Ολυμπιακός: Η πρώτη φορά που οι ΠΑΟΚτσήδες ευχήθηκαν νίκη του

Στο μπαράζ τίτλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη στις 24 Μαΐου 1980, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν είχαν κανένα δίλημμα για το ποιον θα υποστήριζαν. Εξέφρασαν ανοιχτά, μάλιστα, την προτίμησή τους προς τους «ερυθρόλευκους».

Έγινε ντόρος τις προάλλες επειδή οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ (2-0). Κακώς, βέβαια, αφού το αποτέλεσμα αυτό ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να αποκτήσει η ομάδα τους προβάδισμα για τον τίτλο.

Αντίθετα, στις 24 Μαΐου 1980 το δίλημμα για τους ΠΑΟΚτσήδες ήταν πολύ πιο ζόρικο. Ο Ολυμπιακός κι ο Άρης διεκδικούσαν τον τίτλο του πρωταθλητή σε μπαράζ στον Βόλο, αφού είχαν ισοβαθμήσει στην κορυφή ύστερα από σκληρή μάχη 34 αγωνιστικών.

Δεν θα μπορούσε να προκύψει χειρότερος συνδυασμός για τους οπαδούς του «Δικεφάλου» του Βορρά. Η απάντηση, όμως, στο δίλημμα δόθηκε εύκολα. Το μίσος των οργανωμένων της «Θύρας 4» για τον συμπολίτη και αιώνιο εχθρό, υπερίσχυσε του μίσους για τον «βασικό εκπρόσωπο του κατεστημένου του Νότου» (όπως διαχρονικά χαρακτήριζαν τον Ολυμπιακό).

Μάλιστα, αντιπροσωπεία τους παρακολούθησε το μπαράζ αγκαλιά με τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς και κρέμασε ένα πανό που έγραφε: «Ο Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ “Θύρα 4” εύχεται εις το εντιμότατον σωματείον Ολυμπιακού ολόψυχα κατάκτησιν πρωταθλήματος»!

Υπήρχε ένα ψήγμα σαρκασμού στο πανό, αλλά προφανώς δεν ενόχλησε τους οπαδούς της ομάδας του Πειραιά. Σίγουρα δεν επηρέασε τους παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι έφτασαν στη νίκη με 2-0 και κατέκτησαν το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα της ιστορίας.

Ο Άρης μπήκε καλύτερα στο ματς και άγγιξε πρώτος το γκολ στο 21’, όταν ο Χρήστος Αρβανίτης απέκρουσε με τη βοήθεια και του δοκαριού φάουλ του Θόδωρου Πάλλα. Στο 46’, όμως, ο Βαγγέλης Κουσουλάκης έδωσε προβάδισμα στους Πειραιώτες με κοντινό σουτ, ύστερα από σύγχυση που προκάλεσε στην άμυνα των «κιτρίνων» με δική του ατομική προσπάθεια. Και στο 59’ ο Τόμας Άλστρομ «κλείδωσε» τη νίκη για τον Ολυμπιακό με πλασέ, έπειτα από ασίστ του Τάκη Νικολούδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύπος της εποχής δημοσίευσε τη φωτογραφία με το περιβόητο, πλέον, πανό των οπαδών του ΠΑΟΚ. Δεν θεώρησε, όμως, αξιοπρόσεκτο το γεγονός ώστε να του αφιερώσει περισσότερες από λίγες αράδες. Και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τότε οι σχέσεις των δύο μεγάλων συλλόγων ήταν καλές.

Η κόντρα που είχε ξεσπάσει το 1966 με αφορμή τη μεταγραφή του Γιώργου Κούδα (η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, όταν οι δύο σύλλογοι ήταν οι βασικοί διεκδικητές των περισσότερων εγχώριων τίτλων.

Ο Άρης σε κρίση

Ο Άρης διέθετε εκείνη τη σεζόν την καλύτερη ομάδα της μεταπολεμικής ιστορίας του. Τον Νοέμβριο του 1979, μάλιστα, είχε αφήσει άφωνη όλη την Ευρώπη με το επιβλητικό 3-0 στην έδρα της Περούτζια του Πάολο Ρόσι, που τον έφερε στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Με τον Ντίνο Κούη και τον Γιώργο Φοιρό στα ντουζένια τους κι άλλους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Βένος, Πάλλας, Μπαλλής, Σεμερτζίδης, Ζήνδρος, Παπαφλωρατος, Βάγγης, Μόκαλης, Τζιφόπουλος και Σκόμποε, υπό τις οδηγίες του Ουρουγουανού προπονητή, Πέπε Σασία, ο Άρης άξιζε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα τον τίτλο.

