Άρης-ΠΑΟΚ: Μαζί στην κορυφή για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 1980

Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ συγκατοικούν στην κορυφή της Super League 1 χωρίς… αθηναϊκή παρέα με το πέρας της 8ης αγωνιστικής. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 1980!

Από το τέλος του α’ γύρου του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος Α’ Εθνικής όλων των εποχών είχαμε να δούμε τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να συγκατοικούν στην κορυφή της βαθμολογίας, όπως συμβαίνει τώρα, με το πέρας της όγδοης «στροφής» της διοργάνωσης.

Ήταν 20 Ιανουαρίου 1980. Ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, με γκολ του Γιώργου Κωστίκου και του Παναγιώτη Κερμανίδη και τον «γκρέμισε» από την κορυφή. Είχε όμως παρέα και τον Άρη, ο οποίος νίκησε 2-0 τη Ρόδο στο γήπεδό του, χάρη δύο τέρματα του Ντίνου Κούη στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί ως εξής: Άρης 24, ΠΑΟΚ 24, Ολυμπιακός 23, Εθνικός 22, ΑΕΚ 21, Παναθηναϊκός 20. Ο «Δικέφαλος» είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων (32-14 έναντι 23-10), όμως ο Άρης είχε κερδίσει το μεταξύ τους παιχνίδι στου Χαριλάου. Τότε, όμως, δεν ίσχυαν τα ίδια κριτήρια ισοβαθμίας με σήμερα και οι διαφορές λύνονταν σε μπαράζ.

Στην πρεμιέρα του β’ γύρου, στις 27 Ιανουαρίου 1980, ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 στην Καβάλα με αυτογκόλ του τερματοφύλακα Κοϊβέρογλου κι έμεινε μόνος πρώτος, αφού την ίδια ώρα ο Άρης έμεινε στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη. Στις 3 Φεβρουαρίου ο «Δικέφαλος» αύξησε τη μεταξύ τους διαφορά στο +3 (τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς), μια και νίκησε με 2-0 τους «κίτρινους» στην Τούμπα.

Ωστόσο, τίποτα δεν είχε τελειώσει όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια. Οι εναλλαγές στην κορυφή συνεχίστηκαν, στις 17 Φεβρουαρίου βρέθηκε εκεί και ο Εθνικός όταν επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τελικά έκοψαν μαζί το νήμα ο Ολυμπιακός και ο Άρης.

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, τότε δεν ίσχυαν τα σημερινά κριτήρια ισοβαθμίας και διεξήχθη το πολυσυζητημένο μπαράζ του Βόλου, στο οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-0 και κατέκτησε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα της ιστορίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News