AEK: Το γκολ-τίτλος του Καραγκιοζόπουλου κόντρα στον Ολυμπιακό

Στις 7 Μαΐου 1989 διεξήχθη ένα από τα πιο εμβληματικά ντέρμπι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τον Ολυμπιακό με γκολ του Καραγκιοζόπουλου και κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια.

Όσο και να προσπαθήσει κανείς να ξεχωρίσει κάποιο άλλο γκολ της ΑΕΚ με τόσο μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία στην 65χρονη ιστορία της Α’ Εθνικής, δύσκολα θα βρει κάποιο που να ξεπερνά αυτό του Τάκη Καραγκιοζόπουλου, στις 7 Μαΐου 1989.

Δεν ήταν τόσο ο τίτλος που χάρισε στην Ένωση εκείνη η νίκη με 1-0 επί του τυπικά γηπεδούχου Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ όσο η απίστευτη προσωπική ιστορία του Βεροιώτη μέσου και σκόρερ του «χρυσού» γκολ. Ο οποίος στη δεύτερη μόλις επίσημη συμμετοχή του ύστερα από την ανάρρωσή του από έναν σοβαρό τραυματισμό που τον είχε αφήσει εκτός γηπέδων για δεκατέσσερις μήνες, έμελλε να συνδέσει το όνομά του με το πρώτο πρωτάθλημα της ΑΕΚ ύστερα από δέκα χρόνια!

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έριξε στη μάχη τον Καραγκιοζόπουλο στο 73’, κυρίως για να ενισχύσει την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Η ΑΕΚ βολευόταν και με την ισοπαλία, για να έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική, όμως δεχόταν πολλή πίεση από τον ανώτερο Ολυμπιακό. Μέχρι το 83’, η Ένωση κρατούσε με νύχια και με δόντια το 0-0, κυρίως χάρη στις αποκρούσεις του τερματοφύλακα, Σπύρου Οικονομόπουλου. Τη δόξα, όμως, έμελλε να του την κλέψει ο άνθρωπος που είχε έρθει από τον πάγκο.

Όλα συνέβησαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Ο Καραγκιοζόπουλος έκοψε αρχικά σουτ του Αλέξη Αλεξίου από μεγάλη απόσταση και αμέσως έδωσε την μπάλα στον Μίροσλαβ Οκόνσκι. Αλλες δύο φορές άλλαξαν την μπάλα οι δύο οι παίκτες μέχρι να φτάσουν στη μεγάλη περιοχή των «ερυθρολεύκων», την οποία πάτησε πρώτος ο Καραγκιοζόπουλος.

Ο Αλεξίου είχε προλάβει να επιστρέψει και να του κλείσει το οπτικό πεδίο προς το τέρμα, όμως ο άσος της ΑΕΚ τον ντρίμπλαρε και σούταρε χωρίς να το σκεφτεί. Η βουή «γκολ» που ακούστηκε από τους 25.000 οπαδούς της Ενωσης που βρίσκονταν στο Ολυμπιακό Στάδιο, σκέπασε τα πάντα.

Ύστερα από οκτώ χρόνια διακριτικής παρουσίας με την κιτρινόμαυρη φανέλα, ο Καραγκιοζόπουλος είχε γίνει «αθάνατος» στην Ιστορία του συλλόγου. Η προσφορά άλλων παικτών στην κατάκτηση του τίτλου ήταν μεγαλύτερη, ακόμα και σήμερα όμως, όλοι θυμόμαστε πρώτα αυτόν κάθε φορά που το μυαλό ταξιδεύει στο πρωτάθλημα του 1989.

Παράπονα και απ’ τους δύο

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά πέντε παίκτες αποβλήθηκαν στο επεισοδιακό ντέρμπι από τον Βοιωτό διαιτητή, Ηλία Καραμάνη. Συγκεκριμένα:

1) Στο 60′ έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Χάρη Μπανιώτη, για εκτός φάσης χτύπημα στον Παύλο Παπαϊωάννου.

2) Στο 69’, κατά τη σύρραξη μετά την ορθή απόφαση να ακυρωθεί γκολ του Σάκη Μουστακίδη (ήταν οφσάιντ, ενώ έκανε και φάουλ στον Οικονομόπουλο) απέβαλε και τους Γιώργο Πεππέ-Μηνά Χαντζίδη.

3) Στο 74’ αντίκρισε δεύτερη κίτρινη ο Στέλιος Μανωλάς, για φάουλ στον Στράτο Αποστολάκη κι έτσι οι δύο ομάδες έμειναν με εννιά στον αγωνιστικό χώρο.

