Πρέμπεν Έλκιερ: Το «θωρηκτό» της Δανίας που πήρε παραμάζωμα την Ουρουγουάη
Στις 8 Ιουνίου 1986 οι φίλοι του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τη Δανία να συντρίβει με 6-1 την Ουρουγουάη για το Μουντιάλ του Μεξικού. Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν το «θωρηκτό» που άκουγε στο όνομα Πρέμπεν Έλκιερ.
Στις 8 Ιουνίου 1986, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού είχε αποκτήσει νέο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τη Δανία, η οποία συνέτριψε με 6-1 την Ουρουγουάη στη Νέσα.
Το αποτέλεσμα δεν συνιστούσε έκπληξη. Ίσως να ήταν απρόσμενη η μεγάλη έκταση που πήρε το σκορ, ύστερα απ’ το αρκετά καλό πρόσωπο που είχαν παρουσιάσει οι Ουρουγουανοί στην πρεμιέρα τους κόντρα στη Δυτική Γερμανία (1-1). Η Δανία, πάντως, ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε πανηγυρικά, κυρίως χάρη στον εντυπωσιακό σέντερ φορ της. Τον Πρέμπεν Έλκιερ.
Ο 28χρονος επιθετικός είχε ως κύριο προσόν τη δύναμη, όμως διέθετε ταυτόχρονα και ταχύτητα και καλή τεχνική κατάρτιση, με αποτέλεσμα το μείγμα να είναι… εκρηκτικό. Στο 6-1 επί της Ουρουγουάης πέτυχε τρία γκολ (στο 11′, το 69′ και το 79′), ενώ δημιούργησε άλλα δύο: το δεύτερο, που πέτυχε ο Σέρεν Λέρμπι στο 41′ και το έκτο, που πέτυχε ο Γέσπερ Όλσεν στο 88′.
Το άλλο, το τρίτο χρονικά, το είχε σημειώσει ο άλλος μεγάλος σταρ των Δανών, ο 21χρονος Μίκαελ Λάουντρουπ της Γιουβέντους με ατομική προσπάθεια στο 52′. Ακόμα κι εκείνος, όμως, είχε επισκιαστεί από το «θωρηκτό» που άκουγε στο όνομα Έλκιερ και είχε πετύχει το γκολ της νίκης της Δανίας και επί της Σκωτίας στο πρώτο ματς του ομίλου (1-0).
Θα μπορούσε αυτός ο χαρισματικός ποδοσφαιριστής να οδηγήσει τον «Δανέζικο Δυναμίτη» (το προσωνύμιο που είχε δοθεί στην ομάδα που προπονούσε ο Γερμανός, Ζεπ Πιόντεκ, απ’ τους οπαδούς της) στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Εκείνη την ημέρα πολλοί απαντούσαν «ναι», χωρίς πολλή σκέψη. Και δεν ήταν απαραίτητα Δανοί.
Πρωταθλητής με τη Βερόνα
Δεν ήταν άγνωστος στους ποδοσφαιρόφιλους ανά την Υφήλιο ο Έλκιερ, αφού το 1985 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκουντέτο που κατέκτησε η Ελλάς Βερόνα για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε διαπρέψει και με την εθνική ομάδα, που είχε φτάσει μέχρι τους «4» του Euro ’84 στη Γαλλία.
Ήταν ο μοιραίος παίκτης στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό με την Ισπανία, όμως χωρίς αυτόν η Δανία δεν θα είχε φτάσει τόσο μακριά. Είχε πετύχει το νικητήριο γκολ στο 3-2 επί του Βελγίου με το οποίο εξασφαλίστηκε η πρόκριση πρόκριση απ’ τον όμιλο, ενώ είχε σκοράρει άλλη μία φορά στο 5-0 επί της Γιουγκοσλαβίας.
Η συμβολή του Έλκιερ ήταν καθοριστική και στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού, που μόνο εύκολη δεν ήταν. Αγωνίστηκε και στους οκτώ αγώνες της Δανίας πετυχαίνοντας οκτώ τέρματα, δύο εκ των οποίων στον κρίσιμο εντός έδρας αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση (4-2). Τότε που, όπως λέγεται, οι Σοβιετικοί που τον γνώριζαν ως «Λάρσεν» (το πλήρες ονοματεπώνυμό του ήταν Πρέμπεν Έλκιερ-Λάρσεν), ένιωσαν ανακούφιση όταν είδαν ότι έλειπε απ’ την αρχική σύνθεση και στη θέση του έπαιζε κάποιος «Έλκιερ»!
Μέχρι να καταλάβουν τι συνέβαινε, ο Έλκιερ είχε πετύχει δύο γκολ στο 16′ και το 19′, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νίκη που εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκριση.
Το πρόωρο τέλος στην καριέρα του
Το όμορφο παραμύθι της Δανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 δεν είχε ευχάριστο τέλος όπως εκείνα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η πρωτιά στον όμιλο σφραγίστηκε με νίκη και επί της Δυτικής Γερμανίας με 2-0 και κανείς δεν φοβόταν την Ισπανία στη φάση των «16». Κι ας ήταν ο κακός τους δαίμονας από το Ευρωπαϊκό του 1984.
Το λάθος του Γέσπερ Όλσεν που απέφερε την ισοφάριση απ’ τον Εμίλιο Μπουτραγκένιο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, «στοιχειώνει» ακόμα τους Δανούς, οι οποίοι κατέρρευσαν ολοκληρωτικά στο δεύτερο 45λεπτο. Ο Μπουτραγκένιο πέτυχε άλλα τρία τέρματα και οι Ισπανοί έφτασαν στον θρίαμβο με 5-1, αποτέλεσμα που προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές του «Δανέζικου Δυναμίτη».
Ουσιαστικά αυτό το ματς έδωσε άδοξο τέλος και στη διεθνή καριέρα του Έλκιερ, ο οποίος δεν θα έφτανε ποτέ στα δυσθεώρητα στάνταρ απόδοσης του 6-1 επί της Ουρουγουάης στις 8 Ιουνίου 1986. Την περίοδο 1987-88 η Βερόνα έμεινε μακριά απ’ τις θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη και μετά την αποτυχία της Εθνικής στο Euro ’88, ο 31χρονος πλέον επιθετικός επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Βέιλε.
Ωστόσο, μια σειρά από τραυματισμούς δεν του επέτρεψαν να έχει σταθερή παρουσία ώστε να ξεχωρίσει στο κατώτερης δυναμικότητας πρωτάθλημα της Δανίας. Έτσι, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δράση το καλοκαίρι του 1990, πριν κλείσει τα 33 του χρόνια.
Χαρακτηριστικός «μποέμ» τύπος της εποχής που το ποδόσφαιρο δεν ήταν τόσο επαγγελματικό, με ποτά, ξενύχτια και ωραίες γυναίκες στο πλευρό του (κυρίως τη μοναδική σεζόν που αγωνίστηκε στην Κολωνία, το 1977-78), ο Έλκιερ άφησε το αποτύπωμά του στο διεθνές ποδόσφαιρο.
Στη Βερόνα ήταν τόσο δημοφιλής που τον φώναζαν «δήμαρχο» (sindaco) και ακόμα και στις μέρες μας εντοπίζονται στις κάλπες των δημοτικών εκλογών ψηφοδέλτια με το όνομά του, από νοσταλγούς της εποχής που μεσουρανούσε με τα χρώματα της τοπικής ομάδας στη Serie A!
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Ιουνίου
2022: Ο ιστιοπλόος του Ν.Ο. Παλαιού Φαλήρου, Αντώνης Μπουγιούρης, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ILCA 7 Masters που διεξάγεται στο Πουέρτο Βαγιάρτα του Μεξικού.
