Ολυμπιακός Μεταγραφές: Μπόρχα Analysis - Ο «εκτελεστής» που τρομάζει τους αμυντικούς

Η εξαιρετική περίπτωση του Μιγκέλ Μπόρχα και τα νούμερα που… τρομάζουν. Πόσο πιθανό είναι να τον δούμε στον Ολυμπιακό;

Κάτι θυμίζει στους φίλους του Ολυμπιακού η σύνδεση ενός επιθετικού με τη φήμη του σπουδαίου σκόρερ, ονόματι Μπόρχα, με την ομάδα τους. Το μόνο κοινό του Μιγκέλ Μπόρχα, το όνομα του οποίου παίζει στα «ερυθρόλευκα» ρεπορτάζ, με τον συμπαθέστατο Φέλιξ, όμως,  είναι το επίθετο.

Η περίπτωση του Μιγκέλ Ανχέλ Μπόρχα Ερνάντεζ, του βασικού επιθετικού της Ρίβερ Πλέιτ, που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στα γήπεδα του Κόπα Αμέρικα, πρόκειται για την κορυφαία μεταξύ όσων έχουν συζητηθεί – και πιθανώς θα συζητηθούν – για τη θέση του αντικαταστάτη ή του παρτενέρ του Αγιούμπ Ελ Καμπί.

Χαρακτηριστικό του 31χρονου Μπόρχα είναι ότι μπορεί τόσο να συνυπάρξει με τον Μαροκινό, αφού έχει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσο και να αποτελέσει τον ιδανικό αντικαταστάτη του, εφόσον ο κοινός τους παρονομαστής είναι τα γκολ.

Τα γκολ… με το τσουβάλι

Η ικανότητα του Κολομβιανού να βρεθεί σε καλή θέση εκτέλεσης είναι πραγματικά παροιμιώδης. Τα 0.81 Expected Goals του ανά αγώνα στα τελευταία 972 λεπτά παρουσίας του, είναι ανώτερα από αυτά του 98% των επιθετικών που αγωνίζονται εκτός των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων!

Όσο για τα 0.93 γκολ του ανά 90λεπτο, λιγότερο από το 1% των επιθετικών σκοράρει συχνότερα, με τον μέσο όρο να είναι 0.42 και τον κορυφαίο της σχετικής λίστας, Λουκ Ντε Γιονγκ να έχει 0.95.

Οι 2.04 τελικές του στην εστία τον τοποθετούν στο κορυφαίο 1% επίσης, ενώ το 52.4% των τελικών του, που καταλήγουν στον στόχο, αποτελεί ποσοστό ανώτερο κατά 13 μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο.

«Τρόμος» των αμυντικών

Από το ξεκίνημά του στη Ντεπορτίβο Κάλι μέχρι το φετινό ντεμαράζ, το όνομά του θα μπορούσε να μπαίνει στα ποδοσφαιρικά λεξικά ως επεξήγηση της λέξης «ταχυδυναμικός».  Ο αγαπημένος του τρόπος να σκοράρει είναι εκθέτοντας την αντίπαλη άμυνα και χτυπώντας την πλάτη της, μέσω της ταχύτητάς του, αλλά και της… πολυσυζητημένης του δύναμης, που οδηγεί στα τεράστια νούμερα των κερδισμένων μονομαχιών σώμα με σώμα.

Η καρτέλα του στο Football Manager 2024

Η «Οδύσσεια» και η προσωπική νίκη

Ήταν πολλά τα εμπόδια, τα πάνω και τα κάτω στην αποκλειστικά λάτιν, ως τώρα, καριέρα του Μιγκέλ Μπόρχα. Ξεκινώντας… από το τέλος, για να φτάσει στην απόλυτη καθιέρωση με τη «θεόβαρη» φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ, χρειάστηκε να νερώσει πολύ το κρασί του και να κάνει υπομονή, παρότι το ξεκίνημά του ήταν εξαιρετικό.

Υπό τις οδηγίες του Γκαγιάρδο, ο Κολομβιανός δεν ένιωσε ποτέ την πίεση των εκατομμυρίων οπαδών, σε αντίθεση με τον νεότερο εαυτό του, που είχε αποτύχει στην Παλμέιρας.

Η δυσκολία της αποστολής μεγάλωνε, δεδομένου του ότι έπρεπε να «φορέσει τα παπούτσια» του Χούλιαν Άλβαρεζ, όμως δεν απογοήτευσε τον Γκαγιάρδο. Ξεκίνησε βασικός εννιά φορές και έβαλε άλλα τόσα γκολ, «με τον προπονητή του να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα τρία βασικά του χαρακτηριστικά: Την ταχύτητα, τα τελειώματα και τη θέλησή του να… τρομοκρατεί τους αντίπαλους αμυντικούς», όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, Άλμπερτ Χίλτον, στο «The Copa Club».

Credit: The Copa Club

Ο «Μουνιέκο», όμως, αποχώρησε και τη θέση του στην άκρη του πάγκου, πήρε ο Ντεμικέλις. Παράλληλα, το «άστρο» του – πολλά χρόνια νεότερου και… πολυτιμότερου- Λούκας Μπελτράν άρχισε να ξεπροβάλει και επισκίασε τα πεπραγμένα του Μπόρχα, που έχασε τη θέση του, αφού ο Ντεμικέλις δε σκέφτηκε ποτέ να τους χρησιμοποιήσει μαζί. Η υπομονή του σκληροτράχηλου επιθετικού από την κτηνοτροφική περιοχή Τιεράλτα της Κολομβίας, δοκιμαζόταν, και αυτός καλούταν να περάσει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια της καριέρας του.

Τα κατάφερε. Ο Μπόρχα… επιβίωσε στις τάξεις των «Μιλιονάριος» και όταν ο Μπελτράν πωλήθηκε στη Φιορεντίνα, βγήκε και πάλι στον «αφρό» του Μονουμεντάλ, όπου και μεγαλουργεί.

«Ευρώπη», μια πονεμένη ιστορία

Από μικρός, ο Μπόρχα θεωρείτο ταλέντο με εξαιρετικά φυσικά προσόντα, όμως αδυνατούσε να βρει χρόνο στο Κάλι. Μετά από συνεχόμενους δανεισμούς στη Β’ Κολομβίας, το 2013 ήρθε η ώρα του να δοκιμάσει το βήμα στην Ευρώπη.

Η Λιβόρνο τον απέκτησε από τη Ντεπορτίβο, όμως δε του έδωσε ποτέ χρόνο συμμετοχής. Την επόμενη σεζόν έπαιξε δανεικός στην Ολίμπο της Αργεντινής, όμως ο δανεισμός που τον ωφέλησε ήταν αυτός του 2015, όταν αγωνιζόμενος στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, άδραξε την ευκαιρία να φτιάξει το όνομά του στην Κολομβία.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Ίντερ ντε Παλμίρα τον αγόρασε από τη Λιβόρνο και έξι μήνες αργότερα τον πούλησε για 2 εκατομμύρια στην Ατλέτικο Νασιονάλ, αφού πρώτα σκόραρε 20 γκολ σε 23 αναμετρήσεις. Εκεί… έγινε το μπαμ! Αποτέλεσε τον καλύτερο παίκτη της ομάδας του σε μία σεζόν που έληξε με την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες και με τον ίδιο να απονέμεται με το «Ray de America», ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που αφορούν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στη Νότια Αμερική.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Παλμέιρας δαπάνησε 12 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει και παρότι αγωνίστηκε 82 φορές με την πράσινη φανέλα, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και δόθηκε δανεικός στη Τζούνιορ της Κολομβίας και στη Γκρέμιο. Η πρώτη τελικά τον αγόρασε τον Γενάρη του 2022 και έξι μήνες αργότερα τον πούλησε έναντι ενός υπερδιπλάσιου ποσού (6,7 εκατ.) στη Ρίβερ Πλέιτ.

Πόσο πιθανό είναι να τον δούμε στον Ολυμπιακό;

Η περίπτωση του Μπόρχα δε θα μπορούσε παρά να είναι δύσκολη, αφού πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που ξεχωρίζει σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου. Ο Ολυμπιακός, πάντως, έχει δύο… συμμάχους: Την ηλικία και τη φιλοδοξία.

Τα 31 έτη μπορεί να πρόκεινται για μία εξαιρετικά… ποδοσφαιρική ηλικία, όμως για έναν σύλλογο με τον τρόπο λειτουργίας της Ρίβερ Πλέιτ, συχνά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Άλλωστε, ο Κολομβιανός την «πάτησε» ήδη με τον Μπελτράν, ο οποίος παρουσιάστηκε μερικούς μήνες μετά τον Άλβαρεζ. Τέτοια ταλέντα προκύπτουν συχνά (στη Ρίβερ έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τον 24χρονο Κολίντιο και τον 18χρονο Ρουμπέρτο) και για αυτό οι Αργεντίνοι δίνουν προτεραιότητα στη μεταπολιτική αξία, ακόμα και αν κάποιες φορές δε συνοδεύεται από άμεση συνεισφορά.

Από την άλλη, ο Μπόρχα στη Λατινική Αμερική τα έχει πετύχει… όλα. Σπουδαίες ατομικές διακρίσεις και βραβεία, Λιμπερταδόρες, Σουνταμερικάνα, πρωταθλήματα σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία και είναι πραγματικά… χορτασμένος.

Το μόνο που λείπει από το βιογραφικό του, είναι η… Μέκκα του ποδοσφαίρου. Η Ευρώπη, στην οποία… χρωστά και μία «εκδίκηση». Ο Ολυμπιακός έχει χτίσει ένα πάρα πολύ μεγάλο όνομα στη Λατινική Αμερική, έχοντας πραγματοποιήσει ηχηρές μεταγραφές, και προερχόμενος από την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν άκρως ελκυστικό ευρωπαϊκό προορισμό.

Όσο για το οικονομικό, η ρήτρα των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ… τσιμπάει, όμως ο παίκτης βρίσκεται στους τελευταίους 18 μήνες του συμβολαίου του και το μπάι άουτ του θα πέσει στα 4,5 εκατομμύρια τον Γενάρη, δίνοντας έτσι μια μεγαλύτερη διαπραγματευτική ευελιξία στους μνηστήρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News