Παναθηναϊκός: Η τριάρα στον Ερυθρό Αστέρα που τον έστειλε στο Γουέμπλεϊ

Στις 28 Απριλίου 1971 ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ χάρη στο 3-0 επί του Ερυθρού Αστέρα, με τα γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη (2) και του Αριστείδη Καμάρα.

Η περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη στο γκολ του Αριστείδη Καμάρα, που διαμόρφωσε το 3-0 για τον Παναθηναϊκό επί του Ερυθρού Αστέρα στις 28 Απριλίου 1971, έχει μείνει στην Ιστορία.

Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού εκείνη τη στιγμή οι «πράσινοι» υλοποιούσαν έναν στόχο που καμία ελληνική ομάδα δεν είχε ονειρευτεί μέχρι τότε, ούτε θα επαναλάμβανε στο μέλλον: την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μυθικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου!

Το 4-1 στον πρώτο ημιτελικό του Βελιγραδίου είχε θαμπώσει το όνειρο. Ο Φέρεντς Πούσκας, όμως, δεν το είχε βάλει κάτω. Από την επόμενη κιόλας ημέρα της συντριβής, άρχισε την προσπάθεια ανόρθωσης του πεσμένου ηθικού των ποδοσφαιριστών του, που είχαν χάσει τις ελπίδες τους για τον τελικό. Ο πολύπειρος Ούγγρος τεχνικός, με τις αμέτρητες διακρίσεις ως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, πίστευε πιο πολύ απ’ όλους ότι η ανατροπή ήταν εφικτή.

Πιο καθοριστική, όμως, ήταν η συμβολή του Πούσκας στο να αγωνιστεί ο Μίμης Δομάζος. Ο Αυστριακός διαιτητής Λινεμάγερ, ο οποίος είχε αφήσει με παράπονα τον Παναθηναϊκό στο Βελιγράδι, είχε σημειώσει στο φύλλο αγώνα τόσο τον «στρατηγό» όσο και τον Κώστα Ελευθεράκη. Κι αυτό επέσυρε τότε ποινή αποκλεισμού τους απ’ το επόμενο παιχνίδι.

Οι διασυνδέσεις του «Πάντσο» στα υψηλά κλιμάκια της ΟΥΕΦΑ έπαιξαν τον ρόλο τους ώστε να ανασταλεί τουλάχιστον η ποινή του Δομάζου, η παρουσία του οποίου ήταν απαραίτητη για να έχει ελπίδες πρόκρισης ο Παναθηναϊκός. Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Αστέρας στερήθηκε για παρόμοιο λόγο τις υπηρεσίες του καλύτερου παίκτη του, Ντράγκαν Τζάιτς, και στα δύο παιχνίδια.

Όπως διηγείται ο Αντώνης Αντωνιάδης στην αυτοβιογραφία του («Ο Ψηλός», εκδ. Μοτίβο 2007), ο Πούσκας είχε ενημερώσει με μια χαρακτηριστική ατάκα τους παίκτες για την επιτυχή έκβαση της αποστολής του στα «κεντρικά» της ΟΥΕΦΑ στην Ελβετία: «Ντομάζο παίζει»!

Φάνηκε από νωρίς

Για να ανατραπεί ένα τόσο βαρύ σκορ, χρειάζεσαι ένα γρήγορο γκολ. Και ο Παναθηναϊκός το πέτυχε όσο πιο νωρίς γινόταν. Μόλις στο 1ο λεπτό, όταν ο Αντωνιάδης εκμεταλλεύθηκε ολιγωρία της άμυνας των Γιουγκοσλάβων και με συρτό σουτ άνοιξε το σκορ.

Οι «πράσινοι» διατήρησαν την υπεροχή στη συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν χαρακτηριστικές ευκαιρίες, πέρα από ένα άστοχο σουτ του Δημήτρη Καλλιγέρη. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο και όσο κυλούσε ο χρόνος, έμοιαζε να επιτυγχάνει τον στόχο της υπεράσπισης του 4-1 του Βελιγραδίου.

Στο 55′, όμως, το κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου «ξύπνησε». Πάλι ο Αντωνιάδης πήδησε ψηλότερα απ’ όλους τους αντιπάλους του ύστερα από γέμισμα του Τότη Φυλακούρη και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για δεύτερη φορά.

