑΕΚ στο μπάσκετ επειδή στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα έπεσαν τρία μπουκάλια. Στον ΠΑΟΚ η ποινή έπεσε για ρίψη κροτίδας κι αυτός εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Οι υπόλοιπες ΠΑΕ παρακολουθούν αμήχανες. Δεν καταλαβαίνουν ότι αν δεν αντιδράσουν θα βρουν σύντομα κι αυτές τον μπελά τους. Τουλάχιστον όσες έχουν κάποιον κόσμο που πάει ακόμα στο γήπεδο.

Αργησε

Η απόφαση τιμωρίας της Τούμπας δεν ήταν εύκολη και το καταλαβαίνεις απ’ το πόσο άργησε. Η ΔΕΑΒ επέβαλε τη σχετική τιμωρία, (την πρώτη ποδοσφαιρικής ομάδας), τέσσερις μέρες μετά το ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, όταν υπήρξε η ρίψη.

Η πρώτη απόφαση ποινής που επέβαλε η ΔΕΑΒ, εφαρμόζοντας τον νέο νόμο, αυτή στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, είχε βγει μετά από 48 ώρες. Για να τιμωρηθεί η Τούμπα χρειάστηκαν τέσσερις μέρες. Αλλά όπως είναι γραμμένος ο νόμος που έχει περάσει απ’ τη βουλή η τιμωρία είναι αυτόματη. Δεν υπάρχει όπως παλιά παραπομπή στον αθλητικό δικαστή.

Τα σχετικά εδάφια είναι σαφέστατα. «Σε περιπτώσεις ρίψης εντός του αγωνιστικού χώρου ή των αποδυτηρίων ή σε κερκίδα αθλητικής εγκατάστασης, αντικειμένου πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη προσώπου και ιδίως πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου κι οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης, στο αθλητικό σωματείο, το ΤΑΑ ή την ΑΑΕ που αγωνίζεται ως γηπεδούχος, επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της διεξαγωγής μίας (1) αθλητικής συ- νάντησης χωρίς την παρουσία θεατών» αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 1 του άρθρο 9 και στην παράγραφο 6 προσδιορίζεται και η έννοια του αγωνιστικού χώρου.

«Για την εφαρμογή του παρόντος, ως “αγωνιστικός χώρος” νοείται ο χώρος που περικλείεται απ’ τις εξέδρες ή την εσωτερική περίφραξη της αθλητικής εγκατάστασης, ο οποίος περιλαμβάνει τον κυρίως αγωνιστικό χώρο, την περιμετρική αυτού έκταση, τις τεχνικές περιοχές με τους πάγκους των αναπληρωματικών και των αξιωματούχων του αγώνα που διαθέτουν πρόσβαση στον χώρο των αποδυτηρίων». Είναι σαφές ότι αν πέσει κροτίδα (οπουδήποτε) το γήπεδο κλείνει.

Νόμος

Ομολογώ ότι δεν περίμενα την τιμωρία της Τούμπας, μολονότι όπως προβλέπει ο νόμος αυτή είναι αυτόματη, καθώς η ΔΕΑΒ έχει τη δυνατότητα απόφασης εντός τριών ημερών. Απ’ τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση πως ο 23χρονος που συνελήφθη χάρη στις κάμερες του γηπέδου έριξε την κροτίδα αποδείχτηκε αδύνατο να γίνει «κωλοτούμπα».

Ο ΠΑΟΚ στην ανακοίνωσή του τα βάζει με τον παρατηρητή της ΔΕΑΒ που κατέγραψε το περιστατικό και τον κατηγορεί ότι το έκανε επειδή είναι οπαδός του Παναθηναϊκού. Τη ζημιά όμως στον ΠΑΟΚ την έκανε η ανακοίνωση της αστυνομίας. Κι εδώ ο νόμος είναι σαφής: αν υπάρχει ανακοίνωση σύλληψης υπόπτου απ’ την αστυνομία και περιγραφή του περιστατικού δεν γλιτώνεις. Ο ΠΑΟΚ δικαίως (με βάση τον νόμο τιμωρήθηκε). Αλλά υπάρχει ένας απόλυτος παραλογισμός: η ευθύνη των ελέγχων για το ποιος θα μπει στο γήπεδο είναι της αστυνομίας.

Καμία ΠΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει το σύνολο των οπαδών που μπαίνουν στο γήπεδο. Κι επειδή ο νόμος είναι όντως αυστηρός οι ΠΑΕ πληρώνουν αυστηρά αδικήματα που δεν είναι δικά τους στο όνομα μιας ευθύνης που δεν τους ανήκει. Ούτε καν γενικότερα.

Ελλειψη

Η ανικανότητα της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας να μπλοκάρουν το σχετικό νομοθέτημα, που επιτρέπει σε μία κρατική υπηρεσία να παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όπως γίνεται με τη ΔΕΑΒ υπήρξε εντυπωσιακή. Στη διάρκεια της συζήτησης του αθλητικού νόμου στη βουλή ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, είχε τονίσει πως μία τέτοια πα- ρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να επιτραπεί απ’ τη ΦΙΦΑ: δεν τόλμησε όμως να ζητήσει τη βοήθειά της. Το γιατί εξηγείται.

Αν το έκανε και προκαλούσε τιμωρία της χώρας ο Μητσοτάκης μπορεί να ξήλωνε τη διοίκηση της ομοσπονδίας. Μπορεί, ωστόσο, να μην το έκανε και επειδή η ΕΠΟ κι η κυβέρνηση έχουν κάποιο κοινό φίλο που φροντίζει να μην τσακωθούνε: τα χρήματα για τα φωτοβολταϊκά που πήραν οι ενώσεις απέδωσαν, αλλά το μπλέξιμο των ομάδων είναι τεράστιο. Δεν έκανε τίποτα ούτε η λίγκα.

Οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, άλλωστε, περιμένουν και χρήματα απ’ το κράτος. Ο ΠΑΟΚ λέει πως θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Μου μοιάζει χαμένος χρόνος. Δεν θα γλιτώσει την τιμωρία. Ούτε κι άλλος κανείς. Πρόκειται για τιμωρία που οφείλεται στην απόλυτη έλλειψη σύμπλευσης που οι μάχες με την κυβέρνηση απαιτούν…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News