Ολυμπιακός: Το δεύτερο ευρωπαϊκό με το θρυλικό «πεταχτάρι» του Πρίντεζη
Στις 13 Μαΐου 2012 ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρωλίγκα για δεύτερη φορά, χάρη σε ένα απίθανο buzzer beater του Γιώργου Πρίντεζη στον τελικό της Κωνσταντινούπολης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (62-61).
Πρόκειται για μία απ’ τις στιγμές που κανένας οπαδός του Ολυμπιακού που την έζησε δεν πρόκειται να ξεχάσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Ο τελικός της Ευρωλίγκας στις 13 Μαΐου 2012 στην Κωνσταντινούπολη, θέλει λιγότερα από δέκα δευτερόλεπτα για να τελειώσει. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγείται 61-60, ο Ραμούνας Σισκάουσκας αστοχεί και στις δύο ελεύθερες βολές που έχει κερδίσει, ο Κώστας Παπανικολάου παίρνει το ριμπάουντ κι ο Βασίλης Σπανούλης προσπαθεί να βγάλει τον Ολυμπιακό στην επίθεση.
Ο αρχηγός δίνει την μπάλα στον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος από πλάγια θέση και με βασικό αντίπαλο το χρονόμετρο πετάει όπως-όπως την μπάλα προς το καλάθι και βρίσκει στόχο! Το ξέσπασμα των χιλιάδων οπαδών των «ερυθρόλευκων» που βρίσκονται στην κερκίδα του «Σινάν Ερντέμ» δεν μπορεί να περιγραφεί, ενώ ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τον κόσμο που παρακολουθεί τον αγώνα από την τηλεόραση.
Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε πάει σ’ εκείνο το Final-4 ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Ακόμα και μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό (68-64 με 21 πόντους του Σπανούλη), λίγοι του έδιναν βάσιμες ελπίδες για κατάκτηση του τροπαίου κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, η οποία είχε αποκλείσει με 66-64 τον Παναθηναϊκό (οι άνθρωποι του οποίου είχαν παράπονα για τη διαιτησία).
Τα προγνωστικά έμοιαζαν να δικαιώνονται πανηγυρικά, όταν η ρωσική ομάδα βρέθηκε να προηγείται με 53-34 στο 28′. Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Ροκάνισε σιγά-σιγά τη διαφορά, με πρωταγωνιστή τον Παπανικολάου και ολοκλήρωσε τη θρυλική ανατροπή επτά δέκατα του δευτερολέπτου πριν το τέλος, με το απίθανο «πεταχτάρι» του Πρίντεζη.
Οι Πειραιώτες κατέκτησαν έτσι τη Ευρωλίγκα για δεύτερη φορά, ύστερα από την πρώτη στη Ρώμη, το 1997. Θα ακολουθούσε και τρίτη, το 2013 στο Λονδίνο και φέτος στο Βερολίνο οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα τα δώσουν όλα για την τέταρτη.
To ματωμένο ντέρμπι του «Maksimir»
Οι ταραχές που σημειώθηκαν στο στάδιο «Maksimir» του Ζάγκρεμπ στις 13 Μαΐου 1990, πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ανάμεσα στην τοπική Ντινάμο και τον Ερυθρό Αστέρα, θεωρούνται από πολλούς ως η σπίθα για το ξέσπασμα του πολέμου της ανεξαρτησίας της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία.
Πρόκειται ασφαλώς για υπερβολή την οποία γιγάντωσαν τα τελευταία χρόνια κάποια καλογραμμένα δημοσιογραφικά κείμενα, τα οποία διαδόθηκαν ταχύτατα χάρη στη δύναμη των social media. Ωστόσο, ο συμβολισμός της κλοτσιάς του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν στον αστυνομικό που χτυπούσε οπαδό της Ντινάμο είναι τόσο δυνατός, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει αυτόν τον αστικό μύθο.
Το κλίμα, άλλωστε, ήταν τεταμένο λόγω των εκλογών που είχαν διεξαχθεί μερικές μέρες νωρίτερα στην Κροατία για πρώτη φορά μετά το 1938. Η νίκη της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης του Φράνιο Τούτζμαν, ένθερμου υποστηρικτή της απόσχισης της Κροατίας απ’ την ομοσπονδία, φανάτισε τους «Bad Blue Boys» της Ντινάμο, που φημίζονταν για τις εθνικιστικές τους αντιλήψεις.
Αντίστοιχα, επικεφαλής των 3.000 «Delije» του Ερυθρού Αστέρα που είχαν ταξιδέψει στο Ζάγκρεμπ ήταν ο Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, ο διαβόητος «Αρκάν» που θα κατηγορούνταν μερικά χρόνια για εγκλήματα πολέμου. Δεν είχαν πάει, δηλαδή, απλώς για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, το οποίο έμελλε να μη διεξαχθεί ποτέ.
Ο απολογισμός των θλιβερών επεισοδίων που άρχισαν στους δρόμους και συνεχίστηκαν μέσα στο «Maksimir», ήταν 60 τραυματίες. Ο Μπόμπαν τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό κι έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, στο οποίο πάντως η Γιουγκοσλαβία κατέβηκε με αρκετούς Κροάτες στη σύνθεσή της (Ζλ. Βούγιοβιτς, Μπόκσιτς, Βούλιτς, Γιάρνι, Σούκερ, Πάναντιτς).
Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας είχε αρχίσει.
