ΠΑΟΚ: Η ευρύτερη εκτός έδρας νίκη ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη
Ο ΠΑΟΚ δεν έδειξε οίκτο στη Λοκομοτίβ Τιφλίδας, στις 16 Σεπτεμβρίου 1999. Τη συνέτριψε με 7-0 στην πρωτεύουσα της Γεωργίας σημειώνοντας ρεκόρ ευρύτερης νίκης για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης.
Ο αγώνας του ΠΑΟΚ στην Τιφλίδα με την τοπική Λοκομοτίβ, στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, είχε όλα τα συστατικά για να ξεχαστεί γρήγορα.
Ο αντίπαλος ήταν αδύναμος και η νίκη και κατ’ επέκταση η πρόκριση θεωρούνταν δεδομένες. Όμως, οι παίκτες του «Δικεφάλου» δεν έδειξαν οίκτο απέναντι στου Γεωργιανούς. Τους συνέτριψαν με 7-0 στο στάδιο «Μπορίς Παϊχάτζε», σκορ το οποίο συνιστούσε την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης.
Η προηγούμενη επίδοση ανήκε στον Άρη, ο οποίος στις 22 Σεπτεμβρίου 1968 είχε συντρίψει με 6-0 τη Χιμπέρνιανς στη Μάλτα. Ρεκόρ που ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός όταν νίκησε με 6-0 την Ελεκτροπούτερε Κραϊόβα στη Ρουμανία, στις 16 Σεπτεμβρίου 1992. Ακριβώς επτά χρόνια πριν από την ιστορική, πλέον, «εφτάρα» του ΠΑΟΚ, η οποία αντέχει ακόμα ως ρεκόρ για όλες τις ελληνικές ομάδες, ακόμα και στα εντός έδρας παιχνίδια.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ο αγώνας της 16ης Σεπτεμβρίου 1999 δεν αντέχει σε κριτική. Από τα πρώτα λεπτά, όταν ο Γιώργος Γεωργιάδης διαμόρφωσε το 2-0 με τα τέρματα που πέτυχε στο 16′ και το 24′, είχε γίνει αντιληπτό ότι υπήρχε χαώδης διαφορά κλάσης. Ο Αμπντελσατάρ Σάμπρι έγραψε το 3-0 στο 43′, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν έσβησε τις μηχανές ούτε στο δεύτερο μέρος.
Ο Νίκος Φρούσος (56′, 63′), ο Κώστας Φρατζέσκος (68′) και ο Ζήσης Βρύζας (69′) ανέβασαν το σκορ στα διαστημικά επίπεδα του 7-0, ενώ απέμενε πολύς χρόνος ακόμα. Ο Άρι Χάαν, ο Ολλανδός προπονητής που πραγματοποιούσε τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο των Θεσσαλονικέων, δεν έδωσε ουσιαστικά ποτέ εντολή χαλάρωσης. Οι παίκτες δημιούργησαν κι άλλες ευκαιρίες, απλώς δεν μπόρεσαν να πετύχουν άλλο γκολ.
Η ρεβάνς της Τούμπας είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, άφησε κι εκείνη κάτι για να τη μνημονεύουμε, παρότι ο ΠΑΟΚ δεν πιέστηκε καθόλου και νίκησε μόνο με 2-0. Ένα από τα δύο γκολ πέτυχε ο 18χρονος Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος έκανε τότε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα του «Δικεφάλου του Βορρά». Ένα «αστέρι» είχε μόλις γεννηθεί.
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι παίκτης της Λοκομοτίβ στο ιστορικό 0-7 ήταν ο Λεβάν Κεμπάτζε, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή. Αργότερα πέρασε και από τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και από κυπριακούς συλλόγους.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Σεπτεμβρίου
2021: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας από τους κορυφαίους προπονητές μπάσκετ στην Ευρώπη, ο οποίος εργάστηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του σε ελληνικές ομάδες.
2007: Ο 39χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των αγώνων ράλι, Κόλιν ΜακΡέι, βρίσκει τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο που πιλοτάρει ο ίδιος συντρίβεται στο Τζέρβισχουντ της Βρετανίας, ένα περίπου χιλιόμετρο μακριά απ’ το σπίτι του. Μαζί του σκοτώνονται ο πεντάχρονος γιος του, Τζόνι, ο εξάχρονος φίλος του γιου του, Μπεν Πορσέλι και ο 37χρονος φίλος της οικογένειας ΜακΡέι, Γκρέιαμ Ντάνκαν.
2004: Ο Πανιώνιος νικά με 3-1 την Ουντινέζε στη Νέα Σμύρνη (27′ Ντοντ, 44′, 59′ Γιαννόπουλος/28′ Πίντσι) και κάνει μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αντίστοιχη επιτυχία σημειώνει το πρωτοεμφανιζόμενο στην Ευρώπη, Αιγάλεω, το οποίο νικά με 1-0 την Γκεντσλερμπιρλιγκί στη Ριζούπολη (13′ πέν. Μπάρκογλου).
2000: Ο Αυστραλός κολυμβητής, Ίαν Θορπ, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (3:40.59).
1998: Ο Ολυμπιακός αποσπά ισοπαλία με 2-2 από την Πόρτο πετυχαίνοντας δύο γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο (85′ Γιαννακόπουλος, 90′ Γκόγκιτς), για την πρεμιέρα του ομίλου του στο Champions League.
1975: Ο ΠΑΟΚ νικά με 1-0 την Μπαρτσελόνα στην Τούμπα, στον πρώτο αγώνα για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το γκολ που προκαλεί ντελίριο στους 50.000 οπαδούς που είχαν κατακλύσει το γήπεδο, σημειώνει ο Γιώργος Κούδας στο 72ο λεπτό.
1969: Αρχίζει στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή διοργάνωση της οποίας την παραγωγή έχει η ΕΡΤ, ενώ τους αγώνες περιγράφει για τους Έλληνες φιλάθλους ο Γιάννης Διακογιάννης. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο κερδίζει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Σοβιετική, Νάντιεζντα Τσίζοβα στη σφαιροβολία, η οποία μάλιστα σημειώνει και παγκόσμιο ρεκόρ (20.43 μ.).
1964: Ο Άρης δίνει τον πρώτο του αγώνα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του Κυπέλλου Εκθέσεων, υποδέχεται τη Ρόμα στη Θεσσαλονίκη και αναδεικνύεται ισόπαλος 0-0.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης