Εθνική Ελλάδας: Όταν έδωσε δύο αγώνες σε δύο διαφορετικές ηπείρους την ίδια μέρα!

Ο κακός προγραμματισμός της ΕΠΟ υποχρέωσε την Εθνική Ελλάδας να δώσει δύο αγώνες στις 14 Οκτωβρίου 1951, σε δύο διαφορετικά σημεία του πλανήτη! Η ιστορία για το πώς συνέβη αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία είναι σπαρταριστή.

Γίνεται μια ποδοσφαιρική ομάδα να δώσει δύο αγώνες την ίδια ημέρα; Αν είναι η Εθνική Ελλάδας, γίνεται. Η ανοργανωσιά της ΕΠΟ μας έχει χαρίσει κι αυτήν την πρωτιά, από τις 14 Οκτωβρίου 1951.

Η ιστορία είναι σπαρταριστή από την αρχή έως το τέλος. Η ομοσπονδία είχε κλείσει αρχικά για εκείνη την ημερομηνία ένα φιλικό με τη Β’ ομάδας της Γαλλίας στη Μασσαλία. Όλα καλά μέχρι εδώ. Στην πορεία, όμως, προέκυψαν και οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες που θα φιλοξενούνταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Και το ποδοσφαιρικό τουρνουά της διοργάνωσης ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 14 Οκτωβρίου, με τον αγώνα Ελλάδα-Συρία!

Το πρόβλημα με τους ιθύνοντες της ΕΠΟ, πρόεδρος της οποίας ήταν τότε ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, ήταν ότι συνειδητοποίησαν αρκετά αργά ότι οι δύο αγώνες έπεφταν στην ίδια ημερομηνία. Και πάλι, όμως, η λογική θα συνιστούσε να αναβληθεί ο αγώνας με τη Γαλλία, που ήταν φιλικός. Ή έστω να μεταφερθεί σε κοντινή ημερομηνία, μια και το καλεντάρι τότε δεν ήταν τόσο φορτωμένο όσο σήμερα.

Ωστόσο, η πρόκληση ενός αγώνα κόντρα στους «Μπλε» (έστω και την εφεδρική ομάδα τους) ήταν μεγάλη. Υπήρχε κι άλλο πρόβλημα. Οι Γάλλοι είχαν στείλει την ομάδα τους να παίξει φιλικό στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1950 και η ΕΠΟ τους είχε υποσχεθεί ότι αντίστοιχος αγώνας θα επαναλαμβανόταν στη Μασσαλία, έναν χρόνο αργότερα. Η αθέτηση της υπόσχεσης απέναντι σε μία τόσο ισχυρή ομοσπονδία όπως η γαλλική, θα ήταν ντροπιαστικό γεγονός.

Ποια λύση βρέθηκε λοιπόν; Να συγκροτηθούν δύο διαφορετικές ομάδες, μία για κάθε παιχνίδι! Τόσο απλά. Και επειδή ως λαός είμαστε και περήφανοι, δεν πέρασε απ’ το μυαλό κανενός να στείλουμε, για παράδειγμα, στη Γαλλία μία λιγότερο καλή ομάδα ή έστω το αντίστροφο. Η ΕΠΟ προσπάθησε να συγκροτήσει δύο ισάξιες εντεκάδες, που θα ήταν ικανές να διεκδικήσουν τη νίκη και στα δύο παιχνίδια, που διεξάγονταν σε δύο διαφορετικούς ηπείρους της Γης.

Ύστερα από πρόταση της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», αποφασίστηκε η ομάδα που θα πήγαινε στη Μασσαλία να έχει ως βάση τις ομάδες της Αθήνας κι εκείνη της Αλεξάνδρειας τον Ολυμπιακό, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη ομοιογένεια για κάθε σχήμα. Στην πορεία, βέβαια, παρουσιάστηκαν κι άλλα προβλήματα, όπως το ποιος θα ήταν ο προπονητής της κάθε ομάδας.

Ο Αντώνης Μηγιάκης είχε αναλάβει τη θέση στις αρχές του 1951 και είχε κοουτσάρει την Εθνική σε ένα ματς με τη Β’ Ιταλίας τον Απρίλιο. Τελικά επιλέχθηκε να είναι υπεύθυνος για την ομάδα που θα αγωνιζόταν στη Μασσαλία, στην οποία μετείχαν και παίκτες του Παναθηναϊκού τους οποίους γνώριζε καλύτερα από τη θητεία του ως ποδοσφαιριστής στο «τριφύλλι». Την ομάδα που θα διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες ανέλαβε να προετοιμάσει ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Χέλμης.

