Αγγλία: Ο σκύλος Πικλς βρήκε το κλεμμένο τρόπαιο κι έσωσε την τιμή της το 1966

Η κλοπή του ολόχρυσου τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε αναστατώσει την Αγγλία το 1966. Μέχρι τις 28 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε η εύρεση του «Ζιλ Ριμέ» όχι χάρη σε οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας, αλλά ενός σκύλου που τον έλεγαν Πικλς.

Το πρωί της 28ης Μαρτίου 1966 οι εκπρόσωποι της αγγλικής αστυνομίας ανακοίνωσαν εμφανώς ανακουφισμένοι ότι το ολόχρυσο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο είχε χαθεί μυστηριωδώς οκτώ ημέρες νωρίτερα, είχε βρεθεί κι είχε επιστρέψει στη θέση του.

Το παράδοξο, όμως, ήταν ότι την τιμή του βρετανικού έθνους δεν είχε σώσει κάποια οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας, αλλά… ένας σκύλος που τον έλεγαν Πικλς. Το προηγούμενο απόγευμα, ο Ντέβιντ Κόρμπετ είχε βγάλει βόλτα το αγαπημένο του σκύλο λίγο έξω από το σπίτι τους, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Την ώρα που επέστρεφαν, τον είδε να σκαλίζει επίμονα έναν θάμνο. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι ο Πικλς είχε ανακαλύψει ένα πακέτο τυλιγμένο σε χαρτί εφημερίδας. Κι όταν το άνοιξε, ήρθε αντιμέτωπος με το χρυσό αγαλματάκι, που από το 1930 αποτελούσε την απόλυτη ονείρωξη κάθε ποδοσφαιριστή!

Το «Ζιλ Ριμέ» (το οποίο έφερε το όνομα του Γάλλου προέδρου της FIFA που είχε εμπνευστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο) είχε κλαπεί στις 20 Μαρτίου από το Εκθεσιακό Κέντρο του Γουεστμίνστερ. Πρόκειται για έναν πολυχώρο που λειτουργεί ακόμα και σήμερα κυρίως ως προτεσταντική εκκλησία, αλλά διαθέτει μεγάλες αίθουσες στις οποίες πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Την αποφράδα ημέρα η έκθεση ήταν κλειστή, μια και ήταν Κυριακή. Όμως, ο επιτήδειος κλέφτης κατάφερε να το αρπάξει την ώρα που τελούνταν η θεία λειτουργία.

Όταν ο Κόρμπετ εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα φορώντας… παντόφλες και κρατώντας στα χέρια του το τρόπαιο, δημιουργήθηκαν υποψίες ότι μπορεί να ήταν εκείνος ο κλέφτης και να είχε σκηνοθετήσει το σκηνικό με τον σκύλο του. Ωστόσο, οι έρευνες απέδειξαν γρήγορα ότι ο κηδεμόνας του Πικλς είχε ακλόνητο άλλοθι. Οι πραγματικοί δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ και ο μόνος που καταδικάστηκε ήταν κάποιος Έντουαρντ Μπέτσλι, ο οποίος είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Τσέλσι, Τζο Μίαρς, λέγοντάς του ότι θα άφηνε το τρόπαιο έξω απ’ το Στάμφορντ Μπριτζ αν του πλήρωνε λύτρα 15.000 λιρών. Όταν συνελήφθη, ομολόγησε τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ως μεσάζων, αλλά δεν είχε ιδέα που ήταν κρυμμένη πανάκριβη λεία.

Τέσσερις μήνες αργότερα, όταν το βαρύτιμο τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ, πολλοί θυμήθηκαν τον Πικλς, ο οποίος στο μεταξύ είχε γίνει… σταρ! Του απονεμήθηκε μετάλλιο από τον σύνδεσμο προστασίας ζώων, καθώς και ο τίτλος του «σκύλου της χρονιάς». Του δόθηκε μέχρι και ρόλος σε μια αγγλική κωμωδία με τίτλο «Ο Κατάσκοπος με την Παγωμένη Μύτη», ενώ συμμετείχε σε αρκετά τηλεοπτικά προγράμματα! Τυχερός ήταν και ο Κόρμπετ, καθώς το National Sporting Club επιβράβευσε τον σκύλο του με 1.000 λίρες για την πολύτιμη ανακάλυψή του.

