Νίκος Σαρίδης: Το επάγγελμα του... legend

eurokinissi

Πρέπει να μπορεί ο κάθε Χαριστέας να συντάσσει μία πρόταση και να λέει πράγματα που περιμένουμε από έναν ειδικό.

Είκοσι χρόνια μετά το έπος της Πορτογαλίας (αύριο η επέτειος) κι ο σκόρερ εκείνου του τελικού, ο Αγγελος Χαριστέας, εξελίσσεται -εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες- σε καρικατούρα. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

Φταίει ο ίδιος, επειδή αποφάσισε να εκτεθεί ως τηλεσχολιαστής στο τρέχον Euro; Φταίει η ΕΡΤ του Κωνσταντίνου Ζούλα που τον επέλεξε; Προφανώς, εθύνονται κι οι δύο πλευρές: τόσο η δημόσια τηλεόραση, που τον εμπιστεύτηκε για τη συγκεκριμένη δουλειά μαζί με τους Τάκη Φύσσα, Γιούρκα Σεϊταρίδη και Ντέμη Νικολαΐδη, όσο κι ο ίδιος.

Και φταίει ο Χαριστέας, διότι δεν φτάνει που στερείται προσόντων, κατέβηκε στο… τερέν χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή προετοιμασία – αδιάβαστος σε όλα τα επίπεδα.

Ετσι, φτάσαμε να παρακολουθούμε μία φιγούρα βαρετή κι ανελλήνιστη, που πετάει το ένα «μαργαριτάρι» («αυτό είναι ένα υπάρχον πρόβλημα για την Αγγλία») μετά το άλλο («Σπαλέτης»), με αποφθέγματα του στυλ «αν δεν αμύνεσαι καλά, μπορεί να φας γκολ». Θέλουμε να πιστεύουμε πως αποτελεί σύμπτωση ότι οι παλαίμαχοι διεθνείς που συνεργάζονται σ’ αυτό το Euro με την ΕΡΤ είναι γαλάζιας κομματικής απόχρωσης.

Κατά βάθος, βέβαια, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το κάστινγκ έγινε χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός πως ο Χαριστέας τυγχάνει αντιπεριφερειάρχης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, ότι ο Γιούρκας υπήρξε πρώην δημοτικός σύμβουλος του Κώστα Μπακογιάννη κι υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με την κυβερνητική παράταξη στις τελευταίες εκλογές, ότι ο Φύσσας πολιτεύτηκε με τη Νέα Δημοκρατία το 2019 κι ότι ο Ντέμης έριξε (κατά δήλωσή του) Μητσοτάκη… δαγκωτό στις εθνικές κάλπες του 2023. Θα πει κανείς ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς στέλεχος από εκείνη τη θρυλική εθνική ομάδα δίχως κυβερνητικές παρέες.

Ο Αγγελος Μπασινάς λ.χ. είχε πάει του Αγίου Πνεύματος στην εκλογική περιφέρεια του Γιάννη Βρούτση. Συνόδευσε τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού στην Κύθνο, και πήρε μέρος και στη λιτάνευση μίας εικόνας, κρατώντας τη βάση της κατά την περιφορά. Ο δε Θεόδωρος Ζαγοράκης, διετέλεσε επί χρόνια ευρωβουλευτής εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία, μέχρι που τον θάμπωσε ο «πράσινος ήλιος», ενώ ο Βασίλης Τσιάρτας εκκίνησε κι αυτός απ’ τον ίδιο χώρο κι απλώς στη διαδρομή το… κύμα τον έβγα- λε λίγο πιο δεξιά απ’ τους υπόλοιπους.

Τι να έκανε, λοιπόν, η ΕΡΤ; Να κατέφευγε στον Στέλιο Γιαννακόπουλο, που τον… απολαύσαμε στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο ως σχολιαστή του Αντέννα; Δεν είχε και πολλές επιλογές. Από τους λεγόμενους legends του 2004, ελάχιστοι δεν έχουν «καεί» απ’ την έκθεση σε εξωποδοσφαιρικούς ρόλους: ο Καραγκούνης, ο Βρύζας, ο Καψής.

Απλώς δεν έπρεπε το κριτήριο της επιλογής να είναι σώνει και καλά η συμμετοχή στην εποποιία του 2004. Για εκείνη τη δουλειά τον Χαριστέα και τον κάθε Χαριστέα τον τιμήσαμε, τον δοξάσαμε, τέλος. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής-τηλεσχολιαστής είναι μία άλλη ιστορία. Πρέπει να διατηρεί, κατ’ αρχήν, επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να μην εκπλήσσεται όπως εξεπλάγη ο Αγγελος Χαριστέας με τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, επειδή σ’ ένα παιχνίδι ο Αγγλος ανέλαβε, λέει, πρωτοβουλίες αν και τόσο νέος στην ηλικία (μιλάμε για τον MVP της Λα Λίγκα με τη φανέλα της Ρεάλ στη σεζόν που πέρασε).

Πρέπει, επίσης, να μπορεί ο κάθε Χαριστέας να συντάσσει μια πρόταση και να λέει πράγματα που περιμένουμε από έναν ειδικό, όχι κοινοτοπίες, ταυτολογίες και τοποθετήσεις παιδιού Γ’ Δημοτι- κού. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει διακωμώδηση κι ατελείωτο πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News