2012: Η Εθνική Ελλάδας αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με την γηπεδούχο Πολωνία, στον εναρκτήριο αγώνα του Euro 2012 στη Βαρσοβία. Οι Πολωνοί ανοίγουν το σκορ στο 17′ με τον Λεβαντόφσκι και ο Σαλπιγγίδης ισοφαρίζει στο 51′, αν και η Εθνική μας παίζει με παίκτη λιγότερο από το 44′ λόγω αποβολής του Παπασταθόπουλου. Στο 69′ η Ελλάδα κερδίζει πέναλτι σε ανατροπή του Σαλπιγγίδη από τον Στσέζνι (ο οποίος αποβάλλεται), όμως ο Τίτον αποκρούει την εκτέλεση του Καραγκούνη.
2005: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει οδυνηρή ήττα με 1-0 από την Ουκρανία στο «Γ. Καραϊσκάκης» (82′ Γκούσιν) και μένει πολύ πίσω στην προσπάθειά της για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.
1998: Ο Ελβετός, Γιόζεφ Μπλάτερ διαδέχεται τον Βραζιλιάνο, Ζοάο Χαβελάνζ, στην προεδρία της FIFA, αφού επικρατεί του Σουηδού, Λέναρτ Γιόχανσον, στις εκλογές που διεξάγονται στο Παρίσι με ψήφους 111-80. Ο Γιόχανσον θα παραμείνει πρόεδρος της UEFA μέχρι το 2007.
1996: Εκπέμπει για πρώτη φορά ο αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός, ΣΠΟΡ FM, με επικεφαλής τους Μπάμπη Χριστόγλου, Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιώργο Χελάκη.
1996: Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού για να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ και τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς.
1991: O αμυντικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Καρλ-Χάιντς Κέρμπελ, αγωνίζεται για 602η και τελευταία φορά στην Μπουντεσλίγκα, στον εκτός έδρας αγώνα με τη Ζανκτ Πάουλι (1-1). Πρόκειται για ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας της Γερμανίας, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.
1990: Στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας, το Καμερούν νικά 1-0 την κάτοχο του τίτλου Αργεντινή. Το γκολ πετυχαίνει ο Φρανσουά Ομάμ-Μπιγίκ με κεφαλιά στο 67′, έξι λεπτά μετά την (άδικη) αποβολή του αδελφού του, Αντρέ Κανά-Μπιγίκ, από τον Γάλλο διαιτητή, Μισέλ Βοτρό. Οι Αφρικανοί τελειώνουν το ματς με εννιά παίκτες, αφού στο 88′ αποβάλλεται (σωστά) ο Μπέντζαμιν Μάσινγκ, για αντιαθλητικό φάουλ στον Κλαούντιο Κανίγια.
1983: Ο Κάρλος Βιέιρα ξεκινά μία κούρσα χωρίς διακοπή με το ποδήλατο από την Λεϊρία της Πορτογαλίας, που θα διαρκέσει 191 ώρες.
1968: Ισόπαλος με 1-1 λήγει ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία ύστερα και από την ημίωρη παράταση (80′ Ντομενγκίνι/39′ Τζάιτς) και, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, ο τίτλος θα κριθεί σε επαναληπτικό. Στον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα, η Ιταλία θα επικρατήσει με 2-0 (12′ Ρίβα, 31′ Αναστάζι) και θα κατακτήσει το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.
1958: Αρχίζει το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο φιλοξενείται στα γήπεδα της Σουηδίας. Στα ματς της 1ης αγωνιστικής των ομίλων, τα οποία διεξάγονται όλα την ίδια ημέρα, ξεχωρίζει η νίκη της Βραζιλίας επί της Αυστρίας με 3-0, με δύο γκολ του Ζοζέ Αλταφίνι (38′, 90′) και ένα του Νίλτον Σάντος (49′). Η κάτοχος του τίτλου, Δυτική Γερμανία, επικρατεί με 3-1 της Αργεντινής (32′, 89′ Ραν, 42′ Ζέελερ/3′ Κορμπάτα).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης