Λιονέλ Μέσι: Το μαγικό ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν γνωστός και πριν το ντεμπούτο του σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, στις 16 Ιουνίου 2006. Τότε, όμως, συστήθηκε σε ευρύτερο κοινό και μάλιστα σκόραρε στον θρίαμβο της Αργεντινής επί της Σερβίας/Μαυροβουνίου με 6-0.

Στις 16 Ιουνίου 2006 η Αργεντινή προηγείται ήδη με 3-0 της Σερβίας/Μαυροβουνίου στο Γκελζενκίρχεν, όταν ο προπονητής της, Χοσέ Πέκερμαν, δίνει εντολή για την τρίτη αλλαγή στο 75′.

Έτοιμος να περάσει στο παιχνίδι στη θέση του Μάξι Ροντρίγκες είναι το νέο παιδί-θαύμα του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος δεν έχει κλείσει καλά-καλά τα 19 του χρόνια, αλλά έχει προλάβει να δώσει τα διαπιστευτήριά του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα εκείνη τη σεζόν που τη βρήκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Λόγω ενός τραυματισμού ο νεαρός Αργεντινός, που είχε καλλιεργήσει το ταλέντο του στη Μασία, την περίφημη ακαδημία της «Μπάρτσα», έχει χάσει τα σημαντικότερα παιχνίδια του Champions League – ανάμεσά τους και τον νικηφόρο τελικό με την Άρσεναλ. Λόγω ενός μικροτραυματισμού σε άλλο σημείο του ποδιού του είχε χάσει και το πρώτο ματς της Αργεντινής στο Μουντιάλ της Γερμανίας, τη δύσκολη νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού με 2-1.

Οι Έλληνες φίλαθλοι, όμως, τον θυμούνται λίγο καλύτερα απ’ τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τον Νοέμβριο του 2005 είχε κάνει όργια στο 5-0 επί του Παναθηναϊκού στο «Καμπ Νου», σημειώνοντας και το παρθενικό του γκολ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Όλοι αντιλαμβάνονται την ιστορικότητα της στιγμής. Ο τηλεσκηνοθέτης εστιάζει αμέσως μετά την πραγματοποίηση της αλλαγής στον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος πανηγυρίζει σαν να είχε επιτευχθεί κάποιο γκολ. Κι ο ίδιος περίμενε τόσα χρόνια την εμφάνιση ενός παίκτη που θα ήταν άξιος να τον διαδεχθεί όχι μόνο ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Αργεντινής, αλλά ως τον Αργεντινό που θα ήταν ο καλύτερος στον κόσμο. Ήταν σαν να του έδινε την ευλογία του.

Ο αμούστακος ακόμα νεαρός με το μακρύ μαλλί, δεν θα διέψευδε τις προσδοκίες. Κι έδειξε ότι μπορούσε να σηκώσει το βάρος του ηγέτη της «Αλμπισελέστε» από εκείνη την πρώτη συμμετοχή του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, πριν από 18 χρόνια.

Η παρουσία του δίνει επιπλέον κίνητρο στην Αργεντινή, η οποία έχει εξασφαλίσει τη νίκη με το 3-0 που έχουν διαμορφώσει από το πρώτο ημίχρονο τα δύο γκολ του Ροντρίγκες (6′, 41′), τα οποία δημιούργησε ο μετέπειτα άσος του Ολυμπιακού, Χαβιέ Σαβιόλα. Ενδιάμεσα (36′) είχε σκοράρει άλλος ένας παίκτης που θα βλέπαμε αργότερα με τα ερυθρόλευκα, ο Εστέμπαν Καμπιάσο, στο τελείωμα ενός απίστευτου ομαδικού συνδυασμού, με ασίστ του Ερνάν Κρέσπο με τακουνάκι!

Στην πρώτη ουσιαστική ενέργειά του, στο 78′, ο Μέσι δίνει την ασίστ στον Κρέσπο για το 4-0. Κι αφού μεσολαβεί το πέμπτο γκολ από τον Κάρλος Τέβες με εξαιρετική ατομική ενέργεια στο 84′, διαμορφώνει ο ίδιος το τελικό 6-0 στο 88′ με έξοχο πλασέ, ύστερα από διαγώνια πάσα του Τέβες.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Μέσι έγινε εκείνη τη μέρα και ο νεότερος Αργεντινός (ήταν τότε 18 ετών και 358 ημερών) που μετείχε και σκόραρε σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι το ποδόσφαιρο έχει βρει τον νέο «βασιλιά» του. Κι ας μην κατάφερε να διεκδικήσει το τρόπαιο του 2006 με εκείνη την υπερταλαντούχα «Αλμπισελέστε».

Μάρτυρας (και με τις δύο έννοιες) του ιστορικού ντεμπούτου του Μέσι σε Μουντιάλ ήταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο για τη Σερβία/Μαυροβούνιο (η προσωρινή ονομασία της εθνικής ομάδας που εκπροσώπησε για τελευταία φορά τη Γιουγκοσλαβία, η οποία διαλυόταν οριστικά μετά την ανεξαρτησία και του Μαυροβουνίου). Ούτε αυτός μπόρεσε να κάνει κάτι για να σταματήσει τον χαρισματικό νεαρό.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Ιουνίου

2014: Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ βγαίνει από το κώμα ύστερα από 170 ημέρες, μετά το ατύχημα που είχε κάνοντας σκι, και συνεχίζει τη θεραπεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπο στη Λωζάννη.

2012: Η Ελλάδα προκρίνεται στους «8» του Euro για πρώτη φορά μετά τον θρίαμβο του 2004, χάρη στη νίκη της με 1-0 επί της Ρωσίας στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Το «χρυσό» γκολ πετυχαίνει στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Γιώργος Καραγκούνης. Αντίπαλος στην προημιτελικό θα είναι η Γερμανία.

2004: Η Ελλάδα αποσπά ισοπαλία με 1-1 από την Ισπανία και βάζει γερές βάσεις για την πρόκριση στους «8» του Euro 2004, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα. Οι Ισπανοί ανοίγουν το σκορ με τον Φερνάντο Μοριέντες στο 28′, όμως η Ελλάδα ισοφαρίζει στο 66′ με ψύχραιμο σουτ του Άγγελου Χαριστέα, ο οποίος έχει κοντρολάρει έξοχα την μπάλα ύστερα από μπαλιά 40 μέτρων του Βασίλη Τσιάρτα. Εξαιρετική απόδοση έχουν ο Αντώνης Νικοπολίδης και ο Τραϊανός Δέλλας.

2002: Ο Ανρί Καμαρά είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης της Σενεγάλης επί της Σουηδίας με 2-1, που στέλνει την ομάδα του στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Άπω Ανατολής. Ο ικανός επιθετικός, ο οποίος θα φορέσει αργότερα τις φανέλες πολλών ελληνικών ομάδων (Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Καλλονή, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης, Φωστήρας) ισοφαρίζει στο 37′ το γκολ που είχε πετύχει ο Χένρικ Λάρσον από το 11′. Το ματς οδηγείται στην παράταση όπου ο Καμαρά σημειώνει το «χρυσό» γκολ στο 104′. Η Σενεγάλη γίνεται μόλις η δεύτερη εθνική ομάδα από την Αφρική που προκρίνεται στα προημιτελικά ενός Μουντιάλ, ύστερα από το Καμερούν το 1990.

2000: Η ομάδα μπάσκετ της Λιμόζ, πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1993 και τρεις φορές νικήτρια του Κυπέλλου Κόρατς, υποβιβάζεται στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας λόγω χρεών.

1999: Ο Μόρις Γκριν καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων με 9.79, στο διεθνές μίτινγκ στίβου «Τσικλητήρεια» στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το παλιό ρεκόρ ανήκε στον Καναδό Ντόνοβαν Μπέιλι με 9.84 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.

1986: Με γκολ του Πασκούλι στο 42′ η Αργεντινή νικά 1-0 την Ουρουγουάη και προκρίνεται στους «8» του Μουντιάλ του Μεξικού. Το ίδιο έχει καταφέρει λίγες μέρες νωρίτερα και η Βραζιλία, με το 4-0 επί της Πολωνίας (30′ πέν. Σόκρατες, 54′ Ζοσιμάρ, 78′ Εντίνιο, 82′ πέν. Καρέκα).

1985: Ο Γουίλι Μπανκς σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν με 17.97 μ. σε αγώνες στην Ινδιανάπολη. Καταρρίπτει έτσι το 17.89 που είχε σημειώσει ο Βραζιλιάνος Ζοάο Κάρλος ντε Ολιβέιρα, τον Οκτώβριο του 1975 στην Πόλη του Μεξικού. Το ρεκόρ του Μπανκς θα αντέξει άλλα δέκα χρόνια, μέχρι να το καταρρίψει ο Βρετανός Τζόναθαν Έντουαρντς.

