Ηρακλής: Μετέτρεψε σε παρωδία το μπαράζ κι έχασε το δίκιο του
Στις 23 Ιουνίου 1986 διεξήχθη ένας από τους πιο περίεργους αγώνες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ και ο Ηρακλής κλήθηκαν να διεκδικήσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο στον Βόλο, σε έναν αγώνα που μνημονεύεται ως το μπαράζ της ντροπής.
Το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής της περιόδου 1985-86 είχε ολοκληρωθεί από τις 27 Απριλίου. Ήταν, βλέπετε, χρονιά με Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν υπήρχαν περιθώρια για καθυστερήσεις.
Ωστόσο, η ΕΠΟ κατάφερε να ορίσει τον αγώνα που θα έκρινε την τρίτη θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στις 23 Ιουνίου 1986. Μία ημέρα μετά τα θαυμαστά κατορθώματα του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μεξικό, η ΑΕΚ και ο Ηρακλής – οι οποίοι στο μεταξύ είχαν σταματήσει τις προπονήσεις – καλούνταν να αναμετρηθούν σε αγώνα μπαράζ στον Βόλο!
Πρόκειται για τον αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως «το μπαράζ της ντροπής», μια και ο Ηρακλής έκανε ό,τι μπορούσε για να τον μετατρέψει σε παρωδία – και τα κατάφερε. Οι Θεσσαλονικείς είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι, αφού στο μεταξύ τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΟΦΗ, ο οποίος είχε τερματίσει δεύτερος, είχαν βγει… λάδι από σοβαρές κατηγορίες που τους απειλούσαν είτε με αφαίρεση βαθμών είτε ακόμα και με υποβιβασμό!
Η εσχάτη των ποινών αφορούσε μόνο την Ένωση, η οποία ήταν αντιμέτωπη με την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας. Πριν από τον εκτός έδρας αγώνα με τον Πανσερραϊκό, ο τότε γενικός αρχηγός της, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να αποπειράται να δωροδοκήσει τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας των Σερρών (Γαλατίδης, Αντωνιάδης, Σφακιανάκης), την παραμονή του αγώνα.
Η υπόθεση εκκρεμούσε όταν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα και στον Γηραιό θεωρούσαν δεδομένο ότι θα επιβαλλόταν τουλάχιστον αφαίρεση βαθμών στην ΑΕΚ. Ίσως γι’ αυτό, μάλιστα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης να μην ξανοίχτηκε τόσο πολύ στο παιχνίδι της 27ης Απριλίου με τον Εθνικό στο «Γ. Καραϊσκάκης», με συνέπεια να μείνει στο 0-0, που την άφησε ισόβαθμη με την Ένωση στην τρίτη θέση.
Έτσι, η έκδοση της απόφασης τον Ιούνιο προκάλεσε σοκ. Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε την ΑΕΚ μόνο με -3 βαθμούς και μάλιστα από την επόμενη περίοδο! Η σύγκριση με την προ εξαετίας ποινή του υποβιβασμού που είχε επιβληθεί στον Ηρακλή για την υπόθεση του Φιλώτα Πέλλιου, έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς να κάνουν λόγο για σκάνδαλο.
Η ΑΕΚ και ο Ηρακλής ήταν ισόβαθμοι στην τρίτη θέση, κανείς δεν υπερίσχυε στους μεταξύ τους αγώνες (ο Γηραιός είχε νικήσει 3-0 στο Καυτανζόγλειο και η Ένωση 4-1 στο ΟΑΚΑ) και το μπαράζ ήταν μονόδρομος, με βάση όσα προέβλεπε η προκήρυξη.
Κι όμως, θα είχε αποφευχθεί αν η ΑΕΚ είχε διατηρήσει το υπέρ της 4-0 στο παιχνίδι της 12ης Απριλίου 1986. Ο Λάκης Παπαϊωάννου μείωσε με πέναλτι στο 90′, τη σημασία του οποίου κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί τότε.
