Μισέλ Πλατινί: Σαράντα χρόνια από τη μέρα που στέφθηκε βασιλιάς της Ευρώπης

Στις 27 Ιουνίου 1984 η Γαλλία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στα εδάφη της νικώντας με 2-0 την Ισπανία στον τελικό. Ο τίτλος, όμως, έφερε την υπογραφή του Μισέλ Πλατινί ο οποίος ήταν… μηχανή των γκολ σε εκείνο το τουρνουά.

Επί χρόνια η Γαλλία κυνηγούσε τη μεγάλη διάκριση σε μία διεθνή διοργάνωση. Και τη γεύτηκε στις 27 Ιουνίου 1984, όταν κατέκτησε ως γηπεδούχος το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, νικώντας με 2-0 την Ισπανία στον τελικό του «Παρκ ντε Πρενς».

Το τραγικό λάθος που κάνει στο πρώτο γκολ ο τερματοφύλακας της «Ρόχα», Λουίς Αρκονάδα, παραμένει μία από τις πιο χαρακτηριστικές φάσεις στην ιστορία των Euro. Δεν μειώνει, όμως, στο ελάχιστο την επίδραση που είχε στον θρίαμβο της Γαλλίας ο σκόρερ, ο Μισέλ Πλατινί. Ο 29χρονος τότε μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους έβαλε εκείνο το βράδυ το κερασάκι στην τούρτα σε ένα μαγικό δεκαπενθήμερο για τον ίδιο.

Ως αρχηγός των «Μπλε», ο Πλατινί πήγε πρώτος στην εξέδρα για να παραλάβει το βαρύτιμο τρόπαιο, το οποίο δεν θα τον παρεξηγούσε κανείς αν… το έπαιρνε σπίτι του. Διότι ολοκλήρωσε το τουρνουά με απολογισμό εννέα γκολ, έχοντας σκοράρει και στα πέντε ματς της ομάδας του (με δύο χατ τρικ κόντρα στο Βέλγιο και τη Γιουγκοσλαβία στον πρώτο γύρο)!

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ρεκόρ για το Euro, το οποίο δεν έχει απειλήσει κανένας εδώ και σαράντα χρόνια. Ακόμα και στις τελευταίες διοργανώσεις, που οι ομάδες αυξήθηκαν σε 24 και οι παίκτες που φτάνουν στον τελικό μπορούν να παίξουν έως και επτά αγώνες.

Ο τελικός δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας. Η Ισπανία διέθετε καλή ομάδα, εξέχοντα στελέχη της οποίας ήταν ο έμπειρος Κάρλος Σαντιγιάνα και οι Ρικάρντο Γκαγέγκο, Λόμπο Καράσκο, Χουάν Σενιόρ και Βίκτορ Μουνιόθ (ο μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού). Οι «Μπλε», ωστόσο, είχαν περισσότερα αστέρια.

Πέρα απ’ τον Πλατινί, μεγάλο τουρνουά είχε κάνει και ο μέσος, Ζαν Τιγκανά, όπως και άλλοι παίκτες που είχαν αγωνιστεί στην πορεία της Γαλλίας μέχρι τους «4» του Μουντιάλ της Ισπανίας, δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Αλέν Ζιρές, ο Μαξίμ Μποσίς, ο Μπερνάρ Λακόμπ και βέβαια ο Πατρίκ Μπατιστόν, ο οποίος είχε επιβιώσει από το εγκληματικό φάουλ του Τόνι Σουμάχερ, στον ιστορικό χαμένο ημιτελικό με τη Δυτική Γερμανία.

Ο τελικός δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας μέχρι το 57′, όταν ο Πλατινί εκτέλεσε ένα φάουλ που κανονικά δεν θα έπρεπε να απειλήσει κανέναν τερματοφύλακα. Ο Γάλλος σταρ δεν πέρασε την μπάλα πάνω απ’ το τείχος αλλά απ’ το πλάι, στον χώρο που έτσι κι αλλιώς ήλεγχε ο Αρκονάδα. Ο Ισπανός τερματοφύλακας, όμως, ο οποίος τεράστια συνεισφορά στην πορεία μέχρι τον τελικό, έκανε το μοιραίο λάθος. Ενώ φαινόταν ότι θα μπλόκαρε εύκολα την μπάλα, εκείνη γλίστρησε κάτω από το στήθος του και αργά και σαδιστικά πέρασε τη γραμμή του τέρματος.

Οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το σοκ. Ακόμα κι όταν απέκτησαν αριθμητικό πλεονέκτημα μετά την αποβολή του Ιβόν Λερού στο 85′ (η πρώτη σε τελικό Euro), δεν κατάφεραν να απειλήσουν την εστία του Ζοέλ Μπατς. Και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μπρούνο Μπελόν βρέθηκε τετ α τετ έπειτα από κάθετη πάσα του Τιγκανά και πλάσαρε υποδειγματικά τον Αρκονάδα γράφοντας το 2-0.

Η Γαλλία ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και, όπως έχετε ακούσει αρκετές φορές στις μεταδόσεις του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, παραμένει η τελευταία γηπεδούχος ομάδα που έχει σηκώσει το τρόπαιο – αφού απέτυχε κι η ίδια να επαναλάβει το επίτευγμα το 2016, στον τελικό κόντρα στην Πορτογαλία.

Το έκανε κι ο Ζιντάν το 2006

Στις 27 Ιουνίου 2006 η Γαλλία τίμησε την επέτειο του Πλατινί νικώντας ξανά την Ισπανία στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας (3-1). Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το επόμενο μεγάλο «δεκάρι» της, ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Οι «Μπλε» κατέβηκαν ως αουτσάιντερ στον αγώνα και η νίκη τουςπροκάλεσε έκπληξη. Η Ισπανία του Λουίς Αραγονές είχε παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο στον όμιλο, ιδίως στο 4-0 επί της υπολογίσιμης Ουκρανίας. Κι έδειχνε για πρώτη φορά ικανή να διεκδικήσει το κορυφαίο τρόπαιο. Η Γαλλία, αντίθετα, είχε προκριθεί με αρκετό άγχος και δύσκολη νίκη επί του Τόγκο (2-0) στην τελευταία αγωνιστική, ύστερα από τις ισοπαλίες με την Ελβετία και τη Νότιο Κορέα.

Όταν ο Νταβίδ Βίγια άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 28′, όλοι πίστευαν ότι ο αγώνας είχε πάρει τον δρόμο του και η Ισπανία θα έφτανε στη νίκη. Όμως, οι Γάλλοι είχαν διαφορετική άποψη. Μια μαγική συνεργασία του ανερχόμενου τότε Φρανκ Ριμπερί με τον Πατρίκ Βιεϊρά στο 41′, έφερε τον πρώτο σε θέση βολής. Κι εκείνος πέρασε τον Ίκερ Κασίγιας και ισοφάρισε.

Οι Ισπανοί προσπάθησαν να αντιδράσουν στο δεύτερο ημίχρονο, όμως οι Γάλλοι φαίνονταν πιο δυνατοί πνευματικά ακόμα και στις απλές μονομαχίες. Στο τέλος, μίλησε η κλάση του Ζιντάν. Από δικό του γέμισμα στην περιοχή προήλθε η αναμπουμπούλα που έδωσε την ευκαιρία στον Βιεϊρά να «γράψει» το 2-1 στο 83′. Και στις καθυστερήσεις, τελείωσε ο ίδιος τη δουλειά.

Η Γαλλία του Ρεμόν Ντομενέκ, του προπονητή που πολλοί κορόιδευαν επειδή πίστευε στα ζώδια, είχε προκριθεί στους «8» όπου θα αντιμετώπιζε τη Βραζιλία. Λίγες ώρες νωρίτερα η «Σελεσάο» είχε νικήσει με 3-0 την Γκάνα, σε έναν αγώνα που έμεινε στην Ιστορία επειδή ο Ρονάλντο έφτασε τα 15 γκολ σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν άνοιξε το σκορ στο 5′.