4) Στο 93’ πήρε την άγουσα και ο Μάκης Χατζής και η ΑΕΚ τελείωσε το ματς με οκτώ παίκτες.

Άλλες δύο φάσεις που συζητήθηκαν ήταν αυτές του 58′, όταν η Ένωση ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα στον Σταύρο Σταματή και του 92’, όταν ο Λάγιος Ντέταρι ανακόπηκε με ανύπαρκτο οφσάιντ ενώ ήταν έτοιμος να γράψει το 1-1.

Καθοριστικός ο ρόλος του Ντούσκο

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1988, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Τόζα Βεσελίνοβιτς και η συμβολή του στον τίτλο αποδείχθηκε καθοριστική.

Πέρα από την «ανάσταση» κάποιων Ελλήνων παικτών, όπως ο μονίμως παγκίτης Οικονομόπουλος και την ανάδειξη κάποιων άλλων, όπως ο Γιώργος Χριστοδούλου, είχε συμβολή στο να αποκτηθούν δύο απ’ τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από την ΑΕΚ.

Ο Πολωνός επιθετικός, Μίροσλαβ Οκόνσκι, εξελίχθηκε σε ηγέτη της ομάδας όλη τη σεζόν και τον Δεκέμβριο το παζλ συμπληρώθηκε ιδανικά με την απόκτηση του Τόνι Σαβέβσκι, ο οποίος θα έγραφε Ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα για πολλά χρόνια ακόμα.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Μαΐου

2014: Η 36χρονη τεχνικός Έλενα Κόστα από την Πορτογαλία συμφωνεί με την Κλερμόν, ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Γαλλία, και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία επαγγελματικής ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Η Κόστα έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στη γυναικεία ομάδα της Μπενφίκα, ενώ ήταν ομοσπονδιακή προπονήτρια σε Κατάρ και Ιράν.

2006: Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια του κάτς, ο Δημήτρης Καρυστινός, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών.

2000: Ολοκληρώνεται στην Πάτρα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τάε κβον ντο, με την Ελλάδα στην τρίτη θέση, πίσω από την πρώτη Τουρκία και δεύτερη Ισπανία, με τρία χρυσά (Μιχάλης Μουρούτσος στα 58 κιλά, Γιώργος Ιωνάς στα 67, Έλλη Μυστακίδου στα 72) και τρία χάλκινα μετάλλια (Μόρφω Δροσίδου στα 67, Καλλιόπη Παπαιωάννου στα 63, Μιχάλης Κοτσόπουλος στα 84).

1998: Η IAAF ανακοινώνει ότι το άλμα επί κοντώ και η σφυροβολία γυναικών θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 1999 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.

1989: Ο Άιρτον Σένα κερδίζει το Γκραν Πρι του Μονακό. Θα κερδίσει τον ίδιο αγώνα και τέσσερις χρονιές που ακολουθούν και γίνεται ο πρώτος πιλότος της Φόρμουλα 1 που σημειώνει πέντε διαδοχικές νίκες στο Πριγκηπάτο.

1987: Αρχίζει στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνς και Φιλίας το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα κάνει την πρώτη της εμφάνιση με την ομάδα του ανσάμπλ με μουσική υπόκρουση την «Καραγκούνα».

1986: Η Στεάουα Βουκουρεστίου στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη νίκη της επί της Μπαρτσελόνα 2-0 στα πέναλτι (0-0) στη Σεβίλλη. Ο τερματοφύλακας Χελμουτ Ντουκαντάμ αποκρούει και τα τέσσερα πέναλτι των Μπλαουγκράνα και χαρίζει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ομάδα του, στην οποία αγωνίζονται και οι γνωστοί μας Λάζλο Μπόλονι (αργότερα προπονητής στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό), Άνγκελ Ιορντανέσκου (πρώην παίκτης του ΟΦΗ και μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Ελλάδας) και Μιχαήλ Μαζάρου (πέρασε αργότερα απ’ την Παναχαϊκή).

1981: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Γιαννάκη (30 πόντοι), η Εθνική Ελλάδας νικά 85-84 την Τουρκία στην κολασμένη ατμόσφαιρα που δημιουργούν 10.000 οπαδοί στο «Σπορ Σεργκί Σαράι» και προκρίνεται στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ.

1961: Ο Αμπέμπε Μπικίλα, χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 στον Μαραθώνιο, τρέχει ξυπόλητος στην κλασική διαδρομή της Αθήνας με χρόνο 2 ώρες 23:44.6.

1851: Αρχίζει το πρώτο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού στο Λονδίνο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News