Χάδι και στον ΟΦΗ για τον Ίσις
Η άλλη εκκρεμοδικία αφορούσε τον ΟΦΗ. Ο Χιλιανός μέσος του, Αλεχάνδρο Ίσις, είχε πιαστεί για δεύτερη φορά ντοπαρισμένος με ναδρολόνη στον εκτός έδρας αγώνα της 13ης Απριλίου με τον ΠΑΟΚ (0-0). Τότε θεωρούνταν συνυπεύθυνες για τέτοια παράβαση και οι ομάδες, οι οποίες τιμωρούνταν με μηδενισμό στο ματς στο οποίο είχε βγει θετικός ο παίκτης και αφαίρεση ενός ακόμα βαθμού. Επομένως, αν εφαρμοζόταν ο κανονισμός ο Ηρακλής θα τερμάτιζε δεύτερος (έμεινε εντέλει στους 36 βαθμούς, έναντι 38 των Κρητικών).
Την πρώτη φορά ο Ίσις είχε επικαλεστεί το στρες για την εγκυμοσύνη της συζύγου του, αλλά και έναν τραυματισμό για τη λήψη του φαρμάκου που περιείχε την απαγορευμένη ουσία. Επειδή, όμως, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, όλοι περίμεναν την τιμωρία του παίκτη και του ΟΦΗ μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Ούτε αυτό συνέβη, όμως.
Στηριζόμενος στην έκθεση του καθηγητή του τοξικολογικού εργαστηρίου της Κολωνίας, Μάνφρεντ Ντόνικε, σύμφωνα με την οποία η ναδρολόνη που βρέθηκε στον οργανισμό του Ίσις τον Απρίλιο ήταν υπόλειμμα του φαρμάκου που είχε λάβει τον Ιανουάριο, ο ΟΦΗ αθωώθηκε! Ο Ηρακλής απειλούσε να μην κατέβει στο μπαράζ, όταν όμως συνειδητοποίησε ότι οι συνέπειες θα ήταν δυσβάσταχτες, επέλεξε άλλον τρόπο διαμαρτυρίας.
Οι φήμες για χρηματισμό του Ντόνικε, ώστε να μεσολαβήσει υπέρ του ΟΦΗ στην υπόθεση Ίσις, έδιναν κι έπαιρναν εκείνες τις μέρες. Φυσικά, τίποτα δεν μπορούσε να αποδειχθεί.
Παρατάχθηκε με εννέα παίκτες
Οι παίκτες της ΑΕΚ και του Ηρακλή μαζεύτηκαν κυριολεκτικά από τις παραλίες για να παίξουν στο μπαράζ της 23ης Ιουνίου 1986, μια και μέχρι και λίγες ημέρες νωρίτερα δεν περίμεναν αυτήν την εξέλιξη. Εξαίρεση αποτελούσε ο Μάρτον Εστερχάζι, ο οποίος στο μεταξύ είχε αγωνιστεί με την Εθνική Ουγγαρίας στο Μουντιάλ του Μεξικού!
Ο αποκλεισμός των Μαγυάρων από τη φάση των ομίλων (νίκησαν μόνο τον Καναδά με 2-0, με τον ίδιο να πετυχαίνει ένα γκολ), έφερε τον Εστερχάζι στην Αθήνα για διακοπές από τα μέσα του μήνα. Έτσι, κλήθηκε κι αυτός ενισχύσει την Ένωση στο μπαράζ.
Ο Ηρακλής, βέβαια, δεν είχε σκοπό να αντιμετωπίσει σοβαρά το ματς. Ταξίδεψε μόνο με δέκα παίκτες στον Βόλο, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν αναπληρωματικοί. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο Λάκης Παπαϊωάννου και ο Μπλάνκο Γκεοργκίεφ δεν κλήθηκαν να παίξουν, αφού είχε αποφασιστεί η μετατροπή του μπαράζ σε παρωδία.
Από τους δέκα παίκτες που βρέθηκαν στον Βόλο, μάλιστα, ξεκίνησαν το ματς μόνο οι εννιά! Ο δέκατος, ο Χρήστος Ζήφκας, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 10′ και στο 26′ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, αφού συνεπλάκη με τον Νίκο Πιά (ο οποίος επίσης πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια).
Στο 45’ αποβλήθηκε και ο Γιώργος Καραΐσκος, ο οποίος αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα για… καθυστέρηση. Το ματς διεκόπη οριστικά στο 53’, όταν οι Γιώργος Σαντεξής και Δημήτρης Αδάμου επικαλέστηκαν τραυματισμούς. Ο Γηραιός έμεινε με έξι παίκτες και ο διαιτητής Τριανταφύλλου διέκοψε τον αγώνα εις βάρος του, όπως ορίζει ο ΚΑΠ σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ΑΕΚ ανακηρύχθηκε νικήτρια με 2-0 στα χαρτιά και κέρδισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Ο Ηρακλής ήταν αναμφίβολα αδικημένος. Ο τρόπος που επέλεξε να διαμαρτυρηθεί, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το δίκιο του στα μάτια του κόσμου. Θα μας πείτε, τι άλλο μπορούσε να κάνει ο αείμνηστος πρόεδρος του, ο Πέτρος Θεοδωρίδης, όταν είδε την ξεκάθαρη εύνοια των Αρχών προς τους αντιπάλους, ακόμα κι όταν υπέπεσαν σε κραυγαλέες παραβάσεις;
Είναι και αυτό…
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Ιουνίου
2020: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 81 ετών ο Νίκος Αλέφαντος, ένας από τους γνωστούς, όσο και αμφιλεγόμενους προπονητές ποδοσφαίρου στη χώρα.
2015: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο διεθνής διαιτητής υδατοσφαίρισης, Λάκης Τσαντάς. Είχε διαιτητεύσει σε πέντε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων και έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
2010: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου δύο αδέλφια τίθενται αντίπαλοι. Συμβαίνει στον αγώνα Γερμανία-Γκάνα 1-0 για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όπου ο Ζερόμ Μπόατενγκ αγωνίζεται με τη Γερμανία, τη χώρα όπου γεννήθηκε μαζί με τον αδελφό του, Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ο οποίος όμως έχει επιλέξει να εκπροσωπεί την Γκάνα (τη χώρα καταγωγής τους). Το αποτέλεσμα στέλνει και τις δύο ομάδες στους «16», αφού την ίδια ώρα η Σερβία γνωρίζει την ήττα με 2-1 από την Αυστραλία (θα απέκλεισε την Γκάνα έστω και αν είχε αποσπάσει την ισοπαλία).
2004: Η Γερμανία αποκλείεται από τη συνέχεια του Euro της Πορτογαλίας χωρίς να σημειώσει νίκη, αφού η αδιάφορη Τσεχία τη νικά με 2-1 στον τελευταίο αγώνα του ομίλου (30′ Χάιντς, 77′ Μπάρος/21′ Μπάλακ). Οι Τσέχοι τερματίζουν πρώτοι με 9 βαθμούς και ως δεύτερη προκρίνεται η Ολλανδία, η οποία νικά 3-0 τη Λετονία (27′ πέν., 35′ Φαν Νιστελρόι, 84′ Μακάι).
1999: Η Εθνική Ελλάδας ηττάται με 82-64 από τη Λιθουανία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας.
1996: Χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ του Κάρελ Πομπόρσκι, η Τσεχία νικά με 1-0 την Πορτογαλία και προκρίνεται στα ημιτελικά του Euro της Αγγλίας. Στον άλλο αγώνα της ημέρας, η Γερμανία επικρατεί 2-1 της Κροατίας με πρωταγωνιστή τον Ματίας Ζάμερ, ο οποίος πετυχαίνει και το νικητήριο γκολ στο 59′.
1994: Η Ιταλία νικά 1-0 τη Νορβηγία με γκολ του Ντίνο Μπάτζιο στο 69′ και αναπτερώνει τις ελπίδες πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ των ΗΠΑ, μετά την ήττα απ’ την Ιρλανδία στην πρεμιέρα (0-1). Οι «Ατζούρι» φτάνουν στη νίκη παρότι αγωνίζονται με παίκτη λιγότερο από το 21′ λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Τζανλούκα Παλιούκα και την αμφιλεγόμενη απόφαση του προπονητή, Αρίγκο Σάκι, να βγάλει απ’ το ματς τον Ρομπέρτο Μπάτζιο για να μπορέσει να μπει στο γήπεδο ο αναπληρωματικός γκολκίπερ, Λούκα Μαρκετζάνι.