Ο χαρισματικός επιθετικός έμεινε έτσι μόνος πρώτος στη σχετική λίστα των σκόρερ όλων των εποχών, αφού ξεπέρασε τα 14 που είχε πετύχει ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ. Κρατήθηκε εκεί μέχρι το 2014, οπότε τον πέρασε ένας άλλος Γερμανός, ο Μίροσλαβ Κλόζε.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Ιουνίου

2018: Η Νότιος Κορέα νικά με 2-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και την αφήνει έξω από τη συνέχεια του Μουντιάλ της Ρωσίας. Τα «Πάντσερ» χρειάζονται μόνο νίκη για να προκριθούν εις βάρος του Μεξικού, το οποίο ηττάται με 3-0 από τη Σουηδία. Όμως, δέχονται δύο γκολ στις καθυστερήσεις από τον Κιμ Γιανγκ-Γκουόν (90’+3) και τον Σον Χέουνγκ-Μιν (90’+6, στην αντεπίθεση ύστερα από προώθηση του Μάνουελ Νόιερ στην νοτιοκορεάτικη περιοχή).

2016: Η Ισλανδία πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών σε διεθνή διοργάνωση, αφού νικά με 2-1 την Αγγλία και προκρίνεται στους «8» του Euro της Γαλλίας. Οι Άγγλοι ανοίγουν το σκορ μόλις στο 4′ με πέναλτι του Γουέιν Ρούνεϊ, όμως οι Ισλανδοί φτάνουν γρήγορα στην ανατροπή με τέρματα που πετυχαίνουν ο Ράγκναρ Σίγκουρντσον (6′) και ο Κόλμπεϊν Σίγκθορσον (18′) και δεν απειλούνται σοβαρά με ισοφάριση στο υπόλοιπο του αγώνα. Στο άλλο ματς της ημέρας, η Ιταλία νικά δίκαια με 2-0 την Ισπανία (33′ Κιελίνι, 90’+1 Πελέ) και παίρνει άτυπη ρεβάνς για τη συντριβή στον τελικό του Euro 2012 με 4-0.

2012: Η Ισπανία αποκλείει την Πορτογαλία με 4-2 στα πέναλτι (0-0 στα 120′) και προκρίνεται στα ημιτελικά του Euro της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

2010: Η Γερμανία νικά με 4-1 την Αγγλία και προκρίνεται στους «8» του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο αγώνας στιγματίζεται από την μη κατακύρωση ενός καθαρού γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ στο 38′, με το οποίο οι Άγγλοι θα ισοφάριζαν 2-2. Η μπάλα αφού χτυπάει πρώτα στο δοκάρι, σκάει κατόπιν καθαρά μέσα απ’ τη γραμμή του τέρματος, όμως ο Ουρουγουανός διαιτητής Λαριόντα διατάσσει να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Ο Τόμας Μίλερ σκοράρει δύο φορές στο 67′ και το 70′ και διαμορφώνει το τελικό σκορ για τους Γερμανούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για ρεβάνς για το «γκολ-φάντασμα» του Τζεφ Χαρστ, που είχε κρίνει εις βάρος τους τον τελικό με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

2001: Ο Παναθηναϊκός επιτυγχάνει οριστική συμφωνία με τον Ηρακλή για την απόκτηση του Κύπριου επιθετικού, Μιχάλη Κωνσταντίνου, αντί του ποσού-ρεκόρ των 4 δισεκατομμυρίων δραχμών.

1985: Η Αμερικανίδα τενίστρια Άννα Γουάιτ κατεβαίνει στον αγώνα του 1ου γύρου του Γουίμπλεντον κόντρα στη συμπατριώτισσά της, Παμ Σράιβερ, φορώντας μια λευκή εφαρμοστή ολόσωμη στολή, γεγονός που σκανδαλίζει μερίδα του κοινού και προκαλεί συζητήσεις. Ο αγώνας διακόπτεται με σκορ 1-1 σετ λόγω σκότους και ο διευθυντής του τουρνουά, Άλαν Μιλς, της ζητά να εμφανιστεί την επόμενη μέρα με πιο ευπρεπή στολή (φούστα και κοντομάνικη μπλούζα)

1971: Ο Πανιώνιος υποδέχεται στη Νέα Σμύρνη την ΑΕΚ, που έχει ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο και με την ισοπαλία με 2-2 που αποσπά κατακτά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και το δικαίωμα συμμετοχής στον νέο ευρωπαϊκό θεσμό, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πρόκειται για την υψηλότερη θέση που έχουν καταλάβει οι «κυανέρυθροι» στην Α’ Εθνική, οι οποίοι αφήνουν τρίτο και εκτός Ευρώπης τον Παναθηναϊκό, φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ στις αρχές του μήνα στο «Γουέμπλεϊ». Το δεύτερο γκολ του Πανιωνίου πετυχαίνει ο Γιώργος Δέδες, ο οποίος φτάνει τα 28 και εκτός από πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, κατακτά το χάλκινο ευρωπαϊκό παπούτσι.

1965: Δραματική εξέλιξη έχει η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Ο βέβαιος πρωταθλητής Παναθηναϊκός απειλείται με μηδενισμό στο εκτός έδρας ματς με τη Νίκη Βόλου, το οποίο ο Ελβετός διαιτητής Χούμπερ διακόπτει εις βάρος του στο 57′ λόγω επίθεσης που δέχεται από παίκτες και παράγοντές του, με αφορμή την αποβολή του Πανουσάκη (το σκορ είναι 1-0 υπέρ των Θεσσαλών, που μάχονται για τη σωτηρία). Αν ο Παναθηναϊκός μηδενιστεί δεν θα πάρει τον βαθμό της ήττας (τότε ίσχυε το σύστημα 3-2-1) κι έτσι για μερικά λεπτά κινδυνεύει να βρεθεί ισόβαθμος στην κορυφή με την ΑΕΚ, η οποία προηγείται με 3-1 του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως, τα γκολ που πετυχαίνουν οι Μποτίνος (80′) και Σιδέρης (89′) διαμορφώνουν το 3-3, αποτρέπουν το σενάριο του μπαράζ και χαρίζουν τον τίτλο στους «πράσινους». Ο αγώνας Νίκη-Παναθηναϊκός επαναλαμβάνεται στις 19 Σεπτεμβρίου (!) ύστερα από μπόλικο παρασκήνιο που οδηγεί την ΕΠΟ σ’ αυτήν την αμφιλεγόμενη απόφαση. Θα λήξει ισόπαλος 0-0 και η Νίκη θα οδηγηθεί σε αγώνες μπαράζ με τον Παναιγιάλειο και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπου θα κερδίσει την παραμονή της (χαμένη βγαίνει η ομάδα της Θεσσαλονίκης).

1962: Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό διακόπτεται στο έβδομο λεπτό της παράτασης λόγω σκότους, ενώ το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο 0-0. Οι φίλαθλοι θεωρούν ότι οι παίκτες των δύο ομάδων έχουν συμφωνήσει να λήξει ο αγώνας ισόπαλος ώστε να καρπωθούν τις εισπράξεις του επαναληπτικού και προκαλούν σοβαρά επεισόδια τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη. Επεισόδια σημειώνονται και μεταξύ των παικτών, με συνέπεια τις αποβολές των Ανδρέα Παπαεμμανουήλ και Σάββα Παπάζογλου μόλις στο 5′ και στη συνέχεια και του Αριστείδη Παπάζογλου (43′).

Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας δεν διαθέτει προβολείς και ο Ελβετός διαιτητής Μελέ αναγκάζεται να διακόψει το ματς. Υπό τον φόβο χειρότερων επεισοδίων η ΕΠΟ δεν ορίζει επαναληπτικό και αποφασίζει να μην απονείμει το τρόπαιο σε καμία ομάδα εκείνη τη χρονιά.

1954: Η Ουγγαρία νικά με 4-2 τη Βραζιλία στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας που επονομάζεται «Η Μάχη της Βέρνης», λόγω της σκληρότητάς του. Το πέναλτι που καταλογίζει ο Άγγλος διαιτητής Έλις υπέρ των Μαγυάρων στο 60′, με το οποίο ο Λάντος διαμορφώνει το 3-1, προκαλεί διαμαρτυρίες και την εισβολή Βραζιλιάνων επισήμων και δημοσιογράφων στον αγωνιστικό χώρο. Στο 71′ αποβάλλονται οι Μπόζικ και Νίλτον Σάντος για διαπληκτισμό και στο 79′ ο Ουμπέρτο για εκτός φάσης κλοτσιά στον Λόραντ. «Δεν ξέρω αν έφταιξε κάτι σχετικό με τη θρησκεία ή την πολιτική, όμως (σ.σ. οι παίκτες των δύο ομάδων) συμπεριφέρθηκαν σαν ζώα. Ήταν ντροπιαστικό», δηλώνει ο Έλις πολλά χρόνια αργότερα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News