Εθνική Ελλάδας: Ο ιστορικός αγώνας με την Αργεντινή που κανείς δεν θέλει να θυμάται

Ο Έλληνας δεν χωνεύει τις αποτυχίες κι έτσι η 21η Ιουνίου 1994 κινδυνεύει να χαθεί στη λήθη, παρότι είναι μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες για το ποδόσφαιρό μας. Εκείνη τη μέρα η Εθνική μας έδωσε τον παρθενικό αγώνα της σε τελική φάση Μουντιάλ.

Ανεξάρτητα απ’ το αρνητικό αποτέλεσμα, η 21η Ιουνίου 1994 θα έπρεπε να μνημονεύεται ως ημερομηνία-σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα όνειρο πολλών γενεών, η συμμετοχή στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, έγινε πραγματικότητα εκείνο το απόγευμα.

Η ήττα με 4-0 από την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ένα μάλλον φυσιολογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της Ελλάδας στην κερκίδα του «Φόξμπορο» της Βοστώνης ήταν περισσότεροι. Η διαφορά δυναμικότητας, άλλωστε, ήταν μεγάλη.

Ο Έλληνας φίλαθλος, όμως, δεν χωνεύει εύκολα την αποτυχία. Ιδίως όταν έχει γευτεί την επιτυχία κι έχει πείσει τον εαυτό του ότι έχει την ικανότητα (ο ίδιος ή η ομάδα που υποστηρίζει) να κάνει την υπέρβαση. Έτσι, το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στη χώρα μέχρι τη σέντρα του ιστορικού αγώνα με την Αργεντινή, μετατράπηκε σε χρόνο dt σε χλεύη. Τόσο για τους παίκτες όσο, κυρίως, για τον ομοσπονδιακό προπονητή, Αλκέτα Παναγούλια.

Είχε φυσικά μερίδιο ευθύνης ο αείμνηστος τεχνικός, αφού καλλιεργούσε κλίμα υπεραισιοδοξίας. Ποιος ξεχνάει το όνειρο που (κυριολεκτικά) είχε δει για τον τελικό με τη Βραζιλία; Αλλά και για τις αμέτρητες εκδηλώσεις στις οποίες κουβαλούσε σχεδόν κάθε μέρα τους διεθνείς, για να μη χαλάσει το χατίρι στους κάθε λογής συλλόγους ομογενών που ήθελαν να τους τιμήσουν;

Κανείς δεν λέει ότι η παρουσία της Εθνικής σε εκείνο το Μουντιάλ ήταν επιτυχημένη ούτε αναζητά ελαφρυντικά. Αυτό που προκαλεί στενοχώρια σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, είναι ότι ελάχιστοι νιώθουν όχι αγάπη, αλλά έστω συμπάθεια για εκείνη την ομάδα. Η οποία μπορεί να απέτυχε να σταθεί αξιοπρεπώς στα γήπεδα της Αμερικής, πέτυχε όμως κάτι που καμία προκάτοχός της δεν είχε πετύχει στο παρελθόν. Να προκριθεί στην τελική φάση.

Για τους Δημήτρη Σαραβάκο, Στέλιο Μανωλά, Νίκο Μαχλά, Στράτο Αποστολάκη, Τάσο Μητρόπουλο, Σάββα Κωφίδη, Νίκο Τσιαντάκη, Νίκο Νιόπλια, Θανάση Κολιτσιδάκη και τα υπόλοιπα παιδιά που έπαιξαν εκείνο το απόγευμα, είναι μια πρωτιά που δεν μπορεί να τους στερήσει κανείς.

Με χατ τρικ του Μπατιστούτα

Αν παρακολουθήσει κανείς σε βίντεο τον αγώνα με την Αργεντινή, θα διαισθανθεί το τρακ που ένιωθαν οι διεθνείς μας μπρος στην πρωτόγνωρη περίσταση. Απέναντί τους δεν βρισκόταν μόνο ο Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά και πολλοί άλλοι παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Φερνάνδο Ρεδόνδο, ο Ντιέγκο Σιμεόνε, o Κλαούντιο Κανίγια και φυσικά ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

Ο περίφημος επιθετικός της Φιορεντίνα σημείωσε χατ τρικ σε εκείνο το ματς. Στο πρώτο γκολ δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά, αφού η μπάλα φάνηκε να καταλήγει στα δίχτυα… από το άγχος των διεθνών μας. Το δεύτερο το πέτυχε στο 45′ με δυνατό σουτ και το τρίτο στο 90′, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Ενδιάμεσα, όμως, την παράσταση έκλεψε ο Μαραντόνα.