1990: Ο Ροζέ Μιλά πετυχαίνει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη νίκη του Καμερούν επί της Κολομβίας με 2-1 που χαρίζει στην ομάδα του την πρόκριση στους «8». Ο 38χρονος επιθετικός έχει ανοίξει το σκορ από το 106′ και τρία λεπτά αργότερα κλέβει την μπάλα από τον τερματοφύλακα, Ρενέ Χιγκίτα, που είχε βγει πολύ έξω απ’ την περιοχή του για να αλλάξει πάσες με τους συμπαίκτες του, και πλασάρει στην κενή εστία. Το Καμερούν γίνεται η πρώτη εθνική ομάδα απ’ την Αφρική που φτάνει στα προημιτελικά.
1984: H Γαλλία νικά με 3-2 την Πορτογαλία στην παράταση, στον συναρπαστικό πρώτο ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Ντομέργκ ανοίγει το σκορ στο 24′, όμως ο Ζορντάο ισοφαρίζει στο 74′ με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά. Στο όγδοο λεπτό της παράτασης, πάλι ο Ζορντάο κάνει το 2-1 για την Πορτογαλία με ένα περίεργο σουτ, όμως οι «Μπλε» κάνουν την ανατροπή με τους Ντομέργκ (115′) και Πλατινί (119′).
1982: Η Ιταλία αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με το Καμερούν (61′ Γκρατσιάνι/62′ Μπίντα) και παίρνει την πρόκριση απ’ τον όμιλό της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας έχοντας μόνο ισοπαλίες και λόγω καλύτερης επίθεσης στην ισοβαθμία με τους Αφρικανούς (2-2 έναντι 1-1).
1974: Η Πολωνία νικά με 2-1 την Ιταλία (38′ Σάρμαχ, 45′ Ντέινα/86′ Καπέλο) και προκρίνεται στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μαζί με την Αργεντινή (4-1 την Αϊτή).
1968: Ο πανικός που προκαλεί στους φιλάθλους του αγώνα Μπόκα Τζούνιορς-Λα Πλάτα η αναληθής πληροφορία ότι στο γήπεδο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, προκαλεί συνωστισμό στις εξόδους, εξαιτίας του οποίου χάνουν τη ζωή τους 71 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίζονται.
1963: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο της μεταπολεμικό πρωτάθλημα. Το μπαράζ με τον Παναθηναϊκό που διεξάγεται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (κατόπιν συμφωνίας των «πρασίνων») λήγει ισόπαλο 3-3, αποτέλεσμα που χάριζε τον τίτλο στην Ένωση η οποία είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων (3,14 έναντι 2,87). Η ΑΕΚ προηγείται με 3-1 στο πρώτο ημίχρονο (24′, 28′ Παπαϊωάννου, 39′ Νεστορίδης/9′ Τουμπέλης), όμως ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει με γκολ των Λινοξυλάκη (64′) και Παναγιωτίδη (65′) και πετυχαίνει και τέταρτο γκολ με τον Πανάκη στο 81′, το οποίο ακυρώνει ο Ολλανδός διαιτητής Φαν Λιούβερν.
1954: Στα μπαράζ για την πρόκριση από τη φάση των ομίλων στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο, η γηπεδούχος Ελβετία συντριβεί με 4-1 την Ιταλία και η Δυτική Γερμανία με 7-2 την Τουρκία.
1894: Κατά τη διάρκεια του Α’ Διεθνούς Συνεδρίου Αντιπροσώπων των Αθλητικών Διοργανώσεων αποφασίζεται η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με πρώτο πρόεδρο τον Έλληνα λογοτέχνη, Δημήτριο Βικέλα. Στόχος είναι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, ιδέα που ανήκει στον Γάλλο βαρόνο, Πιερ ντε Κουμπερτέν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης