Α. Καρπετόπουλος: Ο Λουτσέσκου ανακουφίστηκε, ο Μεντιλίμπαρ γκρίνιαξε

ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ-ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος εξηγεί γιατί ο Ραζβάν Λουτσέσκου δήλωνε ευχαριστημένος από το αγχωτικό 3-2 του ΠΑΟΚ επί του Πανσερραϊκού, την ώρα που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκρουε καμπανάκια μετά το 2-0 του Ολυμπιακού στον Βόλο.

Το Σάββατο άνοιξαν το χορό ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ που κέρδισε τον Πανσερραϊκό με 3-2 στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός που πέρασε από τον Βόλο, κερδίζοντας με 2-0. Υπήρξε μια τεράστια διαφορά στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων από τους δυο προπονητές.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πολύ κυνικά δήλωσε ευχαριστημένος από όλα, αρνήθηκε ότι ο ΠΑΟΚ που στα πέντε πρώτα ματς της σεζόν έχει δεχτεί 10 γκολ έχει αμυντικά προβλήματα, δέχτηκε ότι η ομάδα του έχει κάποια θέματα με την αυτοπεποίθησή της κι απέδωσε τις δυσκολίες στο ματς με τον Πανσερραϊκό στο σοκ του αποκλεισμού από την Μάλμε.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από την μεριά του είπε πως κρατά μόνο το αποτέλεσμα και πως δεν είναι ευχαριστημένος από την εμφάνιση.

Γιατί αυτή η διαφορά στην προσέγγιση; Γιατί ο Ρουμάνος δεν θέλει να αγχώσει πιο πολύ την ήδη αγχωμένη ομάδα του, ενώ ο Ισπανός χτυπά καμπανάκια συναγερμού, απαγορεύοντας τη χαλαρότητα.

 

Ο ένας ανακουφίστηκε, ο άλλος γκρίνιαξε

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Πανσερραϊκό γιατί είναι πολύ συνηθισμένο στην περίπτωσή του η επίθεση να διορθώνει τα τεράστια λάθη της άμυνας που το Σάββατο (με τους Βιεϊρίνια, Σουάρεθ, Ντόλμπεργκ, Κεντζιόρα) ήταν και πειραματική.

Η παροιμιώδης ψυχραιμία του Σβαμπ από τη γραμμή του πέναλτι (ο Αυστριακός είχε 2/2) βοήθησε ώστε ο ΠΑΟΚ αρχικά να ανατρέψει γρήγορα το εις βάρος του 1-0 και στη συνέχεια να πάρει προβάδισμα με 3-2 μετά από ένα καλό ξεκίνημα και μια ισοφάριση του Πανσερραϊκού στο β’ ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε πολύ πιο εύκολα γιατί ο Ροντινέι άνοιξε το σκορ στο 12΄στην πρώτη τελική προσπάθεια, γιατί η άμυνα του ήταν σχετικά καλή, γιατί από τον πάγκο του ήρθαν παίκτες που άλλαξαν την εικόνα του στο β’ ημίχρονο (Ελ Καμπί, Μασούρας) και γιατί ο Βόλος έμεινε με δέκα παίκτες από το 30′.

Αυτό το τελευταίο μάλλον ήταν ο λόγος που ο Μεντιλίμπαρ γκρίνιαξε. Περίμενε καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και πιο πολλές συνεργασίες σαν αυτή που έφερε το ωραίο τελείωμα του Μασούρα και το 2-0 στο 75′.

Πάντως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ (ειδικά αν φύγει και ο Κουλιεράκης) χρειάζονται σοβαρές ενισχύσεις.

 

Ολοι ροτέισον, αλλά…

Ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης και η ΑΕΚ απέναντι στον ΟΦΗ είχαν αρχικά την υποχρέωση να βγάλουν αντίδραση μετά τους (διαφορετικούς) ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς που βίωσαν την περασμένη Πέμπτη.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο έκανε ένα υποχρεωτικά μεγάλο rotation, κρατώντας μόνο δυο παίκτες από την 11άδα που ξεκίνησε στο Αμστερνταμ (Τζούριτσιτς – Αράο) και χρησιμοποιώντας από την αρχή τους Λοντίγκιν, Βαγιαννίδη, Σένκεφελντ, Βιλένα, Γερεμέγεφ, Μαξίμοβιτς, Ζέκα, Μαξ, όπως επίσης τον σκόρερ της ρεβάνς Τετέ.

Ο Ματίας Αλμέιδα άλλαξε κι αυτός πολλά στην ΑΕΚ σε σχέση με το ματς απέναντι στη Νόα. Ο Μουκουντί έπαιξε δίπλα στον Βίντα αντί του Κάλενς, ο Πινέδα ξεκίνησε αντί του Μάνταλου, οι Αμραμπατ – Κοϊτά ήταν στις θέσεις των εξτρέμ (αντί των Ελίασον, Γκατσίνοβιτς) και ο Λιβάι Γκαρσία έπαιξε φορ αντί του Τσούμπερ.

Ο Παναθηναϊκός παρά το ρότεισον του Αλόνσο έχασε, ενώ αντίθετα, η ΑΕΚ παρά το ροτέισον του Αλμέιδα κέρδισε. Γιατί; Γιατί πέρα από τις επιλογές των παικτών παίζει ρόλο πάντα η απόδοσή τους.  Στους μεν φάνηκε η απουσία των βασικών, ενώ στους δε γύρισε ο Λιβάι Γκαρσία.

 

Ο Αστέρας είχε ομοιογένεια

Ο Παναθηναϊκός που παρατάχτηκε κόντρα στον Αστέρα ήταν περίπου πειραματικός – μάλιστα κάποια πειράματα, όπως το να ξεκινήσει βασικός ο Ζέκα και να παίξουν ως δημιουργικά έμβολα στο 4-3-3 οι Βιλένα-Μαξίμοβιτς δεν είχαν και νόημα.

Ηταν πολύ βαρύς στην μεσαία γραμμή και η απόφαση της αφαίρεσης του Αράο από αυτή για να παίξει αυτός δίπλα στον Σένκεφελντ αποδείχτηκε καταστροφική απέναντι σε ένα Αστέρα με ομοιογένεια, καθώς είναι η ίδια ομάδα με πέρυσι με την cult μορφή που λέγεται Ανταμ αντί του Μιριτέλο.

Μετά από ένα ημίχρονο που ο Αστέρας έκανε πιο πολλά θα περίμενε κανείς αλλαγές, αλλά ο Αλόνσο άργησε. Στο 52΄ ο Παναθηναϊκός έπαθε διπλό κακό στην ίδια φάση. Ο Ζέκα ανέτρεψε τον Κρεσπί κι ορθά αποβλήθηκε κι ο Κρεσπί από το φάουλ έκανε το 0-1 με τον κατά τα άλλα πολύ καλό Λοντίγκιν να έχει μια σημαντική ευθύνη.

Η αντίδραση ομάδας και προπονητή του ήταν κακή. Ο Αλόνσο πέρασε στο ματς τους Μπακασέτα και Ιωαννίδη, αλλά στο 4-2-1-2 που προσπάθησε να παίξει άδειασε τη μεσαία του γραμμή. Η μπάλα δεν κατέβαινε κι ο Αστέρας που είχε σε μεγάλη βραδιά τον Μπαρτόλο έβρισκε αντεπιθέσεις.

Ο Ράσταβατς πήρε το ματς διαδικαστικά, κάνοντας αλλαγές στις καθυστερήσεις. Ο Παναθηναϊκός είναι ζήτημα να έκανε δυο επικίνδυνες φάσεις στο τέλος – η καλύτερη ήταν με τον Βαγιαννίδη. Φάνηκε κοιμισμένος από τα «μπράβο» για την εμφάνιση στο Αμστερνταμ, ενώ αντίθετα η ΑΕΚ που ήταν θυμωμένη καθάρισε το ματς με τον ΟΦΗ στο δεκαπεντάλεπτο. Ο Γκαρσία που όποτε παίζει σκοράρει έκανε το 1-0 κι ο Πήλιος το 2-0. Και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

 

Μπαράζ παραμονής

Στα υπόλοιπα δυο ματς είχαμε ισοπαλίες. Στο Περιστέρι ο Αρης τρόμαξε τον Ατρόμητο όταν προηγήθηκε στο 66′ χάρη σε αυτογκόλ του Μπρόρσον μετά από λάθος του τερματοφύλακα Κοσέλεφ.

Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν οκτώ λεπτά αργότερα με πέναλτι του Γουάρντα που κέρδισε ο νεοφερμένος Μίχορλ από τον Κουέστα, ο οποίος έπεσε πάνω του.

Δεν ήταν η καλύτερη βραδιά για τους τερματοφύλακες. Ισοπαλία είχαμε ανάμεσα στον Λεβαδειακό και την Καλλιθέα που ζήτησε ένα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του ματς.

Παρόλο που βρισκόμαστε στην πρώτη αγωνιστική νόμιζες πως παρακολουθούσες ένα μπαράζ παραμονής…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News