Ολυμπιακός: Πρωταθλητής στο μπαράζ... του Μπουμπλή

Στις 29 Ιουνίου 1982 ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας νικώντας με 2-1 τον Παναθηναϊκό στο μπαράζ που διεξήχθη στον Βόλο. Μέχρι να φτάσουν εκεί οι δύο ομάδες, όμως, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο.

Όταν ο διαιτητής Κοσμόπουλος σφύριξε τη λήξη του μπαράζ τίτλου της 29ης Ιουνίου 1982, το οποίο βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό επί του Παναθηναϊκού με 2-1, οι Έλληνες φίλαθλοι έβγαλαν έναν μακρόσυρτο στεναγμό ανακούφισης.

Δεν αναφερόμαστε στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος για τρίτη διαδοχική χρονιά. Αλλά στους φίλους του ποδοσφαίρου κάθε οπαδικής απόχρωσης, που είχαν ανησυχήσει μήπως η διοργάνωση έμενε ανολοκλήρωτη, με τόσα περίεργα που είχαν συμβεί.

Η υπόθεση της παράνομης ελληνοποίησης του Χουάν Ραμόν Ρότσα, με το όνομα «Ιωάννης Μπουμπλής», είχε δοκιμάσει τις σχέσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού από την προηγούμενη σεζόν. Οι «πράσινοι», ωστόσο, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τον Αργεντινό μέσο και οι Πειραιώτες αποφάσισαν να τραβήξουν το σχοινί ύστερα από την επεισοδιακή ήττα τους στον αγώνα Κυπέλλου της 13ης Ιανουαρίου 1982 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η ένσταση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός για παράνομη συμμετοχή του Ρότσα έβαλε φωτιά και στις δύο εγχώριες διοργανώσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» δικαιώθηκαν τον Μάρτιο από το ΑΣΕΑΔ, πετυχαίνοντας την ακύρωση του δελτίου του παίκτη και τον μηδενισμό των «πρασίνων» στο παιχνίδι του Κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός, όμως, κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η σύνθεση του ΑΣΕΑΔ δεν ήταν νόμιμη!

Το «Τριφύλλι» συνέχισε την πορεία του στο Κύπελλο χωρίς τον Ρότσα και το κατέκτησε, νικώντας στον τελικό την ΑΕΛ με 1-0. Στο μεταξύ, όμως, είχε δει το προβάδισμα των τεσσάρων βαθμών που είχε αποκτήσει στο πρωτάθλημα να εξανεμίζεται. Στα δύο πρώτα ματς που έδωσε χωρίς τον Αργεντινό άσο, έφερε ισάριθμες ισοπαλίες κόντρα στον ΟΦΗ και τη Δόξα Δράμας και η ήττα από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο στα τέλη Μαΐου, επέτρεψε στον Ολυμπιακό να τον πιάσει στην κορυφή.

Ωστόσο, το μπαράζ για τον τίτλο άργησε πολύ να οριστεί, αφού εκκρεμούσε η τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση Μπουμπλή. Το ΑΣΕΑΔ, υπό τη νέα του σύνθεση, ακύρωσε εντέλει το δελτίο του Αργεντινού άσου επειδή είχε εκδοθεί βάσει πλαστών στοιχείων, αλλά δεν επέβαλε κυρώσεις στον Παναθηναϊκό για το ματς Κυπέλλου, αφού δεν του απέδωσε δόλο. Χρέωσε, ουσιαστικά,  την παρατυπία στην ΕΠΟ.

Πώς κύλησε ο αγώνας

Η τελεσίδικη απόφαση εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου και το μπαράζ για τον τίτλο ορίστηκε να διεξαχθεί στον Βόλο μόλις τρεις ημέρες αργότερα, αφού η σεζόν έπρεπε να ολοκληρωθεί προτού μπει ο Ιούλιος. Οι φίλαθλοι θα έκαναν ένα διάλειμμα από την παρακολούθηση των αγώνων του Μουντιάλ, για να δουν ποιος θα στεφόταν πρωταθλητής Ελλάδας.

Μην απορήσετε, λοιπόν, που θα ακούσετε τον «μπασκετικό» Φίλιππο Συρίγο να περιγράφει το μπαράζ για την ΕΡΤ, στο βίντεο που έχει διασωθεί στο YouTube. Οι «ποδοσφαιρικοί» σπορτκάστερ της δημόσιας τηλεόρασης βρίσκονταν άπαντες στην Ισπανία για την κορυφαία διοργάνωση της τετραετίας.

Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε πιο έτοιμος πνευματικά στον μεγάλο αγώνα και επικράτησε με 2-1, χάνοντας ευκαιρίες για ευρύτερη νίκη. Μόλις στο 7’ ο Βισέντε Εσταβίλιο έπαιξε το «ένα-δύο» με τον Νίκο Αναστόπουλο και πλάσαρε ψύχραιμα τον Βασίλη Κωνσταντίνου γράφοντας  το 1-0 για τους Πειραιώτες.

Στο 38’ ακυρώθηκε γκολ του Τάσου Μητρόπουλου ως επιθετικό φάουλ στον Νίκο Κόβη – μια απόφαση αμφιλεγόμενη, αν όχι άδικη. Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους (48’) ο Νορβηγός κυνηγός του Παναθηναϊκού, Άρνε Ντόκεν, άγγιξε την ισοφάριση με δυνατό σουτ, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Νίκος Σαργκάνης.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού ανταμείφθηκε στο 69’. Ο Σταύρος Παπαδόπουλος έδιωξε την μπάλα με κεφαλιά στέλνοντας την κοντά στην περιοχή των «πρασίνων», ο Κόβης απέτυχε να διώξει και ο Αναστόπουλος που παρακολουθούσε τη φάση, πλάσαρε ιδανικά τον εξερχόμενο Κωνσταντίνου.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε στο 82’ με κεφαλιά του Χρήστου Ζιάκου, ο οποίος απείλησε και με ισοφάριση στο 88’, όταν εκτέλεσε φάουλ που εξουδετέρωσε ο Σαργκάνης. Η κλεψύδρα, όμως, είχε αδειάσει, ενώ και οι παίκτες των «πρασίνων» είχαν ξεμείνει από δυνάμεις. Το σφύριγμα της λήξης δεν άργησε και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε έναν από τους πιο δύσκολους και ηρωικούς τίτλους του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Ιουνίου

2021: Η Αγγλία νικά με 2-0 τη Γερμανία στο «Γουέμπλεϊ» και προκρίνεται στους «8» του Euro, σπάζοντας παράλληλα και την κακή παράδοση κόντρα στα «Πάντσερ». Τα γκολ πετυχαίνουν ο Ραχίμ Στέρλινγκ στο 75′ και ο Χάρι Κέιν στο 86′.

2014: Η Ελλάδα φτάνει μια ανάσα από την πρόκριση στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, αφού αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με την Κόστα Ρίκα και χάνει την πρόκριση στα πέναλτι (5-3). Οι Κοσταρικανοί, οι οποίοι είχαν πρωτεύσει στον όμιλο με αντιπάλους την Ουρουγουάη, την Ιταλία και την Αγγλία, ανοίγουν το σκορ στο 52′ με τον Μπράιαν Ρουίς. Η Εθνική μας παίρνει τα ηνία του αγώνα μετά την αποβολή του Όσκαρ Ντουάρτε στο 66′ και φτάνει στην ισοφάριση στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, με κοντινό σουτ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου.

Το 1-1 δεν αλλάζει στην παράταση, παρότι η Ελλάδα υπερέχει και χάνει πολλές ευκαιρίες. Στη διαδικασία των πέναλτι μοιραίος αποδεικνύεται ο Φάνης Γκέκας, την εκτέλεση του οποίου αποκρούει ο Κέιλορ Νάβας. Ο Γιώργος Καραγκούνης επιβεβαιώνει μετά τη λήξη ότι κρεμάει τα παπούτσια του σε ηλικία 37 ετών, όπως είχε προαναγγείλει πριν από την έναρξη του Μουντιάλ. Ο αγώνας με την Κόστα Ρίκα αποδεικνύεται και ο τελευταίος του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής.

2008: Η Ισπανία κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην ιστορία της, χάρη στη νίκη με 1-0 επί της Γερμανίας στον τελικό της Βιέννης. Το μοναδικό γκολ πετυχαίνει ο Φερνάντο Τόρες με πλασέ στο 33′ έπειτα από κάθετη μπαλιά του Τσάβι, δώδεκα λεπτά αφότου είχε στείλει την μπάλα στο δοκάρι με κεφαλιά. Οι Ισπανοί φτάνουν στη νίκη παρά την απουσία του πρώτου σκόρερ τους, Νταβίδ Βίγια, ο οποίος είχε τραυματιστεί στον ημιτελικό με τη Ρωσία και δεν απειλούνται σοβαρά ακόμα και στα μικρά διαστήματα που οι Γερμανοί ασκούν πίεση.

2002: Ο Τούρκος επιθετικός Χακάν Σουκούρ σημειώνει το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόλις στο 11ο δευτερόλεπτο του μικρού τελικού κόντρα στη Νότιο Κορέα. Το παλιό ρεκόρ κατείχε από τη διοργάνωση του 1962 ο Τσεχοσλοβάκος Βάτσλαβ Μάτσεκ, ο οποίος είχε σκοράρει μόλις στο 15ο δευτερόλεπτο του αγώνα της ομάδας του με το Μεξικό (1-3).

2000: Η Ιταλία νικά με 3-1 στα πέναλτι την Ολλανδία και προκρίνεται στον τελικό του Euro, όπου την περιμένει η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Ήρωας της Σκουάντρα Ατζούρα στην ψυχοφθόρο διαδικασία είναι ο τερματοφύλακας, Φραντσέσκο Τόλντο, ο οποίος αποκρούει τις εκτελέσεις του Φρανκ Ντε Μπουρ και του Πολ Μπόσφελντ, ενώ είχε πει «όχι» στον Ντε Μπουρ και στην κανονική διάρκεια του αγώνα.

Ο αποκλεισμός των «Οράνιε» συνιστά μία από τις μεγαλύτερες αυτοκτονίες όλων των εποχών. Από το 34′ παίζουν με παίκτη παραπάνω λόγω αποβολής του Τζανλούκα Τζαμπρότα, χάνουν και δεύτερο πέναλτι στο δεύτερο μέρος με τον Πάτρικ Κλάιφερτ (δοκάρι), ενώ έχουν δοκάρι και στα πρώτα λεπτά με τον Ντένις Μπέργκαμπ.

1998: Αγχωτικές νίκες πετυχαίνουν τα φαβορί στους αγώνες της φάσης των «16» του Μουντιάλ της Γαλλίας. Η Γερμανία νικά 2-1 το Μεξικό ανατρέποντας το εις βάρος της σκορ στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο (75′ Κλίνσμαν, 86′ Μπίρχοφ/47′ Ερνάντες), ενώ η Ολλανδία επικρατεί με το ίδιο σκορ της Γιουγκοσλαβίας, χάρη σε γκολ που σημειώνει στις καθυστερήσεις ο Έντγκαρ Ντάβιντς.

1994: Ο Σαουδάραβας μεσοεπιθετικός Σαΐντ Οβαϊράν πετυχαίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και χαρίζει στην εθνική ομάδα της χώρας του τη νίκη-πρόκριση επί του Βελγίου με 1-0. Μόλις στο 6′ ο Οβαϊράν παίρνει την μπάλα αρκετά μέτρα πίσω από τη γραμμή του κέντρου και αποφεύγει τέσσερις αντιπάλους, προτού πλασάρει στην έξοδο τον Μισέλ Πρεντόμ.

Την ίδια ώρα η Ολλανδία νικά δύσκολα με 2-1 το Μαρόκο και ισοβαθμεί στους έξι βαθμούς με τη Σαουδική Αραβία και το Βέλγιο. Οι «Οράνιε» κερδίζουν την πρώτη θέση στον όμιλο επειδή είχαν νικήσει τους Σαουδάραβες, με τους οποίους έχουν ίδια διαφορά τερμάτων (4-3). Τρίτο μένει το Βέλγιο με τέρματα 2-1, αλλά προκρίνεται ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων.

1991: Η Γιουγκοσλαβία κατακτά το Ευρωμπάσκετ για δεύτερη σερί φορά, νικώντας με 88-73 τη γηπεδούχο Ιταλία στον τελικό. Ο αγώνας αυτός θα αποδειχθεί ο τελευταίος με τους Σέρβους και τους Κροάτες παίκτες εκείνης της μεγάλης ομάδας (Κούκοτς, Ντίβατς, Ντανίλοβιτς, Πάσπαλι, Ράτζα, Τζόρτζεβιτς, Κόμαζετς) να πανηγυρίζουν αγκαλιασμένοι, μια και τα τύμπανα του εμφυλίου πολέμου είχαν ήδη αρχίσει να χτυπούν. Άλλωστε, μεσούσης της διοργάνωσης οι Σλοβένοι είχαν διατάξει τον Γιούρι Ζντοβτς να εγκαταλείψει τη γιουγκοσλαβική αποστολή.

1986: Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία της, αφού νικά με 3-2 τη Δυτική Γερμανία στον τελικό που διεξάγεται στο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικού. Η «Αλμπισελέστε» προηγείται 2-0 με τέρματα των Χοσέ Λουίς Μπράουν (22′) και Χόρχε Βαλντάνο (56′), όμως οι Δυτικογερμανοί ισοφαρίζουν με τους Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε (74′) και Ρούντι Φέλερ (81′). Τη διαφορά κάνει στο 84′ ο μεγάλος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης, Ντιέγκο Μαραντόνα. Με έξυπνη κάθετη πάσα βγάζει τετ α τετ τον Χόρχε Μπουρουσάγα κι εκείνος με εύστοχο πλασέ γράφει το τελικό 3-2 για την Αργεντινή.

1983: Η ΑΕΚ νικά με 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο οποίος φιλοξενείται για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και αμαυρώνεται από μεγάλης έκτασης επεισόδια, μέσα και έξω από το γήπεδο. Τα γκολ της Ένωσης πετυχαίνουν στο 27′ ο Θωμάς Μαύρος και στο 80′ ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της σε ηλικία μόλις 20 ετών (παραμένει ο νεότερος στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας).

1982: Η Ιταλία νικά με 2-1 την Αργεντινή στο «Σαριά» της Βαρκελώνης και παίρνει προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Μάρκο Ταρντέλι (55′) και ο Αντόνιο Καμπρίνι (67′), ενώ για τους Λατινοαμερικάνους σκοράρει ο Ραμόν Ντίας (83′). Αργότερα την ίδια ημέρα, η Αγγλία και η Δυτική Γερμανία μένουν στο 0-0 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ύστερα από ένα ιδιαίτερα σκληρό παιχνίδι.

1967: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Πρίμο Καρνέρα, ο Ιταλός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας. Όταν κατέκτησε τον τίτλο το 1933 ζύγιζε 120 κιλά και ήταν ο βαρύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος. Το ρεκόρ άντεξε μέχρι το 2005, όταν στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής ο Ρώσος Νικολάι Βαλούγεφ, ο οποίος ζύγιζε 147 κιλά.

1958: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον 17χρονο Πελέ, η Βραζιλία συντρίβει με 5-2 τη Σουηδία στον τελικό του «Ρασούντα» της Στοκχόλμης και κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν και οι Σουηδοί ανοίγουν το σκορ με τον Νιλς Λίντχολμ στο 4′, στη συνέχεια υποκύπτουν στην ανωτερότητα της «Σελεσάο», η οποία κλείνει το πρώτο μέρος προηγούμενη με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Βαβά (9′, 30′), έπειτα από ισάριθμες ασίστ του Μανέ Γκαρίντσα.

Ο Πελέ διαμορφώνει το 3-1 στο 55′ με ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ και ο Μάριο Ζαγκάλο δίνει στο 68′ διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Βραζιλίας. Ο μετέπειτα προπονητής του Ηρακλή, Άγκνε Σίμονσον, μειώνει στο 80′, αλλά ο Πελέ βάζει το κερασάκι στην τούρτα σκοράροντας με κεφαλιά στο 89′.

1950: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, την οποία απαρτίζουν ερασιτέχνες που στην πλειονότητά τους κατάγονται από άλλες χώρες, νικά με 1-0 την Αγγλία στο Μπέλο Οριζόντε, σε ματς της φάσης των ομίλων του 4ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού, η οποία για πολλούς δεν έχει ξεπεραστεί έως και σήμερα. Το μοναδικό γκολ πετυχαίνει ο καταγόμενος από την Αϊτή, Τζο Γκέιτζενς, ο οποίος είναι φοιτητής στη Νέα Υόρκη και βγάζει τα προς το ζην εργαζόμενος ως λαντζέρης στο εστιατόριο του ιδιοκτήτη της ομάδας Μπρουκχάταν, στην οποία αγωνίζεται στον ελεύθερο χρόνο του.

1933: Ο Πρίμο Καρνέρα αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, όταν νικά με νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Τζακ Σάρκι στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Ο Ιταλός πυγμάχος θα διατηρήσει τον τίτλο μέχρι τις 14 Ιουνίου 1934, όταν θα γνωρίσει την ήττα από τον Μαξ Μπερ.

1920: Η Madrid FC, η οποία είχε ιδρυθεί το 1902, προσθέτει τον βασιλικό τίτλο Real στην ονομασία της, ύστερα από τη σχετική τιμή που της κάνει ο βασιλιάς της Ισπανίας, Αλφόνσος ο 13ος. Έτσι γεννιέται η Ρεάλ Μαδρίτης, η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News