Αφού είχε εκτίσει την ποινή αποκλεισμού 15 μηνών για χρήση κοκαΐνης, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου επέστρεψε στη δράση φορώντας αρχικά τη φανέλα της Σεβίλλης κι από το 1993 της Νιούελς Ολντ Μπόις. Στα 33 του και με όσα είχαν προηγηθεί, πολλοί αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τραβώντας τη φανέλα ακόμα και μπροστά στον διαιτητή (τον Αμερικανό Αρτούρο Άντζελες), προσπαθούσε να αναχαιτίσει ο Γιώτης Τσαλουχίδης τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης, ωστόσο, δεινοπάθησε στο μαρκάρισμά του. Και στο 61′ τον είδε να σημειώνει το 3-0 με ένα γκολ ενδεικτικό της σπάνιας κλάσης του, που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Αντώνη Μήνου. Ο μορφασμός του Ντιεγκίτο στην κάμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά το γκολ, εκλήφθηκε ως συμβολισμός για το πληγωμένο λιοντάρι που βρυχόταν ξανά.

Ωστόσο, παραμονές του τρίτου αγώνα της «Αλμπισελέστε» με τη Βουλγαρία, ο Μαραντόνα πιάστηκε ντοπαρισμένος με κοκτέιλ εφεδρίνης. Αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, πιο ντροπιασμένος από ποτέ και δεν θα επέστρεφε στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή.

Το γκολ εναντίον της Ελλάδας αποδείχθηκε το τελευταίο του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και το τελευταίο του με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Ιουνίου

2016: Ο Λιονέλ Μέσι ανεβαίνει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Εθνικής Αργεντινής με 55 γκολ έναντι 54 του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, όταν σκοράρει στο 32′ του ημιτελικού του Κόπα Αμέρικα κόντρα στις ΗΠΑ (4-0).

2008: Η Ρωσία, την οποία καθοδηγεί ο Ολλανδός προπονητής, Γκους Χίντινκ, νικά με 3-1 στην παράταση την Ολλανδία και προκρίνεται στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αυστρίας και της Ελβετίας. Ο Παβλιουτσένκο ανοίγει το σκορ στο 56′, ο Φαν Νίστελροϊ ισοφαρίζει στο 86′, όμως στον έξτρα χρόνο τα γκολ του Τορμπίνσκι (112′) και του κορυφαίου του αγώνα Αρσάβιν (116′) δημιουργούν τη μεγάλη έκπληξη.

2002: Χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ που πετυχαίνει στο 50′ ο Ροναλντίνιο, ο οποίος «κρεμάει» τον Σίμαν με φάουλ από πλάγια και μακρινή απόσταση, η Βραζιλία νικά με 2-1 την Αγγλία στη Σιζουόκα και προκρίνεται στους «4» του Μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Ο Ροναλντίνιο είχε δώσει και την ασίστ στον Ριβάλντο για το 1-1 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, αφού οι Άγγλοι είχαν προηγηθεί στο 23′ με τον Μάικλ Όουεν.

Στα ημιτελικά προκρίνεται και η Γερμανία, η οποία νικά 1-0 τις ΗΠΑ με γκολ του Μπάλακ στο 39′. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, διαμαρτύρονται για ένα πέναλτι στο δεύτερο μέρος, όταν ύστερα από κεφαλιά του Μπερχόλτερ η μπάλα χτυπά στο χέρι του Φρινγκς, λίγο προτού περάσει τη γραμμή του τέρματος, χωρίς ο Σκωτσέζος διαιτητής Ντάλας να δώσει τίποτα.

2000: Η Ισπανία προκρίνεται στους «8» του Euro, αφού νικά με 4-3 τη Γιουγκοσλαβία ανατρέποντας το σκορ με δύο γκολ που πετυχαίνουν ο Μενδιέτα με πέναλτι στο 90’+4 και ο Αλφόνσο στο 90’+5. Οι «Φούριας Ρόχας» τερματίζουν μάλιστα στην πρώτη θέση, ενώ οι Γιουγκοσλάβοι προκρίνονται ως δεύτεροι στην ισοβαθμία με τη Νορβηγία, η οποία την ίδια ώρα μένει στο 0-0 με τη Σλοβενία.

1998: Ο Λόταρ Ματέους συμμετέχει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πέμπτη φορά, όταν μπαίνει ως αλλαγή στο 46′ του αγώνα της Γερμανίας με τη Γιουγκοσλαβία και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Μεξικανού, Αντόνιο Καρμπαχάλ. Παράλληλα, φτάνει τις 22 συμμετοχές σε αγώνες τελικής φάσης και καταρρίπτει το ρεκόρ των Ντιέγκο Μαραντόνα, Βλάντισλαβ Ζμούντα και Ούβε Ζέελερ που είχαν από 21. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 2-2, αν και οι «Πλάβι» παίρνουν προβάδισμα με 2-0 (13′ Στάνκοβιτς, 54′ Στόικοβιτς/73′ αυτ. Μιχάιλοβιτς, 80′ Μπίρχοφ). Λίγες ώρες αργότερα, το Ιράν νικά με 2-1 τις ΗΠΑ, σε έναν αγώνα που διεξάγεται σε ήπιο κλίμα, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

1992: Η Γερμανία νικά με 3-2 τη γηπεδούχο Σουηδία στο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης και προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου περιμένει τον νικητή του δεύτερου ημιτελικού Ολλανδία-Δανία.

1989: Η Εθνική Ελλάδας νικά με 80-74 τη Γαλλία στον κρίσιμο αγώνα για την πρόκριση στους «4» του Ευρωμπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας, δύο χρόνια μετά την ανάδειξή της ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μία ημέρα νωρίτερα είχε γνωρίσει τη συντριβή από τους γηπεδούχους Γιουγκοσλάβους με 103-68 και την επομένη θα αντιμετώπιζε την αδύναμη Βουλγαρία. Στον αγώνα με τους Γάλλους πρώτος σκόρερ αναδεικνύεται ο Νίκος Γκάλης με 30 πόντους.

1988: Με γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν δύο λεπτά πριν τη λήξη, η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς νικά με 2-1 στο Αμβούργο τη Δυτική Γερμανία του Φραντς Μπεκενμπάουερ και προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι «Οράνιε» βλέπουν τη νίκη σαν ρεβάνς για την ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974.

1987: Ο ΟΦΗ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του, αφού νικά με 3-1 στα πέναλτι τον Ηρακλή, έχοντας ως ήρωα τον 27χρονο τερματοφύλακα, Μύρωνα Σηφάκη, που αποκρούει τις εκτελέσεις του Χρήστου Ζήφκα και του Δημήτρη Αδάμου. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έχουν λήξει 1-1, με τον Γηραιό να ανοίγει το σκορ με τον Σάββα Κωφίδη στο 30′ και τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη να ισοφαρίζει για τον ΟΦΗ στο 34′.

1981: Ο Ολυμπιακός κάνει το νταμπλ για ένατη φορά στην ιστορία του, χάρη στη νίκη του με 3-1 επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου στη Νέα Φιλαδέλφεια (18′ αυτ. Δαμανάκης, 61′ Ορφανός, 89′ Κουσουλάκης/62′ Δαμανάκης). Ο αγώνας διεξάγεται σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, μια και οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να αφιερώσουν τον τίτλο στους 21 αδικοχαμένους φιλάθλους του δυστυχήματος της Θύρας 7 και οι παίκτες του ΠΑΟΚ να τιμήσουν τη μνήμη του προπονητή τους, Γκιούλα Λόραντ, που είχε φύγει απ’ τη ζωή κατά τη διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, στις 31 Μαΐου.

1978: Η Αργεντινή χρειάζεται νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά επί του Περού για να προκριθεί στον τελικό του Μουντιάλ που διοργανώνει η ίδια. Τελικά επικρατεί με 6-0 και αφήνει εκτός τελικού τη Βραζιλία, η οποία έχει νικήσει 3-1 την Πολωνία λίγο νωρίτερα. Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους αγώνες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού τα χρόνια που ακολουθούν προκύπτουν ενδείξεις για δωροδοκία των Περουβιανών ποδοσφαιριστών από τον δικτάτορα της Αργεντινής, Χόρχε Βιδέλα, ώστε να ηττηθούν με ευρύ σκορ.

Αντίπαλος της «Αλμπισελέστε» στον τελικό θα είναι η Ολλανδία, η οποία νικά 2-1 την Ιταλία με δύο βολίδες του Έρνι Μπραντς και του Άρι Χάαν, στον ουσιαστικό ημιτελικό του άλλου ομίλου.

1970: Η Βραζιλία κατακτά το Μουντιάλ του Μεξικού συντρίβοντας με 4-1 την Ιταλία στον τελικό του «Αζτέκα» και στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά. Και στους τρεις τίτλους έχει συμμετοχή ο Πελέ, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έχει εμφανιστεί μέχρι τότε στο παγκόσμιο στερέωμα. Με δικό του γκολ η «Σελεσάο» ανοίγει το σκορ στο 18′, όμως ο Μπονινσένια ισοφαρίζει στο 37′. Στο δεύτερο ημίχρονο η Βραζιλία επιβάλλει την ανωτερότητά της και φτάνει στον θρίαμβο με τέρματα των Ζέρσον (66′), Ζαϊρζίνιο (71′) και Κάρλος Αλμπέρτο (85′). Όπως προβλέπεται από τη FIFA, οι Βραζιλιάνοι θα κρατήσουν για πάντα το ολόχρυσο τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ», το οποίο ωστόσο θα κλαπεί το 1983 και δεν θα εντοπιστεί ποτέ.

1964: Η Ισπανία κατακτά το 2ο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης νικώντας στον τελικό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» τη Σοβιετική Ένωση με 2-1. Ο Περέδα ανοίγει το σκορ στο 6′, ο Χουσαΐνοφ ισοφαρίζει στο 8′ και ο Μαρθελίνο διαμορφώνει το τελικό σκορ στο 84′.

1959: Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στο ποδόσφαιρο για έκτη διαδοχική χρονιά, ρεκόρ έως τότε για την Ελλάδα και τον κόσμο, με την εντός έδρας ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ (2-2). Η Ένωση προηγείται με 2-0 (2′ Πολύζος, 11′ Νεστορίδης), όμως οι «ερυθρόλευκοι» με γκολ του Ηλία Υφαντή (35′) και του Κώστα Παπάζογλου (71′). Τα υπόλοιπα «αστέρια» των πρωταθλητών είναι οι Θανάσης Μπέμπης, Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσίδης, Σούλης Κίνλεϊ, Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Βασίλης Ξανθόπουλος, Γιάννης Ιωάννου, Μπάμπης Κοτρίδης, Στέλιος Ψύχος κ. ά. με προπονητή τον Ιταλό Μπρούνο Βάλε.

1953: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο για τρίτη φορά στην ιστορία του, χάρη στη «λευκή» ισοπαλία με 0-0 κόντρα στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ισόπαλο είχε λήξει και το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» στο Φάληρο και ο τίτλος κρίνεται απ’ την αδυναμία του Ολυμπιακού να νικήσει τον Άρη στη Θεσσαλονίκη (κάτι που καταφέρνει ο Παναθηναϊκός). Προπονητής των «πρασίνων» είναι ο Άγγλος Χάρι Γκέιμ και βασικά στελέχη οι Γιάννης Παπαντωνίου, Λάκης Πετρόπουλος, Μαθιός Βιτάλης, Θόδωρος Αλούπης, Γιάννης Νεμπίδης, Βαγγέλης Πανάκης κ. ά.

1937: Αρχίζει το 57ο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, το οποίο καλύπτεται για πρώτη φορά από το BBC. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει αγώνες μόνο από το κεντρικό κορτ και μόνο για τριάντα λεπτά κάθε ημέρα. Ο πρώτος αγώνας που μεταδίδεται είναι αυτός μεταξύ του Μπάνι Όστιν και του Τζορτζ Λίτλετον-Ρότζερς (3-1).

1851: Ο Γερμανός μετρ του σκακιού Άντολφ Άντερσεν νικά τον Λίονελ Κιζερίτσκι σε μία παρτίδα μοναδική στη σκακιστική βιβλιογραφία. Ο Άντερσεν θυσιάζει τους δύο πύργους, έναν αξιωματικό και τη βασίλισσά του και καταφέρνει να κάνει ματ με τα εναπομείναντα τρία μικρότερης αξίας κομμάτια. Η παρτίδα παίζεται σε διακοπή του Πρώτου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι στο Λονδίνο και θα μείνει γνωστή ως η «Αθάνατη Παρτίδα του Άντερσεν».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News