Παναθηναϊκός: Βήμα πρόκρισης στους «4» με τα πέντε εννιάρια του Αντωνιάδη

Στις 9 Μαρτίου 1971 ο Παναθηναϊκός απέσπασε 1-1 από την Έβερτον κι έκανε βήμα πρόκρισης στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η σύμπτωση με τον αριθμό «9», η αλλαγή θέσης του Άνθιμου Καψή και η συμπαράσταση του Νίκου Γουλανδρή.

Πιο πολύ κι από τη σημασία που είχε στην πορεία του Παναθηναϊκού προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1-1 με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ», στις 9 Μαρτίου 1971, έχει μείνει ιστορική η σύμπτωση με τα πέντε εννιάρια, στο γκολ με το οποίο ο Αντώνης Αντωνιάδης άνοιξε το σκορ με δυνατό σουτ στο 81ο λεπτό.

Αυτό που είχε συμβεί ήταν πραγματικά σπάνιο: Ο παίκτης με το Νο 9 πέτυχε το 9ο γκολ του στα Κύπελλα Ευρώπης, 9 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, ακριβώς στις 9 το βράδυ της 9ης Μαρτίου! Το πιο ουσιώδες, όμως, ήταν ότι με αυτό το γκολ έμπαιναν οι βάσεις για μια πρωτοφανή επιτυχία. Την πρόκριση μιας ελληνικής ομάδας στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης!

Ο Παναθηναϊκός άγγιξε με εκείνο το γκολ μια τεράστια νίκη και την έχασε στο 90ό λεπτό με ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει. Δύο Άγγλοι παίκτες έπεσαν άτσαλα πάνω στον τερματοφύλακα του «τριφυλλιού», Τάκη Οικονομόπουλο κι έδωσαν την ευκαιρία στον 19χρονο Ντέιβιντ Τζόνσον να ισοφαρίσει με κοντινό σουτ. Ο Ανατολικογερμανός διαιτητής Ρούντι Γκλέκνερ, μεγάλη φίρμα της εποχής (είχε διευθύνει τον τελικό του Μουντιάλ του 1970, Βραζιλία-Ιταλία 4-1), έκλεισε τα μάτια στο καταφανές φάουλ, έδειξε τη σέντρα και σφύριξε ταυτόχρονα τη λήξη του αγώνα.

Και το 1-1, όμως, ήταν τεράστια επιτυχία, που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη. «Το Λίβερπουλ θύμιζε Θερμοπύλες», ήταν ο τίτλος της γαλλικής L’ Equipe. Όχι και τόσο εύστοχος, αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε πέσει ηρωικά μπρος στον πανίσχυρο αντίπαλο, αλλά είχε αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, που του άνοιγε τον δρόμο για τα ημιτελικά.

«Νο πρόμπλεμ, θα βάλω Καψή»

Οι «πράσινοι» είχαν αντέξει στην πίεση της πανίσχυρης Έβερτον, στις τάξεις της οποίας βρίσκονταν τότε διεθνείς Άγγλοι άσοι όπως ο Άλαν Μπολ (βασικός μέσος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 1966) και ο Τζο Ρόιλ. Ο τελευταίος αποτελούσε και το μεγάλο φόβητρο της επιθετικής γραμμής των «Ζαχαρωτών». Ήταν ένας σωματώδης σέντερ φορ, με έφεση στο ψηλό παιχνίδι, στο οποίο στηριζόταν τότε το παιχνίδι των αγγλικών ομάδων.

Ο περιορισμός της δράσης του Ρόιλ ήταν ο μεγάλος βραχνάς των «πρασίνων» πριν από το πρώτο παιχνίδι στο Λίβερπουλ. Όχι όμως και για τον Φέρεντς Πούσκας. Ο Ούγγρος τεχνικός, ο οποίος με την προσωπικότητά του είχε εμπνεύσει τους παίκτες των «πρασίνων» στη μεγάλη εκείνη πορεία, είχε μια φαεινή ιδέα για το μαρκάρισμα του υψηλόσωμου κυνηγού. Την είχε εκμυστηρευθεί πριν τον αγώνα σε λίγους, ανάμεσά τους και στον παράγοντα του «τριφυλλιού», Μανώλη Διακάκη.

Ο αείμνηστος «Μπλούης» είχε αποκαλύψει πριν από πολλά χρόνια στον υπογράφοντα πώς ακριβώς είχε γίνει η κουβέντα. Την ώρα που οδηγούσε, με τον θρυλικό «Πάντσο» να κάθεται στη θέση του συνοδηγού, τον ρώτησε αν είχε σκεφτεί τι θα κάνει με το μαρκάρισμα του Ρόιλ. Και με την απάντηση που πήρε, λίγο έλειψε να του φύγει το τιμόνι απ’ τα χέρια! Ατάραχος ο Πούσκας, του είπε: «Μανώλη, νο πρόμπλεμ, θα βάλω Καψή!»

Το σοκ του Διακάκη οφειλόταν στο γεγονός ότι Άνθιμος Καψής ήταν μόλις 20 ετών, αγωνιζόταν ως επιθετικός και είχε συμμετάσχει μέχρι τότε σε ελάχιστα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η έμπνευση του Πούσκας να τον μετατρέψει σε αμυντικό έμοιαζε παράλογη, αλλά δικαιώθηκε πανηγυρικά στο χορτάρι. Ο Καψής περιόρισε τη δράση του Ρόιλ και γύρισε σελίδα στην καριέρα του, αφού καθιερώθηκε στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού για τα επόμενα 13 χρόνια!

Το πριμ του Γουλανδρή και… ο Ομάρ Σαρίφ

Την προσπάθεια του Παναθηναϊκού στο «Γκούντισον Παρκ» είχε στηρίξει έμπρακτα και ο τότε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και μετέπειτα πρόεδρος, Νίκος Γουλανδρής. Ο γνωστός εφοπλιστής βρισκόταν στην Αγγλία για επαγγελματικούς λόγους και όχι μόνο παρακολούθησε τον αγώνα, αλλά κάλυψε και τα έξοδα του γλεντιού που έστησαν οι «πράσινοι» σε κοσμικό κέντρο του Λονδίνου, μία ημέρα μετά το 1-1.

Τότε ήταν που ο Γουλανδρής έταξε πριμ 225.000 δραχμών στους παίκτες του Παναθηναϊκού περίπτωση που απέκλειαν την Έβερτον στη ρεβάνς της 24ης Μαρτίου. Όταν τα κατάφεραν, μάλιστα, παρέστη και στο αθηναϊκό κέντρο όπου γιορτάστηκε η πρόκριση, λέγοντας μάλιστα στους ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» ότι είχε καλέσει στα επινίκια και τον… Ομάρ Σαρίφ!

Ο διάσημος Αιγύπτιος ηθοποιός βρισκόταν εκείνο το διάστημα στην Αθήνα για τα γυρίσματα της ταινίας του Ανρί Βερνέιγ, «Οι Διαρρήκτες» (πρωτότυπος τίτλος «Le Casse»), όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό. Οι δύο διεθνούς ακτινοβολίας σταρ, μάλιστα, είχαν παρακολουθήσει τον αγώνα Εθνικός-Αιγάλεω 1-1, στις 7 Μαρτίου 1971 στο «Γ. Καραϊσκάκης», προκαλώντας τεράστια αίσθηση στο φίλαθλο κοινό της εποχής.

Οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό (για να μην ξεφεύγουμε άλλο από το θέμα μας) αποδέχθηκαν τα χρήματα που πρόσφερε ως πριμ ο Γουλανδρής και μάλιστα του έστειλαν και ευχαριστήρια επιστολή. Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, το ντέρμπι μεταξύ των δύο «αιωνίων» στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας άλλαξε άρδην το κλίμα.

Ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 και οι «πράσινοι» κατηγόρησαν τον παράγοντα των «ερυθρόλευκων» ότι έκανε άσεμνη χειρονομία προς τους οπαδούς τους. Με την αιτιολογία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς», επέστρεψαν στον Γουλανδρή το πριμ των 225.000 δραχμών και διέλυσαν το… συννεφάκι της εθνικής ομοψυχίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Μαρτίου

2022: Ο Καρίμ Μπενζεμά γίνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που σημειώνει χατ-τρικ σε αγώνα του Champions League. Ο Γάλλος επιθετικός είναι 34 ετών και 80 ημερών όταν πετυχαίνει και τα τρία γκολ στη νίκη-πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Παρί Σεν Ζερμέν με 3-1 και παίρνει το ρεκόρ απ’ τον συμπατριώτη του, Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος ήταν 34 και 63 ημερών στις 2 Δεκεμβρίου 2020, όταν είχε πετύχει και τα τέσσερα γκολ της εκτός έδρας νίκης της Τσέλσι επί της Σεβίλλης (4-0).

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Υπηρέτησε τον πειραϊκό σύλλογο ως μέλος από το 1964 και πέρασε από διάφορα πόστα μέχρι την εκλογή του στη θέση του προέδρου, το 1991. Παρέμεινε στον θώκο μέχρι το 2018, έχοντας κερδίσει την επανεκλογή του έξι φορές.

2003: Με γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο 90ό λεπτό, η ΑΕΚ νικά 2-1 τον γηπεδούχο Ολυμπιακό στη Ριζούπολη και τον άφησε τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε αναδειχθεί νωρίτερα ισόπαλος 0-0 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

1997: Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που φιλοξενείται στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, όπου γνωρίζει την ήττα με 3-0 από την ιταλική Αλπιτούρ Κούνεο. Μία ημέρα νωρίτερα, οι «ερυθρόλευκοι» (με προπονητή τον Τζαμπάολο Μοντάλι και παίκτες τους Γκιούρδα, Χριστοφιδέλλη, Τσακιρόπουλο, Ντράγκοβιτς, Χελντ,  Στορκ, Γκαβρίλοφ, Θεοδωρίδη, Ουτζή, Μιχαλόπουλο) είχαν νικήσει στον ημιτελικό τη γερμανική Μπερλίν με 3-1.

1980: Ο Παναθηναϊκός νικά 2-0 τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, σε έναν αγώνα πρωταθλήματος που αμαυρώνεται από την επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ εναντίον των οπαδών του «Δικεφάλου», με απολογισμό 38 τραυματίες.

1972: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού νικά με 78-70 την Ίνις Βαρέζε στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στον «Τάφο του Ινδού» και χάνει την πρόκριση στον τελικό αφού έχει ηττηθεί με 69-55 στην Ιταλία. Πρωταγωνιστές του «τριφυλλιού» είναι οι Κέρκλαντ (20 π.) και Κέφαλος (18 π.).

1958: Ο Τζορτζ Γιάρντλεϊ των Ντιτρόιτ Πίστονς γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τους 2.000 πόντους σε μία αγωνιστική σεζόν του ΝΒΑ.

1946: Κατά τη διάρκεια του αγώνα Μπόλτον-Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας, καταρρέει ένα κιγκλίδωμα στο «Μπέρντεν Παρκ» και καταπλακώνει εκατοντάδες φιλάθλους που είχαν στοιβαχτεί γύρω από αυτό. Ο θλιβερός απολογισμός είναι 33 νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες, όμως ο αγώνας συνεχίζεται ύστερα από διακοπή μερικών λεπτών, με τα πτώματα των άτυχων φιλάθλων να είναι τοποθετημένα δίπλα απ’ τις επανορθωτικές γραμμές.

1935: Σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα στο «Χάιμπουρι», την παλιά έδρα της Άρσεναλ, όταν 73.295 παρακολουθούν τον αγώνα πρωταθλήματος με τη Σάντερλαντ (0-0). Το ρεκόρ θα παραμείνει ακατάρριπτο μέχρι την κατεδάφιση του γηπέδου, τον Μάιο του 2006.

1908: Μια παρέα αθλητών που αποχωρεί από τις τάξεις της Μίλαν, ιδρύει έναν νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο, την Ίντερ. Η πλήρης ονομασία είναι Football Club Internazionale Milano και οφείλεται στη φιλοσοφία των ιδρυτών να αποδέχονται και ξένους αθλητές στους κόλπους του συλλόγου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News