ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΟΥ: Χωρίς προσανατολισμό

Σε συλλογικό επίπεδο, οι κυπριακές ομάδες στέκονται με αξιοπρέπεια, όμως η Εθνική μοιάζει να έχει χάσει εδώ και καιρό τον δρόμο της

Για την Εθνική ομάδα της Κύπρου μία ακόμη προκριματική διαδικασία μεγάλης διοργάνωσης μοιάζει να εκτυλίσσεται με τη νοοτροπία “να περάσει κι αυτή, να πάμε παρακάτω”. Κανένα αγωνιστικό σχέδιο, καμία προοπτική ότι στα επόμενα προκριματικά θα έχει ωριμάσει αυτό που θεωρητικά θα έπρεπε να κτίζει σήμερα, τίποτα που να σε παρακινεί να παρακολουθήσεις, ως παρατηρητής, την εξέλιξή του.

Η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα του 8ου ομίλου των European Qualifiers, η πρόκριση έχει… πετάξει προ πολλού, αλλά το χειρότερο είναι η εικόνα της. Ακόμη και η Μάλτα, Νο 117 στο FIFA Ranking, έχει καταφέρει να την “βάλει από κάτω” στην ισοβαθμία της τελευταίας θέσης, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου πέτυχε εις βάρος της το εμφατικό έως και ταπεινωτικό 3-0, στο “Ta’ Qali”.

Στη Μπρατισλάβα, απέναντι στη Σλοβακία, στάθηκε με αξιοπρέπεια ανασταλτικά, αλλά χωρίς επιθετικό πλάνο, μόνο για ένα ημίχρονο. Κατέρρευσε στην επανάληψη και οι Σλοβάκοι πήραν τους τρεις βαθμούς με ένα “επαγγελματικό” 2-0. Η Κύπρος διαθέτει μαζί με Λιθουανία, Σαν Μαρίνο και Λιχτενστάιν τη χειρότερη επίθεση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς έχει βρει όλη κι όλη μόνο μια φορά δίχτυα: τον περασμένο Μάρτιο, στο 1-0, επί της Σλοβενίας! Πέραν τούτου, ουδέν…

Ο Νίκος Κωστένογλου είχε εξ ορισμού πολύ δύσκολο έργο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία, αντικαθιστώντας τον Γιόχαν Βάλεμ. Ο Βέλγος, στον έναν χρόνο που κάθισε στον πάγκο της Κύπρου, κατέγραψε μόλις μία νίκη σε οκτώ παιχνίδια, αλλά το χειρότερο είναι ότι παρέδωσε μια ομάδα που δείχνει σε χειρότερη κατάσταση, σε σχέση με το πώς ήταν όταν την είχε παραλάβει εκείνος.

Η ακατανόητη επιλογή του Γιόχαν Βάλεμ…

Φυσικά, κάποια στιγμή η κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα έπρεπε να εξηγήσει πώς είχε καταλήξει στην επιλογή του Βάλεμ, ο οποίος μέχρι να αναλάβει την Εθνική ομάδα της Κύπρου, είχε να επιδείξει παρουσία μόνο σε ομάδες U -21 και U -19. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει, ότι αυτό που του είχε ανατεθεί ήταν η ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών και η ενσωμάτωσή τους στην Ανδρών. Όμως, παίκτες όπως ο Λοΐζου, ο Τζιωνής και ο Κωστή, οι οποίοι πράγματι πήραν ευκαιρίες επί των ημερών του, μπήκαν να πάρουν τις πρώτες τους παραστάσεις σε μια ομάδα, που είχε υποστεί πολλές αλλαγές, σε ό,τι αφορά τον καταρτισμό του ρόστερ, καθώς ο Βάλεμ είχε αφήσει πολύ μεγάλο αριθμό έμπειρων ποδοσφαιριστών εκτός κλήσεων. Με απλά λόγια, τα νέα παιδιά δεν μπήκαν σε μια ομάδα έτοιμη, με κώδικες επικοινωνίας και με συγκεκριμένους ρόλους, αλλά σε μία ομάδα που φιλοδοξούσε (;) να κτιστεί ολοκληρωτικά! Σχεδόν αδύνατον, όταν μιλάμε για ένα γκρουπ παικτών που συναντιέται μία φορά στους 2-3 μήνες.

Ο Νίκος Κωστένογλου, λοιπόν, είχε εξ ορισμού πολύ δύσκολο έργο. Ωστόσο, παρ’ ότι τους πρώτους μήνες της παρουσίας του τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά (0-0 με Σλοβακία, νίκη 1-0 τη Σλοβενία και ήττα με 1-0 από την Κροατία), ο Σεπτέμβρης του δείχνει ότι θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις και πιθανόν να αλλάξει τον στρατηγικό του σχεδιασμό. Από τις κλήσεις μέχρι και το αγωνιστικό πλάνο. Και ναι, υπήρχαν οι απουσίες των Πιέρου Σωτηρίου, Κούσουλου, Αντωνίου και Λαΐφη, όμως σε καμία περίπτωση μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για την εικόνα απέναντι στη Μάλτα.

Η… μικρή δεξαμενή

Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει οξύμωρο, αυτό που συμβαίνει με την Εθνική ομάδα της Κύπρου. Σε περιόδους που οι σύλλογοί της προσπαθούν (και πολλές φορές πετυχαίνουν) να στέκονται με αξιοπρέπεια εκτός συνόρων, εκείνη δείχνει όχι απλώς να μην καρπώνεται κάτι, αλλά σχεδόν να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Μία προφανής εξήγηση είναι ότι την ποιότητα του εγχώριου πρωταθλήματος της και κατά συνέπεια των ομάδων της την ανεβάζουν αρκετά οι ξένοι ποδοσφαιριστές. Από τους 365 ποδοσφαιριστές της μεγάλη κατηγορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου, οι 219 είναι ξένοι! Δηλαδή, μόλις οι 146 είναι Κύπριοι, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η η έτσι κι αλλιώς μικρή δεξαμενή από την οποία μπορεί η Εθνική ομάδα να αντλήσει ταλέντα γίνεται ακόμη μικρότερη…. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι to game ratio των ξένων ποδοσφαιριστών στην πρώτη αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος, ήταν στο 77,9%, αντιλαμβάνεται εύκολα πόσο δύσκολο είναι να παράξει το ίδιο το πρωτάθλημα καλούς ντόπιους ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, μια χώρα της οποίας το συλλογικό ranking στην UEFA βρίσκεται στη θέση 16, σε συλλογικό επίπεδο να είναι στη θέση Νο 99 στη FIFA…

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News