ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Είναι η σεζόν του «νέου πυρήνα»

Η Μπαρτσελόνα έχει 11+3 παίκτες από 18 ως 24 ετών πάνω στους οποίους βασίζει το μέλλον της. Στόχος της να «δέσει» τους περισσότερους απ’ αυτούς.

Στην Μπαρτσελόνα έχουν αποδεχθεί πως αυτή η σεζόν είναι μεταβατική, αλλά όχι δίχως σημασία. Στο κλαμπ θεωρούν πως η αγωνιστική περίοδος 2021-22 έχει την ίδια βαρύτητα με μια όπου θα διεκδικούσαν ξεκάθαρα το πρωτάθλημα και το Champions League. Το μέλλον του συλλόγου εξαρτάται από την εξέλιξη του «νέου πυρήνα» της ομάδας αποτελούμενο από 11+3 παίκτες. «Την επόμενη σεζόν θα έχουμε διαφορετικούς στόχους απ’ αυτούς που έχουμε τώρα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μη χάσουμε κανένα από τα ταλέντα που έχουμε στα χέρια μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο «TV3». Εντυπωσιασμένος είναι κι ο ηγέτης της ομάδας, Τζεράρ Πικέ: «η γενιά που έρχεται είναι εξαιρετική, έχουν τεράστια ποιότητα».

Στις Η.Π.Α. χρησιμοποιούν πολύ συχνά τον όρο «young core» για να περιγράψουν το… νέο αίμα στο οποίο ποντάρει μια ομάδα για να γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Στους «μπλαουγκράνα», η ανοικοδόμηση περνάει από τους παίκτες ηλικίας 18 ως 24 ετών. Αυτή τη στιγμή είναι οι περισσότεροι στο ρόστερ. Ο 24χρονος Φρένκι ντε Γιόνγκ λογαριάζεται ως ο ηγέτης αυτού του γκρουπ. Σ’ αυτό ανήκει κι ο Ουσμάν Ντεμπελέ, επίσης στα 24 του. Οι υπόλοιποι είναι: ο Γιουσούφ Ντεμίρ (18 ετών, επιθετικός), ο Πέδρι (18, μέσος), ο Άνσου Φάτι (19, επιθετικός), ο Έρικ Γκαρθία (20, αμυντικός), ο Σερτζίνιο Ντεστ (21, αμυντικός), ο Ρίκι Πουτς (22, μέσος), ο Όσκαρ Μινγκέθα (22, αμυντικός), ο Ρόναλντ Αραούχο (22, αμυντικός) κι ο Ινιάκι Πένια (22, τερματοφύλακας). Αυτοί ανήκουν στην πρώτη ομάδα. Υπολογίζονται επίσης οι χαφ Γκάβι (17) και Νίκο (19), ενώ απομένει να φανεί τί θα γίνει με τον μεσοεπιθετικό Άλεξ Κογιάδο (22).

Ο σύλλογος αποφάσισε να τους ρίξει στα βαθιά. Άδειασε και το δρόμο γύρω τους για να παίξουν. Στο ρόστερ υπάρχουν μόλις έξι παίκτες από 25 έως 29 ετών και μόλις δύο απ’ αυτούς είναι βασικοί: ο τερματοφύλακας Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν (29) κι ο επιθετικός Μεμφις Ντεπάι (27). Οι υπόλοιποι: Κλεμάν Λενγκλέ, Σαμουέλ Ουμτιτί, Φιλίπ Κοουτίνιο και Σέρτζι Ρομπέρτο λογαριάζονται ως αναπληρωματικοί. Αντίθετα, περιμένει περισσότερα από τους 30+, όπως είναι ο Τζεράρ Πικέ (34), ο Σέρχιο Μπουσκέτς (33), ο Τζόρντι Άλμπα (32) κι ο Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ (30), εν αναμονή του τί μπορούν να προσφέρουν ο Σέρχιο Αγουέρο (33) κι ο Λουκ ντε Γιόνγκ (31).

Σύμφωνα, δε, με τα όσα είπε ο Λαπόρτα και εκείνα που άφησε να εννοηθούν, η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να βγει πιο εύκολα από την οικονομική κρίση που περνάει αν θυσίαζε τα νιάτα της. Το κλαμπ έχει χρέη που ξεπερνούν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ «Ποτε, όμως, δεν σκεφτήκαμε να πουλήσουμε παίκτες όπως ο Άνσου Φάτι», υποστήριξε. Αν έβαζε στη «βιτρίνα» είτε εκείνον, είτε τον Πέδρι ή ακόμη και τους λοιπούς πιτσιρικάδες θα υπήρχαν ενδιαφερόμενες ομάδες και πολλές περισσότερες από όσες ρώτησαν για έμπειρους και πιο… έτοιμους παίκτες.

Το κλαμπ είναι αποφασισμένο να βαδίσει σ’ αυτό το μονοπάτι. Αυτό φαίνεται από το ότι σύντομα ελπίζει να επεκτείνει τη συνεργασία του με τον Άνσου Φάτι, τον Πέδρι και τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Επίσης θα κάνει χρήση της οψιόν αγοράς του Γιουσούφ Ντεμίρ από την Ραπίντ Βιέννης, ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Έπειτα, περιμένει πολλά κι από παίκτες που βρίσκονται στη Μπαρτσελόνα Β, όπως είναι ο Αμπντέ (19, εξτρέμ) για τον οποίο έδωσε δύο εκατομμύρια ευρώ στην Έρκουλες καθώς και ο Κάις Ρουΐζ-Ατίλ (18 ετών, χαφ). Η νυν διοίκηση εκτιμά πως η προηγούμενη «έκαψε» πολλούς παίκτες από την ακαδημία προκειμένου να πληρώσει παίκτες μέτριας ποιότητας που εντέλει «φούσκωσαν» τους λογαριασμούς και υπερχρέωσαν την ομάδα. Σκοπεύει να μην επιτρέψει να συμβεί το ίδιο, εκτός κι αν υπάρχει μεγάλη διαφορά με τον παίκτη και τους εκπροσώπους του όσον αφορά στις αποδοχές του, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ιλάις Μορίμπα.

Στο οργανόγραμμα του συλλόγου, έχει μεγάλη βαρύτητα ο λόγος του Αλεσάνκο, πρώην αρχηγού της Μπαρτσελόνα, υπεύθυνου της «Λα Μασία», πλέον, ο οποίος είχε κάνει εξαιρετική δουλειά στο παρελθόν. Επιπλέον, η εντολή του Λαπόρτα προς τον διευθυντή ποδοσφαίρου Ματέου Αλεμάνι είναι να ενεργοποιηθούν ξανά τα δίκτυα που εντόπιζαν τους καλύτερους παίκτες στην Ισπανία και όχι μόνο. Ο Λαπόρτα έστειλε και το μήνυμά του προς τον προπονητή Ρόναλντ Κούμαν. «Οι διδαχές του Γιόχαν Κρόιφ έχουν ισχύ στην ομάδα», είπε. Πλαγίως τον προσκάλεσε να συνεχίσει όπως πέρυσι όταν δεν δίστασε να αφήσει τον Φιλίπ Κοουτίνιο στον πάγκο για χάρη του Πέδρι. Ίσως από την εξέλιξη αυτών των παικτών να εξαρτάται και η παραμονή του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News