ΑΡΗΣ: Αυτοψία του sportday.gr στο οικόπεδο που θα χτιστεί το νέο γήπεδο

Αναλυτικά τα βήματα για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Άρη, ενός έργου που επεξεργάστηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλιας με τον αρχιτέκτονα Τάκη Δούμα

Η ΠΑΕ Άρης έριξε τη βόμβα πριν από μερικές ώρες για την κατασκευή νέου ιδιόκτητου γηπέδου σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου, ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ, το οποίο θα θα ανταλλάξει η ομάδα της Θεσσαλονίκης με το γήπεδο Χαριλάου

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που επεξεργάζονταν τους τελευταίους έξι μήνες ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλιας με τον αρχιτέκτονα Τάκη Δούμα, σε συνεργασία με τον Ερασιτέχνη Άρη, την ΠΑΕ Άρης και την Πολιτεία.

Η έκταση των 170 στρεμμάτων βρίσκεται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής 65 σε έναν ιδανικό χώρο, ανάμεσα στο εμπορικό κέντρο Cosmos, τα πολυκαταστήματα ΙΚΕΑ και Leroy Merlin ενώ συνορεύει με το παλιό εργοστάσιο της Philkeram Johnson. Απέχει περίπου 5,5 χιλιόμετρα από το Κλεάνθης Βικελίδης και συνολικά μόλις επτά λεπτά από το σημερινό γήπεδο του Άρη. 

Το sportday.gr βρέθηκε στον χώρο και παρουσιάζει φωτογραφίες από το οικόπεδο του ΟΑΕΔ, στο οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι έτοιμο το γήπεδο του Άρη μέχρι το τέλος του 2026.

Τα επόμενα βήματα

Το έργο προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία ξενοδοχείου και εμπορικών χώρων. Το Sportday.gr καταγράφει ένα ένα τα βήματα και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να προχωρήσει το σπουδαίο αυτό έργο. 

Η διαδικασία αρχίζει με την εκπόνηση ειδικού πολεδομικού σχεδίου, που κατά 99% θα το αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, ή μία προγραμματική σύμφβαση ανάμεσα στον Άρη, την Περιφέρεια και τους δύο Δήμους που εμπλέκονται στη διπλή ανάπλαση, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, αλλά και τον ΟΑΕΔ, που ουσιαστικά του ανήκει το ακίνητο. 

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 1,5 χρόνο. Όταν ολοκληρωθεί και η διαβούλευση με τους πολίτες, θα φανεί αν απαιτείται κάποια διόρθωση, ή προσαρμογές, ανάλογα με τις απόψεις που θα κατατεθούν, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαγωνισμού για την ανεύρεση επενδυτή. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει παράλληλα για να μην χαθεί χρόνος. Εκεί θα ξεκαθαρίσει και το ποσοστό που η Κυβέρνηση θα προσθέσει στον προυπολογισμό του έργου ως συμμετοχή του ελληνικού κράτους, για την αποζημίωση του οικοπέδου στο γήπεδο Χαριλάου. 

Το κόστος και ο επενδυτής

Ουσιαστικά το πλάνο προβλέπει την κατασκευή ενός γηπέδου 30.000 θέσεων, που θα κοστίσει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά θα αναζητηθεί επενδυτής για να ολοκληρώσει το έργο. Ωστόσο υπάρχει βεβαιότητα ότι θα βρεθούν αρκετοί για να το διεκδικήσουν, καθώς τα κέρδη θα είναι σημαντικά για οποιονδήποτε επιχειρηματία, καθώς έχει προβλεφθεί η κατασκευή δύο πολυόροφων κτιρίων. Ήδη μάλιστα έχει γίνει και μία σχετική έρευνα. Ουσιαστικά το κόστος θα καλυφθεί από τα χρήματα της ανταλλαγής, την ονοματοδοσία του γηπέδου και τη συμμετοχή του επενδυτή, ενώ είναι πιθανό να αξιοποιηθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Παράλληλα κατά το πλάνο της διπλής ανάπλασης για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα δημιουργηθεί ένα υπερπάρκο στην περιοχή Χαριλάου, που θεωρείται υπερδομημένη, που θα δώσει οξυγόνο στην περιοχή. Μάλιστα είναι πιθανό να συνδεθεί με κάποιον τρόπο και με το Πάρκο Νέας Ελβετίας, δημιουργώντας έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο πολεδομικό συγκρότημα, που δεν θα συγκρίνεται με κάτι ανάλογο. Εκεί πιθανότατα θα στεγαστεί και ένα μουσείο του Άρη.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News