Παγκόσμιο Κύπελλο: Όταν η Σενεγάλη σόκαρε τους Γάλλους με... γαλλική συνταγή

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Άπω Ανατολής άρχισε στις 31 Μαΐου 2002 με μία μεγάλη έκπληξη. Η Σενεγάλη νίκησε 1-0 την κάτοχο του τίτλου Γαλλία, με γκολ του αείμνηστου Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, που πέρασε μερικά χρόνια αργότερα και από την ΑΕΚ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 θεωρείται το πιο αμφιλεγόμενο όλων των εποχών λόγω της διαιτητικής εύνοιας που έτυχε η συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα. Όταν άρχιζε, ωστόσο, στις 31 Μαΐου, το θέμα συζήτησης ήταν το αποτέλεσμα-έκπληξη στον εναρκτήριο αγώνα.

Η πρωτοεμφανιζόμενη σε τελική φάση Σενεγάλη σόκαρε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και τη νίκησε με 1-0, χάρη σε γκολ του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ στο 30ό λεπτό, έπειτα από εξαιρετική ενέργεια και ασίστ του κορυφαίου παίκτη της αναμέτρησης, Ελ Χατζί Ντιούφ. Οι «Μπλε» είχαν δύο δοκάρια σε σουτ του Νταβίντ Τρεζεγκέ και του Τιερί Ανρί κι έχασαν κι άλλες ευκαιρίες. Όμως, δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην ισοφάριση κι ένιωσαν με το «καλημέρα» ότι η εποχή της κυριαρχίας τους (μια και είχαν κατακτήσει και το Euro 2000) έφτανε στο τέλος της.

Όπως επισημαίνει ο Άγγλος δημοσιογράφος, Μάικλ Κοξ, στο βιβλίο του «Ανακαλύπτοντας το Ποδόσφαιρο» (εκδ. Δίχτυ 2023) η νίκη της Σενεγάλης επί της Γαλλίας ήταν στη πραγματικότητα μια νίκη της Ligue 1 επί των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπου διέπρεπαν οι περισσότεροι άσοι των «Μπλε».

Προπονητής των Αφρικανών ήταν ο Γάλλος Μπρούνο Μετσού και οι έντεκα παίκτες που παρέταξε στην πρεμιέρα του Μουντιάλ (κρατώντας τους στο γήπεδο σε ολόκληρο το 90λεπτο, αφού δεν έκανε καμία αλλαγή) αγωνίζονταν άπαντες στο γαλλικό πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή, μόνο ένας από τους έντεκα βασικούς της Γαλλίας αγωνιζόταν στη Ligue 1 (ο αμυντικός Φρανκ Λεμπέφ της Μαρσέιγ), ενώ στη σύνθεσή της υπήρχαν δύο παίκτες που είχαν αναδειχθεί πρώτοι σκόρερ σε άλλα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο Ανρί στην Αγγλία με την Άρσεναλ και ο Τρεζεγκέ στην Ιταλία με τη Γιουβέντους. Ο πρώτος σκόρερ της Ligue 1, ο γνωστός μας Τζιμπρίλ Σισέ της Οσέρ, πέρασε ως αλλαγή στο 81′ αλλά δεν πρόλαβε να κάνει πολλά.

Ενισχύοντας τη μεσαία του γραμμή, ο Μετσού (ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2013 σε ηλικία μόλις 59 ετών) κατάφερε να μπλοκάρει την ανάπτυξη της Γαλλίας και να τη χτυπήσει με αντεπιθέσεις. Ο Ντιούφ ήταν το μεγάλο «ατού» της Σενεγάλης και ο τότε προπονητής της Λίβερπουλ, Ζεράρ Ουγιέ, είχε φροντίσει να τον «κλείσει» πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού είχε παρακολουθήσει την πορεία του με τη φανέλα της Λανς στο γαλλικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, η παρουσία του Σενεγαλέζου εξτρέμ στο «Άνφιλντ» δεν δικαίωσε τις προσδοκίες.

Το ίδιο ίσχυσε και για τα περισσότερους απ’ τους υπόλοιπους άσους της Σενεγάλης που δημιούργησαν εκείνη την έκπληξη. Θα σταθούμε περισσότερο στον σκόρερ, τον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, ο οποίος φεύγοντας απ’ τη Λανς το 2004, πραγματοποίησε αξιόλογη καριέρα σε μικρομεσαίες ομάδες της Αγγλίας (Φούλαμ, Πόρτσμουθ) μέχρι που το καλοκαίρι του 2010 υπέγραψε στην ΑΕΚ, η οποία είχε αρχίσει να λυγίζει απ’ τα οικονομικά της προβλήματα.

Ο Ντιόπ δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να λάμψει με τη φανέλα της Ένωσης. Αν και σκόραρε στο ντεμπούτο του, στο 1-1 με την Νταντί Γιουνάιτεντ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το Europa League, στη συνέχεια απέτυχε να κερδίσει σταθερή θέση στην εντεκάδα. Η πιο δυνατή ανάμνηση που άφησε στους Έλληνες φιλάθλους ήταν η ασίστ στον Ίσμαελ Μπλάνκο, για το νικητήριο γκολ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Ήταν μια ενέργεια που θύμισε αρκετά εκείνη του Ντιούφ στο δικό του γκολ κόντρα στη Γαλλία, στις 31 Μαΐου 2002.

Ο θάνατος του Ντιόπ στις 29 Νοεμβρίου 2020 από εκφυλιστική ασθένεια σε ηλικία μόλις 42 ετών, προκάλεσε σοκ στη διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα και πολύ περισσότερο στην οικογένεια της ΑΕΚ. Μπορεί να έμεινε λίγο καιρό στην Ελλάδα, αλλά θα μνημονεύεται πάντα ως ένας από τους σημαντικότερους μουντιαλικούς ήρωες που πέρασαν από τα γήπεδα της Super League.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 31 Μαΐου

2008: Ο Γιουσέιν Μπολτ σημειώνει το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ., όταν τρέχει την απόσταση σε 9.72 στο γκραν πρι της Νέας Υόρκης. Ο 21χρονος Τζαμαϊκανός παίρνει το ρεκόρ απ’ τον συμπατριώτη του, Ασάφα Πάουελ (9.74 απ’ τον Σεπτέμβριο του 2007).

1999: Ο Τόνι Στιούαρτ γίνεται ο πρώτος οδηγός που μετέχει σε δύο αγώνες την ίδια ημέρα, σε αγώνα του NASCAR και στο Indianapolis 500.

1998: Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων στη Ρουμανία, η Εθνική μας γνωρίζει την ήττα με 1-0 από την Ισπανία. Προπονητής της ομάδας μας είναι ο Γιάννης Κόλλιας και βασικά στελέχη οι Γιώργος Καραγκούνης, Τραϊανός Δέλλας, Γιάννης Γκούμας, Άγγελος Μπασινάς, Νίκος Λυμπερόπουλος, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Θανάσης Κωστούλας, Παντελής Κωνσταντινίδης κ.ά. Το γκολ των Ισπανών πετυχαίνει στο 64′ ο Ιβάν Πέρεθ, έπειτα από λάθος του Ελευθερόπουλου, ενώ η Εθνική μας είχε δοκάρι στο 59′ σε προσπάθεια του Δέλλα.

1995: Ο Άρης Βωβός με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή κερδίζει το 42ο Ράλι Ακρόπολις με Lancia Delta HF Integrate, το οποίο ωστόσο δεν προσμετράται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με συνέπεια οι διεθνείς συμμετοχές να είναι λίγες. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας οδηγός κερδίζει τον αγώνα, ύστερα από τον Τζώνη Πεσματζόγλου το 1955 με ένα Opel Kapitan.

1992: Η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, όταν στην προτελευταία αγωνιστική νικά με 2-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Νέα Φιλαδέλφεια και ξεφεύγει τρεις βαθμούς από τον δεύτερο Ολυμπιακό, ο οποίος την ίδια ώρα μένει στο 0-0 στην έδρα της Κορίνθου.

1986: Αρχίζει το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο διοργανώνει το Μεξικό, με τον αγώνα Ιταλία-Βουλγαρία 1-1 στο στάδιο «Αζτέκα».

1981: Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Γκιούλα Λόραντ, αισθάνεται αδιαθεσία και σωριάζεται μπροστά στον πάγκο του στο 17′ του αγώνα της ομάδας του με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Παρότι ο 58χρονος τεχνικός προσκομίζεται άμεσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αφήνει την τελευταία του πνοή μια και η καρδιά του έχει σταματήσει. Βασικό στέλεχος της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας που ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του ’50, με συμπαίκτες τους Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις και Γκιούλα Γκρόσιτς, ο Λόραντ είχε περάσει και παλιότερα από τον πάφκο του ΠΑΟΚ οδηγώντας τον στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του, το 1976.

1978: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία μόλις 52 ετών ο Γιόζεφ Μπόζικ, βασικό στέλεχος της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του ’50.

1972: Ο Άγιαξ κατακτά για δεύτερη διαδοχική χρονιά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας με 2-0 την Ίντερ στον τελικό του Ρότερνταμ. Και τα δύο γκολ πετυχαίνει ο σούπερ σταρ του «Αίαντα», Γιόχαν Κρόιφ (47′, 78′) εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο εκείνη την εποχή.

1970: Στο 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενείται στο Μεξικό, γίνεται για πρώτη φορά χρήση της κίτρινης κάρτας, την οποία έχει εισαγάγει η FIFA ως προειδοποίηση για την αποβολή (που θα επισημαίνεται πλέον με κόκκινη κάρτα). Την πρώτη κάρτα δείχνει ο Δυτικογερμανός διαιτητής Κουρτ Τσέσνερ στον Σοβιετικό Γκίβι Νόντια στο 31ο λεπτό του εναρκτήριου αγώνα Μεξικό-Σοβιετική Ένωση 0-0.

1965: Ο Βρετανός Τζιμ Κλαρκ γίνεται ο πρώτος μη Αμερικανός που κερδίζει το Indianapolis 500, με μέση ωριαία ταχύτητα 150.69 μιλίων.

1961: Η Μπενφίκα κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας με 3-2 την Μπαρτσελόνα στον τελικό που διεξάγεται στη Βέρνη. Είναι η πρώτη φορά από την καθιέρωση του θεσμού που το τρόπαιο δεν καταλήγει στη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία έχει αποκλείσει η φιναλίστ Μπαρτσελόνα από τον 1ο γύρο. Στον τελικό, οι «Μπλαουγκράνα» ανοίγουν το σκορ με τον Σάντορ Κότσις (21′), όμως η Μπενφίκα απαντά με τρία γκολ (31′ Άγκουας, 32′ αυτ. Ράμαγετς, 55′ Κολούνα) προτού ο Τσίμπορ μειώσει για το τελικό 3-2 στο 75′. Ο τελικός έχει έντονο ουγγρικό χρώμα, μια και εκτός από τους δύο σκόρερ της Μπαρτσελόνα, προπονητής της Μπενφίκα είναι ο Μπέλα Γκούτμαν.

1903: Η Λειψία νικά την Πράγα με 7-2 στο Αμβούργο και ανακηρύσσεται η πρώτη πρωταθλήτρια στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι ερασιτέχνες που προπονούνται και αγωνίζονται στον ελεύθερό τους χρόνο.

1868: Ο Βρετανός Τζέιμς Μουρ κερδίζει τον πρώτο καταγεγραμμένο ποδηλατικό αγώνα 2 χλμ. στο Parque de St. Cloud.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News