Όμως, η λαχτάρα των ανθρώπων του για διάκριση προκάλεσε κάποιες κινήσεις που εκ των υστέρων κρίνονται βιαστικές. Η απόλυση του Σασία ύστερα απ’ την εντός έδρας ισοπαλία με τον Ηρακλή (1-1), στις 23 Μαρτίου 1980, δεν είναι βέβαιο ότι βγήκε σε καλό.

Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Άγγλος, Φρανκ Μπλάνστοουν, ο οποίος είχε μόλις απολυθεί απ’ τον Εθνικό (το ωραίο, μάλιστα, είναι ότι ο Σασία έπιασε λίγες μέρες αργότερα δουλειά στους «κυανόλεκους»!). Ο Άρης διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο, θα μπορούσε όμως να είχε αποφύγει κάποιες γκέλες, όπως το 1-1 με την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη.

Η χειρότερη κρίση, όμως, ξέσπασε μετά την ήττα στο μπαράζ. Βασικά στελέχη της ομάδας κατηγορήθηκαν για μειωμένη απόδοση (χωρίς φυσικά απτές αποδείξεις), τέθηκαν σιγά-σιγά στο περιθώριο, μέχρι που τελικά αποχώρησαν. Ο Άρης αποδυναμώθηκε και τα χρόνια που ακολούθησαν δεν κατάφερε να έχει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάχη τίτλου για έξι ομάδες

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1979-80 είναι ένα απ’ τα πιο συναρπαστικά στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Κι αν υπερισχύει σε κάτι του φετινού, δεν είναι μόνο το μπαράζ (που, όσο να ‘ναι, δίνει άλλο σασπένς), αλλά η πληθώρα διεκδικητών.

Έξι ομάδες φάνηκαν ανά διαστήματα ικανές για τον τίτλο. Τον Ολυμπιακό και τον Άρη που μοιράστηκαν την κορυφή με 47 βαθμούς ακολούθησαν με 45 ο Παναθηναϊκός (ο οποίος πλήρωσε ένα σερί κακών αποτελεσμάτων στο τέλος του πρώτου γύρου) και η ΑΕΚ.

Πέμπτος με 41 τερμάτισε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρωταθλητής χειμώνα! Στην κορυφή είχε βρεθεί τον Φεβρουάριο και ο Εθνικός, ο οποίος όμως «ξεφούσκωσε» και τελικά τερμάτισε έβδομος, πίσω και από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο ΠΑΟΚ τέθηκε νοκ άουτ απ’ τη διεκδίκηση του τίτλου στα μισά του δευτέρου γύρου και περιορίστηκε σε ρόλο ρυθμιστή την τελευταία αγωνιστική, όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονταν μόνο νίκη για να παραμείνουν ισόβαθμοι με τον Άρη, ο οποίος αναμενόταν να μη δυσκολευτεί στην έδρα της αδιάφορης Ρόδου (όπως κι έγινε).

Τελικά με δύο γκολ του Μάικ Γαλάκου από το πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τον «Δικέφαλο» και πήγε στο μπαράζ του Βόλου, όπου έμελλε να επικρατήσει του Άρη με το ίδιο σκορ και να κατακτήσει τον πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1975.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Μαΐου

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο άλλοτε πρόεδρος της FIA (1993-2009), Μαξ Μόσλεϊ.

2015: Ο Στίβεν Τζέραρντ αγωνίζεται για 710η και τελευταία φορά με τη φανέλα της Λίβερπουλ, αφού έχει προαναγγείλει τη μεταπήδησή του στους Λος Άντζελες Γκάλαξι. Αντίπαλος είναι η Στόουκ Σίτι η οποία συντρίβει με 6-1 τους «κόκκινους» σημειώνοντας πέντε γκολ στο πρώτο ημίχρονο (22′, 26′ Ντιούφ, 30′ Γουόλτερς, 41′ Άνταμ, 45′ Ενζονζί)! Ο Τζέραρντ πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της Λίβερπουλ στο 70′, προτού ο Κράουτς διαμορφώσει το τελικό σκορ στο 86′.

2014: Η Ρεάλ Μαδρίτης γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το Champions League για δέκατη φορά, όταν νικά στον τελικό της Λισαβώνας την Ατλέτικο Μαδρίτης με 4-1 στην παράταση. Οι «ροχιμπλάνκος» ανοίγουν το σκορ με γκολ του Γκοντίν στο 36′ και κρατούν στα χέρια τους τη νίκη μέχρι το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Ράμος ισοφαρίζει. Στον έξτρα χρόνο, η «Βασίλισσα» βρίσκει άλλα τρία τέρματα με τους Μπέιλ (110′), Μαρσέλο (118′) και Κριστιάνο Ρονάλντο (120′ πέν.)

1998: Ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ για πρώτη φορά μετά το 1984, χάρη στη νίκη του με 68-58 επί του ΠΑΟΚ στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ, στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ. Προπονητής των «πρασίνων» είναι ο Λευτέρης Σούμποτιτς και αστέρια της ομάδας οι Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Φραγκίσκος Αλβέρτης, αλλά και ο Φάνης Χριστοδούλου, στην τελευταία σεζόν της καριέρας του.

1995: Ο Άγιαξ του Λουίς Φαν Χάαλ κατακτά το Champions League νικώντας με 1-0 τη Μίλαν στον τελικό που φιλοξενείται στο «Ερνστ Χάπελ» της Βιέννης. Το «χρυσό» γκολ πετυχαίνει ο Πάτρικ Κλάιφερτ στο 85′, ενώ άλλα «αστέρια» της ομάδας (που είχε αντιμετωπίσει στη φάση των ομίλων την ΑΕΚ) είναι οι Γιάρι Λιτμάνεν, Κλάρενς Ζέεντορφ, Έντγκαρ Ντάβιντς, Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ και τα αδέλφια Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ.

1992: Ο Ολυμπιακός δίνει τέλος στη δυσμενή παράδοση στην έδρα του ΠΑΟΚ, που κρατάει από την περίοδο 1969-70, αφού τον νικά με 2-1 στην Τούμπα με γκολ των Ηλία Σαββίδη και Γιώργου Βαΐτση. Στο μεσοδιάστημα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν απολογισμό 19 ήττες και δύο ισοπαλίες!

1989: Η Μίλαν του Αρίγκο Σάκι συντρίβει με 4-0 την Στεάουα Βουκουρεστίου του Άνγκελ Ιορντανέσκου στο «Καμπ Νου» και κατακτά με εμφατικό τρόπο το Κύπελλο Πρωταθλητριών για τρίτη φορά στην ιστορία της. Από δύο τέρματα πετυχαίνουν οι Ρουντ Γκούλιτ (18′, 39′) και Μάρκο Φαν Μπάστεν (28′, 46′).

1972: Οι Γκλάσγκοου Ρέιντζερς κατακτούν το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας με 3-2 την Ντινάμο Μόσχας στον τελικό του «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης. Οι Σκωτσέζοι προηγούνται με 3-0 (23′ Στέιν, 40′, 49′ Τζόνστον), αλλά οι Σοβιετικοί μειώνουν (60′ Εστρέκοφ, 87′ Μαχόβικοφ). Η εισβολή των οπαδών των Ρέιντζερς στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη, έχει ως συνέπεια η απονομή του τροπαίου να γίνει σε εσωτερικούς χώρους του σταδίου.

1964: Ο Παναθηναϊκός νικά 1-0 τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με γκολ του Βαγγέλη Πανάκη και γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (24 νίκες και έξι ισοπαλίες σε 30 αγώνες). Προπονητής των «πρασίνων» είναι ο Γιουγκοσλάβος, Στέπαν Μπόμπεκ, και βασικά στελέχη οι Μίμης Δομάζος, Τάκης Λουκανίδης, Τάκης Οικονομόπουλος, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Αριστείδης Καμάρας, Φραγκίσκος Σούρπης κ.ά. Το επίτευγμα του αήττητου πρωταθλήματος θα επαναλάβει ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2018-19.

1964: Ανείπωτη τραγωδία σημειώνεται στο «Εστάδιο Νασιονάλ» της Λίμα, κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού-Αργεντινή για το προολυμπιακό τουρνουά. Η ακύρωση ενός γκολ των γηπεδούχων προκαλεί την οργή των οπαδών τους, τους οποίους οι αστυνομικοί προσπαθούν να αναχαιτίσουν ρίχνοντας δακρυγόνα. Οι οπαδοί τρέπονται πανκόβλητοι σε φυγή, όμως βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του σταδίου και ποδοπατούνται, με συνέπεια 328 από αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο και περισσότεροι από 650 να τραυματιστούν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News