Μουκάντι Τσιμάνγκα: Πέρασαν 29 χρόνια απ' την ημέρα που πέθανε αβοήθητος στο γήπεδο
Στις 30 Απριλίου 1995 η Ελλάδα βρίσκεται σε σοκ στο άκουσμα του τραγικού θανάτου του ποδοσφαιριστή του Ατρόμητου, Μουκάντι Τσιμάνγκα, στο γήπεδο της Ελευσίνας. Ο σύλλογος του Περιστερίου τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του αδικοχαμένου Κονγκολέζου άσου.
Στις 30 Απριλίου του 1995 πρώτο θέμα της αθλητικής επικαιρότητας παρέμενε η επίθεση αγνώστων στον διαιτητή Φίλιππο Μπάκα, μέχρι που ήρθε ένα τραγικό μαντάτο από την Ελευσίνα.
Ο Μουκάντι Τσιμάνγκα, ο Κονγκολέζος επιθετικός του Ατρόμητου, είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Πανελευσινιακό, για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον έμπειρο μέσο των γηπεδούχων, Στέλιο Βογιατζή, ο Τσιμάνγκα δέχθηκε ακούσιο χτύπημα στην καρωτίδα και έμεινε σωριασμένος στο έδαφος.
Κανείς δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως τι είχε συμβεί. Ο αγώνας συνεχίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα ώσπου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, αλλά αυτό αποδείχθηκε μοιραίο. Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του, παρότι υποβλήθηκε επιτόπου σε τραχειοτομή, σε μια προσπάθεια του γιατρού να επαναφέρει την αναπνοή του. Όπως δεν έφτασε ποτέ και στο ασθενοφόρο που είχε κληθεί…
Ο θάνατος του Τσιμάνγκα προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, ιδίως στις μικρές κατηγορίες, όμως τη διαφορά την έκανε η τηλεοπτική εικόνα. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί «TeleCity» και «Κανάλι 5» είχαν στείλει συνεργεία στην Ελευσίνα κι έτσι τα πλάνα με τον άτυχο ποδοσφαιριστή να κείτεται αναίσθητος στο έδαφος, ενώ το παιχνίδι συνεχιζόταν, έκαναν τον γύρο της Ελλάδας.
Η κοινή γνώμη ζητούσε να αποδοθούν ευθύνες. Στον διαιτητή που άργησε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, στην έλλειψη εξειδικευμένου εξοπλισμού στο γήπεδο, στο ασθενοφόρο που άργησε. Άλλοι, πάλι, έδειξαν ενδιαφέρον για την οικονομική ενίσχυση της χήρας του Κονγκολέζου ποδοσφαιριστή και των τριών ανήλικων παιδιών της. Γρήγορα, όμως, το θέμα έφυγε απ’ την επικαιρότητα και λίγοι γνωρίζουν τι απέγιναν.
Ο Ατρόμητος, πάντως, δεν ξέχασε τον Τσιμάνγκα. Ειδικά επί των ημερών του Γιώργου Σπανού, γίνεται πάντοτε αναφορά στη θλιβερή επέτειο από τη διοίκηση, ενώ και οι οπαδοί του συλλόγου του Περιστερίου κουβαλούν πάντοτε μαζί τους πανό με το όνομά του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 30 Απριλίου
2017: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 45 ετών στο Μπέλεμ της Βραζιλίας η παλαίμαχος διεθνής βολεϊμπολίστρια, Άννα Ξερικού. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες πασαδόρους όλων των εποχών και είχε αγωνιστεί στους ΖΑΟΝ, Ολυμπιακό, Μίλωνα, Άγιο Σώστη, Δραπετσώνα και Πανναξιακό.
2008: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει με 4-1 την ΑΕΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για τα πλέι οφ της Super League πετυχαίνοντας και τα τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο (8′ Παπαδόπουλος, 27′ Μάτος, 32′, 45’+1 Ίβανσιτς). Η Ένωση μειώνει με τον Ριβάλντο στο 71′.
2006: Η Ρέντινγκ τερματίζει πρώτη στην Championship με 106 βαθμούς, χάρη στην εντός έδρας νίκη της με 2-1 επί της ΚΠΡ. Σημειώνει έτσι νέο ρεκόρ επίτευξης πόντων σε μία σεζόν σε οποιαδήποτε κατηγορία της Αγγλίας (το παλιό ήταν οι 105 της Σάντερλαντ το 1997-98).
1997: Η Εθνική Ελλάδας ηττάται με 1-0 από την Κροατία στο Καυτανζόγλειο (74′ Σούκερ) και χάνει πολύτιμο έδαφος στην προσπάθειά της για πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.
1993: Η Γιουγκοσλάβα τενίστρια Μόνικα Σέλες (Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη) μαχαιρώνεται στην πλάτη από θεατή που εισβάλλει στο κορτ, κατά τη διάρκεια αγώνα της στο Αμβούργο απέναντι στη Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Ο δράστης συλλαμβάνεται αμέσως και δηλώνει φανατικός οπαδός της Στέφι Γκραφ (!) ενώ η Σέλες θα διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά θα μείνει εκτός δράσης για δύο και πλέον χρόνια, χωρίς να επιστρέψει ποτέ στα ίδια επίπεδα απόδοσης.
1938: Η Πρέστον κατακτά για δεύτερη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά το Κύπελλο Αγγλίας, νικώντας τη Χάντερσφιλντ με 1-0, χάρη σε γκολ που πετυχαίνει με πέναλτι στο 119′ ο Τζορτζ Ματς. Το θέαμα είναι τόσο κακό, που ο σχολιαστής του BBC, Τόμας Γούντρουφ, λέει στον αέρα λίγο πριν καταλογιστεί το πέναλτι: «Αν σημειωθεί γκολ σ’ αυτόν τον αγώνα, θα φάω το καπέλο μου».
1925: Ο Ολυμπιακός δίνει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας του απέναντι στην ομάδα του γαλλικού καταδρομικού πλοίου «Ζαν ντ’ Αρκ» και νικά με 6-0.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης