Εθνική Ελλάδας: Ο «κύκλος» κλείνει στο Μουντιάλ - Οι ηλικίες των διεθνών το 2026

Η εθνική Ελλάδας απέτυχε ξανά να περάσει σε μεγάλη διοργάνωση και πλέον o στόχος είναι ένας και τελευταίος για τους «πυλώνες» της: Το Μουντιάλ του 2026…

Όσο κι αν ψάχνουμε ευφάνταστες λέξεις και τρόπους να «βαφτίσουμε» αλλιώς τον νέο αποκλεισμό της εθνικής μας ομάδας, το γεγονός είναι ένα: Αποτύχαμε ξανά.

Ωστόσο αποτυχία από αποτυχία μπορεί και να διαφέρει. Το σύνολο των ποδοσφαιριστών, που αποκλείστηκε στην Τιφλίδα και είδε τα όνειρά του για ένα… γερμανικό καλοκαίρι να γκρεμίζονται μέσω της πιο ψυχοφθόρας των διαδικασιών, απέχει παρασάγγας από «φουρνιές» του πρόσφατου παρελθόντος. Το βλέπεις στα μάτια τους, τόσο όταν αυτά ακτινοβολούν τα όνειρά τους, όσο κι όταν είναι δακρυσμένα.

Είναι μια «φουρνιά» ποιοτική. Ένας «κύκλος» και όχι ένα συνονθύλευμα καλών ή μετρίων ποδοσφαιριστών, που βγάζουν κάποια αγγαρεία. Μια ωραία παρέα, που… ξέρει και μπαλίτσα.

Δεν είναι μόνο η θέληση, είναι και η ποιότητα. Η αμυντική γραμμή (συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα) αποτελείται από τέσσερεις «πρεμιερ-λιγκάτους» ποδοσφαιριστές (Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος). Παίκτες σα τον Μασούρα, τον Μάνταλο, τον Μπακασέτα, τον Κουρμπέλη και τον Ιωαννίδη έχουν αποδείξει την αξία τους σε κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, ενώ οι Παυλίδης και Γιακουμάκης διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Η κλεψύδρα αδειάζει…

Ο χρόνος όμως είναι αδυσώπητος και όταν μιλάμε για εθνικές, είναι ο χειρότερος εχθρός. Εκεί δεν υπάρχουν «χάσαμε το κύπελλο, πάμε για το πρωτάθλημα» ή «τα χάσαμε όλα, αλλά του χρόνου…». Αποκλείεσαι από το Euro του 2024, σημαίνει ότι επιβάλλεται να πας στο Μουντιάλ του 2026. Αλλιώς, ο… ντουζενάτος 30ρης σου, θα γίνει 34 και τότε… χαιρέτα!

Επτά από τους έντεκα βασικούς των playoffs βρίσκονται σήμερα στο «επικίνδυνο» ηλικιακό φάσμα των 29-32. Το γκρουπ βασικών που περιλαμβάνει τους: Βλαχοδήμο, Μπάλντοκ, Κουρμπέλη, Μάνταλο, Μπακασέτα, Μασούρα και Πέλκα, στο Μουντιάλ θα είναι το γκρουπ των 31-34 και στο επόμενο Euro θα είναι… για απόσυρση. Μαζί πάνε και οι Μπουχαλάκης, Σιώπης και Γιακουμάκης, ενώ δεν αναφερόμαστε καν στους «34+» Πασχαλάκη, Ζέκα και Τζαβέλλα.

Με λίγα λόγια, όσο εκνευριστικά γραφικό και επαναλαμβανόμενο κι αν μοιάζει το σύνθημα «ανασύνταξη για το επόμενο τουρνουά», τόσο ορθόδοξο και αναγκαίο είναι. Αλλιώς, «θεμέλια» της σημερινής φουρνιάς θα κρεμάσουν τη φανέλα με το εθνόσημο χωρίς μισή «κανονική» επιτυχία. Χωρίς μία «γαλανόλευκη» ιστορία να πουν στα παιδιά και στις συνεντεύξεις τους.

Κι αν κάποιοι αισιοδοξούν για αυτούς που έρχονται από πίσω, είναι δικαίωμά τους, όμως είναι και μία… άλλη ιστορία. Ναι, ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Τζόλης και οι «σειρές» τους έχουν ακόμη 3-4 «Μουντιαλιάδες» (κατά το Ολυμπιάδες), όμως τόσες είχαν και πολλοί άλλοι, που ονομάστηκαν «επόμενοι», και δεν άντεξαν. Οι νέοι έχουν πολύ ενδιαφέρον, όμως είναι μία υπόθεση του μέλλοντος. Δεν είναι η εθνική του σήμερα, που στην Τιφλίδα απογοήτευσε όσους πίστευαν ότι θα επαναφέρει την Ελλάδα εκεί που (θέλουμε να λέμε ότι) της αξίζει και πρώτα απ’ όλα απογοήτευσε τον ίδιο της τον εαυτό.

Οι ηλικίες των παικτών των τελευταίων κλήσεων, το καλοκαίρι του 2026:

38: Τζαβέλλας
37: Ζέκα
36: Πασχαλάκης
34: Μάνταλος
33: Διούδης, Μπάλντοκ, Μπουχαλάκης, Αθανασιάδης, Μπακασέτας, Κώτσιρας
32: Πέλκας, Κουρμπέλης, Μασούρας, Βλαχοδήμος, Σιώπης, Γούτας
31: Γιακουμάκης
30: Τσιμίκας, Γιαννούλης, Κυριακόπουλος
29: Σάλιακας, Χατζηδιάκος, Χατζηγιοβάννης
28: Ρότα, Μαυροπάνος, Λημνιός, Γαλανόπουλος
27: Ρέτσος, Παυλίδης, Παπανικολάου
26: Ιωαννίδης, Δουβίκας
25: Τσιγγάρας
24: Τζόλης, Αλεξανδρόπουλος
23: Κωνσταντέλιας
22: Κουλιεράκης

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News