Το ξεπέταγμα του Σαργκάνη
Στις 13 Μαΐου 1979 όλη η Ελλάδα έμεινε άφωνη με τον τερματοφύλακα της Καστοριάς, ο οποίος με τις καθοριστικές επεμβάσεις του είχε κρατήσει στο 0-0 τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό στον αγώνα του «Γ. Καραϊσκάκης».
Ο τερματοφύλακας αυτός δεν ήταν άλλος από τον Νίκο Σαργκάνη, ο οποίος στα 25 του χρόνια γνώριζε επιτέλους την πανελλήνια καταξίωση μια και απέκρουσε δύο πέναλτι παικτών των «ερυθρόλευκων». Στο 26′ «ψάρεψε» τον Ραφαέλ Περόνε αποκρούοντας σχετικά εύκολα και στο 86′ οριζοντιώθηκε και έσωσε το εκτελεσμένο στη γωνία χτύπημα του Τόμας Ρόρμπαχ.
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει κι άλλο πέναλτι στο 18′ (ο Τάκης Λεμονής έστειλε την μπάλα στο δοκάρι) και η γκέλα αυτή αποδείχθηκε μοιραία στην προσπάθειά τους για τον τίτλο. Στην ουσία ο Σαργκάνης στέρησε τον τίτλο απ’ τον Ολυμπιακό και ίσως γι’ αυτό, ένα χρόνο αργότερα, η νέα διοίκηση υπό τον Σταύρο Νταϊφά έκανε το παν για να τον αποκτήσει.
Η μεταγραφή στο λιμάνι απογείωσε την καριέρα του Σαργκάνη, ο οποίος δεν θα αργούσε να καθιερωθεί και στην Εθνική Ελλάδας και να μεσουρανήσει στο ποδόσφαιρό μας σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της δεκαετίας του ’80.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Μαΐου
2007: Στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου πρωταθλήματος που διοργανώνει η νεοσύστατη Super League, ο Ολυμπιακός που έχει ήδη αναδειχθεί πρωταθλητής νικά με 5-3 τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Ο Πανιώνιος κατακτά την 5η θέση που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας με 3-1 την ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη, όμως την παράσταση κλέβει ο Γιάννης Κατεμής του Ατρόμητου, ο οποίος σκοράρει με σουτ πίσω από τη σέντρα στον εκτός έδρας αγώνα με τον Άρη (νίκη με 2-1). Στη μάχη της σωτηρίας, χαμένη βγαίνει η Κέρκυρα με το 2-2 κόντρα στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λιβαδειάς, ενώ σώζονται ο Ηρακλής (2-1 στην Ξάνθη) και η ΑΕΛ (2-1 στην Καλαμαριά).
1999: Στο μίτινγκ της Κλερμόν-Φεράν στη Γαλλία, η Ρουμάνα Μικαέλα Μελίντε καταρρίπτει δύο φορές το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στη σφυροβολία, με βολές στα 73.29 μ. και στα 75.97 μ.
1990: Ο αμυντικός του Πανιωνίου, Άνθιμος Χατζημωυσιάδης, σημειώνει δύο αυτογκόλ στον αγώνα της ομάδας του με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2-0).
1989: Ο Άρης κάνει το νταμπλ στο μπάσκετ για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, νικώντας με 91-86 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου στο Αλεξάνδρειο, με 35 πόντους του Νίκου Γκάλη.
1987: Με γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν στο 15′, ο Άγιαξ επικρατεί με 1-0 της Λοκομοτίβ Λειψίας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο ΟΑΚΑ και κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο μετά τα τρία διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών (1971, 1972, 1973). Προπονητής του «Αίαντα» είναι πλέον ο Γιόχαν Κρόιφ, ο ηγέτης της ομάδας που είχε διδάξει το Total Football.
1984: Ο Γιόχαν Κρόιφ αγωνίζεται για τελευταία φορά στο ολλανδικό πρωτάθλημα και πετυχαίνει ένα γκολ στον νικηφόρο εντός έδρας αγώνα της τότε ομάδας του, της Φέγενορντ, με την Τσβόλε (2-1). Ο 37χρονος άσος οδηγεί την ομάδα του Ρότερνταμ στο νταμπλ εκείνη τη χρονιά.
1981: Η Ντιναμό Τιφλίδας νικά την Καρλ Τσάις Ιένα με 2-1 και κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων. Το νικητήριο γκολ πετυχαίνει ο Βιτάλι Νταρασέλια στο 86′.
1950: Δίνεται η εκκίνηση στο γκραν πρι του Σίλβερστοουν, με το οποίο ανοίγει η «αυλαία» του 1ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1. Νικητής αναδεικνύεται ο Ιταλός Τζουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo και τον ακολουθούν ο συμπατριώτης του, Λουίτζι Φατζόλι και ο Βρετανός, Ρετζ Παρνέλ, επίσης με Alfa Romeo.
1931: Η ΔΟΕ, με πρόεδρο τον κόμη του Βελγίου, Ανρί ντε Μπαγέ-Λατούρ, αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1909: Διεξάγεται ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Ιταλίας, με αφετηρία στο Μιλάνο. Αποτελείται από οκτώ διαδρομές με συνολικό μήκος 2.448 χιλιόμετρα. Νικητής θα ανακηρυχθεί ο Ιταλός Λουίτζι Γκάνα. Εμπνευστής της διοργάνωσης είναι ο εκδότης της εφημερίδας «La Gazzetta Dellosport», Εμίλιο Καμίλο Κοσταμάνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης