Ολυμπιακός: Ο ιστορικός πρώτος αγώνας του στην Ευρώπη
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1959 ο Ολυμπιακός έγινε ο πρώτος σύλλογος που εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Κύπελλα Ευρώπης, καταφέρνοντας μάλιστα να απειλήσει με ήττα την πανίσχυρη Μίλαν του Αλταφίνι και του Λίντχολμ.
Η κορύφωση της θρυλικής ομάδας του Ολυμπιακού που σάρωσε τους τίτλους κατά τη δεκαετία του ’50, ήρθε όταν έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1959, οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχθηκαν στο ξερό ακόμα «Γ. Καραϊσκάκης» την ξακουστή Μίλαν του Τσέζαρε Μαλντίνι (ο πατέρας του Πάολο και μετέπειτα εκλέκτορας της Εθνικής Ιταλίας), του Νιλς Λίντχολμ και του Ζοζέ Αλταφίνι για τον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Και όχι μόνο στάθηκαν αξιοπρεπώς απέναντί της, αλλά την απείλησαν και με ήττα, μένοντας τελικά στο 2-2.
Και σε περίπτωση ήττας, ωστόσο, ο Ολυμπιακός, θα είχε γράψει και πάλι Ιστορία. Ως μόνιμος πρωταθλητής από το 1954, δικαιούταν την τιμή να γίνει ο πρώτος σύλλογος που θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας στην Ευρώπη. Τούτο, μάλιστα, θα είχε συμβεί από το 1958, όταν η ΕΠΟ τον δήλωσε για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το οποίο είχε αρχίσει από τη σεζόν 1955-56.
Όμως, η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με την Μπεσίκτας και οι τεταμένες σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, λόγω του διωγμού που είχαν υποστεί οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, υποχρέωσε τους «ερυθρόλευκους» να μην κατέβουν να αγωνιστούν.
Βέβαια και με τους Ιταλούς υπήρχε αντίστοιχο παρελθόν, που δεν ήταν τόσο μακρινό το 1959. Ωστόσο, οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν αποκατασταθεί και δεν τέθηκε ποτέ θέμα μη συμμετοχής του Ολυμπιακού στους αγώνες με τη Μίλαν. Η πρώτη αναμέτρηση που διεξήχθη σαν σήμερα, μάλιστα, είχε αποκτήσει εθνικό χαρακτήρα.
Οι εφημερίδες της εποχής κυκλοφορούσαν με ενωτικούς τίτλους αρκετές ημέρες πριν τον αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν στείλει ανθοδέσμη με ευχετήριο μήνυμα προς τους «αιώνιους» αντιπάλους τους, στο ξενοδοχείο «Αριάδνη» της Εκάλης, όπου είχαν καταλύσει.
Για τον αγώνα, έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα. Το 2-2 άφησε με την αίσθηση της αδικίας τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο το χωμάτινο τερέν κι έφτασαν πολύ κοντά στη νίκη. Το υπέροχο γκολ του Ηλία Υφαντή στο 45′ τους έδωσε προβάδισμα με 2-1, το οποίο διατήρησαν μέχρι το 79′, όταν ισοφάρισε ο φημισμένος Βραζιλιάνος επιθετικός, Ζοζέ Αλταφίνι, ο επονομαζόμενος «Ματσόλα». Ο ίδιος είχε πετύχει και την πρώτη ισοφάριση, στο 34′.
Το ιστορικό πρώτο ελληνικό γκολ στα Κύπελλα Ευρώπης σημείωσε στο 19′ ο Κώστας Παπάζογλου με κεφαλιά, έπειτα από κόρνερ του Υφαντή. Η φάση έχει διασωθεί στα πλάνα που είχε τραβήξει ο κινηματογραφιστής, Γιάννης Βώκος, και τα οποία πρόβαλλε για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια η ΕΡΤ, στην εξαιρετική σειρά «Τα Χρόνια της Αθωότητας».
Κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού, πάντως, ήταν κατά γενική ομολογία ο Θανάσης Μπέμπης. Ο θρυλικός «Πινόκιο» εντυπωσίασε τους 20.000 και πλέον Έλληνες φιλάθλους με τις περίτεχνες ενέργειές του, αναγκάζοντας ακόμα και το ίνδαλμά του, τον περίφημο Σουηδό μέσο, Νιλς Λίντχολμ, να του πλέξει το εγκώμιο μετά το τέλος του αγώνα.
Στην κεντρική μας φωτογραφία απεικονίζονται οι παίκτες που απάρτιζαν τη μεσοεπιθετική πεντάδα των Πειραιωτών στο ιστορικό ματς με τη Μίλαν. Από αριστερά βλέπουμε τους Κώστα Παπάζογλου, Γιώργο Σιδέρη, Ηλία Υφαντή, Θανάση Μπέμπη και Στέλιο Ψύχο.
Τερματοφύλακας ήταν ο Σάββας Θεοδωρίδης, στην άμυνα αγωνίστηκαν οι Ηλίας Ρωσσίδης, Σούλης Κίνλεϊ και Μίμης Στεφανάκος και στη μεσαία γραμμή ο Κώστας Πολυχρονίου και ο Μπάμπης Κοτρίδης. Όλοι τους ήταν εξαιρετικοί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής – και είμαστε βέβαιοι ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου ήταν αντικειμενικοί.
Στη ρεβάνς του Σαν Σίρο ο Ολυμπιακός πάλεψε σθεναρά, αλλά δεν απέφυγε την ήττα με 3-1 και τον αποκλεισμό. Ο Υφαντής πέτυχε ένα ακόμα υπέροχο γκολ δίνοντας ελπίδες για αυτό που θα ισοδυναμούσε με θαύμα, όμως δεν ήταν γραφτό για τους «ερυθρόλευκους» να γράψουν από τόσο νωρίς «χρυσές σελίδες» στην ιστορία τους και εκτός συνόρων.
Πάντως, ο σπόρος για το ονειρεμένο βράδυ που έζησαν οι φίλοι του Ολυμπιακού στις 29 Μαΐου 2024, με την κατάκτηση του Conference League, είχε πέσει εκείνο το απόγευμα της 13ης Σεπτεμβρίου 1959, στο χωμάτινο τερέν του παλιού «Γ. Καραϊσκάκης».
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Σεπτεμβρίου
2016: Ο Σάκης Κωνσταντινίδης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στην κορίνα F32 των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, με βολή στα 33.69 μ.
2008: Δύο μετάλλια πανηγυρίζει η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Γιώργος Καπελλάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο S2 της κολύμβησης με χρόνο με 1:04.85 και η Αλεξάνδρα Δημόγλου το χάλκινο στα 200 μ. Τ13 με χρόνο 25.59.
2007: Η McLaren τιμωρείται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με πρόστιμο $100 εκ. και με μηδενισμό στο Πρωτάθλημα των κατασκευαστών όταν στην κατοχή ανθρώπων της ομάδας εντοπίζονται εμπιστευτικά τεχνικά στοιχεία που ανήκαν στην αντίπαλο Ferrari.
2006: Η Ρεάλ Μαδρίτης γνωρίζει την 100ή ήττα της σε 387 αγώνες στα Κύπελλα Ευρώπης, όταν η Λιόν τη νικά με 2-0 στο «Ζερλάν» για τη φάση των ομίλων του Champions League.
2005: Ο Ολυμπιακός γνωρίζει οδυνηρή εντός έδρας ήττα με 3-1 από τη Ρόζενμποργκ στην πρεμιέρα του στη φάση των ομίλων του Champions League.
2002: Ξεκινά το “1ο Ιστορικό Ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” και το “1ο ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΝΤΙΚΑ” (Regularite). Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την Αθήνα, θα περάσει από την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και θα διαρκέσει 3 ημέρες ενώ θα τερματίσουν 30 πληρώματα. Ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ, Βασίλης Δεσποτόπουλος, θα τερματίσει 5ος στο “Αντίκα” με οδηγό τον Θεόδωρο Βουκίδη και μία Mercedes Benz 190SL του 1958.
1997: Ο 34χρονος πρώην διεθνής αμυντικός, Γιώργος Μητσιμπόνας, χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα λίγο έξω από την Κοζάνη, όπου μετέβαινε με το αυτοκίνητό του για να συμμετάσχει σε φιλικό παιχνίδι με την τότε ομάδα του, τον Τύρναβο. Ο Μητσιμπόνας είχε κομβικό ρόλο στο πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει η ΑΕΛ το 1988, ενώ αργότερα πέρασε με επιτυχία από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.
1994: Η Μαρσέιγ, η οποία μετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας της Γαλλίας μετά την καταδίκη της για χειραγώγηση αγώνα, νικά με 2-1 τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», στην πρώτη αναμέτρηση του 1ου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το αποτέλεσμα προκαλεί την απόλυση του Νίκου Αλέφαντου απ’ την τεχνική ηγεσία.
1989: Ο τζόκεϊ, Πάτ Ντέι, σπάει το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μία ημέρα κερδίζοντας οκτώ από τις εννέα κούρσες στο Arlington Park. Στην ένατη τερματίζει δεύτερος.
1978: Με κορυφαίο παίκτη τον Χρήστο Αρδίζογλου, ο οποίος σημειώνει και ένα γκολ, η ΑΕΚ συντρίβει με 6-1 την Πόρτο στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον πρώτο αγώνα για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Δύο γκολ σημειώνει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κι από ένα (εκτός του Αρδίζογλου) οι Τάσος Κωνσταντίνου, Λάκης Νικολάου και Θωμάς Μαύρος. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ματς του Μίμη Δομάζου με τη φανέλα της Ένωσης, προπονητής της οποίας είναι ο Φέρεντς Πούσκας.
1970: Η Αυστραλή, Μάργκαρετ Κορτ, κατακτά το US Open όταν κερδίζει στον τελικό τη Ρόζμαρι Καζάλς Casals με 2-1 σετ και γίνεται η δεύτερη τενίστρια, μετά την Μορίν Κόνολι, που κατακτά και τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ.
1935: Ο πολυεκατομμυριούχος, παραγωγός ταινιών, βιομήχανος και μηχανικός αεροσκαφών Χάουαρντ Χιουζ, σημειώνει ρεκόρ ταχύτητας με 352 μίλια την ώρα (566 χιλιόμετρα την ώρα) πετώντας πάνω από την Σάντα Άννα της Καλιφόρνια. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 314 μίλια την ώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Aρης-Λαμία 2-0: Mορόν από τον πλανήτη... Αρη και στην κορυφή της βαθμολογίας!
- Παναιτωλικός-ΑΕΚ 1-0: Ο Μιγκέλ Λουίζ «ξέρανε» την Ενωση
- Παναθηναϊκός αποστολή: Πάλι εκτός ο Βαγιαννίδης - Μέσα για το ντέρμπι ο Νίκας
- Χρήστος Μουζακίτης: Η αγάπη για τη θέση του τερματοφύλακα, η «αρπαγή» από την ΑΕΚ και η ατάκα του Ντάνι Γκαρθία
- Αρης-ΑΕΚ 59-70: Αφεντικό στη Θεσσαλονίκη η «Ενωση»