Ντιέγκο Μαραντόνα: Το ξεχασμένο «χέρι του θεού» στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του '89
Στις 3 Μαΐου 1989 η Νάπολι νίκησε με 2-1 τη Στουτγάρδη στον πρώτο τελικό Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Σαν Πάολο. Όλοι, όμως, ασχολούνταν με τον Ντιέγκο Μαραντόνα και το αριστερό χέρι του, καθώς και με τον Έλληνα διαιτητή του αγώνα!
Η Νάπολι πήρε προβάδισμα κατάκτησης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στις 3 Μαΐου 1989, με τη νίκη της με 2-1 επί της Στουτγάρδης στον πρώτο τελικό στο Σαν Πάολο. Όλοι, όμως, ασχολούνταν με την επίμαχη φάση του γκολ της ισοφάρισης της ιταλικής ομάδας.
Πρωταγωνιστής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Στο 67ο λεπτό κι ενώ το σκορ ήταν 0-1, ο Αργεντινός άσος έκανε ασυναίσθητα (;) κοντρόλ με το αριστερό του χέρι στην περιοχή της γερμανικής ομάδας. Λίγες στιγμές αργότερα τσίμπησε την μπάλα, η πορεία της οποίας ανακόπηκε απ’ το χέρι του Γκίντερ Σέφερ.
Τον τελικό διηύθυνε ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής της εποχής, ο Μάκης Γερμανάκος, ο οποίος είδε μόνο το δεύτερο χέρι και καταλόγισε πέναλτι. Οι παίκτες της Στουτγάρδης διαμαρτυρήθηκαν έντονα, λέγοντάς του ότι ο Μαραντόνα είχε χρησιμοποιήσει κι εκείνος το χέρι του, αλλά το VAR δεν υπήρχε ούτε στη φαντασία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, ώστε να βρουν το δίκιο τους.
Ο Μαραντόνα εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και ισοφάρισε το γκολ που είχε πετύχει από το 17′ ο Μαουρίτσιο Γκαουντίνο (με τη βοήθεια και του τερματοφύλακα της Νάπολι, Τζουλιάνο Τζουλιάνι, που έχασε την μπάλα μέσα απ’ τα χέρια του). Η Νάπολι έφτασε στη νίκη με 2-1 χάρη σε γκολ του Αντόνιο Καρέκα (από ασίστ του Μαραντόνα) στο 87′ και θα κατακτούσε το τρόπαιο στη ρεβάνς, όπου απέσπασε 3-3, έχοντας προηγηθεί και με 3-1.
Ο διπλός τελικός, ωστόσο, μνημονεύεται για το «ξεχασμένο χέρι του θεού». Ελάχιστοι το θυμούνται σε σύγκριση με το γκολ στο ματς της Αργεντινής με την Αγγλία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Αλλά και σε σύγκριση με το άλλο χέρι του Μαραντόνα που απέτρεψε γκολ για τη Σοβιετική Ένωση, στον αγώνα που διεξήχθη στο Σαν Πάολο της Νάπολι για τη διοργάνωση του 1990.
Η επίμαχη φάση αποτέλεσε θέμα ατέρμονων συζητήσεων και στην Ελλάδα, αφού ο διαιτητής ήταν συμπατριώτης μας. Ο Γερμανάκος (ο οποίος έφυγε απ’ τη ζωή το 2016 σε ηλικία 75 ετών) είχε παραστεί σε εκπομπή της ΕΡΤ που πρόβαλε καρέ-καρέ τη φάση και προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η αλήθεια είναι ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και ήταν μάλλον αδύνατο να δει τι συνέβη με τόσα κορμιά μπροστά του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Μαΐου
2009: Ο Παναθηναϊκός κατακτά την Ευρωλίγκα για πέμπτη φορά στην ιστορία του, νικώντας στον τελικό του Βερολίνου την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-71 με MVP τον Βασίλη Σπανούλη (13 πόντοι με τρία τρίποντα). Οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει 84-82 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό και στον τελικό είχαν φτάσει να προηγηθούν μέχρι και με 23 πόντους διαφορά (56-33).
1996: Ο Νίκος Μαχλάς φτάνει τα 34 γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα με αυτό που πετυχαίνει στην εντός έδρας νίκη της Φίτεσε επί της Φέγενορντ με 2-0 και παραμένει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ σε όλη την Ευρώπη. Κανείς από τους διώκτες του δεν θα απειλήσει την πρωτιά του μέχρι το τέλος της σεζόν και μ’ αυτά τα 34 γκολ θα γίνει ο πρώτος Έλληνας άσος που θα κατακτήσει το χρυσό παπούτσι.
1993: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στέφεται πρωταθλήτρια Αγγλίας για πρώτη φορά μετά το 1967, ύστερα από τη νίκη της με 3-1 επί της Μπλάκμπερν στο Ολντ Τράφορντ. Ο τίτλος, βέβαια, είχε εξασφαλιστεί μαθηματικά για την ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον από το προηγούμενο βράδυ, όταν η βασική ανταγωνίστριά της, η Άστον Βίλα, ηττήθηκε στην έδρα της από την Όλνταμ με 1-0.
1972: Διεξάγεται ο πρώτος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στο Μολινό του Γουλβερχάμπτον, η Γουλβς υποδέχεται την Τότεναμ η οποία επικρατεί με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Μάρτιν Τσίβερς. Ο δεύτερος τελικός στις 17 Μαΐου θα λήξει ισόπαλος 1-1 και η Τότεναμ θα κατακτήσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό της τίτλο, ύστερα από το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1963.
1960: Αστυνομικοί της Γενικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συλλαμβάνουν τον τερματοφύλακα του Ηρακλή, Γιώργο Χιώτη, μια και τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων για τον διαβόητο «Δράκο του Σεΐχ Σου». Η παρεξήγηση λύνεται γρήγορα και ο Χιώτης αφήνεται ελεύθερος.
1952: Η Νιούκαστλ κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας για δεύτερη διαδοχική χρονιά, όταν επικρατεί στον τελικό της Άρσεναλ με 1-0, χάρη σε γκολ του Χιλιανού Ρομπλέδο.
1938: Πεθαίνει ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Λύσανδρος Δικαιόπουλος, ο οποίος δύο μέρες νωρίτερα είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Είχε γεννηθεί το 1916 στη Σμύρνη και είχε αγωνιστεί και στην ΑΕΚ (1934-37).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μεντιλίμπαρ: «Η Τβέντε έπαιξε καλύτερα από εμάς - Οι αλλαγές μας δεν άλλαξαν το παιχνίδι»
- Βαθμολογία UEFA: Ανέβηκε 12η και βρίσκεται στις παρυφές της 11ης θέσης η Ελλάδα
- Βιτόρια: «Μπορούσαμε να πετύχουμε κι άλλα τέρματα – Σημαντικό ότι σκόραρε ο Ιωαννίδης»
- Ολυμπιακός: Οι… προηγούμενοι Μενσά (από την G-League) στο λιμάνι και τι έκαναν
- Υπεράνω Όλων: Μόνο στο play station μπορεί να σηκώσετε κούπα