Εθνική Ελλάδας: Η νίκη στη Βουδαπέστη που την έστειλε στο Μουντιάλ

Πριν από τα θαύματα του Euro 2004, το γκολ του Στράτου Αποστολάκη στη Βουδαπέστη στις 31 Μαρτίου 1993, ήταν από εκείνα που πανηγύρισαν πιο έξαλλα οι Έλληνες φίλαθλοι. Διότι σφράγισε την πρόκριση της Εθνικής μας στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας της.

Για δεκαετίες ολόκληρες, η συμμετοχή της Εθνικής μας στα τελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Μέχρι που στις 31 Μαρτίου 1993, με τη νίκη επί της Ουγγαρίας στο «Νεπ Στάντιον» της Βουδαπέστης με 1-0, ήταν έτοιμο να γίνει πραγματικότητα!

Η συγκυρία να συμπέσει η επομένη του θριάμβου με την Πρωταπριλιά, έκανε σχεδόν όλες τις ελληνικές εφημερίδες να «παίξουν» με το… ψέμα στους τίτλους τους. Ήταν αλήθεια, όμως. Χρειαζόταν ένας τρελός συνδυασμός αποτελεσμάτων για να μείνει η Ελλάδα εκτός Μουντιάλ. Και μόλις ένας βαθμός, για να εξασφαλιστεί μαθηματικά η πρόκριση!

Το γκολ του Στράτου Αποστολάκη με πέναλτι στο 70ό λεπτό εκείνου του αγώνα, είναι ένα από τα σημαντικά στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Μπορεί το εισιτήριο να σφραγίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, με το 1-1 στη Μόσχα και να γιορτάστηκε με το 1-0 επί της Ρωσίας στο ΟΑΚΑ, στις 17 Νοεμβρίου 1993, όμως ήταν η νίκη στην Ουγγαρία που ξεκλείδωσε τις πύλες του ποδοσφαιρικού παραδείσου.

Υποτίθεται ότι οι Μαγυάροι ήταν ο βασικός μας αντίπαλος για τη δεύτερη θέση, μια και όλοι θεωρούσαν τους Ρώσους φαβορί για την πρωτιά. Με εκείνο το διπλό στο «Νεπ Στάντιον», ωστόσο, η Ελλάδα εδραιωνόταν στην κορυφή του ομίλου. Κι ο προπονητής, Αλκέτας Παναγούλιας, ήθελε να παραμείνει εκεί μέχρι τέλους, ώστε να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πήρε την πρόκριση για τις ΗΠΑ χάρη στη FIFA, που είχε αποκλείσει τη Γιουγκοσλαβία λόγω του εμφύλιου πολέμου.

Mind games και… κλωτσιές

Η Ελλάδα ήταν ανώτερη από τους Μαγυάρους κι αυτό είχε γίνει αντιληπτό ακόμα και κατά τη διάρκεια του ατυχούς 0-0 στο Καυτανζόγλειο, τον Νοέμβριο του 1992. Ο γνωστός μας, Λάγιος Ντέταρι, δεν βρισκόταν πια στα ντουζένια του, όπως την εποχή που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό. Oύτε τρόμαζε κανέναν ο Κάλμαν Κόβατς, ο οποίος είχε ξεχωρίσει έξι χρόνια νωρίτερα στη νίκη της Χόνβεντ επί του Παναθηναϊκού με 5-2.

Όλα αυτά τα γνώριζαν οι ίδιοι οι Ούγγροι, γι’ αυτό προσέφυγαν σε… mind games για να κλονίσουν το ηθικό των διεθνών μας. Θυμήθηκαν από το 3-0 του 1987, όταν μας είχαν βάλει τρία γκολ στο πρώτο τέταρτο, μέχρι το… αρχαίο 11-1 του 1938, σε μια προσπάθεια να πιστέψουν ότι διέθεταν και τότε εξίσου καλή ομάδα με εκείνες που είχαν συντρίψει τότε την Ελλάδα.

Δεν υπήρχε περίπτωση, όμως, να μασήσουν οι παίκτες του Παναγούλια. Ούτε τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των Ούγγρων που τους κόστισαν δύο κίτρινες κάρτες στο πρώτο πεντάλεπτο, ούτε το φάουλ του Ντέταρι που κατέληξε στο δοκάρι του Αντώνη Μήνου στο 6′, πτόησαν την ομάδα μας. Μετά το 20′ ο τσαμπουκάς των Ούγγρων άρχισε να ξεθυμαίνει και η Ελλάδα κέρδιζε μέτρα στο γήπεδο. Σιγά-σιγά, άρχιζε να αναζητά το γκολ και στο 25′ το… άγγιξε. Όμως, το σουτ του Τάσου Μητρόπουλου ήταν ελάχιστα άστοχο.

Από κει άρχισαν όλα

Η Εθνική βρήκε τελικά το γκολ στο 70′, με ένα πέναλτι που ίσως και να μην ήταν, έτσι όπως το βλέπουμε στην αντίθετη λήψη της ουγγρικής τηλεόρασης. Ο Άντρας Τέλεκ φαίνεται να βρίσκει την μπάλα με τον ώμο κι όχι με το χέρι για να ανακόψει τη σέντρα του Νίκου Τσιαντάκη. Τώρα πια, όμως, η υπερανάλυση μιας τέτοιας φάσης δεν έχει σημασία. Ο Γερμανός διαιτητής, Χέλμουτ Κρουγκ, είχε δείξει αμέσως την άσπρη βούλα, ενώ και οι διαμαρτυρίες των γηπεδούχων ήταν χλιαρές.

Μπορεί εκείνη η Εθνική να μην ήταν θεαματική (πότε έπαιζε μπαλάρα η Ελλάδα, άλλωστε, για να παίξει τότε;), ήταν όμως αποτελεσματική. Μπορεί να ήταν και τυχερή. Μπορεί, επίσης, η εμπειρία της παρθενικής συμμετοχής σε Μουντιάλ να αποδείχθηκε τραυματική, με τις τρεις ήττες, τα 0-10 τέρματα και διάφορα άλλα τραγελαφικά που συνέβησαν στην Αμερική (κυρίως έξω από τα γήπεδα).

Η Ιστορία όμως έγραψε ότι την Ελλάδα έστειλαν πρώτοι στο Μουντιάλ ο Αποστολάκης, ο Τσιαντάκης, ο Μήνου, ο Νιόπλιας, ο Τσαλουχίδης, ο Αντωνίου, ο Κολιτσιδάκης και τα υπόλοιπα παιδιά του Παναγούλια. Και ίσως τίποτα από όσα γευτήκαμε τα χρόνια που ακολούθησαν (με αποκορύφωμα το έπος του Euro 2004) να μην ήταν εφικτό, αν αυτά τα παιδιά δεν είχαν κάνει εκείνο το βήμα.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 31 Μαρτίου

2021: Η Αλβανία περνά νικηφόρα (2-0) από το Σαν Μαρίνο, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και ο αριστερός μπακ της ΑΕΚ, Μάριο Μιτάι, γίνεται ο νεαρότερος παίκτης (17 ετών και 237 ημερών) που αγωνίζεται με τη φανέλα της.

2015: Εντοπίζεται νεκρός κοντά στον ποταμό Πισουέργα ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας της Βαγιαδολίδ, Λάλο Γκαρσία. Η εξαφάνιση του 44χρονου Ισπανού είχε δηλωθεί στις 4 Μαρτίου.

2011: Η Αυστριακή Ολυμπιονίκης στο τζούντο, Κλόντια Χέιλ, αυτοκτονεί, πηδώντας από τον έκτο όροφο κτιρίου στη Βιέννη. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της 29χρονης αθλήτριας, που τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχει αφοσιωθεί στην προπονητική, ήταν το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

2002: Ο Αμερικάνος τενίστας, Αντρέ Άγκασι, σημειώνει την 700ή νίκη στην καριέρα του όταν επικρατεί με 4-0 σετ του Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του Nasdaq-100 Open στην Φλόριντα.

2001: Ο 39χρονος Ισπανός μαραθωνοδρόμος, Ντιέγκο Γκαρθία, αφήνει την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια της προπόνησης. Κορυφαία διάκρισή του ήταν το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1994 στο Ελσίνκι.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών ο πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Ντέιβιντ Ροκάστλ, χτυπημένος από τον καρκίνο. Φόρεσε τη φανέλα των «κανονιέρηδων» επί 10 σερί χρόνια, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Αγγλίας (1989, 1991). Χρίστηκε 14 φορές διεθνής με την Εθνική Αγγλίας.

2000: Ο Ολλανδός προπονητής, Έγκεν Γκέραρντ, ανακοινώνει ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια προσφοράς.

1998: Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο της Λιντς γλιτώνουν από θαύμα όταν το αεροπλάνο της επιστροφής απ’ το Λονδίνο, ύστερα από τον αγώνα με τη Γουέστ Χαμ, τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του. Ο πιλότος αποδεικνύεται ψύχραιμος και επιδέξιος και φέρνει σε πέρας την αναγκαστική προσγείωση, χωρίς κανένας από τους επιβαίνοντες να τραυματιστεί.

1997: Η 16χρονη Ελβετίδα Μαρτίνα Χίνγκις γίνεται η νεότερη τενίστρια που ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Στέφι Γκραφ.

1991: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει την ΑΕΚ με 4-0 και κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Δύο γκολ πετυχαίνει ο Αποστολάκης (7′, 52′) κι από ένα οι Καλαντζής (32′) και Βαζέχα (55′).

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το soundtrack της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», που αφηγείται την προετοιμασία και τη συμμετοχή των Βρετανών αθλητών, Έρικ Λίντελ και Χάρολντ Έιμπραχαμς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.

1980: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Τζέσι Όουενς, κυρίαρχη φυσιογνωμία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Ο Αμερικανός αθλητής είχε κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια (100μ., 200μ., άλμα εις μήκος, 4×100) στο Βερολίνο, διαλύοντας τις θεωρίες περί ανωτερότητας της άρειας φυλής μπροστά στα μάτια του Αδόλφου Χίτλερ. Προς τιμήν του Όουενς θα αθλοθετηθεί από το 1981 διεθνές ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο αθλητή του στίβου.

1968: Με δύο γκολ του Κώστα Νικολαΐδη η ΑΕΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και του ξεφεύγει με τέσσερις βαθμούς διαφορά στην κορυφή, οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος εκείνου του πρωταθλήματος.

1956: Η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητος εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγράψει από τα μητρώα της ΕΠΟ τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη, μια και θεωρεί ότι έκαναν χρήση της ιδιότητάς τους ως ερασιτέχνες αθλητές για να εισπράξουν αμοιβή συμμετέχοντας στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι Άσσοι του Γηπέδου», που προβάλλεται από τις 15 Μαρτίου. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν πληρωθεί από τους παραγωγούς της ταινίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News