Πριν ακόμα συνέλθουν οι Γιουγκοσλάβοι, ήρθε και το πολυπόθητο τρίτο γκολ στο 63′. Παρά τα πολλά σώματα συμπαικτών και αντιπάλων που είχε μπροστά του, ο Καμάρας βρήκε ένα κενό κι έστειλε εκεί την μπάλα με ένα δυνατό αριστερό σουτ. Η ιαχή «γκολ» απ’ τους 25.000 θεατές του γηπέδου του Παναθηναϊκού, ακούστηκε σε όλη την Αθήνα αφού έγινε «ένα» και με εκείνη των φιλάθλων που παρακολουθούσαν τον αγώνα από την τηλεόραση!

Η απόκρουση του Κωνσταντίνου

Το 3-0 έδινε την πρόκριση, αλλά το ματς δεν είχε τελειώσει. Και θα ήταν παράλογο να μην υπάρξει αντίδραση απ’ την πλευρά του Ερυθρού Αστέρα. Από το πρώτο μέρος οι «ερυθρόλευκοι» είχαν απειλήσει μία φορά με τον (μετέπειτα προπονητή του Πανιωνίου) Ζόραν Φιλίποβιτς, ενώ και μετά το 2-0 ένα καλό σουτ του Στάνισλαβ Κάρασι πέρασε ελάχιστα άουτ.

Τερματοφύλακας για τον Παναθηναϊκό έπαιζε ο Βασίλης Κωνσταντίνου. Ήταν μια επιλογή του Πούσκας που είχε φανεί από τον πρώτο ημιτελικό, όταν τον πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Τάκη Οικονομόπουλου στα τελευταία λεπτά. Στο 75′, λοιπόν, ο «Αγριόγατος» (όπως ήταν το παρατσούκλι του Κωνσταντίνου) δικαίωσε τον προπονητή του για την επιλογή του να τον εμπιστευθεί. Με μια εξαιρετική εκτίναξη αποσόβησε το 3-1 σε επικίνδυνο σουτ του Κάρασι έξω απ’ την περιοχή.

Η λήξη του αγώνα βρήκε όλη την Ελλάδα να πανηγυρίζει για τον θρίαμβο και τους παίκτες του Παναθηναϊκού χαρούμενος όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για το ότι είχαν τιμωρήσει την αλαζονεία που είχαν επιδείξει οι αντίπαλοί τους μετά το 4-1 του Βελιγραδίου.

Κι αν ο Άγιαξ του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να ανέβει στον θρόνο της Ευρώπης στις 2 Ιουνίου στο Γουέμπλεϊ, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η πρόκριση στον τελικό παραμένει η σημαντικότερη του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Απριλίου

2016: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Αργεντινός παλαίμαχος επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννινα και του Παναθηναϊκού, Όσκαρ Αλβαρέζ.

2004: Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο αγωνίζεται για 56η και τελευταία φορά με την Εθνική Ιταλίας, σε φιλικό αγώνα με την Ισπανία στη Γένοβα (1-1).

1993: Ο μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, χτυπά το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας όταν χρεώνεται με το πέμπτο φάουλ κατά τη διάρκεια του ημιτελικού των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό στο κλειστό της Νέας Σμύρνης (57-65). Από το χτύπημα προκαλείται ανεπανόρθωτη ζημιά στον αυχένα του, ενώ και η παροχή των πρώτων βοηθειών δεν είναι η πρέπουσα με συνέπεια να προκληθεί παράλυση στα κάτω άκρα και να κινδυνεύσει η ζωή του. Θα σωθεί αφού θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και θα ζήσει σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι τις 28 Ιουνίου 2006, οπότε και πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 42 ετών.

1990: Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ των ανδρών κατακτά το Κύπελλο Άνοιξης για τέταρτη φορά, χάρη στη νίκη της επί της αντίστοιχης του Ισραήλ με 3-0.

1974: Η Εθνική Ελλάδας αποσπά ισοπαλία με 0-0 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, σε φιλικό αγώνα που διεξάγεται στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά μπροστά σε 100.000 θεατές. Κορυφαίος παίκτης της Εθνικής μας είναι ο τερματοφύλακας, Τάκης Οικονομόπουλος, ενώ ο προπονητής της Σελεσάο, Μάριο Ζαγκάλο, πλέκει μετά το ματς το εγκώμιο του Μίμη Δομάζου.

1967: Ο Μοχάμεντ Αλί αρνείται να καταταγεί στον στρατό των ΗΠΑ προβάλλοντας ως δικαιολογία την πίστη του στο Ισλάμ και την αντίθεσή του με τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Θα τιμωρηθεί με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολαρίων, ενώ αργότερα θα του αφαιρεθεί ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας και η άδεια να αγωνίζεται στις ΗΠΑ.

1923: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας Μπόλτον-Γουέστ Χαμ 2-0, είναι ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που φιλοξενείται στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News