Πανιώνιος: Ελεύθερη είσοδος στο θέαμα λόγω χρέους στην Εφορία
Στις 2 Απριλίου 1989 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας με ελεύθερη είσοδο στην ιστορία της Α’ Εθνικής, αφού η ΠΑΕ Πανιώνιος απέτυχε να σφραγίσει εισιτήρια λόγω οφειλής προς την Εφορία! Μάλιστα, οι (νομίμως) τζαμπατζήδες φίλαθλοι είδαν ορισμένα σπάνια γεγονότα σ’ εκείνο το ματς με τον Εθνικό.
Καινά δαιμόνια εισήχθησαν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στις 2 Απριλίου 1989. Ο Πανιώνιος υποχρεώθηκε να δώσει τον αγώνα του με τον Εθνικό στη Νέα Σμύρνη (3-1) με ανοιχτές τις πόρτες για το κοινό, αφού η Εφορία αρνήθηκε να σφραγίσει εισιτήρια λόγω οφειλής της ΠΑΕ!
Η κατάσταση θύμιζε απέραντο… φρενοκομείο και σίγουρα δεν θα ήταν βιώσιμη σήμερα, με τα πιο αυστηρά δεδομένα που έχει επιβάλει η UEFA στις ομοσπονδίες γύρω από τα οικονομικά ζητήματα. Ο Πανιώνιος είχε περιπέσει σε δίνη απ’ τον Απρίλιο του 1987, όταν ο πρόεδρος του, Μιχάλης Σταματελάτος, οδηγήθηκε στη φυλακή για κατάχρηση πολλών εκατομμυρίων δραχμών από το υποκατάστημα της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στο οποίο ήταν υποδιευθυντής. Κι αυτό που συνέβη δύο χρόνια αργότερα, ήταν συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας που είχε βιώσει έκτοτε.
Στην κεφαλή της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ είχε ανέλθει ο επιχειρηματίας Αβραάμ Μοβσεσιάν, ο οποίος διέθετε οικονομική επιφάνεια, αλλά διατηρούσε και στενές σχέσεις με τον Γιώργο Κοσκωτά. Και το φθινόπωρο του 1988, όταν αποκαλύφθηκαν οι παράνομες δραστηριότητες του γνωστού επιχειρηματία (ο οποίος είχε αγοράσει και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τον Πανιώνιο.
Ο Μοβσεσιάν χάθηκε από τα δρώμενα του Πανιωνίου και τοποθέτησε ως πρόεδρο τον Γιώργο Γιοβά, ο οποίος όμως δεν έκανε ούτε… τα βασικά. Άφησε απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή, τον καταξιωμένο Σουηδό Μπο Γιόχανσον, αλλά και την Εφορία, η οποία λίγες μέρες πριν το ματς της 2ας Απριλίου 1989 έστειλε τελεσίγραφο για την εξόφληση ενός χρέους 5 εκατομμυρίων δραχμών. «Ή πληρώνετε τα 5 εκατ. δρχ. που χρωστάτε ή δεν σφραγίζουμε τα εισιτήρια του αγώνα με τον Εθνικό». Η διοίκηση Γιοβά, ωστόσο, δεν πτοήθηκε. Υποστήριξε ότι το χρέος ήταν μόλις 2,4 εκατ. δρχ. και κατηγορούσε το κράτος… για εμπαιγμό.
Ουσιαστικά η τότε διοίκηση του Πανιωνίου δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον εξευτελισμό, ο οποίος έγινε ακόμα μεγαλύτερος με την ανακοίνωση που δημοσίευσε στις εφημερίδες ανήμερα του αγώνα. Σ’ αυτήν έκανε γνωστό ότι η είσοδος θα ήταν ελεύθερη σε όλους, «πλην υπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων, γενικών διευθυντών και λοιπών που έχουν σχέση με τα υπουργεία, προς αποφυγή επεισοδίων»! Πριν την έναρξη του αγώνα, πάντως, στόχος των οπαδών του Πανιωνίου έγινε… ο Γιοβάς, επειδή εμφανίστηκε στο γήπεδο με ύφος χιλίων καρδιναλίων.
«Μα ποιος είναι, τέλος πάντων, ο πρόεδρος του Πανιωνίου;», αναρωτήθηκε φωναχτά στα αποδυτήρια ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, ο οποίος αναζητούσε κάποιον υπεύθυνο από την «κυανέρυθρη» ΠΑΕ για διευκρινίσεις γύρω από διαδικαστικά ζητήματα. «Κάποιος Γιοβάς, που λέει ότι είναι πρόεδρος, κύριε διοικητά», τού απάντησε κάποιος υφιστάμενός του, αποτυπώνοντας άθελά του την πραγματικότητα.
Ενδεικτικό της πλήρους δοικητικής ανυπαρξίας του Πανιωνίου ήταν και η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο για να αποδεσμευτούν από το ξενοδοχείο στο οποίο είχαν καταλύσει το προηγούμενο βράδυ. Διότι δεν είχαν κοντά τους ούτε έναν συνοδό για να πληρώσει τον λογαριασμό!
Χατ τρικ και τρία χαμένα πέναλτι
Παρά τις τραγελαφικές καταστάσεις που βίωσαν, οι παίκτες του Πανιωνίου έκαναν το χρέος τους και νίκησαν τον Εθνικό με 3-1, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την παραμονή τους στην κατηγορία – για την οποία δεν ένιωθαν πια καθόλου σίγουροι οι Πειραιώτες. Ο αγώνας, μάλιστα, ικανοποίησε στο έπακρο τους 9.000 φιλάθλους που αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους έδινε η «κυανέρυθρη» ΠΑΕ να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο χωρίς να πληρώσουν.
Διότι δεν βλέπεις κάθε μέρα ματς με χατ τρικ και τρία χαμένα πέναλτι, ειδικά τσάμπα! Το χατ τρικ το πέτυχε ο Θοδωρής Ζάκκας, ο οποίος βρέθηκε σε θέση βολής στο 11′, το 21′ και το 65′ και βρήκε σε όλες τον στόχο. Ο Ζάκκας ήταν ένας εξαιρετικός επιθετικός, ο οποίος είχε μεγαλώσει στο Βέλγιο και με τις εμφανίσεις του με τη φανέλα του Πανιωνίου κλήθηκε και στην Εθνική Ελλάδας.
Το πιο σπάνιο γεγονός του αγώνα, όμως, ήταν τα τρία χαμένα πέναλτι! Το πρώτο το έχασε ο Θωμάς Μαύρος στο 51′, όταν νικήθηκε σε μια αρκετά καλή εκτέλεση από τον σπεσιαλίστα των αποκρούσεων απ’ την άσπρη βούλα, Δημήτρη Δοξάκη. Άλλα δύο πέναλτι έχασε ο Εθνικός ή, καλύτερα, τα έπιασε ο Θεολόγης Παπαδόπουλος. Το πρώτο το εκτέλεσε στο 55′ ο Μάρεκ Χοϊνάτσκι και το δεύτερο στο 58′ ο Δημήτρης Γεωργάρας.
Ο Πανιώνιος απέτυχε να ρυθμίσει το χρέος του προς την Εφορία τις μέρες που ακολούθησαν κι έτσι έδωσε με ανοιχτές τις πόρτες και τον επόμενο αγώνα του στη Νέα Σμύρνη κόντρα στη Δόξα Δράμας (2-0) στις 16 Απριλίου. Στο μεσοδιάστημα, όμως, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου! Η μοίρα του ιστορικού συλλόγου τον θέλει πάντοτε να κάνει υπερβάσεις όταν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα κι αυτό ακριβώς είχε συμβεί και τότε.
Παρά τις παρανοϊκές καταστάσεις που βίωναν οι παίκτες του Γιόχανσον (ο οποίος εννιά χρόνια αργότερα θα οδηγούσε την Εθνική Δανίας στους «8» του Μουντιάλ), απέκλεισαν την ΑΕΛ χάρη στο 0-0 που απέσπασαν στο Αλκαζάρ, στις 12 Απριλίου, αφού την είχαν νικήσει με 2-0 το πρώτο ματς. Έκλεισαν έτσι ραντεβού για τον τελικό με τον Παναθηναϊκό, με την ελπίδα ότι στο μεταξύ η διοίκηση θα είχε το φιλότιμο να τους πληρώσει μερικά, έστω, από τα χρήματα που τους χρωστούσε.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Απριλίου
2015: Ο Στέργιος Κουφός, ο πρώτος Ευρωπαίος που κάθεται στον πάγκο ομάδας στο Κατάρ, κατακτά τον πρωτάθλημα με την Αλ Ραγιάν μετά το 78-74 επί της Ελ Τζαίς (2-1 στη σειρά των τελικών).
2003: Με δύο γκολ του Άγγελου Χαριστέα η Εθνική Ελλάδας νικά με 2-0 τη Βόρειο Ιρλανδία στο Μπέλφαστ και δείχνει ικανή να διεκδικήσει την πρόκριση στο Euro 2004, ύστερα από το προβληματικό ξεκίνημα (ήττες από Ισπανία εντός και Ουκρανία εκτός).
2000: Ολοκληρώνεται το Final-4 του Κυπέλλου μπάσκετ στο καινούργιο κλειστό γυμναστήριο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Στον τελικό η ΑΕΚ νικά τον Παναθηναϊκό με 59-57 κατακτώντας τον πρώτο της τίτλο μετά από 19 χρόνια, με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Κορωνιό.
1995: Τελειώνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια (234 ημέρες) και η πιο δαπανηρή απεργία στην ιστορία του μπέιζμπολ όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων δέχονται οι παίκτες να παίζουν χωρίς συμβόλαια.
1981: Ο Ότο Ρεχάγκελ καλείται να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Βέρντερ Βρέμης, ύστερα απ’ το τροχαίο ατύχημα του προπονητή της, Κούνο Κλέτσερ. Θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι τις 10 Ιουνίου 1995 και παραμένει ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.
1977: Ο 12χρονος ίππος Red Rum κερδίζει για τρίτη φορά το Grand National, τη μεγαλύτερη κούρσα εμποδίων παγκοσμίως. Πρόκειται για μεγάλη έκπληξη, καθώς οι ειδικοί θεωρούσαν ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας του ο Red Rum θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στην υπερπήδηση των εμποδίων λόγω της ηλικίας του.
1936: Το BBC κάνει την πρώτη τηλεοπτική του μετάδοση της κωπηλατικής μάχης των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, που χρονολογείται από το 1829.
1935: Η Μέρι Χιρς γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει δίπλωμα εκπαιδεύτριας αλόγων.
1843: Τελούνται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χιονοδρομίας αντοχής στο Τρόμσο της Νορβηγίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα