Κύπελλο Ελλάδας: Ο τελικός του αιώνα λόγω Κοσκωτά και παρασκηνίου
Στις 8 Μαΐου 1988 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας στα πέναλτι τον Ολυμπιακό, όμως ο τελικός έμεινε ιστορικός κυρίως λόγω του ιδιοκτήτη της πειραϊκής ΠΑΕ, Γιώργου Κοσκωτά.
O τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας της 8ης Μαΐου 1988 μνημονεύεται ως ο τελικός του αιώνα όχι λόγω του θεάματος που πρόσφερε, αλλά για το πλούσιο παρασκήνιο που τον σημάδεψε.
Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας τον Ολυμπιακό στα πέναλτι, ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι (2-2 στα 120′) κι έσωσε έτσι μια χρονιά που κινδύνευε να θυσιαστεί στον βωμό της πορείας μέχρι τους «8» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Οι «ερυθρόλευκοι», αντίθετα, έμειναν εκτός Ευρώπης, μια και στο πρωτάθλημα είχαν φτάσει να κινδυνεύσουν μέχρι και με υποβιβασμό (τερμάτισαν τελικά στην 8η θέση). Ζούσαν, όμως, με την ελπίδα της εισόδου σε μια νέα εποχή διακρίσεων χάρη στον νεόκοπο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Τον Γιώργο Κοσκωτά, τον πιο πολυσυζητημένο Έλληνα εκείνη την εποχή, ο οποίος σημάδεψε με την πληθωρική παρουσία του και τον τελικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την απώλεια του τροπαίου, ο εξ Αμερικής τραπεζίτης που είχε σαρώσει τα πάντα στη χώρα μέσα σε λίγους μήνες, άνοιξε σαμπάνιες στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού (μαζί με τον αδελφό του, Σταύρο Κοσκωτά, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ) και ανακοίνωσε πριμ 600.000 δραχμών σε κάθε παίκτη για τη συμμετοχή του στον τελικό!
«Τώρα χτίζουμε τη μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού. Σήμερα γιορτάζουμε, διότι είναι σαν να νικήσαμε», είχε δηλώσει ο Κοσκωτάς, μπρος στα έκπληκτα βλέμματα των ποδοσφαιριστών της ομάδας του και των δημοσιογράφων.
Η άνεση με την οποία σκόρπιζε τα πεντοχίλιαρα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε προκαλέσει αίσθηση, αν όχι υποψίες. Ήδη, άλλωστε, η υπόθεση της ρεβάνς με την ΑΕΚ για τη φάση των «16», όπου είχε καταγγελθεί απόπειρα δωροδοκίας του τερματοφύλακα, Θεολόγη Παπαδόπουλου, είχε φτάσει στον αθλητικό δικαστή.
Δεν ήταν λίγες και οι φήμες για υπόγειες κινήσεις του και πριν από τον τελικό με τον Παναθηναϊκό.
«Σβήσε τις φήμες»
Την ίδια ώρα, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργος Βαρδινογιάννης, δήλωνε ότι «δεν είναι το χρήμα το παν στη ζωή», όταν οι δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν για το πριμ που θα έδινε στους παίκτες του. Πρόσθεσε μάλιστα: «Προέχει η ηθική ανταμοιβή». Προφανώς γνώριζε κάτι παραπάνω, μια και η πιάτσα είχε βουίξει ότι ο Κοσκωτάς είχε πλησιάσει παίκτες του «τριφυλλιού» πριν τον τελικό.
Οι πιο παρατηρητικοί είχαν προσέξει πόσο έντονα είχε πανηγυρίσει τη νίκη ο ήρωας της διαδικασίας των πέναλτι, Νίκος Σαργκάνης. Ο 34χρονος τερματοφύλακας απέκρουσε δύο χτυπήματα παικτών του Ολυμπιακού (του Χαντζίδη και του Φούνες) και ευστόχησε ο ίδιος στο δεύτερο της ομάδας του, συμβάλλοντας καθοριστικά στο τελικό 4-3.
Σε συνέντευξή του στον Νίκο Στραβελάκη, στη «Μεσημβρινή» της 10ης Μαΐου 1988, ο διεθνής γκολκίπερ παραδέχθηκε ότι «είχε βγει μια βρομιά πριν τον τελικό ότι είμαι πουλημένος, ότι τα ‘χω πιάσει. Είδα και κάτι συνθήματα στον μαντρότοιχο της Παιανίας “Σαργκάνη σβήσε τις φήμες” και… τρελάθηκα».
Ο Σαργκάνης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι χάρη στην ψυχολογική στήριξη του Βαρδινογιάννη, με τον οποίο είχε συναντηθεί ιδιαιτέρως την παραμονή του τελικού, βρήκε το κουράγιο να παίξει και να κάνει τη δουλειά του όπως ήξερε καλύτερα.
Δύο χρόνια αργότερα, όταν πλέον είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, το «Φάντομ» μίλησε πιο ελεύθερα στο περιοδικό «Σούπερ Γκολ» για το παρασκήνιο εκείνων των ημερών. Και αποκάλυψε ότι ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού τού είχε προσφέρει 170 εκατομμύρια δραχμές (τεράστιο ποσό για την εποχή) «για να πουλήσει τον τελικό»!
Τίποτα, πλέον, δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για τον Κοσκωτά, ο οποίος είχε μεταβληθεί μέσα σε λίγους μήνες από «Μεσσίας» σε «μαύρο πρόβατο».
Πώς κύλησε ο αγώνας
Τα πέναλτι κυριάρχησαν και στην κανονική διάρκεια του τελικού, ο οποίος δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας. Ο Δημήτρης Σαραβάκος ευστόχησε πρώτος από την άσπρη βούλα στο 33’ και ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο στο 59’ (στην εσχάτη των ποινών υπέπεσε ο Σαργκάνης, αν και βρήκε μάλλον την μπάλα κι όχι τον Νίκο Τσιαντάκη).
Ο Ολυμπιακός πήγε στην παράταση με αριθμητικό πλεονέκτημα, αφού μεσολάβησε η αποβολή του Κώστα Μπατσινίλα στο 79’ και προηγήθηκε 2-1 πάλι με πέναλτι του Φούνες στο 96’ (για αψυχολόγητο χέρι του Βαμβακούλα).
Όμως, ο Χρήστος Δημόπουλος ισοφάρισε στο 102’ με προβολή και πανηγύρισε με απρεπή χειρονομία, την οποία δεν ξέχασαν ποτέ οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Μαΐου
2013: Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο τέλος της σεζόν. Στα 26 χρόνια στον πάγκο της ομάδας, ο Σκωτσέζος προπονητής έχει κατακτήσει 38 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων 13 πρωταθλημάτων Αγγλίας και δύο Champions League.
2011: Ο Παναθηναϊκός κατακτά την Ευρωλίγκα για έκτη φορά στην ιστορία του νικώντας στον τελικό του Final-4 της Βαρκελώνης τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 80-78. Ο προπονητής, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, διευρύνει το ρεκόρ των πιο πολλών κατακτήσεων στις οκτώ (οι πέντε με το «τριφύλλι») και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης. Ο Διαμαντίδης δίνει 18 ασίστ στο Final-4 και καταρρίπτει το σχετικό ρεκόρ των Βασίλι Καράσεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 1996) και Τερέλ Μακιντάιρ (Σιένα, 2008).
2006: Παραιτείται ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC) Φράνκο Καράρο και τρεις μέρες αργότερα τον ακολουθεί σύσσωμο το ΔΣ της Γιουβέντους, εξαιτίας του σκανδάλου για τα «στημένα» παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα, που ξεσκεπάζει η ιταλική αστυνομία. Η Γιουβέντους θα τιμωρηθεί τελικά με υποβιβασμό στη Serie B, ενώ στις Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα και Ρετζίνα θα επιβληθεί αφαίρεση βαθμών απ’ το επόμενο πρωτάθλημα.
1991: Ο Αρης αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ για έβδομη διαδοχική χρονιά, νικώντας 81-80 τον ΠΑΟΚ με έμμεσο τρίποντο του Σέλερς λίγο πριν την εκπνοή. Ο αγώνας αμαυρώνεται από τον άγριο καυγά του Νίκου Γκάλη με τον Μπάνε Πρέλεβιτς, αμέσως μετά την κόρνα της γραμματείας.
1984: Δώδεκα εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει μέσω τηλεόρασης ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Η αιτιολογία είναι η εμπορευματοποήση των αγώνων και η χρησιμοποιήσή τους για αντισοβιετική προπαγάνδα.
1982: Ο Καναδός πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Ζιλ Βιλνέβ, σκοτώνεται στο Grand Prix του Ζόλντερ στο Βέλγιο.
1974: Το Μαγδεμβούργο κάνει τη μεγάλη έκπληξη και κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων, νικώντας με 2-0 τη Μίλαν στον τελικό του Ρότερνταμ.
1963: Ο Στέλιος Σεβαστόπουλος του Πανιωνίου γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που υπερβαίνει τα 2μ. στο άλμα εις ύψος.
1954: Ο Πάρι Ο’Μπράιεν γίνεται ο πρώτος σφαιροβόλος που ξεπερνά τα 18 μέτρα, με βολή 18.29 σε μίτινγκ στίβου στο Λος Άντζελες
1936: Κατά τη διάρκεια ιπποδρομιακών αγώνων στο Μπέι Μέντοους, ο τζόκεϊ Ραλφ Νέβες πέφτει από το άλογό του, τον Flanakins, ποδοπατείται από άλλα τέσσερα άλογα και δηλώνεται κλινικά νεκρός από τον γιατρό της διοργάνωσης. Στο νεκροτομείο όπου μεταφέρεται ο γιατρός Χόρας Στίβενς του κάνει ένεση αδρεναλίνης και τον επαναφέρει στη ζωή. Μάλιστα, ο Νέβες επιστρέφει την ίδια μέρα στον ιππόδρομο και ζητά να αγωνιστεί, όμως αυτό δεν θα του επιτραπεί παρά μόνο την επομένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης