Ζιοβάνι: Η μαγική ενέργεια και πάσα που «κλείδωσε» τον πέμπτο σερί τίτλο

Ένα δείγμα του πλούσιου ταλέντου του έδειξε ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, στις 4 Μαρτίου 2001. Με μια μαγική ενέργεια, ο Βραζιλιάνος άσος δημιούργησε το γκολ που έκρινε το ματς και «κλείδωσε» τον τίτλο.

Το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, στις 4 Μαρτίου 2001 στο ΟΑΚΑ, βρίσκεται στο 67ο λεπτό. Οι ευκαιρίες για τους «ερυθρόλευκους» διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά γκολ δεν μπαίνει, αφού ο Αντώνης Νικοπολίδης βρίσκεται σε μεγάλη μέρα. Εκείνη τη στιγμή, όμως, ο Τάκης Λεμονής ετοιμάζεται να ρίξει στο ματς τον Ζιοβάνι αντί του Γκαμπριέλ Αλβες.

Ο Βραζιλιάνος άσος είχε μείνει στον πάγκο, μια και λόγω τραυματισμού είχε χάσει ορισμένες προπονήσεις της εβδομάδας. Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν χρειαζόταν να είναι απόλυτα έτοιμος για να κάνει τη διαφορά. Στο 69′, μόλις δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, πήρε την μπάλα στο κέντρο, «άδειασε» με υπέροχο τρόπο πρώτα τον Άγγελο Μπασινά και μετά τον Γιώργο Νασιόπουλο και με μαγική κάθετη μπαλιά έβγαλε φάτσα με την εστία τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς φάτσα με το τέρμα. Ο Νικοπολίδης βγήκε, ο Σέρβος εξτρέμ τον πέρασε και πλάσαρε χωρίς πρόβλημα στην κενή εστία, γράφοντας το 1-0.

Δεν θα ήταν δίκαιο να μη νικήσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος ήταν συντριπτικά ανώτερος σε όλο το ματς κι είχε χάσει πολλές ευκαιρίες πριν τελικά ανοίξει το σκορ, με αποκορύφωμα ένα πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο 40′ που απέκρουσε ο Νικοπολίδης. Ο Παναθηναϊκός αναθάρρησε στο τέλος χάρη στον Κριστόφ Βαζέχα. Ο 36χρονος τότε Πολωνός παρέμενε ακμαίος και ένα λεπτό πριν το γκολ είχε υποχρεώσει σε δύσκολη επέμβαση τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ενώ απείλησε και στις καθυστερήσεις με ένα καλό σουτ που πέρασε ελάχιστα άουτ. Έτσι, το 1-0 άντεξε μέχρι το τέλος.

Με εκείνη τη νίκη οι «ερυθρόλευκοι» αύξησαν τη διαφορά τους απ’ τον Παναθηναϊκό στους 12 βαθμούς και ουσιαστικά εξασφάλισαν τον πέμπτο διαδοχικό τίτλο τους, εννέα αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι», βέβαια, δεν έτρεφαν αυταπάτες για τον τίτλο πριν ακόμα διεξαχθεί ο αγώνας. Κι άφηναν να εννοηθεί ότι νοιάζονταν περισσότερο για το Κύπελλο, όπου θα αντιμετώπιζαν και πάλι τον Ολυμπιακό στην προημιτελική φάση, μες στον μήνα. Αυτή, όμως, είναι άλλη ιστορία, με την οποία θα ασχοληθούμε στην ώρα της (δεν αργεί κιόλας).

Για να επιστρέψουμε στο ντέρμπι της 4ης Μαρτίου 2001, η αρχοντική ενέργεια του Ζιοβάνι συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσα στις δέκα καλύτερες αναμνήσεις που έχει αφήσει ο Βραζιλιάνος άσος στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Για κάτι τέτοιες στιγμές τον βάζουν οι περισσότεροι πιο ψηλά από τον – σαφώς πιο διακεκριμένο διεθνώς – Ριβάλντο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Μαρτίου

2018: Ο αρχηγός της Φιορεντίνα, Νταβίντε Αστόρι, εντοπίζεται νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Ούντινε όπου είχε καταλύσει η αποστολή της ομάδας, η οποία την ίδια ημέρα θα αντιμετώπιζε την Ουντινέζε σε αγώνα πρωταθλήματος. Ήταν 31 ετών και είχε φορέσει 17 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας. Η νεκροψία δείχνει ότι ο Αστόρι υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Η ιταλική ομοσπονδία αναβάλλει όλους τους αγώνες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν εκείνη την ημέρα.

2017: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Βελιγραδίου, με άλμα στα 4.85 μέτρα. Την ίδια ημέρα η Βούλα Παπαχρήστου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν, με άλμα στα 14.24 μέτρα.

2007: Με γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 89ο λεπτό ο Παναθηναϊκός νικά 1-0 τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και βάζει τέλος σε ένα σερί 11 αγώνων χωρίς εκτός έδρας νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου του στο πρωτάθλημα.

2002: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο παλαίμαχος Γιουγκοσλάβος λίμπερο, Βέλιμπορ Βάσοβιτς. Ήταν ο αρχηγός του Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 κόντρα στον Παναθηναϊκό (2-0), με τον οποίο έκλεισε την πλούσια καριέρα του. Ο Βάσοβιτς είχε παίξει στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το 1969 (Μίλαν-Άγιαξ 4-1, με τον ίδιο να σημειώνει το γκολ του «Αίαντα») και το 1966 ως παίκτης της Παρτίζαν Βελιγραδίου (όπου πάλι σκόραρε, αλλά η ομάδα του ηττήθηκε με 2-1 από την Ίντερ).

2000: Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο 18χρονος πρωταθλητής του Πανιωνίου στην ενόργανη γυμναστική, Χρήστος Φανδρίδης. Το 1998 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες Νεότητας της Μόσχας, ενώ το 1999 είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στις ασκήσεις εδάφους και το άλμα.

1995: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συντρίβει με 9-0 την Ίπσουιτς με πέντε γκολ του Άντι Κόουλ και σημειώνει νέο ρεκόρ ευρύτερης νίκης στην Premier League. Το ρεκόρ ισοφαρίζουν η Λέστερ το 2019 (9-0 εκτός έδρας τη Σαουθάμπτον) και η Λίβερπουλ το 2022 (9-0 την Μπόνρμουθ).

1993: Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται ισόπαλος 1-1 με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων (63′ Βαΐτσης/11′ Μόγια).

1989: Ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ υπερβαίνει τα 2.43 μ. σε μίτινγκ στη Βουδαπέστη και σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα εις ύψος, το οποίο αντέχει μέχρι σήμερα. Το παλιό ρεκόρ με 2.42 μ. κατείχε ο Δυτικογερμανός, Κάρλο Τρένχαρντ, από το 1988.

1972: Η Εθνική Ελλάδας νικά για πρώτη φορά στην ιστορία της την Ιταλία με 2-1, σε φιλικό αγώνα στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Αντώνης Αντωνιάδης ανοίγει το σκορ στο 12′, οι «Ατζούρι» (που κατεβαίνουν πλήρεις) ισοφαρίζουν με τον Ρομπέρτο Μπονινσένια στο 19′ και το νικητήριο γκολ πετυχαίνει ο Σπύρος Πομώνης στο 55′.

1945: Ιδρύεται στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας, ένας από τους σημαντικότερους συλλόγους των Βαλκανίων.

1928: Αρχίζει ο υπερμαραθώνιος 3.423,5 μιλίων (5.509,6 χιλιομέτρων) με εκκίνηση από το Λος Άντζελες και τερματισμό στη Νέα Υόρκη. Συμμετέχουν 199 δρομείς, εκ των οποίων ολοκληρώνουν τον αγώνα μόνο 55, με τον τελευταίο να τερματίζει στις 26 Μαΐου. Νικητής αναδεικνύεται ο Άντι Πέιν με χρόνο 573 ώρες, 4 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News