Μάλιστα, το πρόγραμμα προετοιμασίας των δύο ομάδων περιλάμβανε και μεταξύ τους φιλικό, στο οποίο η Εθνική που θα αγωνιζόταν στην Αλεξάνδρεια επικράτησε με 3-2. Οι εφημερίδες ενημέρωναν καθημερινά για την πορεία της προετοιμασίας και προσπαθούσαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων για τη διπλή μάχη.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αθλητικής Ηχούς» της 15ης Οκτωβρίου 1951 χωρίστηκε στα δύο για να μην αδικήσει καμία από τις δύο Εθνικές Ελλάδας που αγωνίστηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Όλα κύλησαν ομαλά μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, οπότε γράφτηκε αυτό το ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Εθνικής. Στη Μασσαλία, η ομάδα μας υπέκυψε στην ανωτερότητας της Β’ Γαλλίας και ηττήθηκε με 1-0, σε ένα ματς που διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή. Στην Αλεξάνδρεια, το… άλλο μισό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είχε σαφώς πιο εύκολο έργο και συνέτριψε τη Συρία με 4-0. Και στην ΕΠΟ, όλοι είχαν μείνει ικανοποιημένοι. Ο δύσκολος στόχος της αξιοπρεπούς παρουσίας και στα δύο μέτωπα είχε επιτευχθεί.

Στα αξιοσημείωτα των δύο αγώνων, ήταν ότι στη Μασσαλία έκανε τη μοναδική του συμμετοχή με το εθνόσημο ο σπουδαίος μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, Γιάννης Κανάκης, ο οποίος μέχρι τότε βρισκόταν στη σκιά του μεγάλου Γιώργου Δαρίβα (έπαιξε κανονικά στην Αλεξάνδρεια). Το ίδιο συνέβη και με τον Ηρακλειώτη άσο του Εθνικού, Δημήτρη Βάβουλα, ο οποίος βγήκε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου και αντικαταστάθηκε από έναν νεαρό επιθετικό του Πανιωνίου, που ήδη έκανε θραύση. Τον Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος έκανε εκείνη τη μέρα ντεμπούτο με την Εθνική.

Ο Εθνικός είχε δύο εκπροσώπους και στην ομάδα που έπαιξε στην Αλεξάνδρεια και μάλιστα ο ένας αναδείχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή της αναμέτρησης. Ο λόγος για τον Νίκο Λεκατσά, ο οποίος στην παρθενική του διεθνή συμμετοχή σημείωσε χατ-τρικ (το τέταρτο γκολ σημείωσε με πέναλτι ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Ανδρέας Μουράτης). Ο άλλος παίκτης των «κυανόλευκων» ήταν ο Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό.

Σε εκείνη την εντεκάδα είχαν περιληφθεί και δύο παίκτες του Αστέρα Γκύζη, ισχυρής αθηναϊκής ομάδας της εποχής. Ο ένας ήταν ο νεαρός αμυντικός, Κώστας Λινοξυλάκης, ο οποίος θα διέπρεπε αργότερα με τα χρώματα του Παναθηναϊκού και ο άλλος ο επιθετικός, Νίκος Ραδίτσας. Οι υπόλοιποι ήταν βασικά στελέχη του πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Δαρίβας, ο Θανάσης Μπέμπης, ο Ηλίας Ρωσσίδης, ο Μπάμπης Κοτρίδης, ο Μπάμπης Δρόσος και ο τερματοφύλακας, Στέλιος Κουρουκλάτος.

Για την Ιστορία, η Εθνική που ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια και τη βλέπετε σε πλήρη σύνθεση στην κεντρική μας φωτογραφία, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό που διεξήχθη στις 18 Οκτωβρίου 1951, νίκησε τη γηπεδούχο Αίγυπτο με 2-0 (τα γκολ πέτυχαν οι Κοτρίδης και Λεκατσάς).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Οκτωβρίου

2023: Μετά την αποβολή του προπονητή του Αμαρουσίου, Γιώργου Σκαραφίγκα, επτά λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο κλειστό του Αγίου Θωμά, τον αναπληρώνει η συνεργάτιδα (και σύζυγός του), Λία Γκουζίνη, η οποία γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα που κοουτσάρει ομάδα της ανδρικής Basket League.

2022: Πεθαίνει από σπάνια μορφή καρκίνου ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, λίγες μέρες προτού κλείσει τα 43 του χρόνια.

2017: Η Κατερίνα Στεφανίδη ανακηρύσσεται κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017 στο γκαλά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που διεξάγεται στο Βίλνιους και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κερδίζει τόσο υψηλή διάκριση.

2014: Στο 41ο λεπτό του αγώνα Σερβία-Αλβανία για τον 9ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, και με το αποτέλεσμα 0-0, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με σημαία που φέρει αλβανική επιγραφή και απεικονίζει τη λεγόμενη «μεγάλη Αλβανία» εμφανίζεται πάνω από τον αγωνιστικό χώρο. Όταν φτάνει χαμηλά ο Μίτροβιτς το αρπάζει και αφαιρεί τη σημαία. Η ενέργεια εξοργίζει τους Αλβανούς ποδοσφαιριστές που του επιτίθενται και ακολουθεί γενική σύρραξη, με εισβολή δεκάδων Σέρβων οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Με καθυστέρηση μισής περίπου ώρας ο Άγγλος διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον θα διακόψει την αναμέτρηση. H UEFA θα μηδενίσει τη Σερβία και θα κατακυρώσει τον αγώνα στην Αλβανία με σκορ 3-0.

2012: Ο 43χρονος Αυστριακός, Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, σπάει το φράγμα του ήχου κάνοντας ελεύθερη πτώση από 39.000 μέτρα κατά την οποία φτάνει την ταχύτητα των 1.342 χλμ/ώρα (1.24 Μάχ) σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

2012: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 76 ετών ο Παναγιώτης Σπύρου, ένας από τους κορυφαίους καρδιοχειρουργούς της Ελλάδας. Είχε διατελέσει πρόεδρος τόσο της ΠΑΕ Άρης όσο και του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου.

2011: Ο Ιάπωνας θρύλος της ενόργανης γυμναστικής, Κοχέι Ουτσιμούρα, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για τρίτη διαδοχική φορά, ύστερα από το 2009 και το 2010. Είναι η πρώτη φορά που αθλητής ή αθλήτρια της ενόργανης κερδίζει το σύνθετο ατομικό τρεις φορές, πόσο μάλλον συνεχόμενες, Ο Ουτσιμούρα θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012 και θα συνεχίσει το σερί του στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα έως και το 2015.

2000: Ο επιθετικός της Κρος Φαρμ Παρκ, Λι Τοντ, μουρμουρίζει μιλώντας άσχημα τη στιγμή που ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του αγώνα στη σέντρα και δέχεται την κόκκινη κάρτα μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Τόντον Ιστ Ριτς Γουόντερερς. Πρόκειται για την πιο γρήγορη αποβολή που έχει καταγραφεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

1987: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει τη συντριβή με 3-0 από την Ουγγαρία στο «Νεπ Στάντιον» της Βουδαπέστης, δεχόμενη και τα τρία γκολ στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά. Το αποτέλεσμα θέτει την Εθνική μας εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης στην τελική φάση του Euro ’88.

1979: Ο Καναδός μετέπειτα θρύλος του χόκεϊ επί πάγου, Γουέιν Γκρέτσκι, πετυχαίνει το παρθενικό του γκολ στο NHL με τη φανέλα των Έντμοντον Όιλερς, στον ισόπαλο αγώνα με τους Βανκούβερ Κάνακς (4-4).

1973: O τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Τζάκι Στιούαρτ, ανακοινένει την αποχώρησή του από τη δράση σε ηλικία μόλις 34 ετών και ταυτόχρονα την επιθυμία του να γίνει τηλεσχολιαστής για το ABC-TV.

1968: Ο Αμερικανός Τζιμ Χάινς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού και γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στην απόσταση (9.95). Τυπικά ο Χάινς είχε κατέβει τα 10 δευτερόλεπτα στις 20 Ιουνίου του ίδιου έτους, όταν μαζί με τους συναθλητές του Τσάρλι Γκριν και Ρόνι Ρέι Σμιθ είχαν κάνει 9.9 με χρονόμετρο χειρός. Αργότερα, όμως, οι κούρσες τους μετρήθηκαν με το νέο εξελιγμένο σύστημα και οι χρόνοι βρέθηκαν μεγαλύτεροι των 10 δευτερολέπτων: 10:03 για τον Χάινς, 10.10 για τον Γκριν και 10.14 για τον Σμιθ.

1964: Η 16χρονη Αμερικανίδα, Κάθι Φέργκιουσον, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (1:07.7).

1960: Ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές καθιερώνονται στην Ελλάδα με κυβερνητική απόφαση. Θα ισχύσουν από την ποδοσφαιρική περίοδο 1961-62.

1917: Η Ουρουγουάη κατακτά το 2ο Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής, το γνωστό μας σήμερα ως Κόπα Αμέρικα, μια και στον καθοριστικό αγώνα που έχει χαρακτήρα τελικού νικά 1-0 την Αργεντινή με γκολ του 18χρονου Έκτορ Σκαρόνε. Η «Σελέστε» είχε κατακτήσει και την πρώτη διοργάνωση του 1916, ενώ ο Σκαρόνε θα εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία της στις επιτυχίες που θα σημειώσει τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και του 1928 και το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News