Δυστυχώς, η μοίρα στάθηκε σκληρή για τον αξιαγάπητο Πικλς. Μόλις ένα χρόνο μετά τη στιγμή που τον έκανε διάσημο, έχασε άδοξα τη ζωή του όταν πνίγηκε απ’ το λουρί του που πιάστηκε σε έναν κορμό δέντρου, την ώρα που κυνηγούσε μια γάτα. Ήταν μόλις πέντε ετών. Κανείς, πάντως, δεν έχει ξεχάσει τη συμβολή του στην ομαλή διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 και το κολάρο του εξακολουθεί να εκτίθεται στο μουσείο ποδοσφαιρικής ιστορίας της Αγγλίας.

Ούτε το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» είχε πολύ καλύτερη τύχη. Το 1970 η ΦΙΦΑ το απένειμε διά παντός στη Βραζιλία, ύστερα από την κατάκτηση του τρίτου παγκόσμιου τίτλου από τη μεγάλη ομάδα του Πελέ και του Ζαϊρζίνιο. Το 1983, όμως, κλάπηκε από τις προθήκες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας και δεν βρέθηκε ποτέ ξανά, παρότι η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τους δράστες.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Μαρτίου

2004: Ο Παναθηναϊκός νικά με 3-0 τον Ολυμπιακό (32-30, 25-16, 25-16) και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ με 3-1 νίκες, παρότι είχε μειονέκτημα έδρας στη σειρά των τελικών. Πρόκειται για το πρώτο πρωτάθλημα που κατακτά το «τριφύλλι» μετά το 1996, ενώ ο Βούλγαρος ακραίος, Πλάμεν Κοσταντίνοφ, συμπληρώνει καρέ τίτλων με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Άρης 1997, Ηρακλής 2002, Ολυμπιακός 2003, Παναθηναϊκός 2004).

2001: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την ήττα με 4-2 από τη Γερμανία στο ΟΑΚΑ και χάνει και τις τελευταίες ελπίδες της για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ισοφάρισε δύο φορές με τον Άγγελο Χαριστέα (21′) και τον Γ. Χ. Γεωργιάδη (43′), λύγισε όμως στο τέλος με τέρματα των Μίροσλαβ Κλόζε (82′) και Μάρκο Μπόντε (90′), παρότι οι Γερμανοί αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο από το 59′, λόγω αποβολής του Σεμπάστιαν Ντάισλερ. Η δήλωση του ομοσπονδιακού τεχνικού, Βασίλη Δανιήλ, ότι η Εθνική αποσυντονίστηκε όταν έμεινε με παίκτη παραπάνω, γίνεται αντικείμενο χλεύης από τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ.

1990: Ο Μάικλ Τζόρνταν σημειώνει 69 πόντους στη νίκη των Σικάγο Μπουλς επί των Κλίβελαντ Καβαλίερς με 117-113 στην παράταση και βελτιώνει το ατομικό του ρεκόρ σκοραρίσματος σε έναν αγώνα του ΝΒΑ. Το προηγούμενο ήταν οι 63 πόντοι που είχε σημειώσει σε ένα ματς πλέι οφ με τους Μπόστον Σέλτικς, το 1986.

1988: Ο Άρης νικά τον ΠΑΟΚ με 102-93 σε νοκ άουτ προημιτελικό για το Κύπελλο Ελλάδας και την  παράσταση κλέβει ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος λίγο προτού ακουστεί η κόρνα της λήξης, γυρίζει την μπάλα με το δάχτυλό του προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στην κερκίδα.

1982: Το Λουιζιάνα Τεκ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα NCAA γυναικών, χάρη στη νίκη του με 76-62 επί του Τσέινι Στέιτ.

1965: Ο Γιώργος Δέδες του Πανιωνίου πετυχαίνει το ταχύτερο χατ τρικ στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Σημειώνει τρία τέρματα μέσα σε διάστημα τριών λεπτών ( 88′, 89′, 90′) στον αγώνα με τον Παναιγιάλειο στη Νέα Σμύρνη και διαμορφώνει το σκορ από 4-1 σε 7-1.

1953: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Τζίμι Θορπ, ο Αμερικανός υπεραθλητής που είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 1912 στη Στοκχόλμη (στο δέκαθλο και το πένταθλο). Ωστόσο, η ΔΟΕ τον τιμώρησε με αφαίρεση των τίτλων με την αιτιολογία ότι είχε εισπράξει χρήματα ως παίκτης του μπέιζμπολ και λογιζόταν ως επαγγελματίας. Η αδικία έμελλε να αποκατασταθεί το 1982, όταν η διεθνής ολυμπιακή επιτροπή επέστρεψε τα μετάλλια στα παιδιά του Θορπ.

1891: Ο Βρετανός Έντουαρντ Λόρενς Λίβι αναδεικνύεται νικητής στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, στο οποίο μετέχουν επτά αθλητές από έξι χώρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News