1984: Ο Μισέλ Πλατινί σημειώνει χατ τρικ και οδηγεί τη Γαλλία σε θρίαμβο επί του Βελγίου με 5-0, με την οποία εξασφαλίζει ουσιαστικά την πρόκριση στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

1983: Ο Παναθηναϊκός έρχεται σε συμφωνία με τον Πολωνό προπονητή, Γιάτσεκ Γκμοχ, ο οποίος είχε ήδη δουλέψει με επιτυχία στη χώρα μας στην ΑΕΛ και τον ΠΑΣ Γιάννινα.

1982: Η Αλγερία νικά με 2-1 τη Δυτική Γερμανία με γκολ των Ματζέρ και Μπελουμί και την απειλεί με πρόωρο αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Την ίδια ημέρα η Αγγλία νικά τη Γαλλία με 3-1, με τον Μπράιαν Ρόμπσον να ανοίγει το σκορ μόλις στο 27ο δευτερόλεπτο (το τέταρτο ταχύτερο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης).

1979: Ο Ολυμπιακός κάνει πράξη την απόφαση των μελών του και δεν κατεβαίνει να αγωνιστεί στο μπαράζ τίτλου με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα είχαν συμβεί στην τελευταία αγωνιστική και προκάλεσαν την ισοβαθμία. Η ΑΕΚ κατακτά τον τίτλο για δεύτερη διαδοχική σεζόν, κάτι που είχε καταφέρει μόνο προπολεμικά (1939, 1940).

1976: Η Τσεχοσλοβακία νικά με 3-1 στην παράταση την Ολλανδία, στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης στο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ. Ο Όντρους ανοίγει το σκορ στο 19′ για την Τσεχοσλοβακία, όμως με δικό του αυτογκόλ στο 73′ οι «Oράνιε» φτάνουν στην ισοφάριση. Παρά την αποβολή του Νέεσκενς στο 75′ η Ολλανδία πιέζει για το δεύτερο γκολ στα εναπομείναντα λεπτά της κανονικής διάρκειας και στην παράταση. Στο 114′ ο Νέχοντα «γράφει» το 2-1 για την Τσεχοσλοβακία, στο 115′ η Ολλανδία μένει με εννιά αφού ο Φαν Χάνεγκεμ για διαμαρτυρία και στο 118′ ο Βέσελι διαμορφώνει το τελικό 3-1.

1975: Οι Λος Αντζελες Λέικερς ανακοινώνουν τη μεταγραφή του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ από τους Μιλγουόκι Μπακς. Οι τελευταίοι παίρνουν εκτός από χρήματα πήραν και τέσσερις παίκτες ως αντάλλαγμα για να παραχωρήσουν τον σπουδαίο σέντερ.

1974: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για δεύτερη φορά στην ιστορία του, νικώντας με 4-3 στα πέναλτι τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» (κανονικός αγώνας και παράταση 2-2). Πρωταγωνιστής του τελικού είναι ο τερματοφύλακας, Γιάννης Στέφας, ο οποίος αποκρούει πέναλτι του Πέτρου Καραβίτη στην κανονική διάρκεια, διατηρώντας το 1-1. Στη διαδικασία αστοχούν για τον Ολυμπιακό (άουτ) ο τερματοφύλακας, Λευτέρης Πουπάκης και ο Δημήτρης Περσίδης.

1963: Ο Παναθηναϊκός προηγείται τρεις φορές, στον προημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όμως οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν με 5-3! Οι Στέλιος Παναγιωτίδης (6’), Αριστείδης Καμάρας (30’ πέν.) και Κώστας Τουμπέλης (53’) σκοράρουν για τους «πρασίνων», ενώ τα γκολ του Ολυμπιακού σημειώνουν οι Σάββας Παπάζογλου (11’, πέν.), Γιώργο Σιδέρης (37’, 55’), Στέλιος Ψύχος (58’) και Αριστείδης Παπάζογλου (82’).

1938: Η Ιταλία νικά με 2-1 τη Βραζιλία και προκρίνεται στον τελικό του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 1934 κόντρα στην Ουγγαρία (5-1 τη Σουηδία με χατ τρικ του Ζένγκελερ). Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η απουσία από τον ημιτελικό του σούπερ σταρ της «Σελεσάο», Λεονίντας και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν ακόμα και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα. Τα γκολ των «Ατζούρι» πετυχαίνουν ο Κολαούσι στο 51’ και ο Μεάτσα με πέναλτι στο 60’, ενώ ο Ρομέου μειώνει για τη Βραζιλία στο 87′.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News