Άρσεναλ: Είκοσι χρόνια από το έπος των Invincibles του Βενγκέρ

Στις 15 Μαΐου 2004 η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία της Premier League, αφού κατέκτησε τον τίτλο χωρίς να γνωρίσει ούτε μία ήττα σε 38 αγώνες.

Δύσκολα πλέον η Άρσεναλ θα κατακτήσει τον φετινό τίτλο της Premier League, ύστερα από τη χθεσινή νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Τότεναμ.

Ακόμα κι αν τα καταφέρει, όμως, δεν θα απειλήσει τον μύθο των Invincibles του Αρσέν Βενγκέρ, οι οποίοι στις 15 Μαΐου 2004 είχαν κατακτήσει τον τίτλο χωρίς να γνωρίσουν ούτε μία ήττα! Με 26 νίκες και 12 ισοπαλίες σε 38 αγώνες, η εκπληκτική εκείνη Άρσεναλ είχε τερματίσει πρώτη με 90 βαθμούς, έντεκα περισσότερους απ’ όσους είχε συγκεντρώσει η δεύτερη Τσέλσι!

Βέβαια, η φετινή Άρσεναλ του Μίκελ Αρτέτα δικαιούται να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι ξεπέρασε τις νίκες που είχε πετύχει η αήττητη ομάδα του Βενγκέρ (έφτασε τις 27 με το 1-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 12 Μαΐου 2024), αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα τερματίσει με έναν βαθμό λιγότερο (89) και ελπίζει σε γκέλα της Μάντσεστερ Σίτι στο τελευταίο ματς με τη Γουέστ Χαμ για να στεφθεί πρωταθλήτρια, Κάτι για το οποίο οι Invincibles δεν είχαν το παραμικρό άγχος αρκετές εβδομάδες πριν το τέλος της διοργάνωσης.

Νικώντας με 2-1 τη Λέστερ στον τελευταίο αγώνα , η Άρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Αγγλίας για πρώτη φορά μετά την περίοδο 1888-89! Τότε το είχε καταφέρει η Πρέστον, με τη διαφορά ότι η διοργάνωση περιλάμβανε τότε μόνο 22 αγώνες (ο απολογισμός της ήταν 18 νίκες και 4 ισοπαλίες).

Στον ιστορικό τελευταίο αγώνα της 15ης Μαΐου 2004, η Λέστερ προηγήθηκε με τον Πολ Ντίκοφ στο 11′, δημιουργώντας προς στιγμήν προϋποθέσεις για το σοκ της τελευταίας στιγμής. Η Άρσεναλ, ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει το ρεκόρ, παρότι δεν κατάφερε να απαντήσει προτού τελειώσει το πρώτο ημίχρονο. Ισοφάρισε εν τέλει στο 47′, με πέναλτι του πρώτου σκόρερ της, του Τιερί Ανρί, ο οποίος έφτασε έτσι τα 30 γκολ στο πρωτάθλημα. Και πήρε τη νίκη με γκολ που σημείωσε στο 66′ ένας άλλος Γάλλος διεθνής της, ο Πατρίκ Βιεϊρά.

Πέρα απ’ τους δύο σκόρερ, στην Άρσεναλ αγωνίζονταν τότε κι άλλοι αστέρες πρώτης γραμμής – αλλιώς δεν θα ήταν εφικτό τέτοιο μυθικό επίτευγμα. Ξεχώριζε φυσικά ανάμεσά τους ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο οποίος αν και ήταν πλέον 34 ετών (έκλεισε τα 35 λίγες ημέρες πριν το τελευταίο ματς) και δεν σκόραρε τόσο πολύ, παρέμενε πολύτιμος με τις δημιουργικές εμπνεύσεις του.

Δίπλα στον Βιεϊρά στο κέντρο βρισκόταν ο διεθνής Βραζιλιάνος Ζιλμπέρτο Σίλβα, τον οποίο θα θαυμάζαμε μερικές χρόνια αργότερα στον Παναθηναϊκό. Στα άκρα της επίθεσης διέπρεπαν ο Γάλλος, Ρομπέρ Πιρές και ο Σουηδός, Φρέντι Λιούνγκμπεργκ. Στην άμυνα αγωνίζονταν συνήθως ο Κόλο Τουρέ και ο Σολ Κάμπελ, με τους Λορέν Εταμέ και Άσλεϊ Κόουλ στα πλάγια. Και τερματοφύλακας ήταν ο Γερμανός, Γενς Λέμαν, το πιο ακριβό απόκτημα του καλοκαιριού του 2003.

Αρκετές συμμετοχές κατέγραψε και ο «παλιός» Ρέι Πάρλουρ, ενώ πολύ λιγότερο αγωνίστηκε ο βετεράνος στόπερ, Μάρτιν Κίοουν. Μερίδιο στην επιτυχία είχαν ακόμα οι Εντού Γκασπάρ, Σιλβέν Βιλτόρ, Νουάνκο Κάνου, Πασκάλ Σιγκάν, Ζοέλ Κλισί, Ζερεμί Αλαντιέρ και ο Ισπανός που έφυγε πρόωρα απ’ τη ζωή (το 2019) Χοσέ Αντόνιο Ρέγες.

Ανάμεσα στους πολλούς παίκτες της Άρσεναλ που δεν αγωνίστηκαν καθόλου στο αήττητο πρωτάθλημα ήταν και ο δικός μας, Στάθης Ταυλαρίδης, αλλά και ο Σεσκ Φάμπρεγας, ο οποίος στα 16 του τότε έζησε την παρθενική του σεζόν στην πρώτη ομάδα.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Μαΐου

2016: Ο Μαξ Φερστάπεν κερδίζει το γκραν πρι της Ισπανίας και γίνεται ο νεότερος πιλότος που σημειώνει νίκη σε αγώνα της Formula 1 (18 ετών και 228 ημερών).

2011: Ο Κενυάτης δρομέας Σάμουελ Γουαντζίρου, χάνει τη ζωή του πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, χωρίς να καθίσταται σαφές αν πρόκειται για αυτοκτονία, ατύχημα ή δολοφονική ενέργεια. Ο Γουαντζίρου είχε αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο, το 2008 στο Πεκίνο, ενώ είχε στο παλμαρέ του πληθώρα διακρίσεων σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

2004: Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που φτάνει στην κορυφή του Έβερεστ (8.848 μέτρα), όπου υψώνει την ελληνική σημαία μαζί με εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων.

2002: Χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν με αριστερό βολέ, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, η Ρεάλ Μαδρίτης νικά με 2-1 την Μπάγερ Λεβερκούζεν στον τελικό του Champions League στη Γλασκώβη και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για ένατη φορά.

1993: Καθοδηγούμενος από τον Νίκο Γκάλη, ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ νικώντας στον τελικό τον Άρη με 96-89. Πρόκειται για τον πρώτο τίτλο των «πρασίνων» στο άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα ύστερα από το Κύπελλο του 1986 και φέρει τη σφραγίδα του Γκάλη, ο οποίος πετυχαίνει 36 πόντους, έχοντας εκτελέσει ωστόσο 29 βολές. Εξαιρετικός για τον Παναθηναϊκό είναι και ο Άριαν Κόμαζετς (30 πόντοι με 4 τρίποντα), ενώ από τον Άρη ξεχωρίζει ο Παναγιώτης Γιαννάκης (30 πόντοι με 3 τρίποντα), στον αγώνα που θα αποδειχθεί ο τελευταίος με τη φανέλα του. Λόγω της ξαφνικής αποχώρησης του Ρόι Τάρπλεϊ, οι «κίτρινοι» έχουν αποκτήσει ως δεύτερο ξένο ειδικά για τον τελικό τον βετεράνο σταρ του ΝΒΑ, Ρέτζι Θίους, ο οποίος δεν καταφέρνει να κάνει τη διαφορά (πετυχαίνει 9 πόντους).

1991: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτά το Κύπελλο Ξυπελλούχων νικώντας με 2-1 την Μπαρτσελόνα στον τελικό του Ρότερνταμ και σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν της επιστροφής των αγγλικών ομάδων στην Ευρώπη, ύστερα από την πενταετή τιμωρία λόγω των γεγονότων του «Χέιζελ». Και τα δύο γκολ πετυχαίνει ο Μαρκ Χιουζ (67′, 74′), ενώ για την Μπαρτσελόνα μειώνει ο Ρόναλντ Κούμαν (79′).

1983: Η Εθνική Ελλάδας νικά με 3-2 την Ουγγαρία στο «Νεπ Στάντιον» και αποκτά ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Euro ’84. Κορυφαίος παίκτης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι ο Νίκος Αλαβάντας, ενώ τα γκολ πετυχαίνουν οι Νίκος Αναστόπουλος (16′), Γιώργος Κωστίκος (31′) και Λάκης Παπαϊωάννου (51′).

1970: Αποκαλύπτεται ότι ο Γιώργος Σιδέρης βρίσκεται στο Βέλγιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της μεταγραφής του στην Αντβέρπ. Ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός της εποχής βρισκόταν σε δυσμένεια στον Ολυμπιακό και κατάφερε πράγματι να πάρει μεταγραφή στη βελγική ομάδα, όπου θα είχε 1,5 εκατομμύριο δραχμές ως ετήσιες απολαβές.

1949: Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα στην ιστορία της. Στο πλαίσιο του Ευρωμπάσκετ της Αιγύπτου νικά με 46-28 την Ολλανδία, έχοντας μεταξύ άλλων στη σύνθεσή της τους Φαίδωνα Ματθαίου, Μίσα Παντασόπουλο, Τάκη Ταλιαδώρο και Αλέκο Σπανουδάκη.

1935: Ολοκληρώνεται ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Ισπανίας, που είχε αρχίσει στις 29 Απριλίου. Τερματίζουν 29 από τους 50 συμμετέχοντες, με νικητή τον Βέλγο Γκιστάβ Ντελόρ.

1932: Με τέσσερα γκολ του Νίκου Κίτσου, ο Άρης συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 7-0 στο ντέρμπι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και ουσιαστικά εξασφαλίζει τον τίτλο. Η ήττα αυτή παραμένει η βαρύτερη που έχει υποστεί το «τριφύλλι» σε επίσημο αγώνα έως και σήμερα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News